Peltier Soğutma - Ön Çalışma


YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 17:36
Oğluma kurduğum akvaryumda soğutma ihtiyacım ortaya çıktı, kaloriferlerin yanmasıyla ilgili fakat nasılsa havalar ısındığında da aynı ihtiyaç tekrar olacak. eskiden peltier kullarak bir soğutucu yapabilirmiyim diye düşünüyordum, şimdi bunu denemeye karar verdim. Bazı arkadaşlar fan ile soğutmayı önerebilirler, aslında fan ile soğutmak enerji tüketimi ve maddi açıdan en masrafsızıdır, zaten peltier'den verim alamazsam fan ile soğutmaktan başka çarem kalmayacak, fakat soğutulması gereken akvaryum'da fan takabilecek yer mevcut değil, açılan yemleme kapağında bile 2 flo montajlı ki yemleme kapağı bütün kapağın zaten yarısı kadar. kapağı aralayıp ancak salyangoz tipi bir fan kullanırsam olabilir. (zaten siparişide verildi, gelecek.)
 
Kafamda bir sistem tasarladım, ebay ve yerli forumlardan malzemelerin siparişini verdim, internette yapılmış örneklerini aradım ve ilginçtirki tamamen aynı malzemeler ile birisi zaten yapmış: http://www.shine7.com/aquarium/chiller.htm
ısmarladığım malzemeler bu elemanın kullandıklarıyla tamamen aynı, benim fazladan ısmarladıklarım ve zaten evde olan bazı materyallerde mevcut.
 
Temelde eleman'ın yaptığı ile aynı sistem olacak, sadece ben sisteme kendi pompasını ilave edeceğim, dış filtre motoruna giriş yapımlası gerekmeyecek. Hatta sistem akvaryum seviyesinden yukarıda veya evin 1 kat altında da kullanılabilecek ve kendi suyunu kendisi çekecek. (akvaryum seviyesinden yukarıda da olsa) bu işlem sadece diyafram motor olarak geçen basit bir motor sayesinde olacak. sadece motorun sesinden şüpheliyim, sesi hakkında bir bilgiye ulaşamadım, geldiğinde göreceğim.
 
Elde olanlar:
Eskiden kalma cpu soğutma için 120 mm fan uyumlu bakır radyatör. ebadına göre performanslı bir üründür.
 
Venomous X soğutucu
 
Üzerinde birşey yazmayan eskiden kalma peltier, baya güçlü ms standartlarda birşeydi, o sıralarda bunu performanslı kullanacak psu'nun bendeki paranın gücüyle alınamadığını hatırlıyorum, tahmini 400 watt civarı olmalı. 200watt'a kadar olsaydı gereken güç kaynağı elimde mevcuttu ve zaten evdeki malzemelerle de yarım saatte yapardım.
 
Ismarlananlar:
7 cm'lik aluminyum blok, gelecek peltierler 4cm değil 5 cm çıkarsa diye, ve eldeki peltier'i kullanmaya karar verirsem diye yedek mahiyetinde.
Standart 4cm aluminyum blok, 2 adet ısmarlandı, belki peltier soğutmasında su kullanabilirim.
Diyafram motor, giriş ve çıkış ebatları farklı olduğundan montajda sorun yaşatabilir.
Peltierler; iki adet ısmarlandı, spec'lerinde 40mm olduğu yazıyordu fakat farklı ilanlarda 50mm diye yazılmış, inşallah 40mm'dir, su bloğuna tam uyması performans açısından önemli. 15,4 volt - 15A değerinde fakat spec'lerine bakarsak 150 watt'ın üzerinde çalıştırmamak lazım.
Su pompası ve haznesi, ikisi bir arada, güzel ürün, peltier'ın sıcak yüzünü soğutmada radyatörü kullanmayı seçersem işe yarayacak. olmazsa illaki işe yarayacağı bir yer bulurum ;)
12 volt 30 amper güç kaynağı, yazdığına göre 10 ila 15 volt arasında ayarlanabiliyormuş, ayar durumu varsa işime gelir.
Dijial termostat, bu termostat'ı forumdan kullanan arkadaşlar var, aynı anda ya ısıtma yada soğutma için ayarlanabiliyor, elimde aynı anda ikisini de yapan farklı bir termostat daha var fakat sisteme eldekini harcamak istemedim, sadece soğutma için kullanmam yeterli. zaten performans'ın ne olacağını önce bir görelim.
Buda pci slot fan, sistem performansını beğenmezsem veya sığdıracak/koyacak yer bulamazsam soğutma işi bunlarla olacak.
 
Henüz ısmarlanan malzemeler gelmiş değil, en az 2 hafta en geç 1 ay sonraya gelir diye düşünüyorum. malzemeler geldikten sonra montaj yapılıp sonuçlar aynı başlık altından paylaşılacak.
 
 
Ekleme:
Peltier'li soğutma sistemleri zaten resun gibi markalar tarafından da yapılmış, fakat bu çin markaları benim düşündüğüm sistemle aynı güçte soğutucular ürettikleri halde birisi soğutucunun 225 litre, diğeri ise 120 litrelik akvaryumlara kadar uygun olduğunu yazmış, hadi belki 120 olabilir ama 225 biraz zor gibi.
 
Eğer sistem çalışırsa nano ve mikro reef'ler için, aluminyum blok yerine bakır blok kullanılıp, içi altın kaplanarak kullanılabilir. (altın ile bakırın termal genleşme'leri ve ısıl iletimleri birbirlerine yakın olduğu için, ayrıca altın tuzlu sudan etkilenmeyecektir diye düşünüyorum)
YBN2013-03-21 10:49:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

scorpion26Çevrimiçi

Özel Üye
[B]1039,1[/B] [B]2873,2[/B] [B]2549,3[/B]
Kayıt: 04/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1625
scorpion26Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 17:46
Peltier muhtemelen ciddi miktarda elektrik tüketicektir. Ama sonucunuzu merakla bekliyorum. Bir de wattmetre temin edip tüketimini ölçmek gerek.

+1: [T]184428,becoo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 18:48
Yiğit bey, öncelikle kolay gelsin.

Sıcak yüzeyi soğutmada birçok alternatifiniz var galiba.
Fakat soğuk yüzeyden nasıl yararlanacağınız konusunda bir bilgiye rastlamadım yada atladım.

Basit bir birleştirme şeması ve akvaryum montajını nasıl yapacağınıza ilişkin bir çizim ekleyebilirseniz anlaşılması daha rahat olabilir.

Kolay gelsin ve saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mart 2013 20:34
@ Murat bey;
Peltier 130 watt güç harcayacak, nominal kullanım değeri 150, maksimum değer 231 watt. ben nominal değerin altında 130 watt'lık güçte kullanmayı düşünüyorum. sistemdeki diğer elemanlar, yani pompa ve fanlar toplamda 5 watt'tan fazla harcamaz. psu üzerinde ısıl kayıp olarakta bir miktar gidecektir ki toplamda 150 watt'ı aşacağını sanmıyorum.
Harcanan enerjiye göre verim hesaplaması yapılırsa ısı pompaları yani kompresörlü sistemler şu anda en verimli sistemlerdir, fakat fiyatları dolayısıyla pek tercih edilemiyorlar. zaten akvaryum için düşünülünce eğer peltierli sistem işe yarar birşey olursa aradaki fiyat farkını elektrik tüketimindeki farka sayacak olsak peltier daha mantıklı olurdu. fakat dünya çapında birçok kişinin peltier soğutucu denemeleri olup büyük çoğunluğu başarısızlıkla sonuçlanmıştır. ben burada başaracağımın sözünü vermiyorum fakat deneyeceğim. diğer deneyen kişilerden farkım olduğunu da söyleyemem, fakat onların yaptığı birçok hatayı görebilecek kadar çömez olmadığımı söyleyebilirim. başarısız olabilirim fakat bu olursa tahminimce ısınan yüzeyde yeterli soğutmayı sağlayamadığım için olacaktır. (bunun içinde farklı bir planım var ama uygulaması yakın zamanda olmayacaktır, ucuza mal edilemeyen proje düzgün çalışsa da başarısız anlamına gelir.)

İlyas bey;
akvaryum suyu diyafram pompa ile çekilecek ve peltier'in soğuk yüzeyine monte edilmiş aluminyum cpu su bloğundan geçip, burada soğutularak akvaryuma geri verilecek. sistem akvaryuma hiçbiryerine monte edilmeyecek, ister kapak üzerinde, ister yerde, isterse pencere/balkona konularak kullanılabilecek. tek şart akvaryum su seviyesinden 2 metreden daha yüksek, 10 metreden adaha alçak olmaması gerekliliği. Bu mesafeler diyafram motorun gücü artırılarak çok daha fazla artırılabilir fakat büyük motor tiplerinin nasıl ses çıkardığını bildiğim için denemem bile. şu anda kullanacağım motorun sesini de bilmiyorum, eğer çok ise izole etme yoluna gideceğim, izole edilemezse motoru devreden çıkartırım.

DÜZELTME:
yaptığım hesaplamaya göre peltier 160Watt gücünde çalışacak, fakat 118 watt'lık enerji karşılığı ısı transferi gerçekleştirebilecek. sudan çekilen ve peltier'in kendi ürettiği ısıl enerji 280 watt kadar olacak. (hesapta hata var gibi duruyor, farklar birbirini tutmuyor ama tec calculator'un çıkardığı sonuç bu, ayrıca 120 wattlık soğutma gücü bakalım 100 litrede işe yarayacak mı? açıkçası pek olası durmuyor, hiç olmadı işyerimdeki desktop akvaryuma bağlarım, orada işe yarayacağı kesin) duruma göre 100 litrelik akvaryum soğutmasında venomous x'in soğutma performansı yeterli gelmeyecek gibi görünüyor, hatta bendeki radyatörde uygun olmayabilir. daha büyük ebatlarda radyatör gerekebilir, üzerine fan uydurabileceğim küçük bir araba radyatörü ile deneyebilirim. peltier'in ısınan tarafı ne kadar iyi soğutulursa performans o kadar artıyor çünkü, olayın en önemli noktası peltier'in ısınan tarafını stabil olarak soğutabilmek. bu becerildiğinde 60 wattlık basit bir peltier ile 30-40 litrelik tanklar rahatlıkla soğutulabilir hale gelebilir. fakat bunu becerebilmek çokta ucuz değil. neyse işe bir başlıyalımda deneyerek görelim, şimdilik konuşmak pek birşey ifade etmiyor. deneme sonucunda birşeyler öğreneceğime eminim ama fiyat/performans açısından üstün birşey çıkacağını sanmıyorum.
YBN2013-03-20 23:58:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BuRAKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/12/2010
İl: Bursa
Mesaj: 738
BuRAKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2013 12:30
Enerji tüketimi gerçekten dikket çekiyor.Direk çok yakıyor deyip kestirip atmakta olmaz performansı ne derecede olduğuna göre güzel bir sistem özellikle akvaryumu yatak odasında olan biri için. :)

32 derecede 150 Lt bir akvaryumu ne kadar sürede 26 dereceye çekebilir acaba ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpertozanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/06/2007
İl: Bursa
Mesaj: 395
alpertozanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2013 12:49
Yiğit Bey merhabalar;
Ben aynı firmanın 12706 ürününü kullanmıştım. Sizinde bildiğiniz üzere peltier' in maksimum performans verebilmesi için ısınan yüzeyin soğutulabildiği kadar soğutulması gerekiyor ki yaklaşık delta Tmax kadar diğer yüzeyde ısı düşsün. Ben belirtmiş olduğum modelde CPU fanı kullanarak (modelini hatırlamıyorum 5-6 sene oldu) -12 C dereceleri gördüm yüzeysel olarak. Fakat bir arkadaşım -20 C dereceleri gördüğünü belirtmişti. (oda sıcaklığında) Hesaplamalarınızda bir faydası olur umarım.
 
Merak ettiğim bir konu bakır suya salınım yapıyor fakat aliminyum bloklar suya salınım yapıyormu?
 
Konunun merakla neticelenmesini bekliyorum.  

 

alpertozan2013-03-21 12:50:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2013 13:50
Alper bey,
 
Hesaplamalar için yukarıda linkini verdiğim forumdaki bir kişinin yaptığı hesaplayıcıyı kullanıyorum, hernekadar bu eleman cpu soğutma işlemleri için oluşturmuş olsada önemli olan ortamden çekilecek ısıl gücü ve ısınan yüzeyin ne kadar ısınacağını vs. hesaplamak olduğu için işe yarıyor.
Isınan yüzey ne kadar iyi soğutulabilirse performans o kadar iyi olacaktır bu doğru fakat soğuyan yüzeyin sabit 30 derece olduğunu kabul etmek durumundayım (akvaryum su sıcaklığını 30 olarak kabul edersem) buradaki suyun geçiş hızıda performansa etki edecek. bu kısım genel olarak hesaplama yolu ile bulunacak fakat işin içinde deneme/yanılma yöntemiyle bulunacak kısımlarda mevcut.
 
Bakır kullanılsa sudaki canlılar için acılı ve kesin bir ölüm anlamına gelirdi. Aluminyum tatlı su için kullanılabilir fakat acı ve tuzlu suda aluminyumda okside olacaktır, kullandığımız çeşme suyunda da eser miktar tuz mevcuttur, yani aluminyum yine okside olacaktır fakat bu uzun vadeli bir olaydır ve su değişimleri sayesinde farkına varılmayacaktır. Zaten hagen siyah kum olarak bilinen kum siyahlığını içeriğindeki aluminyumdan dolayı alır. yani bir sorun olacağını sanmıyorum. sistem tuzlu suda kullanılmak istenirse bakır blok üzerine altın kaplanarak oksidasyon olayı aşılabilir, titanyum kullanımıda bir seçenek fakat diy sistemler için titanyum işçiliği altın kaplatmaktan daha pahalıya gelecektir.
 
 
 
Genel, peltier çok enerji çeker diye yazıyor fakat standart kompresörlü sistemlerin ne kadar elektrik çektiğini bilmeden yazıyorlar diye düşünüyorum (minimum 600watt, 5.000 watlık sistemlerde mevcut). verim olarak kompresörlü sistemler daha verimlidir fakat bununda hesabının yapılması gereklidir. yani malezya gibi havanın yaz kış 29-32 derece olduğu bir yerde akvaryumu 25 derece tutmak istiyorsanız en mantıklı seçim kompresörlü sistemlerdir, peki Ankara gibi yılda 7-8 gün 36-38, 1-1,5 ay kadar 30-32 derece hava sıcaklığına erişen bir yerde hangisini kullanmak daha makuldür, eğer peltier sistem yeterliyse (ki bu daha test edilecek) aradaki fiyat farkına kaç yıl peltierli sistem çalıştırılabilir, başlangıçta hangi sistem daha az maliyetle elde edilebilir, hangi sistem daha az ses seviyesine sahiptir, hangisi daha az yer kaplamaktadır vs. vs. yani olmaz diyerek kestirip atmamak lazım, ortam değişkenleri farklı olduğu gibi ihtiyaçlarda farklıdır, bu ihtiyaçlara cevap verebilecek farklı şeyler olmalıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpertozanÇevrim Dışı

Kayıt: 15/06/2007
İl: Bursa
Mesaj: 395
alpertozanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2013 15:59
Yiğit Bey merhabalar;
 
Öncelikle gerçekten sizi tebrik etmek istiyorum, DIY uygulama yapar iken yaptım olduya getirmediğiniz ve araştırma yapıp işin bilimsel kısmınıda göz önünde bulundurduğunuz için.
 
Aluminyum' un tatlı suda kullanılabilir olmasını öğrendiğim iyi oldu. Belirli aralıklar ile değiştirilmesinde fayda var sanırsam.  Bu konuda vermiş olduğunuz bilgi için teşekkürler.
 
Diğer bir konu belirli ortamlar için ideal olan sistem farklı bir ortam için ideal olmayabilir kesinlikle katılıyorum. Peltier' in verimliliği harcadığı enerjiye göre çok düşüktür fakat yılda kullanılacak zamana vurduğunuzda kompresörlü sistemlere göre Türkiyedeki bir çok yer için en uygun çözümlerden biri olduğu kanısındayım özellikle High Tech sistem kurmak isteyenler için. Yoksa bir çok hobici için fanlı sistem daha kolay olacaktır. Yanlış anlaşılmasın bende benzeri sistemi bir kaç kez kurma girişiminde bulundum. 
 
Vermiş olduğunuz linkten programın Beta 3 versiyonunu indirdim. Zaman ayırarak biraz inceleme fırsatımda oldu. Visual Basic te yazılmış aslen güzel bir program. Kendi kullandığım peltier' in benzer özellikleri ile programı çalıştırdığımda da gördüğüm sonuçlar nispeten örtüşüyor. Örtüşüyor dememdeki kasıt ise ben sadece peltier' in yüzeyinden sıcaklık ölçümü almıştım, yani havayı soğutuyor idim.
 
Bir kaç noktaya kendimce deyinmek istiyorum.
 
1. olarak suyun debisi soğutma sisteminde performancı fazla etkilemiyecektir. Akvuryuma gelen suyun sıcaklığını etkileyecektir. Çünkü soğutma kapasitesi Watt cinsinden belli. Misal akvaryum 100 lt, sıcaklık 30 C, ortam 30 C. 1 saatte akvaryuma giren 100 lt 26C su ile akvaryum suyu 28 C derecenin biraz üzerinde olur ise 1 saatte akvaryuma giren 50 lt 24,5 C su bir öncekilin maksimum 0,5 - 0,6 C derece üzerinde olacağı kanısındayım. Evet belki biraz daha uzun süre alabilir soğutması ama performansa çok etkisi olacağını zannetmiyorum.
 
2. olarak eğer TEC Calculator' u kullanacak iseniz havanın akvaryum camının üzerine yapmış olduğu ısıl yükü Watt cinsinden hesaplayıp girmenizi tavsiye ederim. Evet demesi kolay fakat ben bir kısmını sizin için araştırdım.  aşağıda bir lik veriyorum işinize yarayabilir.
 
Özetle 1 watt = 3.413 BTU/saat,
Yaklaşık havanın saatlik ısı transferi 23-28watt*metre^2/saat;
 
akvaryum ölçünüze göre ve cam iletkenlik kat sayısına göre (ki araştırmaya vaktim olmadı ) nispeten deneme yanılma yöntemine başlamadan önce daha net bir fikir verebilir. 
 
Saygılarımla
 
Alper TOZAN
 
Not: Vay be tam 1 saat aldı mesajı yazmam

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

crunchhhÇevrim Dışı

Kayıt: 11/09/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 118
crunchhhÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2013 21:21
Selam, Bende zamanıda benim pc'yi peltierle soğutmuştum direkt işlemci üzerine monajlamıştım fakat inanılmaz güç çekiyor ve isinan tarafı iyi soğutamazsanız iki tarafta isiniyor. kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mart 2013 22:46
Suyun geçiş hızından bahsederken kafamda peltier'in ısınan yüzeyinide su ile soğutmak ve bunu bir radyatörden geçirmek olduğu için yazmıştım, fakat buna dair zerre belirti olmadığından haklısınız. soğutulan yüzey, yani akvaryumdan sirküle edilen suyun soğurulmasında haklısınız. fakat peltier'in ısınan yüzeyindeki ısıyı bir radyatöre taşıyıp burada soğutmaya çalıştığımızda taşıyıcı likit'in ortam sıcaklığından farkı hava transferinde önem arz eder. fakat ısıl taşıyıcı su fazla düşük debide de tutulamaz bu sefer ısınan yüzeyden yeterli enerji aktarılamayacaktır, yüzey istediğimiz ısıdan daha yüksek seviyelere çıkıp işe yaramaz hale gelecektir. optimum'u bulmak gerekecek, yada pompa devri ile pek uğraşmayıp büyük bir radyatör kullanıp debi radyatör üzerinde düşürülecek. (buna masraf yapmak istemiyorum, eldeki radyatör yeterli gelse iyi olur :D )

Camdan olacak ısıl kayıplar aslında hiç aklıma gelmemişti, açıkçası bunuda hesaba kattığımızda cihazın 100 litrede işe yaraması kaba bir hesapla zor görünüyor, yarasa da çalışma süresi uzun olabilir.

Ek: seri peltier bağlantılarına denk geldim, düşük wattlı 2 peltier ile denemek lazım. belki performaslı olabiliyordur.
 
Ek 2: Dün akşam elimdeki peltier'i soğutucuya tutturup yine eldeki dandik bir bilgisayar psu'su ile test ettim. psu üzerinde 12 voltta 16 amper verebileceği yazıyordu fakat test esnasında voltaj 9,2 volta düştü, peltier bu voltajda 10,7 amper çekti.
Peltier'in soğutucuya montajında birşey kullanmadım, yani termal macun ne kadar tutuyorsa o kadar tutundu, termal macun ise cpu'larda kullanılan tipte değil, klasik transistörler için kullanılan tipte bir termal macundu. Soğutan yüzey güzel soğuttu ama bence yeterli performansta değildi. ısınan yüzeyde herhangi bir ısı görmedim, kullanacağım fan'ın ise tam devrindeki sesini merak ettiğim için tam devir kullandım ve ses açısından hiçbir sorun olmadığını gördüm. kullandığım peltier 50*50mm boyutundaydı fakat soğutucu yüzeyim 40*42mm boyutlarındaydı, yani burada da bir kayıp söz konusu, fit oturan ve düzgün montajlanmış durumdayken performans farklı olabilir. metal küçük bir kap bulabilirsem içine sıcak su koyup soğuyan yüzeye yerleştirip, ısınan yüzeydeki ısı artışına bir bakacağım. elimde birkaç ölçü aleti mevcut, eğer termal dirençlerini nereye attığımı bulabilirsem her iki taraftaki ve heatsink üzerindeki ısıl değişimleri test etmek istiyorum.
YBN2013-03-22 15:06:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2013 00:59
Malzemelerden bazıları geldi,
Slot fan'lar, dijital termostat, power supply, 4 cm su blokları mevcut, fakat geri kalanı henüz gelmedi, peltier'ler gelmese de elimde zaten bir tane olduğundan diyafram pompa geldiği takdirde bir deneme yapmayı düşünüyorum, fakat elimdeki peltier 5*5 cm olduğundan soğutucu tabanından ve su bloğundan 1 cm fazlalığı var ve her köşeden 5mm taşma yapıyor. Taşan kısımların ne soğuyan nede ısınan yüzeylerinde herhangi bir termal iletici olmadığından burada ciddi kayıp söz konusu, yani deneme yapsam bile vereceği sonuç müspet olmayacaktır.

Şimdilik bir pleksi üzerine psu ve termostatı monte edip, temel kablolamayı yaptım, termostat setup'ını yaptım fakat umduğumdan dandik bir şey olduğunu gördüm. rölenin devreye girme hassasiyeti ancak 1 derecelik fark ile ayarlanabiliyor, kullandığım diğer termostatta 0.1 hatta istenirse daha hassas ayarlanabiliyordu, çin'den de getirsek ne-ka para, o-ka köfte olayı geçerli. Eğer sistem kullanılabilir olursa ısıyı 26 dereceye ayarlıyacağım, ama bu ısının 26-27 derece arasında gezineceği anlamına geliyor çünkü 26 ayarında röle devreye 27'de girebiliyor. (en az 1 derece farkla çalışacak) dediğim gibi eğer işe yarar bir şey ortaya çıkarsa daha adam gibi bir termostat takarım, 1 derecelik gezinme aslında önemli bir şey değil ama ben takıntıları olan bir adamım :D

Kargo'lar gümrükte takılmaz yada yolda kaybolmazsa haftaya tamamlanmış olacaklar, tamamı elime ulaştığında kaldığımız yerden devam ederiz.

Bu arada peltier'lerin seramik yüzeylerinin kalınlıklarını azaltsam performans artışı elde ederim gibi geliyor, bu olay ya başkalarının aklına gelmemiş yada işe yaramıyor galiba, fırsat bulursam bunuda test edeceğim. (ama fabrika salak değildir, o seramik kalınlığının bir amacı olmalı, yani %99 işe yaramayacaktır ve ben saatlerimi boşuna seramik tabakaları inceltmekle harcamış olacağımdır, yinede var olan seramik pürüzsüz bir yüzey olmadığından en azından pürüzsüz bir yüzey elde etmek için denerim)
YBN2013-04-05 01:16:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CyhnSLÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2012
İl: Konya
Mesaj: 164
CyhnSLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2013 09:23
Konuyu takibe aldım ama yapmaya kalksam bile işin içinden çıkıp üstesinden gelebileceğimi sanmıyorum sizin kadar teknik bilgim yok lakin takip ediyorum. BeZGiN2013-04-05 12:26:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efendy06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1077
efendy06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2013 00:04
Çalışırsa uygulanabilir bir proje. Tabi zamanla geliştirebilirsiniz de.

Umarım sonuç iyi olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

admire01Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2011
İl: Adana
Mesaj: 1154
admire01Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2013 03:42
Bakır suya salınım yapmayacakmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir