percula clown fish sorun
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Saygılar,
Beğenenler: [T]155212,alper-[/T]
Teşekkür Edenler: [T]155212,alper-[/T]
Altay kardeş akdeniz tankı yapacaktım ama clown da olsun istiyordum ama horozbinalar perculama vurduğunu görünce tanktan çıkardım ve denize gidicem bu gün salmaya.şimdi pacific marine akvaryumu yapmak istiyorum tabii yaşatabilirsen.
Bir balığı yem yediğini görmeden almayın, bir de alıştırırken su üzerinde yüzdürerek değil bir kovaya açıp, musluklu hava hortumuyla damla damla damlatarak alıştırın. Deniz balıklarında gördüğüm hayvan ilk 2-3 haftayı atlatır canavar gibi yem yerse kolay kolay bir şey olmuyor. Deniz balıklarımı hep ilk 3 hafta içerisinde kaybettim, adaptasyondan sonra bakımları kolay, ama başta iş çok zor o yüzden küçük çelimsiz percularla 20 lira vermektense oturmuş iri bir perculaya 70-80 liraya vermeye asla çekinmeyin. 10'dan falza percula aldım tek yaşatabildiğim aldığım büyük ve yem yiyen perculaydı. Gerçi küçüklerden de yem yiyenler vardı ancak bir şekilde hep öldürdüm, 2 seneyi deviren tangler, chromisler falan onlar çok sağlam balık ama percula ve bengai kardinallerde büyük hüsrana uğradım.
Yapmanız muhtemel hataları yazayım onlara dikkat edin:
Chelmon butterfly, mandarin, hi-fin apogon bengai cardinal, denizatı gibi güzel görünen ama yemlenmesi sorunlu balıklardan kesinlikle uzak durun.
Akvaryumunuz tangler için küçük, tanglerden uzak durun. Örneğin 2 sene sonra akvaryumu büyütmeyi düşünürseniz, 1 sene sonra tiny veya small tang alabilirsiniz ama şimdi erken.
Balıklara para vereceğinize ilk iş sağlam bir ps alın.
Seçeceğiniz balıklar önceki mesajımda da dediğim gibi goby, chromis, damsel gibi balıklar olsun. Gerçi damsel epeyi serttir ama çok sağlam balıktır.
Yerli anemon dışında anemon almayın, anemonların her şeyi güzel ama kötü bir özellikleri var ölüyorlar :)
Denizden sulcata anemonu getirmeyin çok yakıcı, balıklara zarar verir.
Denizden domates anemonu getirebilirsiniz (ki önermem) ama o da biraz zehirlidir, dikkatli olmak lazım. Koyacaksanız gözlem yaparak 1 tane koyun.
Mercanlar yeterli ışık yoksa ölürler. Kaliteli marka kuvvetli ışıklandırma edinin. Lamba teknolojisi kompleks bir teknolojidir, bu yüzden Çin malı balast ve lambalardan uzak durun.
Aklıma gelenler şimdilik bu kadar.
Saygılar,
Beğenenler: [T]155212,alper-[/T]
Teşekkür Edenler: [T]155212,alper-[/T]
Evet balığı alınca ana tanktan başka kapta hava hortumuyla su çektim damlatarak 1 saat adapte olmasını bekledim Ali bey onları biliyorum sağolun benim aldığım percula xxl en büyük olanındandır küçük kalanklarından değil eliniz kadar.ama bu bireazdaha üçük baya pahalılar diğerlerine göre ayıptır söylemesi (yanlış anlaşılmasın)öenmli olan bu canlıyı güzel bir şekilde yaşatabilmemdir ki siz yardımcı oluyorsunuz ayrıca bir kez daha teşekkür ederim.soft canlı kayalar dan kurulu ön palnda balık olacak şekilde bi tank komple 270lt evet bu p s yi işimi görür diye vermişlerdi değiştiririm yakın zamanda artık.hala yem ymıyor motorları kapattım dıkkatını ceksın dıye delirecem ne yapcam bilmiyorum bu gidişle kötü gibi..
Önce sorunun kaynağına inmek lazım. Suçlu canlımı yoksa Akvaryummu.Refet beyin dediklerinede, özellikle aydınlatma konusunda katılıyorum.
Siz söylediniz, horozbinalar perculanızı dövüyorlarmış.Bizim amacımız canlıların geldikleri yeri: Azçok simüle edip. Hem onları, hemde kendimizi mutlu etmek.
Canlıyı aldığınız yere geri verin bence, ölüsü kimseye yaramaz.
Şu anda dediklerim tamamen varsayım. Tuzluluk olabilir,Su değerleri olabilir, Alışma süreci olabilir.
Şimdi tankınızın cycle dönemi bittimi?Ölçüm yaptınızmı.
Herşeyi denizden aldım. Obaa süper diye bir kavram, pek geçerli değil açıkcası.Kumu, kayayı ve suyu alıyorsunuz. Yeni kurulmuş bir tanka nakil ediyorsunuz.Tanka nakil esnasında ve nakilden sonra, ölen canlının haddi hesabı yok.Suyunuzda Nitrat veya amonyak tavan yapmış olabilir.
Bunları yaptınız.Cycle dönemini atlattınız.Testleriniz tüm değerleri olumlu gösteriyor.Perculayı eklediniz ve bu hali aldıysa geriye tek neden.Balığın geldiği akvaryumla, sizin akvaryumunuz arasında. PH ve Tuzluluk gibi. Balığı etkilicek değerlerin, farklılık göstermesi olacaktır.
Birde balık sürekli canlı yemle beslendiyse, kuru yeme alışmamışta olabilir.Yani bir canlıyı almadan once, bu canlıya nasıl bakılıyor diye bakmak lazım.Belki adam hiç kuru yem vermedi canlıya.
Yetersiz bilgi ışığında ancak. Atmasyon senaryolar kurup, olması gerekenleri yazabiliriz.Bence çok ayrıntılı bir döküman yazarsanız. Daha objektif ve sağlıklı yorumlar yapılabilir.
Balığı kurtarıcağımıza inanıyorum.
Cycle işin aslında dönüşüm demek.Fakat turkçe açıklamak istesek geri dönüşüm lafı çok güzel oturuyor.
Geri dönüşüm:Canlı kaya ve Canlı kumunuzla gelen organizmaların büyük kısmının. Yeni su şartlarına ayak uyduramayıp çeşitli nedenlerden ölmesi ve organik atıklara dönüşme süreciyle başlar.Bu sürecin ilk 2 haftası, organik atıklar hat saffada suya salınır.Nitrat, nitrir, amonyak bolca vardır akvaryumunuzda.3. hafta itibariyle azot döngüsü yerine oturmaya başlar ve geri dönüşüm süreciniz başlar.Organik atıklarınız zararsız hallerine dönüştürülürler.
Sarı şey dediğiniz diatom alg. yeni kurulmuş tanklarda, organik yükle birlikte patlayıp, organik yukle yok olan bir alg çeşidi.Cycle dönemin bitmiş bir tankta diatom oluşması pek muhtemel değildir.Oluşuyorsa akvaryumunuz fazla yüklenmiş demektir.Kısacası su değerleriniz kötüye gidiyor aman dikkat edin.
3 Haftada genel anlamda döngü otursada. Bakterilerimize zaman vermek adına, 1 hafta daha bekleriz.
1 Ayın sonunda. Yüzde 50 su değişiminin hemen ardından.Parametrelerimizi istenilen değere getirip. Canlı ekleme başlıyabiliriz.
Nedir bu değerler.PH:8.3
KH:1.7 2.8 arası.
Nitrat Nitrit Amonyak:0-20 arası.Marine tankları için konuşuyorum.
Bundan sonra: Aldığınız canlıların yaşama isteğine bağlı birazda.
Şimdi test yapmanızı öneriyorum.tuzluluğunuzu istenilen değere ayarlamınızı öneriyorum.PH ve KH mercan olmasa dahi. Balıklar içinde çok önemlidir.
Canlının derdinin sizden korkmak olduğunu sanmıyorum. Clownlar çok sevecen canlılardır. İlk gün elden yem yedirdiğim olmuştur kaç defa.
Bence en kısa zamanda.%25 su değişimi yapın.Her su değişiminde ph ve kh degerinizi istenilen degere yavaşça yaklaştırın.Vede tuzluluğunuzu yavaşça istenilen değere düşürün.Bu süre zarfında, canlının bir akvaryumcuda yada bir arkadaşınızda kalması mantıklı olacaktır.Ama böyle bir imkan yoksa o tanktayken yapılması gereken bir süreç.Toplam 2 haftada, bu değerleri ve suyu yüzde yüz değiştirmiş olmanız. Balık için iyi olucaktır.
Bunların yanında, akdenizden aldığınız canlılarda ters tepki verebilirler.Bence en mantıklısı napmak istediğinize tam olarak karar vermeniz olucaktır.