Ph hakkında safsatalar, doğru bilinen yanlışlar
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2014 16:06
Discus Püfleri İndeks
- Discus Alımı
- Discus Bakımı
-- Filtrasyon
--- Filtre malzemelerini ucuza temin etmek [Güncellenecek]
--- Markalı filtre malzemeleri
--- İleri filtrasyon [Modern ve yeni sistemler, yabancı dilden çeviriler, videolar vb.]
---- Alternatif filtrasyonlar [Öneriler/Tartışma]
-- Yemleme ve yem yedirme
--- İç parazit önlem ve tedavi yöntemleri [Güncellenecek]
--- Alternatif yemler, mama tarifleri [Güncellenecek]
---- Renklendirme [Spirulina, astaxanthin, lecithin, folic acid]
--- Markalı yemler [Tartışma/Öneriler]
--- Canlı yemler
--- Yavruların kuru yeme alıştırılmaları
-- Su değişimi
--- Yüksek hacimli tanklar için su değişim sistemi [Güncellenecek]
- Discus Üretimi
-- Katkılar
-- Çiftlerin dezenfeksiyonu
-- Çiftlerde yaşanan sorunlar [Genel]
-- Alınan yavruların bakımı
- Unuttuklarım / Tavsiye ve İstekleriniz
-- ?
--------------------
Konu : Ph hakkında safsatalar
Discus dediğimiz balık en az malawiler kadar dayanıklıdır, önce bu konuda bir anlaşalım :) Peki neden discus zor ve hassas bir balık olarak biliniyor? Cevabı kurcalanan pH ve sakınılan göze batan çöpler.
Ph Nedir?
Power of hydrogen veya potential of hydrogen olarak bilinir, hidrojenin gücü/potansiyeli anlamına gelir. Suyun asidik veya bazik olmasıdır.
Discus beslemeye niyetlenen herkes önce ph'ın altından girip üstünden çıkar. Halbuki pH en son araştırılması gereken değerdir. Çooook risklidir, 6 ile 7 pH arasında "10 kat" fark vardır, üstelik sadece düşürmek yetmez stabilitesinin sağlanması gerekir; çoğu zaman bu mümkün olmaz ve müdahale edildiğinde sıkı şekilde takibi şarttır.
Yanlış pH uygulamalarının temelinde birbirinin kopyası ve yetersiz "kimyager" makaleleri yatar. Hiç biri ya da çoğunluğu ph'ı akvaryum ortamı ve balıklar açısından ele almaz, pratik değildir. Mesela akvaryumdaki biyolojik döngü, balık yükü ve kimyasal reaksiyonlar sebebiyle oluşan şartlar ph'ı değiştirebilir. Özellikle akvaryum şartlarında PH çok dallı budaklı bir konudur. Tam olarak konuyu kavrayamadan ph'a müdahale etmeye kalkışırsanız yüzünüze gözünüze bulaştırır, kayıp yaşar ve hobiden / discuslardan soğursunuz...
--------
Soru : Su değişimini hangi suyla yapacağım. Damacana suyla mı? Nestle mi Erikli mi iyidir?
Amanın ph'ı neyle düşüreceğim, filtreye karbon mu koysam, peat mi taksam? Ph'ı nasıl ölçeceğim, nasıl sabit tutacağım pıfır pıfır.
Cevap : İlk olarak kafanızdaki tüm bu soruları, ön yargıları silin. Ph'ı ellemeyeceksiniz, yokmuş gibi davranacaksınız. Çünkü discus üretmiyorsunuz, discus besliyorsunuz, yavru büyütüyorsunuz.
Ülkemiz suları discuslar açısından gayet uygun ph'a sahiptir. Suyu dinlenmiş ve akvaryum ile ısısı eşitlenmiş çeşme suyu ile değiştireceksiniz. Malawilerde veya canlı doğuranlarda olduğu gibi.
Üretim tanklarında çeşitli yöntemlerle pH düşürülmesi faydalı olabilmekle birlikte risklidir ve şart değildir. Şu ana kadar yavru aldığım çiftlerin hiç birisinde pH'a müdahale etmedim!
PH nasıl düşürülür? Şartları nedir? Nasıl sabitlenir?
Sadece üretimde verimi bir nebze olsun arttırmak balıklarınızı riske atmak istiyorsanız tarif edeyim.
PH'ı düşürmek bir yana sabitlemek daha zordur, çünkü suyun KH değeri, oksijen miktarı, biyolojik döngü, co2 seviyeleri vs işin içine girer.
Eğer üretim için kullanacağınız suyun KH'ı (karbonat sertliği) yüksek ise ph kısa sürede düşürdüğünüz değerden eski değerine yükselişe geçecektir. Sonucunda ise ph dalgalanması dediğimiz balık ölümlerine yol açan durumu yaşarsınız.
KH ph'ı tamponlar ve kararlılığını sağlar. Örneğin bir suyun kh'ı 5-15 aralığında ise ve siz suyun sertliğini almadan asit vererek ph'ı düşürürseniz "zamanla" yüksek KH nedeniyle PH'ın tekrar yükselmesi kaçınılmazdır. Yine bitkili akvaryumlarda co2 vererek ph'ı düşürebilirsiniz ama co2 vermeyi kestiğiniz anda ph yine yükselişe geçecektir.
Ph düşürmenin temel kuralı önce KH'ı düşürmek, suyun sertliğini azaltmaktır. Bunun için osmos cihazı kullanarak distile saf (damıtık) su elde edilir. Çeşme suyu ile kh fazla arttırılmayacak oranda karıştırılır.
Bundan sonra asit, peat torf gibi değişik yöntemlerle ph kademeli olarak düşürülebilir. Asit kullanılacaksa fosforik asit veya humik asit kullanılması daha iyi olur (daha kararlıdırlar). Hidroklorik asit (tuz ruhu) ise geçici bir etki yapacaktır, daha kararsız olduğundan suyun iyi izlenmesi gerekir.
Yine asit ile ph düşürme işlemi ayrı dinlendirme tanklarında yapılmalı, balıkların olduğu tanka direk asit uygulanmamalıdır. Hazırlanan su hemen kullanılmamalı ph metre ile aralıklarla ölçülerek sabitlenmesi beklenmelidir.
Peat ve torf kullanırken doz iyi ayarlanmalıdır, fazla miktarda kullanılacak torf ph'ın aşırı düşüşüne sebep olabilir. Asitteki gibi ayrı bir tankta uygun torf miktarını belirlemek iyi olacaktır.
Osmos cihazı gerekli mi? Neden osmos cihazı kullanıyoruz?
Discuslar için osmos belirli hallerde faydalıdır fakat olmazsa olmaz bir cihaz değildir. Özellikle yavru büyütürken kullanmanız faydadan çok zarar getirir.
Osmos cihazını ise sadece üretimde döl verimini arttırmak ve daha fazla yavru alabilmek için kullanıyoruz.
Şöyle ki; Yumurtalar yarı geçirgen zar ile korunur, erkeğin dölü yumurta içerisine nüfus ederek döllenme gerçekleşir. Yüksek Mikrosiemens / µS'de osmotik basınç ile yumurtalar hızlıca su kaybederek sertleşir döllenme ya hiç gerçekleşmez ya da verimsiz gerçekleşir. (anaçlara bağlı)
Üretim suyunun µS değerlerinin bu nedenle düşük olması tercih edilir. Bunu sağlamak için osmos kullanılır. Mineral yönünden fakirleşen su çeşme suyu ile (veya mineraller ile) karıştırılarak bir miktar zenginleştirilir. Çünkü canlılar sudaki eser elementleri de kullanırlar. (Bknz. hole in head)
Yavru bakımında, discus büyütürken kullanacağımız suyun özellikleri ne olmalı?
Yavru büyütürken suyun mineral yönünden zengin olması tercih edilir, sert sular yavru gelişimi için daha yararlıdır. Asyalı üreticiler suları mineraller yönünden fakir olduğundan katkılar kullanırken bizlerin zengin sularımızı mantıksız ve yanlış bilgilerle minerallerden arındırmamız gereksizdir.
Türkiye şartlarında malawi cichlidlerini hangi sularda bakıyorsak discuslarada aynı sularda bakabiliriz. Bulunduğunuz bölgede sular kireçli yahut kirli ise veya uygun olmadığını düşünüyorsanız osmos yerine 3 kartuşlu filtreler kullanarak uygun hale getirebilirsiniz. Kullanılacak 3 kartuşlu filtre içeriği 5 mikron (kaba filtreleme), karbon (klor vb için kimyasal filtreleme) ve 3 mikron (son filtre) şeklindedir. Ayrıntı için tıklayın
Üretimde ph'mı yoksa iletkenlik mi önemli?
Üretimde iletkenlik daha önemlidir, gerek üstte yazdığım nedenler gerekse de ph'a müdahalenin gereksizliği bir yana zorluk ve riskleri düşünüldüğünde ph yerine iletkenlik üzerinde durulması daha mantıklıdır. Düşük ph'ın faydaları elbet var fakat astarı yüzünü geçebiliyor.
Yazan : Ulvi Özuğur
Bilgi paylaşımı amacıyla kaynak belirterek ya da belirtmeden istediğiniz platformlarda kullanabilirsiniz.
Beğenenler: [T]164246,renoibo[/T][T]181146,receka[/T][T]191768,Orçun Ceylan[/T][T]142483,suslu_78[/T][T]131926,okyoky[/T][T]186313,MustafaCaliskan[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]185369,alper4141[/T][T]127273,sinanistanbul[/T][T]209552,Noeldayi[/T][T]217829,onursezerbakar[/T][T]205105,çulsuz[/T][T]62306,devrimdpt[/T][T]99715,ahmet.yildiz[/T][T]184057,heybetmahir[/T][T]219806,Discus brandy[/T][T]125030,lemur[/T][T]215743,TugayKrmn[/T][T]222591,emnadlg[/T][T]164683,digiman22003[/T][T]230808,AQUARIUM999[/T][T]237113,Katilkarinca[/T][T]238398,Timocin[/T]
Teşekkür Edenler: [T]177724,burakkasikci[/T][T]9253,pilatin[/T][T]181830,bariskaraturk[/T][T]181146,receka[/T][T]191768,Orçun Ceylan[/T][T]142483,suslu_78[/T][T]184080,Bunyamin02032[/T][T]131926,okyoky[/T][T]184960,yasarbudak[/T][T]193849,Malzahar[/T][T]186313,MustafaCaliskan[/T][T]154051,t.korkmaz[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]127273,sinanistanbul[/T][T]215711,MalawiTank[/T][T]217829,onursezerbakar[/T][T]99715,ahmet.yildiz[/T][T]219540,nejalt[/T][T]125030,lemur[/T][T]215743,TugayKrmn[/T][T]222591,emnadlg[/T][T]164683,digiman22003[/T][T]225736,Akarslan[/T][T]230808,AQUARIUM999[/T]
+1: [T]181146,receka[/T][T]230808,AQUARIUM999[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2014 22:17
Peki tanka yeni balık aldığımız zaman ne yapmalıyız? Getirdiğimiz akvaryumdaki suyun ph değeri bizimkini tutmuyorsa öldürücü olabilir mi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2014 00:51
Bu konuda iki soru soruyorsunuz aslında. Discuslarda sonradan tanka balık eklemek çok risklidir, ph ve/veya iletkenlik farkları bunun yanında çok daha küçük ve çözülebilir riskler oluşturur.
Ulvi Özuğur 2014-09-17 01:53:09
Bakteri çakışması olarak adlandırılan ve farklı tanklardan balıkların karıştırılmasıyla karşılaşılan sorun ; bir hastalık atlatmış ve bağışıklık kazanmış balıklarla, o hastalığa bağışık olmayan balıkların birleştirilmesi ile ortaya çıkan durumdur.
Bu durumu önlemenin en basit yolu yapmamaktır :)
Diğer yolu riskli de olsa eklenecek balıkları "sıkı bir alıştırma" sonrası kısa süreli yoğun permasol banyosuna almak, bir süre karantina akvaryumunda tutup sonra diğerlerinin yanına eklemektir.
Bakteri çakışması başıma gelmişti, doğru tedavi ile kayıpsız atlatsam da kilo kilo discus öldüren üreticiler tanıyorum.
Asıl sorunuza gelirsek.
Eğer canlılarınız düşük ph'lı bir akvaryumdan geliyorlarsa alıştırma safhası normalde olduğundan çok daha uzun sürmeli...
Discus püfleri ağacıma yeni bir konu olarak ekledim, böylesi sanırım daha iyi olacak. Şuradan okuyabilirsiniz =>
Beğenenler: [T]191768,Orçun Ceylan[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2014 01:16
Bakteri çakışmasının tedavi yöntemleri hakkında mevcut bir yazınız var mı acaba?
Birde akvaryuma balık ekleme değil de özellikle damızlık balıkları (farklı kültürlerden gelen erkek-dişleri) birleştirmenin özel bir yöntemi var mı yoksa permasol banyosu yapıp risk almaktan başka çare yok mu?
Saygılar.
Birde akvaryuma balık ekleme değil de özellikle damızlık balıkları (farklı kültürlerden gelen erkek-dişleri) birleştirmenin özel bir yöntemi var mı yoksa permasol banyosu yapıp risk almaktan başka çare yok mu?
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2014 02:06
Aslında eklemek niyetindeydim ama yaşadığım sorun için açtığım başlığı bulamadım, akvaryumklubu.org kapandığı için konu da maalesef ulaşılamaz durumda.
Teşhisten tedaviye günbegün nasıl müdahale ettiğimi resimlerle o başlıkta paylaşmıştım.
Müsait bir zamanımda notlarımda da kalmışsa foruma aktarırım, en kötü günbegün olmasa da hatırladığım kadarıyla kullandığım ilaçları yazmaya çalışırım.
Çiftlerin birleştirmesi için permasol banyosu kullanılabilir, ayrı kaplarda kısa süreli yoğun banyo ardından bir karantina tankına alınırlar o tankta normal doz tetrasiklin uygulanarak 1 gün gözlemlenir ve üretim tankına alınırlar.
Bu ilaçlar balıkları her anlamda "yorar", kondisyonları ve durumları iyi olmayan balıklara uygulanması sakıncalıdır, özellikle belirteyim.
Çiftlerin dezenfeksiyonu konusunu ağaca ekledim, o konuyu işlerken bunları dozajları ile birlikte yazmaya çalışırım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2014 06:15
Çok sağ olun. Zaten çok şükür acele bir durum yok ama discus için son derece önemli olan bu konu hakkında bilgilendirme yapmak oldukça yararlı olacaktır kanaatindeyim. Boş bir vakit bulduğunuzda aktarmanız çok çok iyi olacak . Bakteri çakışması discus dışında birçok balıkta da yaşanabilen bir olay olsa da discus için daha geçerli bir sorun. Konunun takipçisiyim.
Saygılar.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2014 04:20
Evet diğer balıklar içinde geçerli bir sorun, özellikle riskin discuslar için daha büyük olmasının nedeni yapıları;
Discusları diğer türler gibi "pulları" değil mukozaları koruyor. Bakteri çakışması veya benzer bir sorun halinde kararmalarının sebebi tehdite karşı mukoza salgılayarak mücadele etmeye çalışmaları, bunu uzun süre sürdüremiyorlar. Bu nedenle yavrularını beslemek için mukoza salgılayan çiftler dışında kararmış discuslar alınmamalı.
----
Notlarım arasında bulamadım hatırladığım kadarıyla aktarayım...
Bakteri çakışması
Öncelikle anlatacağım tedavi acemilere ve soğuk kanlı davranamayacak kişilere göre değil, ekstrem bir tedavi şeklidir. Sadece bir "tecrübe" aktarımıdır, sorumluluk uygulayacak kişiye aittir. İyice okuyup anlamadan uygulamaya kalkmayınız.
Belirtiler ; Işıktan rahatsız olma ( başlangıç), yeme ilgisizlik (1.gün) zemine doğru amaçsız pike yapma (2. gün), kafa kısmında şişlik ve kıkırdak dokuda çökme başlangıcı (3. gün - resim ekledim), 360 derece dönme ve denge bozuklukları (hava kesesi sorununa benzer - 3. gün), şiddetli halsizlik vb
Tedavi ; Teşhis koymam uzun sürdüğü için tedaviye 4. gün başladım, kötü durumda olsalar da ilaç eklemedim. Siz teşhisinizden emin olursanız diğer belirtileri beklemeden belki daha az ilaçla sorunu çözebilirsiniz.
1.Gün ; 50 litreye 1 permasol tablet oranıyla eriterek ana akvaryuma karıştırdım. Bu esnada akvaryumdan hortumla suyu tahliyeye başladım, gidip dış filtreyi "çeşme altında" iyice temizlendikten sonra 20 litreye 1 tablet oranıyla permasol tablet erittiğim kovada bir süre çalıştırdım. Tanktaki permasollü su arada boşaldı ve %95'ini çektim (balıklar yan yattı, neredeyse tankta hiç su kalmadı.)
Akvaryumu 3 kartuşlu filtreden geçip ısısı ayarlanmış su ile önce damla damla %5 seviyesine, sonra hava hortumu ile %15 seviyesine kadar doldurdum, sonrası normalden yavaş şekilde 100'e tamamladım.
Isıyı 31'e ayarlayıp, ekstra 2 pipo filtre bağlayıp, dış filtreyi devreye aldım. Havalandırma ve ısı artmış, su komple değişmiş oldu.
Sonuç olarak kendini karartmış ama nispeten diğerlerinden sağlıklı balıkların rengi açıldı gezinmeye ve yeme ilgi göstermeye başladılar. Bakteri çakışmasına sebebiyet veren 1 tl büyüklüğündeki pigeon discus yavruları olayın başından sonuna kadar hiç bir hastalık belirtisi göstermediler, keyifleri yerindeydi ve böyle devam ettiler. (Sizde tersi de olabilir; yani tanktakiler değil eklenen balıklar veya her ikisi de etkilenebilir)
1 gün ilaçlama; Resimdeki ilaçları temin ettim fakat beyaz benek ve mantar ilaçlarını hiç kullanmadım. 50 litreye 1 tablet piyeloseptyl, 1 tablet tetrasiklin etken maddeli tetralet erittim, bactrim forte 100 litreye yarım tablet
--------
2 gün; Isıyı 32'ye çıkardım, su değişimi veya ilaç eklemesi yok. (Yem artıkları hava hortumu ile alındı, 10 lt su eksildi fakat yeni su ilave edilmedi)
İlk gün yem almaya başlayanlar aynen devam etti, durumu ağır olanlarda henüz gözle görülür bir iyileşme yoktu.
--------
3 gün; Isı 32, %20 su değişimi ve eksilen oranlar kadar ilaç ilavesi yaptım. İlk gün yem almaya başlayanlar sağlıklarına kavuştu, fakat keyifleri muhtemel ilaç kaynaklı yerinde değildi. Durumu ağır olanlardan bazıları yeme ilgi göstermeye başladı fakat yemediler, kararmalar tamamen geçti.
--------
4 gün; Isı 32, su değişimi yok. Canlı yem verildi, keyifleri kaçıktı su değiştirmemek için kendimi zor tuttum.
-------
5 gün; Isı 32, %50 su değişimi ve yarım doz ilaç ilavesi. İki üç balıktaki denge kayıpları da bitti, şişlikler indi, canlı yeme ilgi var. Durum iyiye gidiyor.
-------
6 gün; Isı 31, %60 su değişimi ve ilacı kestim. 7 ve 8. günlerde su değişimleri ile ilacı attım ve kalanı için karbon bağladım, filtreleri temizleyip eski rutine geri döndüm. Hiç kayıp vermeden atlattım.
----------------------------------------------------
Tedavinin ilk üç gününde 2 kez aşağıda yazdığım şekilde kısa süreli (60sn) yoğun permasol banyosu yaptırdım.
Kısa süreli yoğun permasol banyosu uygulaması: Akvaryumdan 20'şer litre 2 kovaya su alınır. 20 litreye 1 permasol tablet eritilir, diğer kova durulama içindir permasol eklenmez.
Balıkları permasollü kovaya alın, kepçe büyükse bırakın kepçede kalsınlar. Yavrular için 60'a kadar, yetişkinler için 120'ye kadar içinizden sayın ve durulama kovasına daldırıp tekrar akvaryuma alın. Tekrarı gerekiyorsa mutlaka 24-36 saat ara verin, sık aralıklarla kullanımına her balık dayanamayabilir.
- Bu su çok zehirlidir, sakınınız!!!
- Tüm suların ısı ve değerleri aynı olmalı ve bu işlemlerin tümünü 5 dk'da halletmelisiniz, hazırlıksız/plansız ve hatta gerekirse yanınızda bir yardımcı bulunmadan bu işe girişmeyin.
- Çiftlerin dezenfektesi için keyfi yapılmaz, çiftlerde bir sorun olduğundan eminseniz uygulayın çünkü üreyecek balığın üreme güdüsünü baskılayabilirsiniz ve gereksiz yere hem balığa hem kendinize zahmet vermiş olursunuz.
- Önlem amaçlı kullanılmaz!!
- Önlem amaçlı?? kullanacaksanız 20 litreye çeyrek tablet ölçüsünü kullanın ve balıkları zehire batırdığınızı unutmayın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2014 10:28
Ph düşürmek ile ilgilenenler için görsel bir uygulama => http://www.akvaryum.com/Forum/ucuza_mineral_katkilar_ve_su_hazirlayici_yapimi_k800916_sn5.asp
Teşekkür Edenler: [T]9253,pilatin[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2014 00:25
Emeginize sağlık bende ufak bir dip not ekliyim. Discus besleyeli 2 ay oldu ama 2 yil araştırma yapıp bilgi edindim. Akv suyuyla ilgili hayatim boyunca test yapmadim. Akv Degerlerinide halen bilmiyorum. Yaptığım şey ise 100 lt lik bi depo aldım icine bir kafa motoru ve ısıtıcı attım suyu burda havalandirip isitiyorum ve öyle akvaryumun su değişimi oyle yapiyorum. Bugüne kadar hic sorun yasamadim. Suyla yada baska şeyden korkmaya gerek yok. Discus besleyecekseniz istememiz yeterli. Benim konumu bulup inceleyebilirsiniz. Her adimimi orada yaziyorum.metinmcse 2014-11-24 00:27:38
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2014 08:32
Çok güzel ve faydalı açıklamalar, teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2014 11:32
Ulvi Bey Teşşekur ederiz öncelikle.
DiscusAddict 2014-12-04 11:33:44
Benim şebeke PH Su Degerlerim 7, 5 civarında ve ben peat kullanarak bu yumusaklıgı dusurmeyi düşünüyorum.
Discus büyütüyorum üretim yapmıyorum suan için. Osmos ws felanda var evimde 3 lu cıkışı kullanıyorum.
Ph dusurmek istememin sebebi balıkların stresli görunmesi surekli olarak.Barlarını hiç bir zaman kaybetmemesi.
Akvaryumda elimden geldigince herşeyi gözden geçirdim.
Suanda stres barlarını yok etmek için Ph dusurup gözlememe kararı aldım.
Bence balıklar 7 üzeri Phlarda strese giriyorlar.Büyümelerinde bir sorun olmuyor ama Form kayıpları cok sık gorunuyor diye dusunuyorum.Bu düşüncelerim sadece Teoride tabiki.
Siz söylediklerim hakkında ne düşünüyorsunuz. şu son dönemde bu ph işine takılmış durumdayım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2014 14:45
[QUOTE=DiscusAddict]Ulvi Bey Teşşekur ederiz öncelikle.
Benim şebeke PH Su Degerlerim 7, 5 civarında ve ben peat kullanarak bu yumusaklıgı dusurmeyi düşünüyorum.Discus büyütüyorum üretim yapmıyorum suan için. Osmos ws felanda var evimde 3 lu cıkışı kullanıyorum.Ph dusurmek istememin sebebi balıkların stresli görunmesi surekli olarak.Barlarını hiç bir zaman kaybetmemesi.Akvaryumda elimden geldigince herşeyi gözden geçirdim.Suanda stres barlarını yok etmek için Ph dusurup gözlememe kararı aldım.[/QUOTE]
Ahmet Bey ph değerinin suyun yumuşaklığı ile ilgisi yok tam olarak. Mesela karidesler için genel sertlik yüksek, karbonat sertliği ve ph düşük bir su kullanıyoruz, arzu ederseniz aynı yolu izleyebilirsiniz. Şu başlığa bir bakın =] [url=http://www.akvaryum.com/Forum/ucuza_mineral_katkilar_ve_su_hazirlayici_yapimi_k800916.asp]Ucuza Mineral Katkılar Ve Su Hazırlayıcı Yapımı[/url]
Karidesler için kullanılan gh mineraller (karbonatsız) temelde discus trace minerallere benzer.
Peat kullanırken dozuna dikkat etmek gerekir, eğer gerektiğinden çok kullanılırsa ph aşırı düşer ve sıkıntı çıkar. Piyasadaki peatlerin çoğu fosfat tabanlıdır, humik asit karışık olanları var ama temelde fosforik asitin yaptığını yapıp kh'ı düşürerek ph'ın düşmesini sağlarlar. Görsel açıdan rahatsız oluyorsanız ve ph'ı illaki düşürmek istiyorsanız fosforik asit tavsiye ederim (kalitelisini alın) Bulabilirseniz humik asitle birlikte kullanabilirsiniz.
[QUOTE=DiscusAddict]Bence balıklar 7 üzeri Phlarda strese giriyorlar.Büyümelerinde bir sorun olmuyor ama Form kayıpları cok sık gorunuyor diye dusunuyorum.Bu düşüncelerim sadece Teoride tabiki.
Siz söylediklerim hakkında ne düşünüyorsunuz. şu son dönemde bu ph işine takılmış durumdayım[/QUOTE]
Suda strese neden olabilecek başka etkenler de olabilir (amonyak, klor, kireç vs gibi) Ph 7.5 tek başına strese neden olmaz. Bir çok başarılı üreticinin yüksek ph'da yavru büyüttüğünü görebilirsiniz. Form kayıplarından kastınızı tam anlamadım ama form bozukluklarının kaynağı genelde iç parazit benzeri hastalıklar ve yemlenme ile ilgili oluyor.
İlk mesajımda yazdığım gibi ph "oynamak" için riskli bir bölge, stabil bir su düşük ph'lı sudan çok daha iyidir. Eğer su çok sert, karbonatlarca zengin ve kireçli ise osmos su ile bir miktar yumuşatılabilir (osmos - çeşme karışımı) böylece kh ve gh düşmüş olur ama çeşme aşıladığımız için minerallerde suda bulunur / sıfırlanmamış olur.[EDIT]Ulvi Özuğur,2016-01-16 22:10:03[/EDIT]
Benim şebeke PH Su Degerlerim 7, 5 civarında ve ben peat kullanarak bu yumusaklıgı dusurmeyi düşünüyorum.Discus büyütüyorum üretim yapmıyorum suan için. Osmos ws felanda var evimde 3 lu cıkışı kullanıyorum.Ph dusurmek istememin sebebi balıkların stresli görunmesi surekli olarak.Barlarını hiç bir zaman kaybetmemesi.Akvaryumda elimden geldigince herşeyi gözden geçirdim.Suanda stres barlarını yok etmek için Ph dusurup gözlememe kararı aldım.[/QUOTE]
Ahmet Bey ph değerinin suyun yumuşaklığı ile ilgisi yok tam olarak. Mesela karidesler için genel sertlik yüksek, karbonat sertliği ve ph düşük bir su kullanıyoruz, arzu ederseniz aynı yolu izleyebilirsiniz. Şu başlığa bir bakın =] [url=http://www.akvaryum.com/Forum/ucuza_mineral_katkilar_ve_su_hazirlayici_yapimi_k800916.asp]Ucuza Mineral Katkılar Ve Su Hazırlayıcı Yapımı[/url]
Karidesler için kullanılan gh mineraller (karbonatsız) temelde discus trace minerallere benzer.
Peat kullanırken dozuna dikkat etmek gerekir, eğer gerektiğinden çok kullanılırsa ph aşırı düşer ve sıkıntı çıkar. Piyasadaki peatlerin çoğu fosfat tabanlıdır, humik asit karışık olanları var ama temelde fosforik asitin yaptığını yapıp kh'ı düşürerek ph'ın düşmesini sağlarlar. Görsel açıdan rahatsız oluyorsanız ve ph'ı illaki düşürmek istiyorsanız fosforik asit tavsiye ederim (kalitelisini alın) Bulabilirseniz humik asitle birlikte kullanabilirsiniz.
[QUOTE=DiscusAddict]Bence balıklar 7 üzeri Phlarda strese giriyorlar.Büyümelerinde bir sorun olmuyor ama Form kayıpları cok sık gorunuyor diye dusunuyorum.Bu düşüncelerim sadece Teoride tabiki.
Siz söylediklerim hakkında ne düşünüyorsunuz. şu son dönemde bu ph işine takılmış durumdayım[/QUOTE]
Suda strese neden olabilecek başka etkenler de olabilir (amonyak, klor, kireç vs gibi) Ph 7.5 tek başına strese neden olmaz. Bir çok başarılı üreticinin yüksek ph'da yavru büyüttüğünü görebilirsiniz. Form kayıplarından kastınızı tam anlamadım ama form bozukluklarının kaynağı genelde iç parazit benzeri hastalıklar ve yemlenme ile ilgili oluyor.
İlk mesajımda yazdığım gibi ph "oynamak" için riskli bir bölge, stabil bir su düşük ph'lı sudan çok daha iyidir. Eğer su çok sert, karbonatlarca zengin ve kireçli ise osmos su ile bir miktar yumuşatılabilir (osmos - çeşme karışımı) böylece kh ve gh düşmüş olur ama çeşme aşıladığımız için minerallerde suda bulunur / sıfırlanmamış olur.[EDIT]Ulvi Özuğur,2016-01-16 22:10:03[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2016 09:59
Ulvi bey Forumlarda hep iletkenligin dusuk olmasiyla ilgili yazi var. Discus üretiminde genelde dusuruyorlar. Ancak iletkenlik yuksek olursa baliklara ne zarari olur bu konuda bi bilgi bulamadim. Sizin boyle bi bilginiz varsa paylasirsaniz sevinirim. Yani benim tankimda iletkenlik fazla olsa ne olur. Iletkenligi sürekli olcme sansim yok malesef. Bu arada vatoz baliklari icin bu arastirmayi yapiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir