power led çalışması kapaga monte


shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2014 12:15
4500 k olanlar iş görür zaten 4500  alınca onlar 4500 e kadar veriyor :) Led temin edene kadar elinde kaldıysa beyaz onları kırmızı mavileri azaltacak şekilde lehimleyebilirsin. 2 sıra armatürden sadece birini yak diğer yanmayandan beyazları çıkarıp yanana aktarırsın.  36 lı sırada 7 beyaz MKM 6 beyaz MKM 7 beyaz MKM 7 beyaz gibi yada 10 beyaz mkm 10 beyaz mkm 10 beyaz gibi bir sistem uygulayabilirsin. Yani yanan armatürde en fazla 4 k enfazla 8 mavi olması lazım ve kırmızıyı direk tek değil mavilerin arasına gömersen daha iyi olur.

Tek armatür yeterli olacaktır sadece çok ışık isteyenlerde büyüme yavaşlar ama bacopa larda ve onun gibi olanlarda sorun yaşamazsın. Onlarda büyüme devam eder. Bu 
shimendifer2014-06-18 12:24:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dus_zamaniÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 256
dus_zamaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2014 14:10
Peki öle yapayım elimde var çünkü beyaz yanma ihtimaline karşı fazla almıştım beyazları artık pcp tak çıkar sök lehim yap bir ara  yanıp yanıp sönüyorlardı çakar lamba gibi bu sefer tutturursam daha da sökmem (temizlemek için) bile o kadar sıkıntı verdi...



son şekli bu olucak
dus_zamani2014-06-18 14:48:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4311
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2014 15:04
Güzel bir çalışma ellerinize sağlık. Sonuçları hakkındada bilgilendirmede bulunmuşsunuz. Power led kullanıp burda tecrübelerini paylaşan çok az insan olduğundan verdiğiniz bilgiler değişik led dağılımlarının sonuçlarını görmek açısından çok değerli.

Daha ilk led dağılımınızı görür görmez bir yosunlanma olacağını tahmin ettim. Led karışımınızda çok fazla mavi var. Çok fazla mavi var derken buna beyaz ledide dahil ediyorum. Beyaz ledlerde kırmızı fazla yoktur. Mavi ağırlıklıdırlar. Hele yüksek kelvinli beyaz kullanmışsınız. Bu dahada fazla mavi demek. Kelvin yükseldikce ışığın renk ortalaması kırmızıdan maviye kayar. Ayrıca kullandığınız mavilerde 460nm. Fotosenteze katkısı olur muhakkak ama 450nm nin üzerinde fotosentez verimliliği hızlı düşmeye başladığından daha çok yosun besler. 460nm yerine temini zor olsada 430nm mor yada 440-450nm royal blue tavsiye ederim. Tabi az sayıda. Çünkü beyaz bolca 450nm mavi içermekde. 660nm kırmızı iyi seçim. Fotosentez kırmızıda en iyi performansı 660nm de veriyor. Aslında kırmızının sayısı iyi. Ama daha low tech bir tankınız varsa artırılabilir. Mavileri kesinlikle azaltın. 430 yada 450 bulamazsanız kesinlikle hepsini çıkarın. 

En baştan fotosentezin patlama yapıp sonradan neden yosun olduğunu söyliyim, fazla mavinin yanında en büyük neden sudaki besinler tükendiler. İlk led verdiğinizde bitkiler çılgınca fotosentez yaptırlar ve sudaki tüm besinleri emdiler. Şimdi o besinleri yerlerine koymadan bu miktarda ışık vermeye devam ederseniz. Heleki 460 mavi ile, yosun patlaması kaçınılmaz bir durum. Bu kadar ışığı karşılaması için suya çılgınca sıvı gübre basmanız gerekli. Yada ışığın şiddetini azaltmanız. 

Bu konuda bildiklerimi bu makelede toparlamıştım. Bir okursanız sizinde konu hakkında katkılarınızı beklerim.



darkaura2014-06-18 15:05:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dus_zamaniÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 256
dus_zamaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2014 15:48
Yakın zamanda ledleri söküp tekrar ATIL beyin uyguladığı sistemde bağlarsam eğer bu konuyu devam ettirmeyi düşünüyorum...

MUSTAFA bey sizin makalenizide akşama okuyacağım şimdi iş yerinde kendimi tam veremiyorum oradanda biraz bilgi toplarsam ortaya düzgün bir şey çıkar inşallah...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4311
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2014 17:28
Atıl beyin tecrübesi mantıklı. 3000k günışığı daha kırmızı renkler içerir. Spektrumu kırmızıya kaydırması yosunu azaltmıştır. Özelliklede sakal yosununu.  Ama kırmızıların kaldırılması önerisine katılmıyorum. 3000k da kırmızı daha ağırlıklı olsada bu genelde 600nm civarında. Ayrıca bitkinin fotosentezde kullanamadığı sarı rengide bolca içeriyor. Bitkinin kullanmadığı her kaynak yosunlar tarafından kullanılır. Bu yüzden fotosentezin kırmızıda en kuvvetli olduğu nokta, 660nm kırmızı ledlerinizi tutmanızı öneririm. 

 

Burda fotosentezde kullanılan renklerin grafiği ile beyaz ledlerin ışık spektrumlarını üstü üste koydum. Amaç led ışıklarının ne kadarının fotosentezde etkili olacağı görmek. Soğuk beyaz 6000k, Nötral beyaz 4300k ve sıcak beyaz olan 3000k günışığı. Görüldüğü üzere günışığı led fotosentezde kullanılmayan renklerden bolca içeriyor. 6000k beyazda fotosenteze en büyük katkısını 450nm mavide sağlıyor. Renk çeşitliliği ile emerson etkisinden faydalanma adına araya bir kaç günışığı karıştırılmasında bencede fayda var ama 1e 3 çok fazla. Onun yerine 660nm kırmızı çok daha faydalı olur.
darkaura2014-06-18 17:30:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2014 17:45
Merhaba öncelikle şunu belirtmek isterim yosunlarda bir çeşit bitki olduğundan zaten onlar da dğer bitkilerle aynı tayfı kullanıyorlar. Bu yüzden bizim burda asıl yapmak istediğimiz genel kullanımı tankı çokda karartmadan azaltmak yani yosunlardan kurtulmak için tankı karanlıkta bırakmadan bir miktarda olsa faydalı dalga boylarını indirmeye çalışıyoruz. Esasında kesin çözüm 2 hafta tankın ışıklarını açmayın yosun  filan kalmaz. Ama bunu yapmak diğer bitkileri de etkileyecektir. Bunun yerine biz gelişimi yavaşlatıyoruz. Şimdi tank yeni iken fotosentez gözle görülür düzeyde fazla olur tank oturmaya başladıkça bu azalacaktır. Bir süre sonra ortalama bir döngüye girdiğinde bu sefer alg oluşumu tetiklenecek. Kırmızı kullanımını yaklaşık 1 yıldan fazla test ettim bundan farklı bir sonuç aldığım tankım malesef yok  Hatta pahallı led armatür üreticilerinden takip ettiğim kadarı ile de deep red tabir edilen 655 - 660 aralığı ledler zaten hızlı büyüme için bazı seralarda da kullanılmakta. Fakat akvaryum ortamında suyun kırılma indisi ve derinlik arttıkça ışığın etkilenmeleri fazla kırmızı kullanımının tankta alg oluşumunu tetiklemesine neden olduğu belirtiliyor. Deneyebilirsiniz tabi sonuçta çoğumuz bu yolla öğreniyoruz. Ben sadece tecrübe ettiğim deney sonuçlarını paylaştım bunlardan çıkarım yapmak size kalmış.

Bu arada aldığımız ledler malesef internetteki datalardan uzak değerlere sahipler bunuda unutmayın. CRI 90 bir led ile bizim aldığımız CRI değeri 60 larda gezen aynı Kelvin değerindeki ledlerin tanklarımız da sonuçları farklı olmaktadır. Led alırken lazım olandan 1000-2000 k yukseğini istemek gerekiyor. Çünki bir led üreticisi firmadan aldığım bilgi bizdeki pazarlama kaynaklarında yazan bilgilerin ledin merkezinden yapılan ölçüm olduğu ve normal ışımasının bu değerin altında olacağı yönünde idi. Gercekten de bunu denemeniz mümkün. Mesela 8000 k diye satılan bir power led ile aracınızın 8000 K zenonlarını kıyaslarsanız hüzme renklerinin farklı ama merkez renklerinin aynı oldugunu görürsünüz. :( Bunuda satıcı bana bu sebepten dolayı diye açıklamıştı. ve 8000k istiyorsam 10k almam gerektiğini söylemişti ( cree led ler için durum böyle değilmiş ama ). Yeni tank yapıp onda cree leri deneyecem kısmetse onuda paylaşırım hazır olunca :(


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4311
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2014 18:22
Farkın başladığı yer yosunların hepsi bitki değil, fotosentez yapan tek canlı gurubu bitkiler değil. Örnek vermek gerekirse mavi-yeşil alg bir çeşit bakteridir, cyano bakteri. Bakteriler ve yosun dediğim tüm canlılar çok çeşitliler. Hatta bazıları bitkilerin hiç kullanmadığı yeşil ve sarı renkleri kullanabilmekde. Genel felsefe olarak bitkinin kullanmadığı her kaynak yosun besini olur dememde bu yüzden. Çünkü bitkinin kullanmadığı fazla bir ışık yada besini kullanabilcek bir yosun türü illaki vardır ve kesinlikle bir dengesizlikde o tür patlar. Fosfat yüksek, nitrat düşük olursa cyano bakteri, mavi ve uv çok fazla olursa sakal yosunu gibi. Bu yüzden ışığı ve diğer tüm besinleri bitkilerin kullanacağı sekilde onların kullanım oranlarına göre ayarlamamız gerekli.

CRI dediğiniz, color rendering index, bir aydınlatmanın kendi sıcaklığındaki bir kara cismin ışımasıyla birebir doğru doğal renkleri vermesidir. Fotografcılıkda ve renk ayrımında önemli olabilir ama bitki açısından hiç bir değerini görmüyorum. Çünkü cri yüksek bir 6500kelvin aydınlatma bolca yeşil içerir. Bitki yeşil ışığı kullanmaz. Renginin yeşil olmasıda bu yüzdendir. Kullanmadığı ışığı geri yansıtır. Ben aydınlatmaların ışık spektrumlarına bakılmasını doğru buluyorum. Bitkinin fotosentezde kullandığı dalga boylarında ışık verilmeliki bitki hızla gelişerek tüm kaynakları tüketsin, yosuna kaynak bulup rekabet etme şansı tanımasın.

Kendi tecrübelerimden, ışığı aşırı vermediğim durumlarda yosunlanma gibi bir problemle karşılamıyorum. Hatta 85litre lowtech tankımda olması gerekenden biraz fazla mavi var. %30 kırmızı, %30 430nm mavi ve %40 soguk beyaz. Ama aşırı bir ışık olmadığından 18 watt gibi, moss, fern, limon, lotus ve cryptocoryne gibi bitkiler hiç yosunlama olmadan sağlıklı büyüyüp gelişiyorlar. High tech tankdada dimmer kullanıyorum. Işık fazla geldiğinde kısıyorum. Yeterli gübre verirsem açıyorum. Doğru ayarlandığında kesinlikle yosun yapmıyor. Ve bitkiler çok hızlı gelişebiliyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

shimendiferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 814
shimendiferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2014 18:52
Ben bana buildmyled den verilen bilgileri aktardım. Bunuda bana Sonuçta sudan geçerken ışığın kırılım yaptığını ve CRI index ne kadar düşükse okadar kaynaktan çıkan ışıkla cisme ulaşan ışık arasında fark oldugunu belirttiler. Mantık olarak suda bir madde olduğundan ve ışık içinden geçerken suyuda aydınlattığından sonuçta tayfı da etkiliyecektir diye düşünülebilir. Ben nacizane başıma geleni paylaştım.  Kırmızı ve mavileri az kullanın derken de bu adamların yapıp sattığı orjinal armatürün led miktarından dolayı söyledim. Baz verdikleri armatürde 10 tane 5700 k soguk beyaz 3 660 nm kırmızı 2 450 nm mavi kullanıyorlardı. Bu 12" lik armatürlerinde bulunan ledler tabi bu arkadaşlar cree kullanıyor biz power ile yapınca 5700 yerine 10k kullanmak gerekiyor. Son test olmayan tankı bu orana göre yaptım 1.5 yıldır sorunsuz gidiyor. Diğer tankta denemelere devam ediyorum  :) 

http://www.buildmyled.com/10000k-planted/ daha önce incelemediyseniz burdan inceleyebilirsiniz.

Forumdan Evren bey cree kullanarak benzer bir çalışma yaptı tabiki sonuç çok başarılı olmuştu.

Sitede kendi specturumunuzu oluşturmanızı sağlayan bir tool da var ama malesef power ledlerle sitede verilen değerleri almaya çalıştığımızda rica minnet ölçtürdüğümüz arkadaş değerlerin yakın ama farklı olduğunu iletti. :=)




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dus_zamaniÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 256
dus_zamaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2014 19:21
MUSTAFA BEY   sizin led konunuza biraz göz gezdirdim  430 nm  dalga boyundaki mavi led de çok iyi sonuçlar aldığınızı yazmışsınız ...
  şimdi ben tekrardan ebaydan led almaya kalksam 1 ay beklemem gerekecek  elimdeki led leri degerlendirme açısından  (ATIL BEY  BİR ÖNERİDE BULUNMUŞTU  bu şekilde iyi sonuçlar alabilrsiniz  gibi  ) 
ledler geldiğinde  de  ortaya karışık bir şeyler çıkabilir ...
bir tane geçmiş bir mesajımda bu resmi paylaşmıştım

acaba sizcede kırmızılar ve maviler bu kullanımda  uygunmu dur 

bu arada led lere  tam anlamıyla karar verdiğimde sipariş vereceğim yada yoluma elimdekilerle devam.
  hiç istemiyorum floresan a dönmeyi ; küçük akvaryumumda 4 adet t8 lamba vardı 6 ayda bir lambaları atmak sıkıntılı  olmaya başlamıştı... vs  vs bu da eskiden kalan bir hatıra   t8 

cubalı marsilyalı sevimli bir 45 lik nano(ydu)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4311
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2014 13:49
Her rengin suda kırılımı ve su penetrasyonu farklıdır doğru. Kırmızı renk suda fazla derine inemez. Denizlerin göllerin mavi olması bu yüzdendir. Aynı nedenden deniz canlıları kırmızı rengi fotosentezde hemen hemen hiç kullanmazlar. Onların dünyasında çok az kırmızı vardır. Deniz tankı içinde led yaptım. Orda bolca 450nm mavi ile 6000k beyaz kullandım. Oda kendi çapında farklı bir fotosentez patlaması yapdı. Performansından memnunum. Ama burdaki ince fark akvaryumda baktığımız bitkilerin çoğu aslında sucul bitki değil. Sucul bir bitki neden kuvvetli gövde ve kök sistemine ihtiyaç duysun, neden geniş yaprakları olsun. Gerçek sucul bitkiler yosunlardır. Akvaryumumuzdaki bitkilerin çoğu aslında su altındada yaşayabilen bataklık bitkileri. Pek çoğunu emers, su dışında yetiştirirseniz çok daha hızlı ve problemsiz büyüdüklerini görürsünüz. Gerçek sucul olanlarında hiç biri derin su bitkisi değil. Bu yüzden akvaryum bitkileride kara bitkilerinde olduğu kadar kırmızıyı kullanırlar, hatta bazı türlere kırmızı vermezseniz hiç gelişmezler. Led ile karasal bitki yetiştirenlere bakarsanız (çoğu hint keneviri, esrar yetiştiricisidir bu arada) çok fazla kırmızı kullanırlar. 2ye 3 kırmızı kullanan bile var. Gerçi onlar bu işte çok ilerlemişler. Bitkinin dönemine, çiçek açma, tohum  verme, büyüme döngüsüne göre farklı renkler kullanıyorlar. Ne yazıkki akvaryum bitkileri için bu kadar detaylı bir bilgi birikimi yok. Su altında hint keneviri yetişmediği için olabilir :))) Konuyu çok dağıtmadan akvaryum bitkileirnin ışık gereksinimleri karasal bitkilerden çok farklı değil.  

Creede çok başarılı sonuçlar alırsınız. Düne kadar cree dışında başarılı olan led pekde bulunmuyordu. Ama ledler gelişti. Şimdiki ledler çok daha iyi durumdalar ve ışıkları daha geniş spektrumlu. Tek bir aydınlatma kullanılcak olsa ihtiyacınız olan tam doğru kelvini vermesi gerekir haklısınız. Ama bitkilerin yoğun kullandığı renkler belli. Benim stratejim uygun bir beyazla geniş spektrumlu renk dağılımı verdikden sonra kuvvetli fotosentez dalga boylarına nokta atışı renkler kullanmak. Bu yüzden birebir doğru kelvin değerine ihtiyacım yok. Fotosentez karmaşık bir hadise tek renk ışıkla olmuyor. Beyazı bu yüzden kullanıyorum ama asıl kuvvetli fotosentezi uygun dalga boyundaki tek renk ledler yaptırıyor. Dalga boyu konusundada fabrika verisinde fazla hata olmaz, olsada renginden hemen anlarsınız. Kelvin kadar muallak bir nokta değil. Fabrika verisinde gücünü fazla gösterebilirler. Şİmdeye kadarda bu noktada hiç bir sorun yaşamadım. 




[QUOTE=dus_zamani]MUSTAFA BEY   sizin led konunuza biraz göz gezdirdim  430 nm  dalga boyundaki mavi led de çok iyi sonuçlar aldığınızı yazmışsınız ...
  şimdi ben tekrardan ebaydan led almaya kalksam 1 ay beklemem gerekecek  elimdeki led leri degerlendirme açısından  (ATIL BEY  BİR ÖNERİDE BULUNMUŞTU  bu şekilde iyi sonuçlar alabilrsiniz  gibi  ) 
ledler geldiğinde  de  ortaya karışık bir şeyler çıkabilir ...
bir tane geçmiş bir mesajımda bu resmi paylaşmıştım

acaba sizcede kırmızılar ve maviler bu kullanımda  uygunmu dur 

bu arada led lere  tam anlamıyla karar verdiğimde sipariş vereceğim yada yoluma elimdekilerle devam.
  hiç istemiyorum floresan a dönmeyi ; küçük akvaryumumda 4 adet t8 lamba vardı 6 ayda bir lambaları atmak sıkıntılı  olmaya başlamıştı... vs  vs bu da eskiden kalan bir hatıra   t8 

cubalı marsilyalı sevimli bir 45 lik nano(ydu)
[/QUOTE]

Huseyin bey 660nm ledleriniz bu iş için biçilmiş kaftan. Ama 460lardan uzak durun. Direk yosun demek. Mavi olarak 430-440-450 hepsi harika verim verir. Yanlız 6000k beyaz ledlerdede bolca 440-450 olduğunu gözönünde bulundurun. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dus_zamaniÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 256
dus_zamaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Haziran 2014 16:57
Evet ebaydan baktım  ledlere 420-430 nm  ledler var yarın sipariş geçeceğim  10 adet ...

bende 72  adet led var toplamda...

420-430 nm mor     toplamda 10 adet kullanacağım

gün ışıgını da          toplamda  6 adet kullanmayı düşünüyorum...

660-670nm kırmızı  toplamda 10 adet bende mevcut

7500k 8000k beyaz zaten var inşallah olacak

ama beyazlar da mavi  yani 460nm dalga boyu yaydıkları için kafamda yeni soru işareti oldu  !!!

inşallah her şey yolunda gider... bu sefer :)

MUSTAFA bey ledler geldiğinde karıştırarak kullanıyorum yerleri önemli degil sanırsam...

ATIL bey şu an bir  kapağı komple devre dışı bıraktım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4311
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2014 10:45
Hüseyin bey daha fazla kırmızı iyi olur. High tech tanksa bol bol co2 veriyorsanız %30-35 kırmızı. Yani sizin 72 adette en az 24-26 adet kırmızı önerecem. Co2 az veriyorsanız biraz daha kırmızı olsun yoksa sakal yosunu yapar. Kırmızıların çoğu 660 derin kırmızı olsun, 4-5 tanesi 630 normal kırmızı olabilir. Hatta bulabilirseniz bir kaç tane 700nm infra red de emerson etkisiyle ciddi katkı sağlıyacaktır. Ama 700nm den yüksek ir sakın kullanmayın. 700nm den yüksek dalga boylarında ışığın enerjisi fotosentez için gereken quantum eşiğini aşamadığından hiç bir işe yaramıyor. 

7500-8000k nın ışık spectrumunu tam bilimiyorum. Edison opto led kullanıyorsanız 440-450nm de çok kuvvetli olması gerekir ki iş gören bir nokta. 6000k dan farkı daha fazla mavi içermesi olur. Fazladan gün ışığı eklemişsiniz, birbirlerini dengelemeleri gerekir. 460nm den bir kaç tane renk çeşitlilği olsun, emerson etkisi yaratsın diye konabilir ama sakal yosunu benzerini görürseniz hemen çıkarın. 

Sakal yosunu dışında başka çeşit yosunlanmalar yapıyorsa ışık fazla geldiği içindir. Gücü azaltacaksınız. Bu açıdan dimmable ledleri öneriyorum aslında. Gücü duruma göre ayarlamak çok büyük esneklik sağlıyor. Kendi durumumda şu an led ışıkları çok fazla geliyor. Bol bol sıvı nitrat ve fosfat eklemeden dengelenmiyor. Çok ışık veriyorsanız ona görede gübre vermek gerekir. 

Ledlerin yeri önemli değil. Önemli olan tüm renklerin tanka homojen dağılması. Bir renk bir köşeye daha fazla gitmeyecek şekilde dizin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dus_zamaniÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 256
dus_zamaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2014 11:40
Valla MUSTAFA bey bir anlam veremedim bu yazıya tereddüttün var gibi yazmışsınız...
elimde olanlar 
(630 nm  kırmızı var onu hiç koymak istemiyorum onu daha önce denedim hiç işe yaramıyor gibime geldi)

bu arada ledlerin markası hakkında çok büyük bilgim yok genelde zarf ta geliyor çin den 
                       660-670  kırmızı        50 tane var sıfır yedek
                       460- 467.5 mavi        11 tane var sıfır yedek
                       7500k 8000k beyaz   30 tane var sıfır yedek
                       420- 430nm mor        sipariş olacak 10 adet  bunda adet tahmininiz önemli benim için
                       4000-4500k gün ışığı sipariş olacak   6 adet  bunda adet tahmininiz önemli benim için

beyazlar 460 nm içerdiği için  maviyi 460 nm  az kullanmak en iyisi önceki yazınızdan aklımda kalan 

ve derin kırmızıyı artırabilirim elimde var...

                  ve bunları homojen karıştıracağım lens kullanmayacağım...
dus_zamani2014-06-20 11:46:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkauraÇevrimiçi

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 02/11/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 4311
darkauraÇevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2014 12:41
Tereddütüm 8000k beyazın dağılımını tam bilmiyorum. Opto edisonun soğuk beyaz ledlerinde 460nm mavi yok dencek kadar az. Işık 440-450nm mavide yoğunlaşıyor. Fotosenteze çok faydalı bir nokta. BU sayede fotosenteze katkısı oluyor.  Bir iki tane 460 iyi olabilir demem, renk çeşitliliğini artırararak emerson etkisi yaratacağı için. Ama 460ı hiç test etmediğimden az miktarda kullanıldığında yosun beslermi kesin bir şey diyemiyorum. Deneyip denememek size kalmış.

700nm ir de hiç denemedim. Ama Robert Emerson'un 1957deki fotosentez üzerine orjinal araştırmasında, emerson etkisini ilk 700nm ve 660nm ile test ederek ortaya koyuyor. Emerson etkisine kısaca deyinecek olursak; klorofil a, klorofil b ve diğer pigmentler belli dalga boylarında fotosentez yapsalarda, normalde kuvvetli fotosentez yapılmayan dalga boylarında ikincil ışık verildiğinde fotosentezin verimliliği ciddi oranda yükselmekte. Yani 700nm kendisi fotosentez yaptırmasa bile, 660nm nin yanında az miktarda bulunduğunda fotosentez gücü ciddi oranda artmakta. Bu yüzden sürekli renk çeşitliliğinin altını çiziyorum.

Ledlerin fotosentezdeki zayıflıkları diğer aydınlatmalardan farklı olarak dar renk aralıklarında ışık vermelerinden kaynaklanıyor. Nispeten geniş renk aralığında ışıyan beyaz ledlerin ışıklarıda doğal ışık dağılımdan çok uzak ve her dalga boyunda kuvvetli ışımıyorlar.  Kısaca bitkinin ihtiyacı olan her rengi sağlamıyor. Bu yüzden beyaz ledi belli noktalarada farklı renklerle takviye ederek fotosenteze uygun bir ışık haline getirmeye çalışıyoruz.

60cm ye kadar lens kullanmamk en uygunu. Ama 50cm de ön planda 90 derece gibi geniş açılı lens faydalı olabilir. Ön planda genelde zemin bitkileri olduğundan ışık zemine daha yoğun iner. Ayrıca ışık hüzme halinde indiğinden ön cama daha az ışık çarpıyor, camda daha az yosun yapıyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir