ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
fma3280
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
799
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
8 Saat 5 Dakika önce
Toplam Mesaj:
738 [0.22 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
25 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
BİLGİLER
Ad Soyad:
Fatih Akyol
Doğum Tarihi:
22 Ocak 1973
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:
İMZA
Fatih Akyol
80X40X40h - Low Bitkili
Rasbora Galaksi + Kırmızı Burun Tetra + Gold Phantom Tetra + Kardinal Neon Tetra + Panda Corydoras
SON 10 MESAJI
Akvaryum Su Sararmış Sorunu
[QUOTE=K0L0Ni]
Hocam aktif karbon veya purigen tipi kimyasal filtreler tükendikten sonra içindekini kusmaz; emiş özelliklerini yitirirler diye biliyoruz ama?
Yeni kurulumlarda suda amonyak benzeri bileşikler henüz oluşmadığı, yoğunlaşmadığı için kimyasal filtre pek önerilmiyor. Keza amonyak vs. gibi bileşikleri emdiği için bakteri oluşumunu da engellemiş oluyor. Yani ilk kurulumda kimyasal filtre kullanıldığı takdirde bakteri, azot döngüsü gibi süreçler tamamıyla bloklanmış oluyor.
Dediğiniz gibi ilaç kullanımı sonrası ilacı temizlemek için ve esas olarak amonyak, nitrit yoğunluğu gibi durumlarda kullanılıyordu galiba.
Çıkarılması gerektiği önerinize ben de katılıyorum.[:iyi:][/QUOTE]
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Merhaba;
Aktif karbon ile purigen içerik olarak farklı ürünler. Purigen zaten biyolojik bir malzeme ve gerçekten çok etkilidir. Yeni kurulumda ve her zaman kullanılması çok iyi sonuçlar verir.
Forum da aktif karbon kusması ile ilgili olumsuz bir çok konu mevcut. % 100 kusar demiyorum ama en ufak bir şüphe ve örnek varsa ben riske etmem.
Üyemizin Konusun da bana göre bir numaralı şüpheli akfif karbon [:)]
Aktif karbon ilk kurulum da kök, kaya gibi salınım yapma riski olan ürünler varsa kullanılır ( Bu arada aktif karbon kullanımı tavsiyem değil. ) O sırada akvaryuma canlı konulmaz. Akvaryum stabil hale geldikten sonra su değişimi yapılır ve bakteri kültürü eklenir.( Bu durum ilaç uygulaması sonrası için de geçerlidir. ) Canlı koyma v.s süreç devam eder.[EDIT]fma3280,2025-10-15 10:44:44[/EDIT]
[QUOTE=K0L0Ni]
Hocam aktif karbon veya purigen tipi kimyasal filtreler tükendikten sonra içindekini kusmaz; emiş özelliklerini yitirirler diye biliyoruz ama?
Yeni kurulumlarda suda amonyak benzeri bileşikler henüz oluşmadığı, yoğunlaşmadığı için kimyasal filtre pek önerilmiyor. Keza amonyak vs. gibi bileşikleri emdiği için bakteri oluşumunu da engellemiş oluyor. Yani ilk kurulumda kimyasal filtre kullanıldığı takdirde bakteri, azot döngüsü gibi süreçler tamamıyla bloklanmış oluyor.
Dediğiniz gibi ilaç kullanımı sonrası ilacı temizlemek için ve esas olarak amonyak, nitrit yoğunluğu gibi durumlarda kullanılıyordu galiba.
Çıkarılması gerektiği önerinize ben de katılıyorum.[:iyi:][/QUOTE]
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Merhaba;
Aktif karbon ile purigen içerik olarak farklı ürünler. Purigen zaten biyolojik bir malzeme ve gerçekten çok etkilidir. Yeni kurulumda ve her zaman kullanılması çok iyi sonuçlar verir.
Forum da aktif karbon kusması ile ilgili olumsuz bir çok konu mevcut. % 100 kusar demiyorum ama en ufak bir şüphe ve örnek varsa ben riske etmem.
Üyemizin Konusun da bana göre bir numaralı şüpheli akfif karbon [:)]
Aktif karbon ilk kurulum da kök, kaya gibi salınım yapma riski olan ürünler varsa kullanılır ( Bu arada aktif karbon kullanımı tavsiyem değil. ) O sırada akvaryuma canlı konulmaz. Akvaryum stabil hale geldikten sonra su değişimi yapılır ve bakteri kültürü eklenir.( Bu durum ilaç uygulaması sonrası için de geçerlidir. ) Canlı koyma v.s süreç devam eder.[EDIT]fma3280,2025-10-15 10:44:44[/EDIT]
[QUOTE=Yamyam]Akvaryum 80cm boyutunda 80 lt civarında. Sunsun 603b dış filtre var 400l/h.
7 transgenetik tetra, 3 melek, 1 lepistes, 2 leopar vatoz, 3 elma salyangozu var. Kökleri çıkaralı cok oldu suda bulanıklık yok sadece su değişiminden 1 gün sonra sararıyor. Lav Kırığından kaynaklanıyor olabilir mi, öyleyse hepsini çıkaracağım [/QUOTE]
Bahsettiğiniz aktif karbon fitre malzemesi ise bu tür malzemelerin doyum süresi vardır. Yeni kurulumda ya da ilaç kullanımı sonrası filtreye konur amacı kimyasal temizliktir. Takriben 15-20 gün sonra filtreden çıkarılır. Çıkarılmaz ise absorde özelliği bittiği için kötü elementleri suya tekrar kusar. Sorunun kaynağı karbon olabilir. Çıkarmanızı tavsiye ederim.
Lav Kırığı yapmaz ama normalde tabanın en alt malzemesi olarak kullanılır. Üstüne de uygun bir kum eklenir.
Sadece sünger ile biyolojik temizliği sağlayıp döngüyü dengelemek zor. Seachem matrix gibi kaliteli malzeme koymanız tavsiye ederim. Alternatif olarak pomza taşını da tavsiye ederim. Maliyeti uygundur. İlk etepta
Haftada 2 defa %40 dinlenmiş su ile değişim yapın. Mümkünse bakteri besini kullanın. Filtre İçine de klasik beyaz akvaryum elyafı koyun. [EDIT]Hoppala,2025-10-15 13:58:27[/EDIT]
[QUOTE=Yamyam]Akvaryum 80cm boyutunda 80 lt civarında. Sunsun 603b dış filtre var 400l/h.
7 transgenetik tetra, 3 melek, 1 lepistes, 2 leopar vatoz, 3 elma salyangozu var. Kökleri çıkaralı cok oldu suda bulanıklık yok sadece su değişiminden 1 gün sonra sararıyor. Lav Kırığından kaynaklanıyor olabilir mi, öyleyse hepsini çıkaracağım [/QUOTE]
Bahsettiğiniz aktif karbon fitre malzemesi ise bu tür malzemelerin doyum süresi vardır. Yeni kurulumda ya da ilaç kullanımı sonrası filtreye konur amacı kimyasal temizliktir. Takriben 15-20 gün sonra filtreden çıkarılır. Çıkarılmaz ise absorde özelliği bittiği için kötü elementleri suya tekrar kusar. Sorunun kaynağı karbon olabilir. Çıkarmanızı tavsiye ederim.
Lav Kırığı yapmaz ama normalde tabanın en alt malzemesi olarak kullanılır. Üstüne de uygun bir kum eklenir.
Sadece sünger ile biyolojik temizliği sağlayıp döngüyü dengelemek zor. Seachem matrix gibi kaliteli malzeme koymanız tavsiye ederim. Alternatif olarak pomza taşını da tavsiye ederim. Maliyeti uygundur. İlk etepta
Haftada 2 defa %40 dinlenmiş su ile değişim yapın. Mümkünse bakteri besini kullanın. Filtre İçine de klasik beyaz akvaryum elyafı koyun. [EDIT]Hoppala,2025-10-15 13:58:27[/EDIT]
Merhaba;
Blackflame kökler suyu sarartır. Özellikle bu mantıkla alınır. Kök çıkartıp ve su değişimi yaptıktan sonra hala renk sarı ise muhtemelen Fitre ve filtre malzemeleri yetersiz olabilir.
Yardımcı olunması için daha fazla bilgiye ihtiyaç var.
Tank kaç litre -Filtre kaç L/H, Filtre malzemeleri var mı varsa neler, Tank içinde ki canlılar neler ?
Genel cepheden bir foto iyi olur.
[EDIT]fma3280,2025-10-14 15:47:29[/EDIT]
Merhaba;
Blackflame kökler suyu sarartır. Özellikle bu mantıkla alınır. Kök çıkartıp ve su değişimi yaptıktan sonra hala renk sarı ise muhtemelen Fitre ve filtre malzemeleri yetersiz olabilir.
Yardımcı olunması için daha fazla bilgiye ihtiyaç var.
Tank kaç litre -Filtre kaç L/H, Filtre malzemeleri var mı varsa neler, Tank içinde ki canlılar neler ?
Genel cepheden bir foto iyi olur.
[EDIT]fma3280,2025-10-14 15:47:29[/EDIT]
Yeni Kurduğum Akvaryuma Balık Önerisi
[QUOTE=SerdarAkyol]Kılıçkuyruk değil ama moli severim. Kırmızı burun tetrayı son aldığımda akvaryumda ne kadar canlı varsa huzur vermediler.
Aslında aklımda olanlar şöyle:
- Cüce cory 5-6 adet
- L144 1-2 adet
- Nerite 2-3 adet
- Karides
- Sürü balığı ????
- üst kesimde yüzen balık ????[/QUOTE]
Merhaba.
Üst kısım için Beyaz Bulut Daği tetra. Küçük bir tür. 10-12 adet alırsanız hem üstte yüzen hemde sürü davranışı sergileyen balık
Orta kısım için Mavi tetra. Hareketli ve barışçıl. Yeme istekleri güzel.
[QUOTE=SerdarAkyol]Kılıçkuyruk değil ama moli severim. Kırmızı burun tetrayı son aldığımda akvaryumda ne kadar canlı varsa huzur vermediler.
Aslında aklımda olanlar şöyle:
- Cüce cory 5-6 adet
- L144 1-2 adet
- Nerite 2-3 adet
- Karides
- Sürü balığı ????
- üst kesimde yüzen balık ????[/QUOTE]
Merhaba.
Üst kısım için Beyaz Bulut Daği tetra. Küçük bir tür. 10-12 adet alırsanız hem üstte yüzen hemde sürü davranışı sergileyen balık
Orta kısım için Mavi tetra. Hareketli ve barışçıl. Yeme istekleri güzel.
Farklı Türler Balık Tavsiyesi Hk.
Fatih hocam,
Evet, kurulum konusunda hiç acelem yok şuan araştırıp, bitki kurulumu ve filtrasyon sistemini yapmak. Akvaryumu kurup 2 ay sonra canlı eklemeyi düşünüyorum.
Filtre konusu biraz sıkıntılı, akvaryumun içinde kendi filtrasyonu var buraya elyaf vs farklı malzemeler koydum ama tam olarak yeterli gelmeyebilir.
Belki ufak bir dış filtre ile sistemi komple upgrade edebilirim o konuda hala araçtırmam devam ediyor. [:?]
Melek daha önce beslemedim, görüntü olarak cezbediyor o bu akvaryumda vazgeçilmezim olacak [:)))]
Elimde kullanılmamış JBL proflora 3 kg başlangıç kit var beta için kullanacaktım ama yeterli olur derseniz bu akvaryum içinde kullanabilirim.
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Merhaba. Güzel bir planlama ile beraber istediğiniz sonuca ulaşacağınıza eminim.
Problemsiz bir akvaryum için güçlü bir filtrasyon önemlidir. Filtre malzemeleri bu durumun en önemli yapı taşıdır. Tavsiye Seachem matrix, sera siporax gibi kaliteli malzemeler kullanmanız. Alternatif olarak uygun maliyetli Pomza taşı kullanabilirsiniz.
JBL proflora 3 kğ taban için yeterli olur. Daha önce bahsettiğim gibi set içinde mevcut olan JBL Ferropol gibi sıvı gübreleri kullanmak için acele etmeyin.
Melek asil bir balıktır. Vakur ve Endam ile akvaryumda süzülüşü ile izlemesi keyif verir. Benim Melekler...[:)]
İyi Hobiler...
[/QUOTE][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188846/101020251329521.jpg[/IMG]
Fatih hocam,
Evet, kurulum konusunda hiç acelem yok şuan araştırıp, bitki kurulumu ve filtrasyon sistemini yapmak. Akvaryumu kurup 2 ay sonra canlı eklemeyi düşünüyorum.
Filtre konusu biraz sıkıntılı, akvaryumun içinde kendi filtrasyonu var buraya elyaf vs farklı malzemeler koydum ama tam olarak yeterli gelmeyebilir.
Belki ufak bir dış filtre ile sistemi komple upgrade edebilirim o konuda hala araçtırmam devam ediyor. [:?]
Melek daha önce beslemedim, görüntü olarak cezbediyor o bu akvaryumda vazgeçilmezim olacak [:)))]
Elimde kullanılmamış JBL proflora 3 kg başlangıç kit var beta için kullanacaktım ama yeterli olur derseniz bu akvaryum içinde kullanabilirim.
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Merhaba. Güzel bir planlama ile beraber istediğiniz sonuca ulaşacağınıza eminim.
Problemsiz bir akvaryum için güçlü bir filtrasyon önemlidir. Filtre malzemeleri bu durumun en önemli yapı taşıdır. Tavsiye Seachem matrix, sera siporax gibi kaliteli malzemeler kullanmanız. Alternatif olarak uygun maliyetli Pomza taşı kullanabilirsiniz.
JBL proflora 3 kğ taban için yeterli olur. Daha önce bahsettiğim gibi set içinde mevcut olan JBL Ferropol gibi sıvı gübreleri kullanmak için acele etmeyin.
Melek asil bir balıktır. Vakur ve Endam ile akvaryumda süzülüşü ile izlemesi keyif verir. Benim Melekler...[:)]
İyi Hobiler...
[/QUOTE][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/188846/101020251329521.jpg[/IMG]
[QUOTE=Kabasakal34]
Hocam merhaba,
Farklı kaynaklarda yer aldığı için aklıma yatmıştı. O yüzden tecrübe edenlerden bilgi almak adına forum başlattım.
Sanırım 1 çift yavru melek, 6-8 kardinal tetra ve 1-2 elma salyangozu bu akvaryum için sınır değerde ama dengeli ve yeterli olacaktır.
Bitki olarak arkaya Vallisneria, Hygrophila, orta köklerin üzerine Anubias, Java Fern, ön tarafa da birkaç morimo yosun topu düşündüm. Sizce bu bitkiler beslemek istediğim türler için uygun mudur?
Sırada teknik ekipmana müdahale etmek var kafa motorunu daha iyisiyle değiştireceğim.[/QUOTE]
Merhaba,
Melek de Yavru iken dişi erkek ayrımını yapmak zordur. Yapılsa bile yavru iken 1 erkek 1 dişi ile çift tutma ihtimali az. Yavru Melek sayısı 5-6 adet olmalı ki içerisinden 1 çift çıkma ihtimali yükselsin. Tabii en garanti olan yetişkin bir çift almak. Kardinal tetra görsel olarak güzel olsa da sürü balığı davranışı pek göstermez. Cam temizliği için nerite saylangoz tavsiye ederim. Yine yosun imha ekibi olarak 2-3 adet Otocinclus affinis ya da Panda garra ekleyebilirsiniz.
Bitki tercihleri gayet güzel. Anubiasları ışığa uzak gölge yerlere konumlandırın ki yapraklarında yosun oluşmasın. Bu arada köklerin üzerine Moss Pilo, Fissidens v.b türleri de yapıştırırsanız güzel bir görsel olabilir.
İyi bir kafa motoru ile birlikte kaliteli filtre ekipmanları kullanmanızı tavsiye ederim.
İlk kurulumda Su düzenleyici, bakteri kültürü kullanın. Eğer isterseniz Micro elementi kurulumdan 10-15 gün sonra az miktarda girin. Potasyumu kurulum ile beraber tavsiye edilen miktarda kullanın. Aydınlatma süresini günde 4 saat ile başlayın. Bitki ekiminden 1-2 ay sonra balıkları ekleyin.
[QUOTE=Kabasakal34]
Hocam merhaba,
Farklı kaynaklarda yer aldığı için aklıma yatmıştı. O yüzden tecrübe edenlerden bilgi almak adına forum başlattım.
Sanırım 1 çift yavru melek, 6-8 kardinal tetra ve 1-2 elma salyangozu bu akvaryum için sınır değerde ama dengeli ve yeterli olacaktır.
Bitki olarak arkaya Vallisneria, Hygrophila, orta köklerin üzerine Anubias, Java Fern, ön tarafa da birkaç morimo yosun topu düşündüm. Sizce bu bitkiler beslemek istediğim türler için uygun mudur?
Sırada teknik ekipmana müdahale etmek var kafa motorunu daha iyisiyle değiştireceğim.[/QUOTE]
Merhaba,
Melek de Yavru iken dişi erkek ayrımını yapmak zordur. Yapılsa bile yavru iken 1 erkek 1 dişi ile çift tutma ihtimali az. Yavru Melek sayısı 5-6 adet olmalı ki içerisinden 1 çift çıkma ihtimali yükselsin. Tabii en garanti olan yetişkin bir çift almak. Kardinal tetra görsel olarak güzel olsa da sürü balığı davranışı pek göstermez. Cam temizliği için nerite saylangoz tavsiye ederim. Yine yosun imha ekibi olarak 2-3 adet Otocinclus affinis ya da Panda garra ekleyebilirsiniz.
Bitki tercihleri gayet güzel. Anubiasları ışığa uzak gölge yerlere konumlandırın ki yapraklarında yosun oluşmasın. Bu arada köklerin üzerine Moss Pilo, Fissidens v.b türleri de yapıştırırsanız güzel bir görsel olabilir.
İyi bir kafa motoru ile birlikte kaliteli filtre ekipmanları kullanmanızı tavsiye ederim.
İlk kurulumda Su düzenleyici, bakteri kültürü kullanın. Eğer isterseniz Micro elementi kurulumdan 10-15 gün sonra az miktarda girin. Potasyumu kurulum ile beraber tavsiye edilen miktarda kullanın. Aydınlatma süresini günde 4 saat ile başlayın. Bitki ekiminden 1-2 ay sonra balıkları ekleyin.
Merhaba;
Tankınız 100 cm+ olsa bakabilirsiniz ama bu boy ve hacimde özellikle Guramı ve Melek eğer çift olarak almazsanız ki bu çoğu zaman mümkün olmuyor Çift tutma ve dişi-erkek yada erkekler arasında sıkıntı olur bu da tüm diğer türleri olumsuz etkileyebilir. Özellikle Melekler bu gibi durumlar da Tetraları rahat bırakmazlar. Bu tatlı kovalamacalar bir süre sonra kaosa gidebilir.
Bir çift Cüce Gurami ve 6-8 adet zebra tavsiye ederim.
Bitki olarak köklerin arasına Java fern olabilir.
Yine cryptocoryne wendtii brown ver diğer cryptocoryne türleri olabilir.
Arka plana Saz ya da Eledoa olabilir.
Merhaba;
Tankınız 100 cm+ olsa bakabilirsiniz ama bu boy ve hacimde özellikle Guramı ve Melek eğer çift olarak almazsanız ki bu çoğu zaman mümkün olmuyor Çift tutma ve dişi-erkek yada erkekler arasında sıkıntı olur bu da tüm diğer türleri olumsuz etkileyebilir. Özellikle Melekler bu gibi durumlar da Tetraları rahat bırakmazlar. Bu tatlı kovalamacalar bir süre sonra kaosa gidebilir.
Bir çift Cüce Gurami ve 6-8 adet zebra tavsiye ederim.
Bitki olarak köklerin arasına Java fern olabilir.
Yine cryptocoryne wendtii brown ver diğer cryptocoryne türleri olabilir.
Arka plana Saz ya da Eledoa olabilir.
100lt Bitkili Akvaryum Yosun Sorunu
Merhaba;
Yeşil nokta fosfat dengesizliği, kıl yosunu ( fuzzy algea ) fazla gübreleme ile oluşur. Aydınlatma da RGB değeri yüksek genelde Yüksek gereksinimli bitkiler için tercih edilir. Şimdilik en düşük seviye de günde 3-4 saat yeterli
Bir süre hiç gübre girmeyin. Hafta da 2-3 kez %20-30 dinlemiş su değişimi yapın. Bu süre içinde yosunlar için mekanik temizlik yapın. Kurtaramadığınız bitkileri sökün ki yosun tekrarlamasın. 2 hafta sonra uygun dozda potasyum girin. 4 hafta sonra uygun dozda mikro, ayda 1 kerede az miktarda demir ( aslında çok da gerek yok ) girin.
Tank da ki bitkiler için Makro gübreye hiç gerek yok. Bence hiç kullanmayın
Yeşil nokta için fazla yapacak bir şey yok nerite sayısını artırabilirsiniz. Şu aşamada yapraklar için çok faydası olmaz ama cam da varsa etkilidir.
Kıl yosun için bölgesel olarak direk yosun üzerine excel kullanın. Tank da ki balıklar v.s için dozuna dikkat edin.
[EDIT]fma3280,2025-09-16 12:30:48[/EDIT]
Merhaba;
Yeşil nokta fosfat dengesizliği, kıl yosunu ( fuzzy algea ) fazla gübreleme ile oluşur. Aydınlatma da RGB değeri yüksek genelde Yüksek gereksinimli bitkiler için tercih edilir. Şimdilik en düşük seviye de günde 3-4 saat yeterli
Bir süre hiç gübre girmeyin. Hafta da 2-3 kez %20-30 dinlemiş su değişimi yapın. Bu süre içinde yosunlar için mekanik temizlik yapın. Kurtaramadığınız bitkileri sökün ki yosun tekrarlamasın. 2 hafta sonra uygun dozda potasyum girin. 4 hafta sonra uygun dozda mikro, ayda 1 kerede az miktarda demir ( aslında çok da gerek yok ) girin.
Tank da ki bitkiler için Makro gübreye hiç gerek yok. Bence hiç kullanmayın
Yeşil nokta için fazla yapacak bir şey yok nerite sayısını artırabilirsiniz. Şu aşamada yapraklar için çok faydası olmaz ama cam da varsa etkilidir.
Kıl yosun için bölgesel olarak direk yosun üzerine excel kullanın. Tank da ki balıklar v.s için dozuna dikkat edin.
[EDIT]fma3280,2025-09-16 12:30:48[/EDIT]
400l Akvaryum İçin Başlangıç Fikirleri
Merhaba,
Yukarıda değerli yorumlar var. Konuyu toparlamak adına belki tekrara düşeceğim ama cevap yazmak istedim.
İlk tavsiye acele etmeyin. Araştırın. Sorun ve tek cevapla yetinmeyin.
Büyüm hacim her zaman avantajdır.
Sump'lı akvaryumu muhakkak bilinen bir firmaya yaptırın. Kötü bir ustanın elinden çıkmış sump size hobiyi zehir edebilir. Muhakkak kaliteli filtre ekipmanları kullanın.
Ofis olacağı için tecrübe isteyen iç tasarıma destek almanızı öneririm. Ya da siz yapacaksanız bol bol video izleyin ve formdan konu araştırın.
Discus sakin ve hareketsizdir. Görüntü olarak müthiş bir balık. Ülkemizde üretilen ülke su değerlerine alışık ya da adaptasyonunu tamamlamış Discus almanızı öneririm. Taze suyu sever. Litre hacmin de yüksek olduğunu düşünürsek ileride sizi bezdirmeyecek bir su değişim yöntemi kurmalısınız. Su ısı farklılıkları çok önemli.
Tank oturduktan sonra (1 ay kadar ) sürü balıkları, vatoz çöpçü v.s. ekleyin. Tecrübe ve hobi alışkanlıklarınız arttıkça Discus'ları ekleyin derim.
İyi Hobiler...[EDIT]fma3280,2025-09-15 16:53:52[/EDIT]
Merhaba,
Yukarıda değerli yorumlar var. Konuyu toparlamak adına belki tekrara düşeceğim ama cevap yazmak istedim.
İlk tavsiye acele etmeyin. Araştırın. Sorun ve tek cevapla yetinmeyin.
Büyüm hacim her zaman avantajdır.
Sump'lı akvaryumu muhakkak bilinen bir firmaya yaptırın. Kötü bir ustanın elinden çıkmış sump size hobiyi zehir edebilir. Muhakkak kaliteli filtre ekipmanları kullanın.
Ofis olacağı için tecrübe isteyen iç tasarıma destek almanızı öneririm. Ya da siz yapacaksanız bol bol video izleyin ve formdan konu araştırın.
Discus sakin ve hareketsizdir. Görüntü olarak müthiş bir balık. Ülkemizde üretilen ülke su değerlerine alışık ya da adaptasyonunu tamamlamış Discus almanızı öneririm. Taze suyu sever. Litre hacmin de yüksek olduğunu düşünürsek ileride sizi bezdirmeyecek bir su değişim yöntemi kurmalısınız. Su ısı farklılıkları çok önemli.
Tank oturduktan sonra (1 ay kadar ) sürü balıkları, vatoz çöpçü v.s. ekleyin. Tecrübe ve hobi alışkanlıklarınız arttıkça Discus'ları ekleyin derim.
İyi Hobiler...[EDIT]fma3280,2025-09-15 16:53:52[/EDIT]
Lowtech Akvaryum Kurulum Listesi Hakkında
Merhaba,
Öncelikle hayırlı olsun. Ayrıca araştırma ve planlama olarak başarılı buldum. Tebrik ederim. Yeni kurulum yapan herkese bu yöntemi ve sabırlı olmaya öneririm.
Dış fitre yeterli olmaz diye düşünüyorum. 150-200 Litre akvaryum için yeterli olmayacaktır. 1400L/S hatta mümkünse 2000L/S bir fitre tavsiye ederim. Özellikle hem canlı hem de bitki olan akvaryumlarda güçlü bir filtrenin suyu saatte 10-12 defa devir daim yapması sizi kurulum ve sonrasın da elinizi güçlendirecektir. Tabii kaliteli filtre malzemeleri de olmalı.
Taban malzemeleri bitkilere de baktığımızda yeterli ( özellikle Tetra Active Substrate )
Hevesle aşırı ilave katkı takviyeler girmeyin Özellikle ilk kurulumda.
İlk etapta Su düzenleyici, bakteri kültürü, Micro element ( kurulumdan 10 gün sonra ) Potasyum takviyesi yeterli. Bunları da gözlemleyerek az miktarda girin. NPK v.s hiç gerek yok.
Kurulumda bitki ekiminden sonra (1-2 ay ) balıkları ekleyin.
Hava motoruna bence gerek yok. Amaç su yüzeyini havalandırmak ise güçlü dış filtre ve doğru bir konumlandırma ile su yüzeyini hareketlendirerek oksijen yaratır. İnanın aşırı kalabalık bir süre sonra sizi yoracaktır.
İyi Hobiler...
[EDIT]fma3280,2025-09-10 19:58:05[/EDIT]
Merhaba,
Öncelikle hayırlı olsun. Ayrıca araştırma ve planlama olarak başarılı buldum. Tebrik ederim. Yeni kurulum yapan herkese bu yöntemi ve sabırlı olmaya öneririm.
Dış fitre yeterli olmaz diye düşünüyorum. 150-200 Litre akvaryum için yeterli olmayacaktır. 1400L/S hatta mümkünse 2000L/S bir fitre tavsiye ederim. Özellikle hem canlı hem de bitki olan akvaryumlarda güçlü bir filtrenin suyu saatte 10-12 defa devir daim yapması sizi kurulum ve sonrasın da elinizi güçlendirecektir. Tabii kaliteli filtre malzemeleri de olmalı.
Taban malzemeleri bitkilere de baktığımızda yeterli ( özellikle Tetra Active Substrate )
Hevesle aşırı ilave katkı takviyeler girmeyin Özellikle ilk kurulumda.
İlk etapta Su düzenleyici, bakteri kültürü, Micro element ( kurulumdan 10 gün sonra ) Potasyum takviyesi yeterli. Bunları da gözlemleyerek az miktarda girin. NPK v.s hiç gerek yok.
Kurulumda bitki ekiminden sonra (1-2 ay ) balıkları ekleyin.
Hava motoruna bence gerek yok. Amaç su yüzeyini havalandırmak ise güçlü dış filtre ve doğru bir konumlandırma ile su yüzeyini hareketlendirerek oksijen yaratır. İnanın aşırı kalabalık bir süre sonra sizi yoracaktır.
İyi Hobiler...
[EDIT]fma3280,2025-09-10 19:58:05[/EDIT]
SON MESAJLAR
- Safkan Velifera MertSoyumert, 21:28
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Albino Velifera MertSoyumert, 21:22
Canlı Doğuranlar - Balik Onersii Ve Kacar Tane Cyber_Scout, 21:15
Akvaryum Tanıtımı - 20 Litre Betta Akvaryumum Tayyareci, 21:02
Akvaryum Tanıtımı - Yeşil Su Arıyorum koraykbl, 20:57
Yosun - 150 Lt Akvaryum İçin Filtre Seçimi K0L0Ni, 20:54
Filtreleme Seçenekleri - Lepistes Türü Oluşturma Günlüğü Amatör balıkçı, 20:52
Yeni Üye Forumu - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin EmrahGuloglu, 20:04
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - 200 Litre Karides Mix Tuna2002, 19:53
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryum Güvenliği İçin Merak Edilenler. ursahin, 19:47
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Albimarginata Ve Vaillanti Cyber_Scout, 19:38
Akvaryum Tanıtımı - Betta Persephone Cyber_Scout, 19:34
Labirentliler Tanıtımı - Ternapi Küçük Bir Su Birikintisi ternapi, 19:34
Akvaryum Tanıtımı - Aydinlatma Kasasi Cyber_Scout, 18:59
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Chatgpt Neon Tetra Yavrulama Planı Cyber_Scout, 18:54
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Filtrede Aktif Toprak Kullanmak Hobimus, 18:16
Akvaryum Bilimi - 78*40*40 High Tech Tank Nadir Türler İle Kurulumu mrah, 18:12
Akvaryum Tanıtımı - Mantar Hastalığı emrehsrc, 16:02
Yeni Üye Forumu - Hobiye Geri Dönüş bahautkuu, 16:01
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Discus İç Parazit Cyber_Scout, 14:47
Hastalıklar ve İlaçlar - Öneri Ve Tavsiyeleriniz yemrekozenn, 14:09
Yeni Üye Forumu - 1-2mm Dere Kumunda Bitki Yetişirmi? Nadirmbuna, 13:16
Labirentliler - Koi Havuzu FatihSan, 13:09
Sazansıgiller - Neon Tetra Yumurtası Cyber_Scout, 11:17
Hastalıklar ve İlaçlar - 60 40 40 Akvaryum Dış Filtre İhtiyacı nejalt, 10:32
Filtreleme Seçenekleri - Yeni Akvaryum Test Sonuçları... İzlenecek Yol? SerdarAkyol, 10:13
Akvaryum Bilimi - Kiraz Karides Akvaryumu Kurulum Önerileri Miyabi, 03:26
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 02:15
Akvaryum Tanıtımı - Yeni Aydınlatma Cyber_Scout, 00:59
Aydınlatma - 80 Litre Akvaryum Tür Önerisi Yousuf, 23:18
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Beta Balık Besleme MCY4, 21:47
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - 80x40x40 Bitkili Yeni Kurulumum yyiImaz, 21:41
Akvaryum Tanıtımı - Pistia Bitkisinin Kurtulma İhtimali Var Mı? MCY4, 21:39
Bitki Türleri ve Bakımı - Doğum Günü Hediyesi oscarus, 19:53
Akvaryum Tanıtımı - Kribensis Yumurtaları Mı? Ozmoziz, 18:36
Victoria ve Batı Afrika Cichlidleri - Balığımın Türü Nedir? koraykbl, 17:00
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Pattex Hızlı Yapıştırıcı dimbeleth, 16:40
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Sessiz Şelale Filtre Önerirmisiniz Bgoodies, 16:04
Filtreleme Seçenekleri - Eheim Thermocontrol 100 W Kalibre Edemiyorum Bgoodies, 15:59
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - Silindir Walstad Çalışması MuratOzdemir, 15:45
Akvaryum Tanıtımı - Betamın Kuyruğunda Bir Sorun Var Mı? Bgoodies, 15:34
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryum Suyu Neden Puslu Anselmo458, 11:36
Üye Portfolyo - Betta Balığımdaki Beyaz Nokta Nedir MasterChiefHakan, 09:48
Yeni Üye Forumu - Kiraz Barb Ve Kiraz Tetra Aynı Balık Mı? İnci Kefali, 09:21
Yeni Üye Forumu - Akvaryumda Köpürme urzais, 00:19
Hastalıklar ve İlaçlar - Bitki Türü Cyber_Scout, 23:20
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Beyaz Benek Cyber_Scout, 23:18
Hastalıklar ve İlaçlar - Kurulum Aşamasındaki Beta Akvaryumum Zuzu2446, 22:18
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Balkonda Lepistes feuer38, 22:08
Canlı Doğuranlar - Camallanus Worms Hastalığı Ve Nilverm Mucizesi sametyildiz, 21:44
Hastalıklar ve İlaçlar
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Albino Full Red Mega Dorsal Mükemmel Kalitede FULL RED MEHMET 21:46
- L144 Longfin Mavi Göz Vatozlar FULL RED MEHMET 21:46
- Akvaryum Sıfır Sump Filtre FULL RED MEHMET 21:46
- Mobilyalı 40*40 Akvaryum serkul2007 21:46
- 2.67 Tüp Furcifer 21:02
- Dennerle Akvaryum Full Furcifer 21:02
- Digital Termostatlı Sogutucu İkili Fan Furcifer 21:02
- Creaqua Nano Elit Furcifer 21:02
- Amazon Hançerleri kerem1135 20:47
- Katil Salyangoz - 100 Tl kerem1135 20:47
- Nano Akvaryum Ve 3 Japon LEGEND59 20:45
- Akvaryumları Boşaltıyorum metsi 20:41
- Akvaryum 30*30 metsi 20:41
- 70x40x25cm Akvaryum Ve Malzemeler livadi 19:35
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 19:05
- Genç Kribensisler Koksal Gurkan 19:05
- 200+ Cüce Vatoz Yavrusu Koksal Gurkan 19:05
- Malawi Erkekleri AlisBaba 17:18
- Yellow Tuxedo AlisBaba 17:18
- Albino Full Red Mega Dorsal Lepistes sinan3805 17:16
- Katil Salyangoz stopsound 16:57
- Yem Tablet BUCALILAR 16:31
- Akvaryum Ve Dekor BUCALILAR 16:31
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 16:07
- Bitki Çeşitleri emreemin 16:07
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 16:07
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 16:07
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 16:07
- 40x40x40, Resun Air 8000,haqos Expro 500, Yati Kök MurathanM 16:02
- Albino Heckelii Damızlık MurathanM 16:02
- Co2art Regülatörler Speedy 15:32
- Seachem De Nitrate - Dış Filtre Malzemesi asliaral 15:26
- Sulawesi Kardinal Karides cantuy 15:17
- 100cm Ceraqua Firefly Armatür egedin 15:13
- Sağlıklı Akvaryum Bitkileri İsteyenler... ufukkisikk 15:00
- Mikrofex & Sirke Kurdu & Su Piresi & Mikrokurt scorpion26 14:53
- Katil Saly. & Sakura & Sarı & Ramshorn & Java Moss scorpion26 14:53
- Leleupi & Brichardi scorpion26 14:53
- Bitki , Sıvı Gübre , Exel , Ramshorm CevdetSERBEST 13:45
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 13:45
- Moss Teli , Moss Rafı, Karides Yuvası CevdetSERBEST 13:45
- Ista Emiş Basış Seti Bysam 13:44
- Erkek Damılık Cüce Vatoz Bysam 13:44
- Powerled Armatür Bysam 13:44
- Ücretsiz Yetişkin Sae Bysam 13:44
- Ücretsiz M.prenses BlackHorse 13:43
- Ornatus, Cüce Vatoz Çift, Red Tuxedo, Tetralar Aquarist101 13:35
- Yavru Vermiş Genç Marble Melek Çifti palankesli 13:23
- Apistogramma Macmasteri Red Sholder Şahinöztürk 12:23
- Akvaryumların İhtiyaçları GETS34 12:11
KULLANICILAR
- 120 Online Kullanıcı, 68 Üye
Online Kullanıcılar
İsmail_96965,
Bettagram,
livadi,
ArifhbsAquatics,
Fuat.52,
redsilver,
mmemati,
ardaagnaday,
Cyber_Scout,
GhostKoi,
Uriel,
fissidens,
K0L0Ni,
scorpion26,
MerakliHobici,
ulutasatilla,
hasancn,
baliknemo,
aktugsedat,
SedatC,
darkaura,
EKAR,
gulec_44,
falconx,
osmandbnl,
Furcifer,
sina cen,
capodicapii,
BaldGuy,
Wolkan,
jezey,
Kemalk41,
KaanE,
Kena,
Rafayel,
emreemin,
AmatorChannaci,
merutay,
MCY4,
Redbeard,
HarunYILDIRIM,
ufukkisikk,
EfeC,
Ali Can DÜLGER,
Laetacara,
Şahinöztürk,
yesil09,
wessemeth,
sametyildiz,
DenizKarakan,
FatihSan,
razzedo,
mrah,
chapi,
Tayyareci,
TSevil,
Yücel BOZDEMİR,
ternapi,
BuRAK,
Hobimus,
tayfunyabaci,
Oguzhan.Y,
Mikail Alp,
Neothauma,
Naturality00,
ariza_105,
Hylmz37,
-Ma-,
Alpbaba,
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.