Nasil Sivi Gubre Hazirlanir?


mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 04:23
[QUOTE=Thsnmutlu]Geçen hafta ziraatmarket nickli satıcıdan aldım sanırım sizinkiyle aynı kişi,bende böyle bir sorun çıkmadı.Umarıum en kısa sürede çözüm sağlarlar.



Abi şu konuya bir açıklık getirelim biraz bilgi tecrübe alışverişi yapıp kafalardaki soru işaretlerini kaldıralım.Amacım kimseyi korkutmak değil tabi ki [:)] Bunları konuşalım tartışalım varsa tabuları yıkalım.Gübre verirken ne kadar ve nasıl verelim açıklığa kavuşsun.

Ben hala bitkilerin kullanabileceği günlük ve ya haftalık dozdan fazlasının tanka verilmesinin (yeterli ışık ve CO2 sağlandığını varsayıyorum) alg oluşumuna neden olacağını savunuyorum.

''Let's start answering with the fact that plants and algae need the same nutrients to thrive''
Sonuçta algler ve bitkiler gelişimleri için aynı besinlere ihtiyaç duyarlar bu bir gerçek.Evet düşük besin vermek alg oluşumuna sebep verir nasıl verir bitkilerin kullanamadığı kullanmak için enerji harcadığı kaynakları kullanarak (amonyak vs).Bitkiler sudaki besinleri alglerden hızlı kullanarak engelliyor.Anlatmak istediğim tank içindeki bitkilerin tükeceğinden fazlası algler tarafından kullanılacaktır.Bu yüzden çok iyi gözlem yaparak dozlama yapılmalıdır.Alglerin oluşumlarına sebebiyet veren durumlar hemen hemen hepsinde aynı;
1-Düşük CO2
2-Düşük besin
3-Sirkülasyon yetersizliği
4-Yetersiz ışık gücü

Net bir biçimde algler nitrat-fosfat ve potasyum kullanmaz bunların yerine diğer kaynakları (organik atıklar) kullanır denilebiliyorsa haklısın.
Fazla besin alg oluşumuna sebebiyet vermiyorsa neden bir başlangıç dozu öneriliyor.Ozaman yeni başlayan herkes yoğun bitki durumuna göre dozajlasın ne zararı var derim.İşte burada tıkanıklık oluşuyor.[:?]

Bana göre doğru gübreleme gözlemlere dayanıyor.Gerek görsel gözlem (özellikle hızlı gelişen bitkilerin yapraklarındaki belirtiler) gerekse test kitleriyle birkaç gün arayla yapılan ölçümler arasındaki besin farklılıkları (Basit örnekle gübrelemeden sonra fosfat, demir vs ölçülüp değer kaydedilir bir sonraki gün tekrar ölçüm yapılarak fosfat,dem,r vs değerleri kıyaslanarak ne kadar kullanıldığı belirlenebilir).Bilinmesi gereken nitrat-fosfat oranı 1/7 ile 1/10 arasında , nitrat ve potasyum hemen hemen 1/1 oranında tutabilmek.Mikro besin olarak hazır ürünler kullanılıyor başlangıç dozundan başlanabilir.Yapılanı bilinçli yapmak önemli.Burdan sonra korkmaya gerek yok zaten.[/QUOTE]

Normalde soruna uzun uzun cevap verip vermeme konusunda gittim geldim gittim geldim ve vermeme tarafiyim. Bunun en onemli sebebi forumda zaten bunlari yazmis olma. Ikinci en onemli sebebi zaten savundugunuz seyi kendinizde yapiyorsunuz. Yani kendi icinizde cikmazdasiniz. Soruyu soruyla yanitlamak hic tarzim degildir. Ama sorulardaki mantiksizligi gostermek yada mantigi gostermek icin bu sefer boyle olsun mazur gor.

[B]''Let's start answering with the fact that plants and algae need the same nutrients to thrive''[/B]

Dusko`nun makalesinden aldin sanirim bak ben sana daha doyurucu `sampiyonlar ligi` tadinda bir konu basligi atayim. Kaynak aldigin kiside orada. [B](YIL 2008)[/B]

[URL]https://www.ukaps.org/forum/threads/why-dont-nutrients-cause-algae.3217/[/URL]

[K][B]1-) Mantik hatasi.[/B][/K]

[B]Bitkiler sudaki besinleri alglerden hızlı kullanarak engelliyor.[/B]
Bunu savunuyorsun.. Tamam kaynak dahi istemiyorum. Luzumu yok.
[B]Anlatmak istediğim tank içindeki bitkilerin tükeceğinden fazlası algler tarafından kullanılacaktır.[/B]
Nerden biliyorsun? Bu kadar kesin konusursan kaynagini sorarim ama.

[B]Bu yüzden çok iyi gözlem yaparak dozlama yapılmalıdır.[/B]

Simdiii.

Bitkiler alglerden hizli besin kullaniyor ve biz gozleme dayali gubreleme yapiyoruz (gercekten enteresanmis). Birde diyorsun ki bitkinin tuketeceginden fazlasini algler kullanacaktir.

Pek cok merak ediyorum, lab. girilip besin alim hizlari olculmeden sen nasil oluyorda bitkinin tuketecegi kadar besin veriyorsun? (Akvaryumundaki tur farkliliklarina falan deginmiyorum bile.) Bunu kici kirik 20liralik hobi testleriylemi yapiyorsun?

Hadi diyelim yaptin. Peki, algin sebebinin halen gubre olduguna inanan herkesten beklerim bunu yapabilmesini.

Ne olsun... Diyelim ki elimizde Ludwiga Palustris var. Bu bitki atiyorum [B]saniyede 0,001pm nitrat, 0,00002ppm fosfat, 0,0001ppm potasyum tuketiyor[/B] olsun (hah pardon ya potasyum alg yapmiyordu degil mi? Test etmemize gerek yok pardon. Dalmisim...)

Peki tamam sudaki fazla besinide alg tuketiyor. Simdi mantikli bakarsak (benim mantigim alamiyor kusura bakma) sen bu bitkiye [B]saniyede 0,001pm nitrat, 0,00002ppm fosfat[/B] verebiliyorsan suda fazla besin olmuyor. Ama veremiyorsan suda her zaman fazla besin olmuyor mu zaten? Bu nasil bi celiski yahu?

Hadi bunu gctim bunun arkasindan algin sebepleri belli diyerek. Dusuk besin maddesini eklemek hepten cok daha farkli bir celiski degil mi?

Yetersiz isik gucu? (??)

[B]Net bir biçimde algler nitrat-fosfat ve potasyum kullanmaz bunların yerine diğer kaynakları (organik atıklar) kullanır denilebiliyorsa hakl[/B]

Net bir bicimde kullanir diyen sana attigim adamlardan daha iyi kaynaklar gosterir misin?. Sen neye gore diyorsun algler nitrat-fosfat ve potasyum kullanir diye?

[B]Fazla besin alg oluşumuna sebebiyet vermiyorsa neden bir başlangıç dozu öneriliyor.[/B]
Sen simdi tanka rast gele 1ppm nitrat verince bunun lappadalak diye yutuldugunu mu dusunuyorsun?

[B]Bana göre doğru gübreleme gözlemlere dayanıyor.[/B]

Biraz acarmisin? Nasil oluyor bu? Bitkimin yapragi delindikten sonra potasyum mu vereyim bu mu dogrusu? Butun yapraklar sararmaya basladiktan sonra nitrat mi vereyim? Nerde bunun mantelitesi?

[B]gerekse test kitleriyle birkaç gün arayla yapılan ölçümler arasındaki besin farklılıkları (Basit örnekle gübrelemeden sonra fosfat, demB]ölçülüp değer kaydedilir bir sonraki gün tekrar ölçüm yapılarak fosfat,dem,r vs değerleri kıyaslanarak ne kadar kullanıldığı belirlenebilir). [/B]

Bu yuzden iste soruya soruyla cevap veriyorum.

5mg/l - 10mg/l araliginda nitrat olcumu yapan bir test kitiyle besin kullanim oranlarini hesapliyorsunuz. Bravo... Gercekten inanilmaz derecede buyuk bir basari. Tabiki dikkate alip bu yazilanlara ciddi ciddi cevap veremem.

[B]Bilinmesi gereken nitrat-fosfat oranı 1/7 ile 1/10 arasında , nitrat ve potasyum hemen hemen 1/1 oranında tutabilmek.[/B]

Bu neyin orani yahu? Bu bilginin kaynagi nedir?

Hayir bu kadar merak ediyorsaniz alin akvaryumunuzdan canlilari ve gubreleyin yuksek oranlarda. Bu kadar zor degil. Test kitine para verene kadar sunu yapsaniz zaten goreceksiniz ve daha ucuza patlicak size. En fazla bitkiler yosun olur (olmayacak) gider camasir suyuna sokup cikarir geri ekersin. Inanin daha masrafsiz bir yontem.

Sirf bi samimiyetimiz var diye cevap verdim sorun havada kalmasin diye. Iyi niyetinle tartisiyorsun eyvallahta bu bu sekilde olmaz.

Evimin yakinindaki akvaryumcuda 9x300litre 3x170litre bitkili tank var. Gel gor, adama yaptigim 1er litrelik solusyon dayanmadi simdi kaşıkla dozluyor. Tabi ya pardon test kiti lazim demi, hesaplicaktik falanlar filanlar...

Megaldon34 git ozel mesaj at oranlari sor. Adam test kiti kullaniyor. Tankinda nitrati fosfati dusuk gorurse doz mu arttirsam diye dusunuyor artik. Birak gubreleme yapmaktan korkmayi daha otesi olamaz.

Ben? Ben herseyi aktariyorum zaten.

can06 forumdaki kardesimiz.

mustafasen, tanitim konusu var forumda git bak sor kac gundur ne oranlarda gubre kullaniyor yuzu burda.

doctorec cihan abi tankida kendiside burda.

b0zbey tankida kendisi de burda.

babukso84 tankida kendiside burda.

borumtrampet tankida kendiside burda.

kazuistik kendiside burda..

Aklima gelmeyen daha bundan fazlada isim var.

Hala yetmiyorsa dunya genelinde bu mantikla gubreleme yapanlara bakin. Daha ne diyim yahu?

Herseyden onemlisi aklim almadi almayacak. Oranlarin bu kadar hassas, gozlemle vs yapilmasini savunupta 20liralik test kitleriyle 5er 5er kademe atlayan skalalar uzerinden bu oranlari hesapliyor yada bunu savunuyorsunuz ya. Zaten sozun bittigi, mantigin durdugu nokta.

Son olarak ben tartisalim istemiyorum bu konulari, ben insanlarin kafa bulanikligini gidermek isterken ve sen bunu yapmak istemezken ratiolardan bahsediyorsan zaten bu kafa bulandirmanin dibidir. Ben bunlari zaten forumda yazdim, agam pasam bi zahmet etsinde biraz arastirip okusun. Herseyi beklemesin biraz caba sarfetsin, biraz emek harcasin. Nitekim ogrenecegimiz cok sey var bunu birilerinin surekli bize ogretmesini bekleyerek yapamayiz. Herkes istedigi yolu secmekte ozgur, kim neye inanmak istiyorsa ona inanabilir. [EDIT]mrah,2016-12-03 05:32:17[/EDIT]

Beğenenler: [T]188487,amtkck[/T][T]170852,leonisleo[/T][T]180106,Mcanerf[/T][T]200733,ibrahim3444[/T][T]107995,SuperSport[/T][T]208301,Rainrain[/T][T]229924,Amati340[/T]
Teşekkür Edenler: [T]107995,SuperSport[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Meteor71Çevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 349
Meteor71Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 08:53
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188519/021120161935091.jpg[/IMG]

1 ay önce benim bitkiler bu hale geldikten sonra doz moz ölçek mölçek kalmadı arkadaşlar.
şu anda dizayn falanda umurumda değil sadece bitki bakımı, gelişimine odaklandım bunu öğrenmem lazımki
istediğim dizaynı geç olsa uzun süre idame ettirecek şekilde yapabileyim

akşam gübreleri hazırlarken ölçü olarak kaşık kullandım, solüsyonu şırıngaya çekerken elim hassas değil artık
bu konudan benim payıma gübre yapmak ve kullanmak düştü, kendi payına yosun korkusu düşenler var ise.. korkunun ecele faydası yok.
sevgiler
[EDIT]Meteor71,2016-12-02 15:26:22[/EDIT]

Beğenenler: [T]182051,leventcelk[/T]
+1: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Meteor71Çevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 349
Meteor71Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 11:04
Konu farklı başlık altında tartışılması gereken bir yere kaydı
burada basitçe reeflowers ın npk gübrelerini yine kendi önerdiği dozda evde yapıp
kullanmayı ve olumlu olumsuz sonuçlarını tartışmak yerine fazla dozu tartışırsak ortaya test kiti, ppm vs. giriyor kafa karışıklığı başlıyor
tabiki fazla dozda tartışılsın fakat enfazla ne kadar bu dozu aşabilirizki, üretici firma zaten minimum oranları vermiyormu kullanım için
ben 100 litre için 1 ml yerine iki üç katı kullansam ne olur kalkıp macera için 30 ml dozlarsam mantıksız bir şey olur zaten.
sevgiler

+1: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stormareÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 543
stormareÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 11:14
[QUOTE=Thsnmutlu]Geçen hafta ziraatmarket nickli satıcıdan aldım sanırım sizinkiyle aynı kişi,bende böyle bir sorun çıkmadı.Umarıum en kısa sürede çözüm sağlarlar.



Abi şu konuya bir açıklık getirelim biraz bilgi tecrübe alışverişi yapıp kafalardaki soru işaretlerini kaldıralım.Amacım kimseyi korkutmak değil tabi ki [:)] Bunları konuşalım tartışalım varsa tabuları yıkalım.Gübre verirken ne kadar ve nasıl verelim açıklığa kavuşsun.

Ben hala bitkilerin kullanabileceği günlük ve ya haftalık dozdan fazlasının tanka verilmesinin (yeterli ışık ve CO2 sağlandığını varsayıyorum) alg oluşumuna neden olacağını savunuyorum.

''Let's start answering with the fact that plants and algae need the same nutrients to thrive''
Sonuçta algler ve bitkiler gelişimleri için aynı besinlere ihtiyaç duyarlar bu bir gerçek.Evet düşük besin vermek alg oluşumuna sebep verir nasıl verir bitkilerin kullanamadığı kullanmak için enerji harcadığı kaynakları kullanarak (amonyak vs).Bitkiler sudaki besinleri alglerden hızlı kullanarak engelliyor.Anlatmak istediğim tank içindeki bitkilerin tükeceğinden fazlası algler tarafından kullanılacaktır.Bu yüzden çok iyi gözlem yaparak dozlama yapılmalıdır.Alglerin oluşumlarına sebebiyet veren durumlar hemen hemen hepsinde aynı;
1-Düşük CO2
2-Düşük besin
3-Sirkülasyon yetersizliği
4-Yetersiz ışık gücü

Net bir biçimde algler nitrat-fosfat ve potasyum kullanmaz bunların yerine diğer kaynakları (organik atıklar) kullanır denilebiliyorsa haklısın.
Fazla besin alg oluşumuna sebebiyet vermiyorsa neden bir başlangıç dozu öneriliyor.Ozaman yeni başlayan herkes yoğun bitki durumuna göre dozajlasın ne zararı var derim.İşte burada tıkanıklık oluşuyor.[:?]

Bana göre doğru gübreleme gözlemlere dayanıyor.Gerek görsel gözlem (özellikle hızlı gelişen bitkilerin yapraklarındaki belirtiler) gerekse test kitleriyle birkaç gün arayla yapılan ölçümler arasındaki besin farklılıkları (Basit örnekle gübrelemeden sonra fosfat, demir vs ölçülüp değer kaydedilir bir sonraki gün tekrar ölçüm yapılarak fosfat,dem,r vs değerleri kıyaslanarak ne kadar kullanıldığı belirlenebilir).Bilinmesi gereken nitrat-fosfat oranı 1/7 ile 1/10 arasında , nitrat ve potasyum hemen hemen 1/1 oranında tutabilmek.Mikro besin olarak hazır ürünler kullanılıyor başlangıç dozundan başlanabilir.Yapılanı bilinçli yapmak önemli.Burdan sonra korkmaya gerek yok zaten.[/QUOTE]
Cahillihimi affedin ama bu 1/1 1/7 gibi oranlar tam olarak neyi ifade ediyor.

Bu arada Tahsin Bey,
Sanırım Emrah Beyin sizin tabirinizle saldırgan yorumları şundan kaynaklanıyor en azından ben böyle düşünüyorum ; forumda bu konuyla ilgili o kadar çok şey yazdı ki ve başka yerlerden okuyup taradı ki hala aynı şeylerin tartışıldığını görmek sinirlerini hoplatıyor olabilir.
Yani kendisi gübreleme konusunda bir takım şeyleri aşmış durumda ve kendisini hala geriye aştığı konulara döndürmek kendisi için tartışmak istemediği bir şey.
Bazen bana da mantığın çok dışındasın vs gibi söylemleri oluyor. Ama hoşgörü ile karşılıyorum zira benim gibi bir çok kişi onun zaten çoktan aştığı şeyleri usanmadan soruyoruz.
Kendimden biliyorum (ogretmenim) dersin başında söylediğim bir şeyi dersin sonunda hiç soylememisim gibi soru soran öğrenciye karşı her zaman dersin başındaki gibi heyecanla cevap veremiyorum. Vermeli miyim evet vermeliyim ama bu kişiden kişiye değişir.

Sizi de anlıyorum zira siz tartışılsın ve forumdaki diğer kişilere yardımcı olsun istiyorsunuz.

Ama yukarıdaki sıraladığım kendimce gözlemim olan durumlar buna engel gibi suan icin :)

Kırmayalım birbirimizi. Ülkede vahşet, samimiyetsizlik, şiddet o kadar çok ki bunun yanında sevgi ve saygı o kadar az ki bari burada bunu kıralım.

Beğenenler: [T]187047,mrah[/T][T]192768,sangarios[/T][T]209585,Ulaş_özgür[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThsnmutluÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 602
ThsnmutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 11:44
[EDIT]Thsnmutlu,2016-12-02 18:56:04[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]153370,stormare[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doctorecÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 1457
doctorecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 11:52
[QUOTE=Thsnmutlu]

Tanka verdiğimiz nitrat ve fosfat ın mg/l bazında oranlarıdır.Her 7-10 mg/l nitrata karşılık 0.5-1 mg/l fosfat vermeyi söylemeye çalıştım.Nitrat ve potasyum 1/1 derken de hemen hemen aynı miktarda.[/QUOTE]
O zaman ben sana kendi gözlemimi söyleyeyim. Bu oranlar hiç bir şey ifade etmiyor. Eğer bu oranları doğru kabul edip mutlaka uyulması gereken kurallar kabul edersek işin içinden çıkamayız hep hata nerede diye arar dururuz. Biraz araştırınca tom barr ın bile bu konuda fikrini değiştirdiğini görebilirz. ilk başlarda bu oranlardan bahsederken artık bu oranlara değinmiyor bile. Ki değinmiş olsa bile benim için ifade etmiyor benim tank bu oaranlara uymuyor 7.5 ppm nitrat yeterken 2.5 ppm fosfat yetmiyor. şu an 4ppm fosfat veriyorum. Bilmiyorum belki biyolik filtrasyon çok iyidir nitrat tavan yapıyordur, bunu da test kitiyle ölçmek lazımdır v.s [K]ama ben test le falan uğraşmak istemiyorum herhangi bir oarana da takılmak istemiyorum [/K] Sözün özü de burası zaten
Sizin yukarıda yazdıklarınızı da dneyimle cavap verebilirim bir kaç hafta sonra ışık çok yüksek co2 yi maksimum seviyede tutucam el oranlarınında üç dört katı gübreleme yapıcam bu haftadan itibaren test falan olmadan.. sonuçları paylaşırım. Gözlem den ziyade ışık +co2+ besin . benim anladığım bu..
Bunları test le falan uğraşmıyacağım için hepsinide maksimumda tutmaya çalışarak nasıl bir sonuç ortaya çıkıcak bakıcam duruma[EDIT]doctorec,2016-12-02 11:57:43[/EDIT]

+1: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThsnmutluÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 602
ThsnmutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 12:00
[EDIT]Thsnmutlu,2016-12-02 18:56:38[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stormareÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 543
stormareÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 12:12
[QUOTE=doctorec]
O zaman ben sana kendi gözlemimi söyleyeyim. Bu oranlar hiç bir şey ifade etmiyor. Eğer bu oranları doğru kabul edip mutlaka uyulması gereken kurallar kabul edersek işin içinden çıkamayız hep hata nerede diye arar dururuz. Biraz araştırınca tom barr ın bile bu konuda fikrini değiştirdiğini görebilirz. ilk başlarda bu oranlardan bahsederken artık bu oranlara değinmiyor bile. Ki değinmiş olsa bile benim için ifade etmiyor benim tank bu oaranlara uymuyor 7.5 ppm nitrat yeterken 2.5 ppm fosfat yetmiyor. şu an 4ppm fosfat veriyorum. Bilmiyorum belki biyolik filtrasyon çok iyidir nitrat tavan yapıyordur, bunu da test kitiyle ölçmek lazımdır v.s [K]ama ben test le falan uğraşmak istemiyorum herhangi bir oarana da takılmak istemiyorum [/K] Sözün özü de burası zaten
Sizin yukarıda yazdıklarınızı da dneyimle cavap verebilirim bir kaç hafta sonra ışık çok yüksek co2 yi maksimum seviyede tutucam el oranlarınında üç dört katı gübreleme yapıcam bu haftadan itibaren test falan olmadan.. sonuçları paylaşırım. Gözlem den ziyade ışık +co2+ besin . benim anladığım bu..
Bunları test le falan uğraşmıyacağım için hepsinide maksimumda tutmaya çalışarak nasıl bir sonuç ortaya çıkıcak bakıcam duruma[/QUOTE]cihan bey mutlaka bir yerlerde yazılmıstir ama sizin uyguladiginiz co2 miktarını öğrenebilir miyim ? Yani 24 saat mi veriyorsunuz yoksa selenoid valf le belli sürelerde mi ?
Ben şuan 7 saat veriyorum ve saniyede 1 damlaya ayarliyorum. İndicator yeşil durumda. Sanırım co2 için iyi durumdayım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cichlid_UniverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14566,3[/B]
Kayıt: 06/12/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1968
Cichlid_UniverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 14:27
Arkadaşlar satıcı yeni potasyum sülfatı gönderi ve hemen su ile test ettim. Renk yok. Şeffaf. Olması gereken gibi.

Satıcı gayet iyi ve güvenilir. Bir aksilik olmuş. Ilk gelen de potasyum sulfat ve zararsizmis ama renk yüzünden kullanma dediler bana.

Bilginize,

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/180375/021220161327121.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]188487,amtkck[/T][T]153370,stormare[/T][T]179624,doctorec[/T][T]187047,mrah[/T]
Teşekkür Edenler: [T]179624,doctorec[/T][T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doctorecÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 1457
doctorecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 16:20
[QUOTE=stormare]cihan bey mutlaka bir yerlerde yazılmıstir ama sizin uyguladiginiz co2 miktarını öğrenebilir miyim ? Yani 24 saat mi veriyorsunuz yoksa selenoid valf le belli sürelerde mi ?
Ben şuan 7 saat veriyorum ve saniyede 1 damlaya ayarliyorum. İndicator yeşil durumda. Sanırım co2 için iyi durumdayım. [/QUOTE]
7-8 damla civarı veriyordum. şu an inlile düffüsör kullanmaya başladım 3 damla civarı ile başladım bir iki gün gözlem yapıcam bu diffüsöre göre ayarlama yapmaya çalışıcam. 7-8 damla verirken günde (8 saat civarı) son iki saat indicator sarıya dönüyordu canlılarda bir uyuşukluk başlıyordu. o difizöre göre 6 damlaya ayarlama yapmam gerekiyordu inline diffüsörün performansına göre bir ayar lazım şimdi. Bu damla olayı diffüsöre bağlı olduğu için bence tam bir veri değil. diffüsör ve sirkülasyon belirliyor gibi.
İkinci olay ne kadar ışık veriğinizle alakalı ne kadar ışık o kadar co2 ihtiyacı. İndüctörde sirkülasyonun en az olduğu yerde olursa belki yanıltma ihtimali en minumum seviyeye gelir.


[QUOTE=Thsnmutlu]İlk yorumumda zaten 1/7 1/10 oranını tutturmaktan bahsediyorum son yazdığıma (aceleyle yazmıştım) göre haklısınız.Zaten organik yükünüzden dolayı suyunuzda bir miktar nitrat oluşuyor ki 7.5 ppm verdiğinize göre tamamlanıyor.Bu arada 7.5 ppm in yeterli olduğu kanısına nasıl vardınız ? 4ppm tek doz için vermiş olduğunuz çözelti miktarı mı yoksa net fosfat mı ? çünkü 2 si arasında çok fark var.
Test kitleri sadece başlangıç miktarlarını tutturmak için gerekli sonrası gözlemlere dayanıyor.

[/QUOTE]
Haftada 3 defa 7.5 -8 ppm arası nitrat
haftada 3 defa 4 ppm civarı fosfat
haftada 3 defa 8-10 ppm arası potasyum ışık 7 saat bu miktarları ışıkla beraber arttırmayı düşünüyorum
Test kiti başlangıçta kullanmadım şimdiye kadar hiç bir test kiti kullanmadım.
yeşil nokta bu oaranlarda kesildi. bilinçaltımdaki korku olmasaydı bir anda 4 ppmlerde fosfat verseydim bu işi bu kadar uzatmazdım her dozlamada 1.3 le başladım 2-2.5 derken artık canım sıkıldı 4 ppm her dozlamada vermeye başladım
dediğim gibi el oranlarıyla başladım 7.5 ppm ordan herhangi bir eksiklik görmediğim içinde az biraz üstünde dozlamayı yapıyorum . fosfat eksikliği vardı o da bu miktarlarda dengelendi[EDIT]doctorec,2016-12-02 16:31:53[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]153370,stormare[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThsnmutluÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 602
ThsnmutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 16:45
[EDIT]Thsnmutlu,2016-12-02 18:56:52[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cichlid_UniverseÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]14566,3[/B]
Kayıt: 06/12/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1968
Cichlid_UniverseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 17:10
[QUOTE=doctorec]

Cihan Abi benim subulatalarda genel değil bazılarında bu yeşil toz gibi alg var. Bunun dışında iki haftada bir azda olsa camlarda oluyor. Fosfat nitrat sıfır. 110 litre 24x2 gro ve aqua yanıyor 7 saat. Co2 de 7 saat 3 4 damla saniyede. Fotosentez ve gelişim süper. Bu normal mi hic mi olmamasi lazim ya da nedeni ne?[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/180375/021220161610111.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2016 17:28
[QUOTE=Thsnmutlu]Emrah çok saldırgan yorumlarda bulunuyorsun.Ben kafa karışıklığına son vermek için tartışalım diyorum senin yazdıklarına bak.
Abi sana soruyorum gözlem yapmıyor musun allah aşkına tankında GSA gördün gözlemledin naptın gittin fosfat miktarını arttırdın neden çünkü gözlemledin eksikliğini gördün.Eksiklik illa ki yaprak deforme olacak diye birşey yok.Madem fazla gübre yosun yapmıyor atsaydın tankına 10 ppm fosfat atalım 50 ppm nitrat yanında potasyum kafamız rahat olsun ne de olsa fazlalığı zarar değil.
Senin örneklelerini makalelerini okuyarak paylaştığın insanlar neye dayanarak bunları yazdı gözlem ve testlerine göre değil mi ? Daha neyin gözlemi ve 20 liralık test kitini diye küçümsüyorsun ki.Test kitlernin ölçüm aralığı çok hassas değil ama çok kaba da değil.Gidip de ml nin 1000 de 1 i hassasiyet yakalamaktan bahsetmediğimi sen de çok iyi biliyorsun.Bir dozlama da kaç mg/l doz kullanıyorsun mesela nitrat için 5 in üzerinde değil mi zaten test kitinde bunun 5 ila 10 arasında bir değer gördüğünde tahmini olarak ne kadar tüketildiğini anlayabilirsin.Uzatmaya gerek bile yok.

Alg oluşumuna sebebyet veren maddeler alıntı başka konuyla bağlayacaktım gerek duymadım.

Hemen hemen tüm paylaşımlarını takip ediyorum millete bana da dahil tanka gübre atarken şu dozdan başlarsın zamanla bitkilerdeki duruma göre arttırırsın diye yazmadın mı ? Bu ne yine gözlem.Yine sana soruyorum gel atalım ozaman canlıların tölere edebileceği gübre oranlarını kafamız rahat olsun yosun oluşmaz ne de olsa...Sen şunu atlıyorsun kilit besin co2 diyorsun hem fikiriz canlı olmayan tankta ver istediğin co2 yi sorun olmaz ama maalesef tanklarımızda canlı var ve bunlar zaten co2 yi sınırlıyor.[/QUOTE]

Bak bu tartismanin sonu yok. Saldirganlik?? Insanlara bir sekilde fayda saglayabiliyorsam, birileri gibi yok kardesim cuba zeminde ada olmadan olmaz bilmem ne demeden arkasindan urun kaktirmiyorsam, yok o isikla zor bitki yetismez deyip arkasindan farkli urun kaktirmiyorsam, yok bitki verip ben bitkiyi bu ozel formul gubreyle yetistirdim deyip arkasindan gene bir urun kaktirmiyorsam ve ben bir sekilde bu yanlis bilinenleri `insanlarin faydasina` duzeltmeye calisiyorsam bu dusunceye ters ve mantiksizca yazan herkese saldirgan bir tavir sergilerim. Benim hic bir cikarim yok. Tek amacim var insanlar benim yaptigim gibi hayal ettigi tanka bazi insanlarin yalanlarina kanip daha fazla para harcamadan makul sekilde yapsin ve bu hayale kavussun. Bu mutlulugu yasasin hepsi bu. Senin sordugun sorulari forumda defalarcakez yazdim. Takip ediyorum diyip ben inaniyorum diyorsan diyecek birseyim yok. Daha sakin karsilanamaz bu durum.

KNO3 yok diye insanlar yillardir diy gubre yapmiyor? Neden bir allahin kulu deneyip sunu tankina atmadi ve aktarmadi insanlara? Aktarmaz abi cunku ozel formul adi altinda para kazaniyorlar bu isten.
Ben neden 1,5 aydir tankimda sadece beyaz led aydinlatma kullaniyorum? Ben de disko topu gibi aydinlatma yapabilirim? Neden kimse buna cesaret edip sonuc alarak insanlari daha az para harcamaya sevketmiyor? Cunku olay ne kadar zor gosterilir, insanlar o alg yapar bu alg yapar diye korkutulursa ayni sekilde isin ustasi aranir ve hata payi dusurulerek bi sekilde birilerine yem olunur. Hepsi bu.

--

Herseyden once beni birak birebir tartismayalim. Sordugum sorulara mantikli yanitin varsa devam edelim, daha iyi kaynak gosteriyorsan gel buyur sabaha kadar oturup tartisayim ben bu donanima sahibim. Ama sen sahip degilsen bunun faydasi kimseye yok cunku ben kaynaklarla konusuyorum sen `bence` diye konusuyorsun. Beni ve burdaki insanlari benceler senceler kurtarmaz. Bunu unutma. Bu tarz bir tartismaya her zaman kapaliyim, nitekim o kadar soru sordum gene cevap yok... Tartisma bu sekilde olmaz.

--

[B]Abi sana soruyorum gözlem yapmıyor musun allah aşkına tankında GSA gördün gözlemledin naptın gittin fosfat miktarını arttırdın neden çünkü gözlemledin eksikliğini gördün.[/B]
Senin soyledigin gozlem cok farkli. Sen hem fazla besin alg yapari savunup uzerine gozlemle besin vermeliyiz diyorsun. Kendi icindeki celiskiden kurtulsan dugum cozulecek zaten.

Gubrenin fazlasi alg yapiyorsa ben nasil fosfat seviyemi arttirip bir alg turunu engelliyorum cok garip degil mi? Hani nitrat/fosfat alg yapardi?

[B]Madem fazla gübre yosun yapmıyor atsaydın tankına 10 ppm fosfat atalım 50 ppm nitrat yanında potasyum kafamız rahat olsun ne de olsa fazlalığı zarar değil.[/B]
Bak sonra bana neden agrasifsin diyorsun. Sen benim yazdiklarimi okuyormusun? Yada sana attigim linki yada diger paylastigim kaynaklari hic okuma geregi duydun mu? Senin bu mantiginin once sana sonra insanlara zarari var. O yuzden uzatilcak birsey yok. Ben sana sen bu kafayla hareket ederken birsey anlatamam. Bu tavrin devam ederse `kisisel` orneklendirmelerle gidicem bunun altindan hic cikamayiz.

[B]Senin örneklelerini makalelerini okuyarak paylaştığın insanlar neye dayanarak bunları yazdı gözlem ve testlerine göre değil mi ? [/B]
Birincisi sana attigim o linki okumadin bile buna eminim. Bak o linkte senin bir lafini paylasitigin Duskoda orada. Bana bunu sorarken once bi ac oku. Ondan sonrada o adamlarin kim oldugunu kalk bi arastir. Herseyi benden bekleme. Ben size adamlarin aile soyagacini aktaracak degilim. Merak ediyorsan acar okursun internet elinin altinda. Forumda daha oncede bahsetmistim bunun yaninda ac oku.

[B]Daha neyin gözlemi ve 20 liralık test kitini diye küçümsüyorsun ki.Test kitlernin ölçüm aralığı çok hassas değil ama çok kaba da değil.[/B]

Hassas degilse demek ki ortada hassas olunacak konu yok. Sen fazla gubrenin alg yaptigini savunupta hassas olmayan oranlarla ilerleyip bide bunu savunuyorsan zaten daha fazla bu tartisma uzamasin. Sen kendi yoluna ben kendi yoluma. Benim dusunduklerim bunlar aksini ispatliyabiliyorsan otur gel ispatla. Ortaya gubrelerin alglerle ilgili olmadigini ortaya ben atiyorum bu baslikta. Buyur yalanla beni. Madem faydali olmak istiyorsun faydali ol o halde.










[QUOTE=stormare]
Cahillihimi affedin ama bu 1/1 1/7 gibi oranlar tam olarak neyi ifade ediyor.

Bu arada Tahsin Bey,
Sanırım Emrah Beyin sizin tabirinizle saldırgan yorumları şundan kaynaklanıyor en azından ben böyle düşünüyorum ; forumda bu konuyla ilgili o kadar çok şey yazdı ki ve başka yerlerden okuyup taradı ki hala aynı şeylerin tartışıldığını görmek sinirlerini hoplatıyor olabilir.
Yani kendisi gübreleme konusunda bir takım şeyleri aşmış durumda ve kendisini hala geriye aştığı konulara döndürmek kendisi için tartışmak istemediği bir şey.
Bazen bana da mantığın çok dışındasın vs gibi söylemleri oluyor. Ama hoşgörü ile karşılıyorum zira benim gibi bir çok kişi onun zaten çoktan aştığı şeyleri usanmadan soruyoruz.
Kendimden biliyorum (ogretmenim) dersin başında söylediğim bir şeyi dersin sonunda hiç soylememisim gibi soru soran öğrenciye karşı her zaman dersin başındaki gibi heyecanla cevap veremiyorum. Vermeli miyim evet vermeliyim ama bu kişiden kişiye değişir.

Sizi de anlıyorum zira siz tartışılsın ve forumdaki diğer kişilere yardımcı olsun istiyorsunuz.

Ama yukarıdaki sıraladığım kendimce gözlemim olan durumlar buna engel gibi suan icin :)

Kırmayalım birbirimizi. Ülkede vahşet, samimiyetsizlik, şiddet o kadar çok ki bunun yanında sevgi ve saygı o kadar az ki bari burada bunu kıralım. [/QUOTE]

Hocam cahillikle vs. ilgisi yok. O oranlar oturulan yerden koltuk altindan atilmis, bazi sebeplerden yeterli arastirmayi yapmamis yada yapacak durumu olmayan insanlarin kafa karisikligina sebep olmaktan baska birsey degil. Zaten benim izah etmek istedigim ve agrasif oldugum nokta bu. Oturup koltuk altindan birseyler uydurup yazmak. Hic bir dayanak yok, sadece kafa karisikligi hepsi bu.

[QUOTE=Thsnmutlu]

Test kiti yerine kendi gözlemlerinizi kullandınız değil mi ? Demek istediğim noktalardan biri de bu aslında.
Peki yaprak üzerinde oluşmuştur muhakkak ve fosfat dozunu arttırdınız yaprak üstündeki algler hala duruyor değil mi? Ve onları oradan uzaklaştırmadığınız sürece de büyümeye devam edecekler ta ki yaprak ölene kadar.İşte alg oluştuktan sonra aynı bitki gibi davranmaya başlıyor.[/QUOTE]

Baslamiyor, fosfat seviyesini yeterli noktaya yukseltince yada isik+fosfat dengesini kurunca alg buyumeyi kesiyor. NPK ile gene ilgisi yok. Gozun gordugunu bile anlatmaya calisiyoruz.[EDIT]mrah,2016-12-03 05:33:59[/EDIT]

Beğenenler: [T]188487,amtkck[/T][T]189569,AbdullahElbsaty[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2016 03:58
Üslubunuz daha iyi olabilir diye düşünüyorum, hatta daha iyi bir üslup kullanılmış olsaydı tartışmanız , hem konu için hemde okuyanların çoğu zihin bulanıklığını giderebilmesi adına çok faydalı olacaktı, lakin bu durumda düzenlenmeye ihtiyacı var.

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir