ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
ArifhbsAquatics
Kullanıcı Grubu:
Kıdemli Akvarist
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
14367
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
23 dakika önce
Toplam Mesaj:
4370 [1.60 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
38 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Arif Hikmet Başeğmez
Doğum Tarihi:
02 Ocak 1985
İl:
Sivas
Meslek:
Ressam (meb resim öğretmeni)
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Arif Hikmet BAŞEĞMEZ Ressam-Biyotop akvaryum tasarımcısı-Akvarist İnstagram: [URL=https://www.instagram.com/arifhbs_aquatics]arifhbs_aquatics[/URL] Youtube: [URL= https://youtube.com/@arifhbsaquatics]Arifhb’s Aquatics[/URL]

SON 10 MESAJI

Filtrede Aktif Toprak Kullanmak
[QUOTE=Hobimus]Konuyu sonuna kadar okudum başka farklı yöntem denediniz mi merak ettim konularinizda göremedim.
Acemi ama araştırmacı bir hobici olarak paylaşımlarınızı değerli buluyor ben de ne neden nasılı kendimce arastiriyorum, araştırdım[:)]
Birkaç yazı ve makale okudum onları buraya atıp kalabalık etsin istemedim o yüzden anladığım ve bagdastirmaya çalıştığım şeylerden bahsetmek istedim.

Subrastta ya da filtrede ph düşürücü
kullanımı olarak;
Doğal ortamda bulunan humik ve fulvik asitin o ortamdaki etki ve sonuçları ile akvaryumda ph a etki edecek herhangi bir materyalle yapilan uygulamanin etki ve sonuçları farklı olabilir. Şöyle ki
Amazon herhangi bir biyotopu olarak düşündüğümüzde düşük ph ve düşük çözünmüş organik maddeye sahip bu suda humik veya fulvik asit yeterince var. Doğal ortamda su hacmi ve balık nüfusuna bağlı olarak amonyak ve nitrit çok düşük olacağından asitle amonyak/ nitrit bilesiminden oluşan tuz miktari da az ya da hiç olmayacak.
Akvaryumda ise (özellikle yeni kurulan akvaryumlarda) suyu asitleştirdikçe oluşacak tuz dibe çöküp bunu tüketecek bitki olmadiginda problem olup ph ı tamponlayacak bir etki yaratacak.
Bir diğer yandan nitrifikasyon bakterilerinin düşük ph dan ziyade yüksek ph da görevlerini daha iyi yapabildikleri.

Dolayısıyla biz bir şekilde asit ekledikce bu nitrifikasyonu yavaslatip oluşan tuzlar nedeniyle (bitki az ya da hiç yoksa) dolayli yoldan ph tamponlamasina neden olmuş oluyor olabilir miyiz? Sadece karbonat mı tamponlar ph ı ?

Peki doğada nasıl oluyor ?
Anladığım öğrendiğim kadarıyla su ve subrast birbirinden farklı. Ph ı etkileyecek materyali subrastta kullanmak ya da direk filtrede kullanmak; subrast düşük ph materyali sayesinde bitkinin gelişimi için uygunken bitki gelişip tuzlari da kullanarak ph in yükselmesini engelliyor. Ama filtrede kullandiginiz zaman bitkinin faydalanmasi azalıyor çünkü subrast nedeniyle bitki köklerine ulaşması dereceli oluyor

Sizin biyotop akvaryumlarinizda ya da bizim akvaryumlarimizda da bitki az olması ve nitrifikasyonun eklenen asit nedeniyle zayıflaması ph ı istediğimiz kadar dusurememenize neden olabilir.

Tabi bu tahminlerim, nitrifikasyonun asidik ortamda zayıfladığı ve kh dışında bir kısım tuzlarin da ph ı az ya da çok tamponladigi bilgilerinin doğruluğu ile orantılı olarak boş ya da faydalı bir çıkarım olacak[:)]

Doğal ortamda su hacmi/ balık yükü oranı ve sürekli asit salınımı devamlılığı sağlıyor. Burda benim de merak ettiğim konu doğal ortamda su bu kadar asidikse nitrifikasyonun nasıl ya da ne kadar olduğu, saprofitler ve detrituslar açısından problem olmasa da..

Dolayısıyla biyotop akvaryumu yaparken biyotopun biraz dışına çıkıp; biraz fazla bitkiyle, daha düşük canlı yüküyle ya da normalden daha çok filtre malzemesi kullanarak düşük ph stabilitesi yakalanabilir mi diye düşünüyorum.

[/QUOTE]

Doğru noktalar ve kavram kargaşalarıyla birlikte güzel sorular bunlar.

Dağınık olduğu için nereden başlayacağımı bilmiyorum ama kabaca toparlayayım. Ortama OH iyonu salan tuzlar (CaCO3) tampon görevi görür; kalsiyum karbonat varsa, belli bir doygunluğa kadar pH tamponlanır. Bunun dışındaki tuzların tampon görevi görmesi çok olası görünmüyor. Konuyu biyotop üzerinden değil, yumuşak su ve düşük asitli canlıların beslendiği bir tank örneğinden ele alalım. Bitki az olacak diye bir kaide yok; genelde blackwater sularda bitki yoğunluğu düşük oluyor, bunun da en büyük sebebi suyun koyu renkte olmasıdır ki, suya giren fotonları engeller. Amazon ve daha birçok yumuşak su bulunan freshwater sularda da pH düşük olsa bile bitki yoğunluğu açısından sorun olmaz çünkü fotonlar suya daha çok ulaşır.

Nitrifikasyon bakterileri hakkında bilimsel araştırmalar geçmişte bilinenlere oranla yeni bilgiler sunmakta. Döngüde sadece bakteriler değil, arkeler ve funguslar da var. pH düştükçe, döngüdeki bakterilerde amonyak oksidasyonu yapan enzimler yavaşlar/durur ama bu modası geçmeye başlayan, klasik azot döngüsü görüşüne göre böyledir! Çünkü bu teze göre o ortamda sadece nitrobakter türü bakteriler yer almakta! Evet, bu tür amonyak oksitlerken nh3 formunu kullanabilmekte ve nh4 (ph 6.5’tan düşükse nh3, nh4 formunda olur) oksidasyonu yapamamakta. Hal böyle olunca kalsiyum karbonat gibi karbon kaynakları ve nh3 yoksa azot döngüsü sekteye uğrar! Günümüzde yapılan çoğu azot döngüsü araştırmalarına göre tanklarımızda comammox bakterileri ve amonyak oksitleyen arkelerin varlığı nitrobacter grubuna göre oldukça baskın olduğu ortaya konmaktadır. Hele de düşük pH lı ve amonyakça fakir sulara karşı dayanıklı olmaları, bu ortamda amonyağı oksitlerken nitrifikasyonu da beraber yaparak direkt NO3 üretirler! Saprofitler de NO3 tüketirler! Düşük ph ortamında sistemin çökeceği inancı tamamen şehir efsanesidir! Şöyle bir parantez açmakta fayda var; aylardır 7 üstü pH’ lı bir ortamı aniden 3-4 pH’a düşürmek/düşürmeye çalışmak elbette ki döngüyü sekteye uğratacaktır. Fakat hedeflenen düşük pH aralığı aşağı yukarı bir değerde sabit seyrederse kısa zamanda durum düzelir. Comammox ve AOA grubu bakteriler sayıca çoğalıp sistemin işleyişinde aktif rol oynarlar. Besin yarışında her zaman ve her koşula aysk uyduran bir mikrop topluluğu illa ki hayatta kalacaktır.
Ceyhun's
Bir an o günlere döndüm ben de.. Belki de forumun son demlerinin en güzel zamanlarıydı..

[QUOTE=AtlasPoyraz]Şehnaz aramızdan ayrıldı[:(]

Şu an için de tekrardan cesaret edemiyorum. Annemlerin 4 kedisiyle idare ediyorum gittikçe :) [/QUOTE]

Üzücü oluyor, başın mı sağolsun denir geçmiş olsun mu denir bilemedim abi; ama üzüldüm.
Ceyhun's
Vay vay vayy! Toz almaya gelinmiş!
Halfbeak Platinum- Dermogenys Pusillus
Bunların tavırları bana güney amerikan balta tetralarını anımsattı. Akıntıya doğru yüzeyden yüzmeleri ve diğer çoğu davranışları.. Kolombiya’dan wild olarak gelen stellatusları beslemiştim. Harika bir tetra türüydü. Yem de ayırt etmezlerdi.

Bu yavru veren türün yeni yaptığım biyotopta da bulunduğunu biliyorum; bu konudaki diyetlerini görünce ekleme düşşncesini rafa kaldırdım.
Halfbeak Platinum- Dermogenys Pusillus
Hayırlı olsun Kerem abi; ilginç bir tür. Okuduğun bazı kaynaklarda kuru yem yiyebildikleri yazıyor, sendekiler bunu kabul etmiyor anlaşılan. Eğer genelinde de durum böyle ise üremelerini baskılayan en büyük etken su şartları falan değil, diyetleri. Sen de bebek gibi bakmışsın; emeğe değmiş gerçekten; ben sabredemez çıldırırdım ☺! Oldum olası kuru yem kabul etmeyen türleri sevmem. Kralı olsa tutmam takımda. Kuru yeme alışmıyorsa da kapı orada 😂.
Hümik Maddeler Ve Tanenin Önemi
[QUOTE=Hobimus]Faydalı bilgiler için teşekkürler, konu eski ama merak ettiğim şeyler var;

Tanenin, kalsiyum ve magnezyumu bağlaması bitkili bir akvaryumda bitki gelişimi için negatif bir etki yaratmaz mı? Bu elementler bitkilerin ihtiyaç duyduğu makro besinler diye biliyorum. Acaba bu elementlerden geri kalan miktar zaten bitkilere yeterli geliyor o yüzden mi?

Bir de yeni bir akvaryum kurduk içine yaprakları attık çürüme için gerekli olan mikro organizmalar, azot döngüsü sırasında veya sonrasında kendiliğinden mi oluşur yoksa dışardan herhangi bir mikro organizma aşılaması yapmak mı gerekir? Mesela detritus solucanları (tetralar bayilarak yiyor) yeni bir akvaryumda nasıl oluşur ya da akvaryuma bir şekilde katmak mı gerekir? Bu soruyu sadece detritus solucanları ile sınırlandırmayayım, çürümede rol oynayan tüm mikro ve makro canlıların olması gerekliliği mi yoksa birkaçının olması yeterli mi diye de sorabiliriz

Umarım sorular saçma değildir [:?]

.[/QUOTE]

Rica ederim; konu üzerinden çok zaman geçmiş; uygun vakitte güncellemeye ihtiyaç duyulan noktalara göz atabilirim.

Sorulara gelince, baktığımız çoğu bitkinin kökeni yumuşak sulara dayanmakta ve bu sebeple kalsiyum/magnezyum açısından kısıtlı sulara adapte olmuş/seçilmiş türlerdir. Ayrı olarak, bitkili bir akvaryumda, o ortama yetecek kadar tanen zaten bulunmakta (ölen bitkiler ve kullanılan kökler), blackwater özelliği istenmiyorsa kuru yaprak, kök ve dal parçaları gibi materyalleri bitkili bir akvaryumda fazladan ne amaçla kullanmalı? Blackwater bir tank üzerinden yürüyelim; kullandığımız su çeşme suyu ise tabanı kaplayacak onlarca kuru yaprak ne kalsiyum ne de magnezyum açısından sorun teşkil etmez. Ro su kullanılıyorsa zaten bu iki element açısından fakir bir su, burada etki gösterecektir; ona rağmen, bitkilere yetecek düzeyde yine suda olacaklardır. Burada bitki seçimimiz de önemli; yumuşak suda bakılan türler tercih edilmeli.

Yeni kurulan tanklarda azot bakterilerinden bağımsız, eklediğimiz yapraklar, dal parçaları ya da bitkilerle birlikte saprofit bakteriler gelecektir. Detritus kurtları da bu yöntemle gelir (yumurta bırakmışlarsa); olmaları da şart değildir. Doğada bulunan tüm saprofitlerin tanklarımızda olmasına da gerek yoktur; olsa bile, besin yarışı sebebiyle zaten içlerinde güçlü olan türler hayata tutunur gerisi elenir.
Yapay Zeka Ve Hobici Görünen Kötü Niyetliler
Her harfinize katılmakla beraber, forum yönetim kültürünün tamamen ‘hümanist’ bakış açısıyla bu temenninin gölgede kaldığını belirtmek isterim.

Her harfinize katılmakla beraber, forum yönetim kültürünün tamamen ‘hümanist’ bakış açısıyla bu temenninin gölgede kaldığını belirtmek isterim.
Bırakıyorum.
Yapılan hatalar ve yanlış adımların günahını çekecek ‘nazar’ var nasıl olsa! Dört yılda gelinen nokta buysa, canlıların selameti için bırakmanız hayırlı olur..
Trichopsis Vittata - Yavrular 2. Sfda
[QUOTE=İnci Kefali]

Şu an sadece salyangozlar ve bitkiler var. Sivrisinek rasbora gibi bir dither tür de mi uygun olmaz acaba?[/QUOTE]

Rasboraları avlarlar; bende yaptılar çünkü 😊.
Trichopsis Vittata - Yavrular 2. Sfda
[QUOTE=İnci Kefali]Betta mandor ithalatı gördüm, getirtsem mi diye düşünüyorum, bu akvaryuma nasıl gider, önerisi olan var mı?[/QUOTE]

Sert bir tür, guramiler ve diğer canlılar için tehdit. Sadece bir çift bakılacaksa tankta, olur.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

• 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.