ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
HakanYILDIZ
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
4291
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
29 Haziran 2021 11:17
Son Ziyaret:
21 Saat 45 Dakika önce
Toplam Mesaj:
3977 [2.89 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
524 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Hakan YILDIZ
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1978
Yaş:
47
İl:
Ankara
Meslek:
Chief in the Ministry of Justice.
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Lütfen yanıtlarınızı “alıntı” veya "bildirim" yaparak yazınız.

SON 10 MESAJI

Akvaryuma Tasarım Önerileri
Güzel tasarımlardan esinlenmek için Youtube'daki akvaryum kanalları takip edilebilir.

Tavsiye kanallar:
i.
[URL]https://youtu.be/PcUTne3TkGI?feature=shared[/URL]
ii.
[URL]https://youtu.be/mMsZ7xSszHE?feature=shared[/URL]
iii.
[URL]https://youtu.be/uitEwrs6HpU?feature=shared[/URL]





[U]FORUMDAKİ BAŞKA BİR KONUDAN ALINTIDIR[/U]:

Örnek bir kuruluma hep beraber başlayalım:

Hazırlık:

- Akvaryumun, bulunduğu ortamdaki yerini seçmemiz gerekiyor. Mümkün olduğunca az gün ışığı alan, az hareketliliğin olduğu, yazları fazla sıcak olmayan ve tanka etrafından rahat müdahale edebileceğiniz bir yer olması önemli.

- Alacağınız bitki türlerini şimdiden belirlemek, satış durumlarını gözden geçirmek, kurulum günü sorun yaşamamanız için iyi olacaktır.

- Dekorasyonuda basitte olsa bir çizimle kararlaştırmak iyi olabilir veya herşeyi kurulum sırasında deneme yanılma yoluyla belirlersiniz.

- Kumun tamamını (yıkama suyunu bulandırmayana kadar) önceden yıkamanız kurulum günü sizi oldukça rahat ettirecektir.

Kurulum

Burada kurulumu önerdiğim 70*35*35(h)’ lık tank için yapmayı uygun buldum. Bitkili akvaryum kurulumunda başlarda serin suya (22 derece gibi) ihtiyaç olduğundan kurulumun sonbahar-kış aylarında yapılması daha iyi olur.

Günlere göre sırayla yapılması gerekenler şöyle:

1. Gün:

Tüm eksikleri tamamlayıp bitkileri almaya gidiyoruz (yada kurulum günü gelecek şekilde sipariş veriyoruz; bu zamanlama her zaman tutmayabilir, bitkiler 1-2 gün önce gelirse bitkileri temiz bir kapta dinlenmiş su ile ışık alan bir yerde bekletiyoruz). Bitkileri biraz fazla almak başlangıç için iyi olur ve aldıktan sonra kuruluma başlıyoruz:

*Akvaryum yerine yerleştirilir, ışıklandırması, arkafonu, filtresi, ısıtıcısı vs. takılır. Hava motoruda takılır ancak acil durumlar hariç hiç çalıştırılmayacaktır.
*Tabana önce misket gübreler en az üreticisinin verdiği miktarda yerleştirilir.
*Üzerine taban kalınlığı 8 cm olacak miktarda kum dökülür.
*Dekorasyon malzemeleri yerleştirilir ve kumada eğim verilerek önceden tasarladığınız veya o an hoşunuza giden bir dekorasyon yapılır.
*Ölçekli kap ile su doldurmaya başlanır. Kumun üzerine bir tabak vs. koyularak su dökme sırasında kumun ve dekorun bozulması önlenebilir. Su yaklaşık yarıya kadar doldurulur ve doldurulan miktar (kaç litre ise) bir yere not edilir.
*Bitkiler, çürümüş yaprakları temizlenip, köklerindeki sünger yada elyaflar çıkarılıp, kökleri yaklaşık 2 cm kalana kadar bir makasla kesildikten sonra özenle dikilir.
*Tankın kalanı da yine ölçerek su ile doldurulur ve “toplam net su hacmi” bir yere not edilir. (Burada ileriki hesaplamaları 70*35*35(h)’ lık tank için, kurulum gerçek olmadığından, tahmini 65 lt net su hacmi üzerinden yapacağım.
*Dış filtreye malzemeleri ve aktif karbon eklenerek filtre çalıştırılır. Filtrenin çalışmasıyla bir miktar su tanktan filtreye akacaktır. Tankta azalan su yine ölçülerek doldururlur ve "toplam net su hacmine" eklenir.
* Isıtıcıda 22 dereceye ayarlanarak açılır. Termometreden sıcaklığa bakılır; ortam sıcaklığına göre su zaten 22 dereceden yüksek olabilir; çok yüksek olmadığı sürece (26 dereceden yüksek) herhangi birşey yapılmaz.
*Dezenfekte amacı ile 6,5 ml (10 lt su için 1 ml) perhidrol suya karıştırılır.
*Yaklaşık 5 saat sonra %50 su değişimi yapılır. Bu su değişiminin yapılma sebebi dezenfektanı (perhidrol) sudan uzaklaştırmak içindir. Farklı dezenfektanların kullanımında onlara ait yöntem uygulanabilir. Su değişimlerinde (şimdi ve ilerde) su çekerken kumu kaldırmadan kum yüzeyinden çekim yapılmalıdır.

2.gün:

*Tekrar %50 su değişimi yapılır; böylece perhidrol yeterince uzaklaştırılmış ve dezenfeksiyon işlemi tamamlanmış olur.
*Üreticisinin belirlediği oranda su hazırlayıcı suya eklenir.
*İki saat kadar sonra bakteri kültürü üzerinde yazan dozda ilave edilir.
*Sadece bir adet 18w’ lık florasan timer’ a bağlanarak günde 7 saat yanacak şekilde ayarlanır ve yakılır.

3,4,5 ve 6. günler:

*Hergün üzerinde yazan dozda bakteri kültürü ilavesine devam edilir.
*Hergün bitkiler ve su yüzeyi kontrol edilerek çürüyen yapraklar olursa tanktan uzaklaştırılır.

7.gün:

*%25 su değişimi yapılır. Yeni eklenen suyun direk çeşmeden doldurulmaması önemlidir. Suyu, ağzı açık bir kapta en az 1 gün dinlendirerek akvaryumda kullanıma hazır hale getirmiş olursunuz.
*Sıvı potasyum gübresi üzerinde yazan doza bakılarak sudaki potasyum seviyesini 2,5 ppm (mg/lt) arrtıracak miktarda eklenir.
(Örneğin seachemin potasyum gübresinin 5 ml si 125 lt suyun potasyum seviyesini 2 ppm arttırıyor. Doğru orantı kurarak 65 lt de 2 ppm’ lik artış için 2,6 ml gerektiği; yine orantı kurarak 2,5 ppm’ lik artış için yaklaşık 3 ml eklemenin uygun olacağını bulabilirsiniz)


14.güne kadar:

*Hergün bitkiler ve su yüzeyi kontrol edilerek çürüyen yapraklar olursa tanktan uzaklaştırılır.
*Yosunlanma olursa camlar temizlenmelidir. Bu işlemler ileriki günlerde sürekli yapılmaya devam edilir.

14.gün:

*%25 su değişimi yapılır.
*Sıvı potasyum gübresi aynı miktarda eklenir.

17.gün:

*Sıvı potasyum gübresi aynı miktarda eklenir.

21.gün:

*%25 su değişimi yapılır.
*Sıvı potasyum gübresi aynı miktarda eklenir.
*Sıcaklık 1 derece yükseltilerek 23 dereceye ayarlanır.

23 ve 25.günler:

*Sıvı potasyum gübresi aynı miktarda eklenir.
*Sıcaklık birer derece yükseltilerek 25 dereceye kadar çıkılır.

28.gün:

*%25 su değişimi yapılır.
*Sıvı potasyum gübresi sudaki potasyum seviyesini 3,5 ppm (mg/lt) arrtıracak miktarda eklenir.
*İkinci 18 w lık florasanda yakılır ve aynı timera bağlanarak günde 7 saat çalışması sağlanır.
*Filtreden aktif karbon çıkarılır.
*Genel içerikli sıvı gübre üzerinde yazan dozun yarısı şeklinde eklenir. Burada da yine orantı kurarak önce kendi tank hacminiz için ne kadar önerildiğini bulmalı, daha sonra bunun yarısını almalısınız.
*Tanka yalnızca yosun yiyen canlılar eklenir. Bu canlılara kurulum bitene kadar yem verilmemelidir.
*Potasyum ilavelerine 1 hafta boyunca 2 günde bir aynı miktarda devam edilir.

35.gün:

*%25 su değişimi yapılır.
*Sıvı potasyum gübresi sudaki potasyum seviyesini 5 ppm (mg/lt) arrtıracak miktarda eklenir ve bundan sonra sürekli 2 günde bir aynı miktarda devam edilecektir.
*Genel içerikli sıvı gübre üzerinde yazan dozda eklenir ve bundan sonra haftada bir kez su değişiminden sonra bu miktarda devam edecektir.
*Bu günden itibaren ışıklandırma süresi hergün 30 dakika arttırılarak 6 günde 10 saate kadar çıkarılır. Bundan sonra böyle kalacaktır.

42.gün:

*%30 su değişimi yapılır. Bundan sonra her hafta %30 eklenecektir.
*Gübre ilaveleri yapılır.
*Artık tanka seçilen diğer canlılar eklenebilir. İlk 2 hafta günde 1 defa ve çok az yemleme yapılmalıdır.
*Işıkların timer ile 5 saat açık, 3 saat kapalı ve 5 saat açık olacak şekilde ayarlanması hem akşamları akvaryumun keyfini çıkarma hemde yosun oluşumuna engel olma yönünden faydalı olur.

Not: Kurulum aşamaları, kendi eklemelerim haricinde Sn. Tunç Sönmezoğlu' nun "Bitki Akvaryumunda Başarı" makalesindeki kurulum aşamalarının "düşük destekli" bir tanka uyarlanmış (basitleştirilmiş) halidir.


Bakım

Kurulumu tamamladım. Bundan sonra nasıl bir bakım uygulamalıyım?

Önceikle birkaç hatırlatma yapalım:

*CO2 kaçışını en aza indirgemek için su yüzeyinin mümkün olduğunca hareketsiz olmasını sağlamalısınız. Özellikle filtrenin çıkış hortumunun yerini ve açısını iyi ayarlamak önemli.

*Filtrenizin ve ısıtıcınızın 24 saat hiç kapanmadan çalışır durumda olması gerekiyor. (Isıtıcı termostatlı olduğundan zaten ayarladığınız dereceden sonra kendini kapatacaktır, su soğudukçada açacak ve görevini yapacaktır;siz yeterki fişten çıkarmayın)

*Işıklandırmanız timer’ a bağlı olduğundan düzenli olarak otomatik açılıp kapanacaktır. Sizin yapmanız gereken; bu süreyi ayarlarken aşağıdaki konulara dikkat etmeniz gerektiğidir:
Işıklandırma süresini toplamda 8 saatten az, 12 saatten fazla tutmamaya özen gösteriniz. Işıkların ilk açılışını sabah yem verme saatine göre ve kapanışınıda akşam oturup izleyebileceğiniz bir saate göre ayarlamak için bazen gündüz 1 değil 2 ara (ışıkların kapalı olduğu saatler) vermeniz gerekebilir. Bu durumda ışıkların kapalı olduğu her aralığın 3 saatten fazla olmamasına, açık olduğu her aralığında 3 saatten az olmamasına dikkat etmeniz bitkilerin sağlığı açısından iyi olacaktır.

Bitki akvaryumunda düzenli yapılması gereken bakımlar vardır. Bunları zaman bazında ele alalım:

Hergün:

*Beslediğiniz balıkların durumuna bağlı olarak günde 1 yada 2 kez yemleme. Verdiğiniz yemi balıkların en fazla 2-3 dakika içinde bitirmesi gerekiyor. Bu süre uzuyorsa bilinki fazla yem veriyorsunuz; miktarı azaltın. Fazla yemleme yapmamak özellikle organik yükü dengede tutmak açısından çok önemli. Böylece yosun oluşumu ve birçok sorundan büyük oranda kurtulmuş olacaksınız.

*Su yüzeyini ve bitkileri kontrol etme. Çürüyen ve kopan bölümleri tanktan uzaklaştırma.

*Balıkları kontrol etme, hastalıklı balık varsa (mümkünse) karantinaya alma; ölen varsa tanktan uzaklaştırma.

Haftada 3 gün:

*Sıvı potasyum gübresi ilavesi. İlki su değişiminden sonra başlamak üzere düzenli aralıklarla yapılmalı. Her seferinde tankınızın potasyum seviyesini 5 ppm (mg/lt) arttıracak kadar verilmeli.

*Genel içerikli sıvı gübre ilavesi. Potasyumla aynı zamanda verilebilir. Bu şekilde (haftada 3 kez) verilecekse başlangıç için üzerinde yazan dozun yarısı verilmeli. Daha sonra doz, gözlem ve tecrübe ile ayarlanabilir.

Haftada Bir:

*En az %30 su değişimi. Mümkünse %40 gibide yapılabilir. Su değişiminde akvaryumdan suyu çekmeden ısıtıcının fişi çekilmeli ki yeni dolacak su nedeniyle muhtemel bir "su dışında çalışma" durumu önlenmiş olsun. Çekilen su, kum yüzeyinden, yüzeydeki artıkları alacak şekilde ama kumu kaldırmadan çekilmeli. Yerine koyulacak temiz su eğer çeşme suyu ise; mutlaka en az 1 gün dinlendirilmiş veya farklı bir kapta (yada tankta) bir ısıtıcı ve hava motoru yardımı ile ısıtılmış ve en az 2 saat bolca havalandırılmış olmalı. En iyi ihtimalle en azından oda sıcaklığına kadar ısıtılıp bir su hazırlayıcı ile kullanıma hazır hale getirilmeli.

*Camlardaki yosun oluşumu kontrol edilmeli, rahatsız edici düzeyde ise temizlenmeli.

*Tankta fazla uzayan bitkiler varsa budanmalı. Başlarda budama işlemi az miktarlarda yapılmalı. Bitkilerin budamadan sonraki durumları iyi gözlenmeli ve edinilen tecrübeler ışığında budama şekli, zamanı ve miktarı ayarlanmalı.

Ayda bir:

*Dış filtredeki elyaf yenisi ile değiştirilmeli.

3 Ayda bir:

*Genel dış filtre temizliği yapılmalı. Dış filtrenizin temizliğini; özellikle mekanik temizlik için kullanılan malzemeleri (seramik boncuk, sünger) çeşme suyu altında yıkayarak, biyolojik malzemeleri akvaryumdan alacağınız bir miktar su ile hafifçe çalkalayarak, elyafı ise yenisi ile değiştirerek yapmanız iyi olacaktır. Özellikle biyolojik malzemedeki bakterilerin zarar görmemesini sağlamak çok önemlidir.


Sonuç

Kullanılan ekipmanlardan kurulum ve bakıma kadar bu yazıda anlatılanlar büyük oranda birbirleri ile ilişkili olup bütün bir sistemi ifade etmektedir. Yazılanlardan herhangi birini yapmamak, eksik yapmak yada farklı yapmak sistemin doğru çalışmamasına ve birçok sorun yaşamanıza neden olabilir.

Kaynak:
[URL]https://www.akvaryum.com/forum/yeni_baslayanlar_burayalow-tech_k208779.asp[/URL][EDIT]HakanYILDIZ,2025-04-03 10:22:34[/EDIT]
Akvaryum Hobisi Sohbetleri
[QUOTE=Ehtiyar]Nematod belası var, ne yapmalı veya hiç bir şey yapmamalı mı?[/QUOTE]
Balık olan akvaryumlarda balıklar hallediyordu böcek nevinden her türlü mahlukatı. Küçük hacimli karides akvaryumumda nematod görünce karidesleri toplayıp akvaryumu boşalttım, kumu, camı ve tüm dekoru tuzlu sirkeyle yıkadım. Yeniden kurulum yaptım. Elbette bitkilerde yumurtası kalmış olabilir, bitkileri (tuz veya sirke kullanmadan) silmekte fayda var.
Faydası-zararı bir yana, görseli çirkin, akvaryumumda istemem.
Biraz da nasıl oluştuğunu araştırıp, kaynağını kurutmak gerek ki tekrar gelmesin. Dışarıdan gelen şeylerle de akvaryuma girebilmekte. Forumda çok konu var, değişik yöntemler denenmiş, örneğin levazimol içeren ilaçlar.
Ben bilgi olarak yardımcı olamam, ilk bakışta gördüğüm bir konu linkini paylaşıyorum.

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/nematod_sorunu_k591246_sn1.asp[/URL][EDIT]HakanYILDIZ,2025-04-04 10:30:48[/EDIT]
Akvaryuma Tasarım Önerileri
[QUOTE=Ehtiyar].....[/QUOTE]
Arka plan mavi veya manzara olunca bitkiler kendini gösteremiyor. Onun yerine [B]buzlu cam[/B] filmi yapıştırılsa daha güzel olur diye düşünüyorum.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231847/030420250628551.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231847/030420250632531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231847/030420250633071.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231847/030420250633081.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231847/030420250633091.jpg[/IMG][EDIT]HakanYILDIZ,2025-04-03 10:15:43[/EDIT]
Akvaryum Hobisi Sohbetleri
[QUOTE=Ehtiyar].....%10 su değişimi
[/QUOTE][QUOTE=Azizdurdenn].....su değişimi zor oluyor[/QUOTE]
Üstadlar, su değişimi gerek balık olan gerekse sadece karides olan akvaryumlarda her zaman iyidir, çok zor değildir. Evvela karides akvaryumunda suyu dipten hortumla/sifonla çekmeniz riskli, yavru karidesleri görmeden çekebilirsiniz, gerçi çekseniz de görüp geri akvaryuma atabilirsiniz, hortumun ucuna her zaman sünger tutturmakta fayda var, suyu yüzeyden çekebilirsiniz, sifon ya da hortuma da gerek yok, maşrapa veya bardakla su alınabilir, alınan suda yavru karides varmı diye kontrol edilir. Sadece karides varsa yük az olacağından çok miktarda değişime gerek yoktur, %10-20 oranında yeterlidir ve üç güne bir yerine haftalık, 15 günlük veya akvaryum büyükse en azından ayda bir su değişimi yapılmasını öneririm.

[U](Kişisel tavsiyelerim akvaryum.com sitesinin kurumsal görüşünü temsil etmemektedir.)[/U][EDIT]HakanYILDIZ,2025-04-03 10:10:04[/EDIT]
Akvaryum Hobisi Sohbetleri
[QUOTE=Ehtiyar].....[/QUOTE][QUOTE=Azizdurdenn].....[/QUOTE]
[QUOTE=KaanE].....[/QUOTE]
Şu anda karides yok akvaryumlarımda. Daha önce kırmızı, mavi, turuncu ve sarı renkli neocaridina türlerini besledim. Karides akvaryumuna ne kadar az müdahale olursa o kadar iyi olur kanaatindeyim. Camlardaki yosunu kazımak yerine nerite salyangozlarını işe aldım. Karides yemi tek başına yeterli bence, ben hiç kullanmadım. Beslenmeleri için kapya biber, kabak, salatalık, lahana, havuç, karnabahar, brokoli sebzeleri ile turp, brokoli ve karnabahar yapraklarını haşlayarak verdim, akvaryumda bekleyen sebzeleri ise en fazla 1-2 saat içerisinde çıkardım. Karidese fazla yem vermemek gerek zira minicik canlılar, sayılarına orantılı yem vermek, yemin artanını akvaryumda tutmamak gerek ki su kirlenmesin. Marul veya kıvırcık çok vermedim, en çok kapya biber verdim, cüce vatozlarım da en çok kapyayı severdi. Karideslerimden kirazlar aşırı çoğaldı, bir hobiciye akvaryum.com üzerinden 200 den fazla kiraz karidesi verdim.
Önemli bir husus da karideslere acıkmaları için 1-2 gün zaman tanıyıp öyle yem veya sebze verme konusu. Sebzeyi de yem verdikten hemen sonra vermemek gerekir, aç olduklarında hemen her şeyi yiyorlar.[EDIT]HakanYILDIZ,2025-04-01 11:37:19[/EDIT]
Akvaryum Hobisi Sohbetleri
[QUOTE=ArifhbsAquatics]....nasıl uydun[/QUOTE]
Hobide Eşe Takılanlardan biri olarak, hanıma kızıp hıncını başkasından aldığım bir döneme denk gelmiş olmalı. [:cool:]
Akvaryum Hobisi Sohbetleri
Forum kuralı demişken, dün yeni üye olmuş birinin konusuna sorusu ile ilgili yanıt yazdım, mesajımda önce üyeye farklı bir yanıt vermiştim, akaninde forum konusunda mesajımdan kaynaklı kişisel yazışmaya dönüşmesin diye değiştirdim mesajımı, yeni üyeye Özel Mesaj ekranından saygı çerçevesinde yanıt verdiğimi belittim. [U]Var mı bunda bir yanlış[/U]? Bence yok.

Konudaki mesajım yönetimce silinmiş, gerekçe ise doğru değil. Gerekçeleri, ilk yazdığım mesajımı silmiş olmammış, silmedim ya hu; değiştirdim. Yönetim ise son halini verdiğim mesajımı siliyor, önceki hali kalmalıydı diye bana mesaj atıyor. "Hayırdır aga, burada demokrasi yok mu, mesajını değiltirmesini istemiyorsanız, düzelt butonunu niye koydunuz" demezler mi adama!

[K]Silinen mesajım aynen şöyleydi:[/K]
[B]Ö.M.'den mesaj yazdım, lütfen okuyunuz.[/B]



[QUOTE=Ehtiyar]Buradan herkese iyi bayramlar diliyorum o zaman [/QUOTE]
İyi bayramlar azizim, sağlık ve afiyetle nice bayramlarda akvaryum.com da yazışırız inşallah.

[QUOTE=Ehtiyar].... trans...genetik tetralar ....[/QUOTE]
Trans Atlantik Hava Yolları keyifli uçuşlar diler.[:$]




[QUOTE=ArifhbsAquatics]
Senden beklemezdim ne yalan söyleyeyim. [/QUOTE]
Yanlış yapmamı mı, geri dönmemi mi?

Beşer şaşar demişler.



[QUOTE=1Balikci ][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/241280/080320250012331.jpg[/IMG]
[/QUOTE]
Forumun genelleme özeti, [B]budur[/B]![EDIT]HakanYILDIZ,2025-03-30 11:21:56[/EDIT]
Akvaryum Hobisi Sohbetleri
Akvaryum sohbetleri konusuna her telden yanıt yazmak serbesttir (Forum kurallarına muhalefet suçu işlenmedikçe). 😄[EDIT]HakanYILDIZ,2025-03-30 17:59:08[/EDIT]
Beta Balığımın Sağlığı ve Tank Sorunları
Ö.M.'den mesaj yazdım, lütfen okuyunuz.[EDIT]HakanYILDIZ,2025-03-24 22:14:09[/EDIT]
Japon Balığı Hastalığı
[QUOTE=Ehtiyar]Öyle bir şey yok![/QUOTE]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231847/110320251140391.jpg[/IMG][EDIT]HakanYILDIZ,2025-03-11 11:40:54[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 28 Online Kullanıcı, 15 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.