Neden deniz akvaryumuna geçen sayısı çoğalmıyor.Yeni yok?Fikri olan?
[/QUOTE]
En büyük eksiklik burada ortaya çıkıyor, küçük bir elektronik cihaz alırken dahi neredeyse tüm teknik özelliklerini araştırırken belkide senelerce izleyeceğimiz bir sistemi kurmaya kalktığımızda her şeyin araştırılmadan, okunmadan hazır gelmesini bekliyoruz. Tuzlu su sisteminin temel konuları en küçük bir araştırma yapılmadan defalarca yeni başlıklar açılarak soruluyor, her defasında aynı sorulara cevap vermeyi kendi adıma bende istemem ve bu konuda hem fikir olmayan yoktur. Bu bilgiler kolay elde edilmiyor, bir çok bilinçli arkadaşımız bizden çok daha iyi olduklarını tartışmaya bile gerek olmayan yurt dışı forumlarını takip ediyor, buradan elde ettiklerini kendi tecrübeleriyle, gözlemleriyle birleştirip kullanıma hazır bilgi olarak sunuyor ve geriye sadece oturup okumak kalıyor ama bunu bir türlü yapmıyoruz. Bu süreçte harcanan emeğin, maddi ve canlı kayıplarına daha hiç girmiyorum. Bu kadar emek verdikten sonra halâ armut piş ağzıma düş şeklinde bilgi istendiğinde cevap yazmamalarını hoş görüyle karşılamak gerekir.
Hobinin sağlıkla sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesi için araştırmak hepimizin görevi.
[/QUOTE]Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gelelim disiplin konusuna. Bunu örnek ile açıklayayım. Bir son zamanlarda tanıştığım arkadaş ile tuzlusu akvaryumunun geçmişini konuştuk. 250 litrelik bir akvaryumu mevcut ve güzellik olarak ahım şahım bir resif akvaryumu değil. Henüz!. Şunu kaça aldın şunu nereden buldun gibi sorularım karşısında verdiği cevap şaşırtmış ve hayranlık uyandırmıştı bende. Yaşı 32 ve çok tatlı bir eş ve çoçuğu var. Bu akvaryumu kurması 4 yılını almış. Neden mi? Çünkü bir DİSİPLİN e sahip birey. Önceliklerinin farkında olarak tüm ihtiyaç listesini 4 yıla yakın sürede tamamlamış. Böylece bütçesini zorlamadan şimdiki akvaryumuna ulaşmış. Eksikleri halen var. Ama acelesi yok. Kafasına bir tuzlusu akvaryum sahibi olmayı koymuş ve bu ideal için planlı programlı ve disiplinli olarak çalışıyor. En son akvaryumunu almış çünkü akvaryumun boş durması inan ki insan sabrını zorlayabilir ve hata yapmaya aşırı harcamaya iterek birden başlatabilir. Skimmerında tutun dalga motoru aydınlatma hep teker teker zamanla alınıp beklenmiş. Soracaksınız ki ama yeni modeller çıkıyor filan. İşte burada bu işi sabırla yparken beklerken ne kadar çok okuyup ne kadar çok teorik bilgi toplarsanız aklınızdaki akvaryum için gerekli alet edavat değişmez. Beklemenin fiyatlara veya ikinci el kaliteli cihazlara ulaşma imkanı sunduguda bir gerçek.
Tuzlusu imkansız aşırı bütçe gerektiren bir iş değil. Sadece acele edip gelirimiz az iken zorlarsak hem hata yaparız hem sıkılıp hevesimizi kaybederiz.
Durmayın aklınızda interneti forumları gezip bir tuzlusu akvaryumu hayal edin. Bu akvaryum için ideal ihtiyaç listesi hazırlayın ve araştırmaya başlayın. Kullanıcılarına sorup sizi tatmin edeceğini düşündüğünüz cihazı uygun fiyatla bulmaya çalışın , olmadı zamana bırakıp listenin diğer parçalarına geçin. Göreceksiniz ki sizinde güzel bir tuzlusuyunuz olacak. Canınız mı sıkılıyor bu tür bekleyişlerde? İnanın ki internet inanılmaz güzel video ve resim ve bilgilerle dolu. Vaktin nasıl geçtiğini okurken izlerken bakarken farketmeyeceksiniz.
Saygılarımla
Evet deniz akvaryumları daha karmaşık olabilir. Ama başlangıç aşamasında olanlar için önerilen tanklar, ekipmanlar, ışık ve canlıların tanıtıldığı; temel bakım ve testlerin anlatıldığı derli toplu bir calışma yararlı olacaktır.
Ornegin, son bes senedir bilinçli bir akvaryum sever olarak bitkili akvaryumlar ilgileniyorum. Son donemde oylesine bir merakla deniz hakkında yazılanları okuyorum belki de kurmayı düşüneceğim boyutlardaki akvaryumu tanıtımlarını takip ediyorum. Fakat verilen bilgiler çok dağınık ve toparlaması zor. Kimi konularda meler bahsedildiğini bile anlamıyorum.
Pahalı bir hobi denebilir. ama en büyük masraf kalemini sabırsızlık açıyor. Sabır gösterilmeyip acele davranıldığında ekstra masraflar bel büküyor. Dah önce belirtiğim gibide üretim çok zor olduğundan çoğu kimse yanaşmıyor.