ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
Kötü insan yoktur, kötün niyetli insan vardır.
SON 10 MESAJI
Her yazınızda / araştırmanızda olduğu gibi buda oldukça teferruatlı ve muhteşem bir araştırma. Tüm satırları zevkle okudum. Size çokça teşekkür ederim.
Türünü bilmediğiniz balık, ülkemizin çeşitli yerlerinde görünen loachlardan bir tanesi.
Sevgi ve saygılarımla.
[/QUOTE]
Murat bey,
Tilapia zillileri ve potamon yengeçleri 2 ay kadar önce yuvalarına geri bırakmıştım. Bu dönüşümde güzel görüntüler yakalama şansım oldu. Ülkemizde her habitatta görülebilen su yılanı tessellata için küçük bir klip hazırladım. Belkide ağzındaki balık benim bıraktıklarımdan biriydi. Kim bilir... Av ağızdayken diğer balıkların hareketleride hayli ilginç bir görüntü oluşturuyor. Türkiye'de su yılanının iki türü vardır. Bunlar natrix tessellata ve natrix natrix...
Bir sonraki keşif günümüze tepelerden başladık. Ne yaptığımızın farkına varmak, plan proje çizmek için de iyi bir mekandı. Hedefimizde elbetteki splendensler vardı. Splendens, aphanius yelpazesinin uçtan ikinci canlısıdır. Doğa derneği ansiklopedilerinde Türkiye'ye endemik, fakat Salda Gölü'ne endemik olmayan bir tür olarak görünmekte... Fakat diğer mekanını biliyorum ki, bu canlı kuvvetle muhtemel orada bulunmuyor. Yani şahsi görüşüm artık Salda Gölü'ne endemik bir tür olarak karşımıza çıkıyor.
Kendi çapında küçük bir deltada önce kuşlar karşılıyor bizi... Yalıçapkını, balıkçıllar bizim sahile inişimizle daha güvenli bölgelere gittiler. Tatlı su ve gölün birleştiği noktada bir acı su bölgesi oluşmuş ve burada splendensleri yüzerken görmek çok heyecan vericiydi. Tabi salt balık ve tam örnek için amacımız göl içerisinden örnek almaktı. Ne varki çok uzun yürüyüşlere rağmen buna vakıf olamadık.
Aslında su girişinden örnek almak bir avantaj oldu bizim için... Göl içerisinden alacağımız balıklarla birlikte ciddi bir su kütlesinide taşımamız gerekmekteydi. Kafamdaki tüm planlara rağmen biraz da rahattım. Çünkü sıcak-soğuk su akıntıları arasında, tatlı suyun iç bölgelerine kadar giden splendensleri adaptasyon için çok güçlü görüyordum.
Dere girişinden görüntüler;
Kepçeyi her atışımda onlarcasını yakalamak mümkün oldu. Her boydan örnek alacak olmama rağmen, iri boy bulmak biraz zaman aldı.
Sıcağı sıcağına yaptığım gözlemlerde, dişilerin renk yapısının chantreiye daha çok benzediğini gördüm. Erkekler anaç dişilere oranla oldukça küçüktü ve vücudundaki bant sayısı yakın akrabası burduricustan daha fazlaydı.
Splendesler dışında efsane sazanların yavrularıda ağlarımıza takıldı.
Bu bölge aslında fauna olarak oldukça zengin... Potamon yengeçler, natrix su yılanları, kurbağalar ve su böcekleri ayrı birer güzellik olarak karşımıza çıktı. Ve birde bu yavru balık... Türünün tam olarak ne olduğunu anlayamadım. Akvaryum ortamına aldığımda sadece iki sefer görebildim. Gördüğüm birinde yaptığı hareket çok ilginçti. Hani derlerya balıklama atlamak diye işte aynen öyle... Fakat bu suya değil, kuma atladı.:) Anlık bir zamanda tüm vücudunu kumun altına alarak kayboldu. Halen kendini gizlemekte...
Ve bir adet corixidae familyasından kürekçeken...
Bölge değerleri;
Sıcaklık: 22 C derece
pH: 8,5- 8,8
Kh: 18
Gh: 22
Yüksekçe bölgelerden göle baktığınız zaman beyazdan koyu maviye doğru giden renk ahengini görebilirsiniz. Yeşilova Kasabasının hemen eteklerinde tesisler bölgesinden yaklaşıyoruz. Yol arkadaşım Süleyman ile birlikte göle doğru ilerliyoruz. O kadar hikayesini dinlediğim, yazılarını okuduğum suya doğru gidiyoruz. Gönlümde binbir tılsımla dolu bu mekana gitmesem, hep aklımda böyle mi kalsa demeden edemiyorum.
Hemen sol tarafımızda dalgaların sürüklediği belli olan kozalak parçaları ilişiyor. Ormandan gelen sel efsanesini doğrular gibi, oldukça uzak bir mesafe olmasına rağmen böyle bir yığın oluşturmuş.
Bu bölge oldukça sığ 8-10 metre dahi gitseniz su belinize ancak gelir. Ama yine de dikkat! Gölde her yıl üzücü boğulma olayları oluyor. Bunun sebebine ise birazdan değineceğim.
Sahil toprağının rengi beyaz, aslında göl içinde beyaz toprağa rastlamak pek mümkün değil. Bu magnezyumun etkisi, neyse teknik konulara girmeden devam edelim. Suyun berraklığı insanı büyülüyor. Aşağıdaki fotoğrafın su içi fotoğraf olduğunu söylersem buna şahit olmuş olursunuz.
Su içerisinde bizlere taş gibi görünen parçalar sizi aldatmasın. Aslında yumak haline gelmiş, taşlaşmaya doğru giden parçalar bunlar. Aşağıda bir numuneyi sizler için parçalıyorum.
Sahil şeridine paralel olarak giden beyaz oluşumda bunun bir benzeri, yani sert değil ve üzerine basıldığı zaman balçık kıvamında içine batıyorsunuz. Gölün değişik bölümlerindeki boğulma sebeplerinden biri budur. Yani su içinde kaya gibi gördüğünüz bir bölgenin altı bu kıvamda olabiliyor. Bir başka sebepte göl içinde dipten gelen küçük kaynak çıkışları üzeri tortu kaplı boş alanlar oluşturuyor. Sahile çok yakın bölgelerde bile bu çıkışlara şahit olduk. Bu boşluklar üzerine basıldığında beklenmedik şekilde su içinde kalıyorsunuz.
Ve Süleyman Kardeşim iş başında. Sahildeki bitki parçacıklarından yola çıkarak incelemeye devam ediyoruz.
Bullduğumuz bitkiler biraz önce bahsettiğim taşlaşmaya başlayan oluşumların hemen üzerinde, bakdığım zaman ilk aklıma bonsailer geldi. Çünkü o kadar minyatür bir güzellikli, bir ormana bir çimenliğe benziyor. Normal kum üzerinde bu bitkileri görmek mümkün değil.
Kopmuş bir parça su dışına çıktığı zaman çok kısa sürede ölüyorlar. Yani bu bizim bildiğimiz bitkilerin dışında bir olay, 3-5 dakika içinde boyunlarını büküyorlar.
Süleyman bulduğu parçaları öyle bir inceledi ki, su dışında bulunan kara bitkileri ile bile kıyasladı. Sıcak, uzak dinlemedi 100 metre gitti geldi.
Bu bitkilerin akvaryumda yaşayamayacak kadar hassas ve narin olduklarını düşünüyorum.
Salda resifinden bir görüntü.
Sahil boyunca incelemeye devam ediyoruz. Dışarıda bulduğumuz bir taş parçası, buna benzer oldukça fazla sayıda bulmak mümkün. Hayal gücünüzü zorlayın, ben Alaaddinin sihirli lambasını buldum.:) Bu magnezyum kayaçları su dışında sertleşmiş durumda, yine de elle parçalamak mümkün.
Bu sahilde herşey beyaz oluyor. Kimbilir belkide esmer olupta bronzlaşmak yerine beyazlaşmak isteyenler Salda kumsalına gelmeli.:) Aşağıda ölmüş bir bitki parçası, kahverengi olması gerekirken o da beyazlamış.
Ve ilk splendensleri görüyorum. Biri fosil olma yolunda, diğeri ise maalesef ölmüş. Ölüm sebebi nedir bilmiyorum ama doğal yollardan bir ölüm olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bundan başka ölü balık görmedim. Netten gördüğüm fotoğraflarından daha farklı görünüyor. Bu bir erkek ve daha ince bir yapıda olduğunu düşünüyordum. Genel yapısı ince farklarla akrabası burduricusa çok benziyor. Vücut formu ölü oluşu sebebiyle değişmişte olabilir. Canlısını görmeden birşey söylemek doğru olmaz.
İlerleyen günlerde canlılarınıda görmek nasip olur inşallah diyelim.
Değişik canlıların sahilde bıraktığı izler, kuşlar, toprak altı canlıları...
Son bir görüntü bir başka canlının bıraktığı iz... Umuyorum ki insanoğlunun buraya bıraktığı iz bundan öteye geçemez. Bu kumsala bir sevda yazılmış. İlk dalga, ilk fırtına alıp götürecek, yeni sevdalar, yeni umutlar kazıncak bu kumsala...
Saygılar...
Burduricuslardan sonra projelerimden biri Aphanius splendenslerdi. Araya tilapia zilli ve aphanius chantrei girdi. Ama olsun onlarlada geçte olsa tanıştım. Sizlerle Salda Gölü ve splendensler için hazırladığım yazı, fotoğraf ve videomu paylaşmak istedim. Umarım hoşunuza gider.
Bunca kötü haberden sonra bazı olumlu gelişmeleri bildirmek isterim. Kanatlar Altında Sulak Alanlar projesi kapsamında ildeki tüm ilköğretim okullarında bir dizi çalışmalar yapılacak. Bu sadece bir gösterim ve anlatım değil kapsamlı sürekli bir çalışma olacak. Okuldaki görev alan öğretmenler, önce bu konuda eğitilecek ve bir nevi ders formatında işlenecek. Geleceğe bundan daha güzel bir yatırım olamaz diye düşünüyorum.
Burdur'un uzun yıllardır özlemini çektiği ve Burdur Belediyesi tarafından projelendirilen Burdur Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisleri bugün tamamlandı ve artık su tutmaya başladı. Bugün tamamlanan "Atık Su Arıtma Tesisleri"nde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, "9 havuzlu ve 380 metrekarelik alanı kapsayan Atık Su Arıtma tesisinin yapımında 7-8 aylık bir gecikme yaşandığını söyledi.
Bu gecikmelerin nedeni ise müteahhitle, iller bankasının anlaşmazlığı ve Plaj tarafından gelecek hattın pompalama sistemiyle getirilmesi yerine doğrudan getirilmesine karar verilmesi olduğunu belirten Akkaya, fakat bütün bunlara rağmen Arıtma Tesisimiz su tutmaya başladı. Artık herhangi bir sıkıntı yoktur. Atık sular havuzlara boşaltılıyor. Havuzların dolması 1-2 ay mutlak sürecektir" diye konuştu.
Arıtma tesisinin gelecekte nüfus artışı olma ihtimalini de göz önünde bulundurarak projelendirdiklerini kaydeden Akkaya, "Bu nedenle arıtma tesisimiz ileriye dönük 2010 yılında 1267 Lt/sn su tutacak şekilde inşa edildi. Fakat şu anda yeni su tutması nedeniyle 1-2 ay sonra 528 Lt/sn su tutacaktır. Projenin maliyeti ise 2002 fiyatlarına göre 10 trilyonluk bir projedir' dedi.
Başkan Akkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arıtma Tesisimiz tamamlandı. Burdur Gölü'ne atık suyu akmayacağına göre vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile göle girebilirler. Göl zamanla kendiliğinden temizlenecektir. Projemiz memleketimize hayırlı olsun".
Beğenileriniz için teşekkür ederim.
Fotoğraflarda da görüldüğü gibi doğal alanındaki, farklı renk formları akvaryum ortamında da görülebiliyor.
Asıl ilgi odağım olan potamioslar gayet sağlıklılar. Gözüm hep dişilerin üzerinde ve bir tanesi farklı bir davranış sergilemeye başladı. Sabit bir yer tutma hevesi daha önce hiçbirinde yokken, iri olan dişi bir kayanın altını sahiplendi ve yemleme dışında bölgesini terketmiyor, su yüzeyine çıkmıyor. Bu beni biraz endişelendirdi aslında. Yani dışarı çıkmaması acaba hastalık olabilir mi sorusunu aklıma getirdi. Fakat saklandığı kadar, yeme olan ilgiside inanılmaz derecede kuvvetli. Dip yeminin iniş anında hemen kaya altından çıkıyor ve başlıyor toplamaya, hatta yemlerin üzerinde bir alan oluşturarak tilapialardan daha fazla pay almak için mücadele ediyor. Verdiğim balık etlerini ise kaptığı gibi yine yerini alıyor. Yaptığım araştırmalarda yumurta tutmuş dişilerin karasal alan ve su arasında gidiş geliş yapması gerekiyor. Fakat akvaryum ortamında belkide bu şekilde bir korunmayı seçti diyerek aklımdan geçiririyorum. Karın kapakçığının hafif açık vaziyet almış olmasıda yine yumurta tutmuş olabileceğini düşündürüyor. Şekil yumurtalar geliştikçe 1,5 ayın sonuna doğru şöyle olmalı;
Yengeçlere bilgilerim doğrultusunda uygun zemin hazırlamaktan başka bir şey yapamadım ve neler yapmam gerektiği konusunu araştırıyorum. En azından bir yumurta tutma hadisesi varsa süreçleri gözlemek ve sonucu görmek çok güzel olacak.
Saygılarımla...
SON MESAJLAR
- Lepisteslerim Ölüyor :( bendeniztayfun, 06:36
Yeni Üye Forumu - Bugün Bu Şekilde Bir Ölüm İle Karşılaştım bendeniztayfun, 06:17
Hastalıklar ve İlaçlar - Walstad 56. Gün Akvaryum Tanıtımı Ve Son Durum berkeyazer, 03:46
Akvaryum Tanıtımı - Hasta Ciklet kadir_7, 03:44
Yeni Üye Forumu - 80lt Filtreleme Bütçe 3000tl Emreözamisos, 03:00
Filtreleme Seçenekleri - İç Filtre De Bioball Kullanılır Mı Emreözamisos, 02:55
Filtreleme Seçenekleri - Akvaryumumda Hangi Ürünleri Kullanmalıyım Emreözamisos, 02:53
Yeni Üye Forumu - Betta Balık Hastalık Teşhisi BabySoul, 02:30
Yeni Üye Forumu - Üçgen Kuyruklu Yavru BabySoul, 02:13
Hastalıklar ve İlaçlar - En güzel fotoğraflarınızı gösterin Ebubekir ATAR, 02:11
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Artemia denizim20, 02:02
Canlı Doğuranlar - Bitki Adaptasyonu? Sena Karaman, 01:48
Bitki Türleri ve Bakımı - Yeni Akvaryum Kurulumu tuncer1461, 01:30
Bitki Akvaryumları Genel - Vuslat Aplot, 01:01
Akvaryum Tanıtımı - Eloeda Vs Filtre baranerd, 00:48
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 180x60x60 Karma Güney Amerika HarunYILDIRIM, 00:36
Akvaryum Tanıtımı - Betanin Kuyruk Erimesi Daha Fazla Artiyo sadece soru, 00:14
Labirentliler - İlk En Güzel Tecrübem :-) Güntaç aytaç, 00:14
Akvaryum Tanıtımı - Bettamın Türü Ne Taha Yanık, 23:28
Yeni Üye Forumu - Elma Salyangozu Renk Sorunu Eren042, 23:14
Omurgasızlar - Elma Salyangozum Öldümü Acil Dexter85321, 22:58
Hastalıklar ve İlaçlar - Bettamın Türü Ne? Neothauma, 22:58
Yeni Üye Forumu - Ne Yapmalıyım?! Zangoose, 22:53
Yeni Üye Forumu - Vatoz Balığımın Yüzgeci erenerturk, 22:45
Kedi Balıkları Forumu - Yengecimin Ortam Sıcaklığı İle İlgili Sorum Var BabySoul, 22:34
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Acele Edin Ölümler Başladı Muhammedbedri, 22:16
Hastalıklar ve İlaçlar - Yeni Kurulum Ve Sarı Su Sorunu berkay10, 20:36
Bitki Akvaryumları Genel - Aquael Multikani Filter Dış Filtre 800 Litre Rüzgar.57, 20:10
Filtreleme Seçenekleri - Akıllı Priz Kullanan Var Mı? Bir Şey Sorucam BabySoul, 20:08
Aydınlatma - Balığımın Dışkısı MustafaŞ, 20:04
Hastalıklar ve İlaçlar - Canlı Önerisi bendeniztayfun, 19:52
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Kuru Bambu Kullanımı Ve Hazırlama Nasıl Olmalı KaanE, 19:41
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Doğal Kurulumlarım UrasArt, 19:38
Bitki Akvaryumları Genel - Ramirezi İlkerSHN, 19:37
Güney Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - 200 Lt Akvaryum Dış Filtre Vlademirol, 19:24
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bitkili Tetra Akvaryumu GkhaNLioN, 19:16
Amerikan Tetraları Tanıtımı - Lepistes Akvaryuma Hangi Filtre MasterChief, 18:45
Yeni Üye Forumu - 300 Lt Akvaryum Kurulumu MehmetKaan, 18:05
Orta ve Kuzey Amerikan Cichlidleri - 350 Litre Beta Akvaryum ktoG, 17:56
Yeni Üye Forumu - Chili Rasbora Tank Ruzgar001, 17:07
Akvaryum Tanıtımı - Elma Salyangoz cagrisw, 17:06
Yeni Üye Forumu - Lepistes Larvaklm, 16:53
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - 4a Konsept Tanıtım Orhan76, 16:18
Akvaryum Tanıtımı - 45x35x40 Apistogramma Hongsloi Şahinöztürk, 14:39
Akvaryum Tanıtımı - Balığımın Dışkısı İnce Ve Uzun Neden Olabilir? Ehtiyar, 14:33
Sazansıgiller - Albino Full Platiniumlarda Artemia Etkisi Hidro Dinamik, 14:24
Canlı Doğuranlar - Alsancak Petshop Alışveriş Yapan Oldu Mu GkhaNLioN, 13:34
Yeni Üye Forumu - Safkan Velifera MertSoyumert, 13:17
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Akvaryumda Sinek Sorunu Devam Ediyor omerali06, 13:13
Bitki Akvaryumları Genel - Ankara Lepistes Satan Yerler SaRCoPhiLiuS, 12:16
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Venüsaqua Çift Çıkışlı Akvaryum Hava Motoru SinanBulut 06:37
- Vatoz Küpü Ve Frontoza Küpü SinanBulut 06:37
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 05:38
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 05:38
- Bitki Çeşitleri emreemin 05:38
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 05:38
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 05:38
- Altın Kafa Melekler Tekin35 03:54
- Sajica Ve Ellioti Cichlid Yavru Ve Gençdamızlıklar -RBG- 03:21
- Channa Limbata - Cüce Yılanbaş -RBG- 03:21
- Ücretsiz Çok Sayıda Ramshorn Salyangoz COBRA 02:30
- Akvaryum/bitki Işığı/lifetech 838 Filtre/kum neontetras 02:07
- 6 Adet Damizlik Altı 2e4d Ocellatus Gold abunil 01:08
- Set Akvaryum Ve Malzeme propecia 01:02
- Apistogramma Kakadu Triple Red-orange-macmasteri Şahinöztürk 00:37
- Tetra Tec 1200 Plus Dış Filtre idiopatik 00:10
- 60-40-40 Aksan Yapımı Akvaryum idiopatik 00:10
- Ultra Clear Akvaryum,panda Ribbon Lepistes yamansengonca 23:08
- Satılık 1,5 Metrelik Profesyonel Akvaryum - Sumplu SGY 23:05
- Sıfır Ayarında İsta Regülatör,tüp,difüzör, Damla Furcifer 22:57
- Tam Set Dennerle Akvaryum Furcifer 22:57
- Nano Küp Akvaryumlar ( S I F I R ) betta.ist 22:41
- Yerli Üretim Erkek Dişi Karşık Halfmoon Genç Betta betta.ist 22:41
- Sarı Ateş Neon Ve Bloody Mary Karidesler betta.ist 22:41
- Wi- Fi Bağlantılı Otomatik Yemleme Makinesi serdar131977 22:34
- Genç Damızlık Maulana serdar131977 22:34
- İlangi Yellow Fatih Özirkin 22:16
- Tiger Zankeri Lotus agbaglama 22:03
- Akvaryum Ve Malzemeleri AquaPuella 21:40
- Kepçe - Moss Teli AquaPuella 21:40
- Corydoas Duplicareus reel_passion 21:38
- Tetra Ex 800plus Dış Filtre Bysam 21:13
- Weeping Moss Bysam 21:13
- Mobilyalı Cama Cam Akvaryum Arıyorum Bysam 21:12
- Eş Kribensis palankesli 20:58
- Xenotilapia Bathyphilus Blue Lips Kolonisi palankesli 20:58
- Anubias Bitki Çeşitleri Sadan 19:57
- Eş Tutmuş Tanganyika Gölünün Güzellikleri muhammet abaci 19:31
- Pistia , Flame Moss , Java Moss gyunda 19:14
- Fırsat - Karides , Salyangoz . gyunda 19:14
- Balık Yemi , Su Piresi , Pipo Filtre gyunda 19:14
- Gübre Çeşitleri, Ve Malzemeler Balikcidede 18:56
- Bitki,karides ,ö.t.lepistes,vatoz,salyangoz,s.pire Balikcidede 18:56
- Endler Balikcidede 18:56
- Axolotl Hcan 18:53
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 18:29
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 18:29
- Albino Metal Snaceskin Yellow Lace Gençler Başak u 18:22
- Bursa İçi Ücretsiz Paramesyum Kültürü Rafayel 18:20
- Albino Cennet Balığı Arıyorum Rafayel 18:20
KULLANICILAR
- 20 Online Kullanıcı, 11 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.