ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
cheki
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
35
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
30 Ağustos 2014 23:48
Son Ziyaret:
22 Aralık 2019 17:04
Toplam Mesaj:
308 [0.08 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Kerem Arısoy
Doğum Tarihi:
06 Ocak 1981
Yaş:
43
İl:
Istanbul
Meslek:
Enerji Yöneticisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 10 MESAJI

Deniz Akvaryumu Kurmak İstiyorum
2 percula 1 goby ile başlayabilirsin. 1 hafta değerlerde problem yoksa. 1-2 canlı girişi daha yapabilirsin.

Canlı kum ve canlı kaya ile kurduysan problem yaşayacağını düşünmem.

Bende tuzlu suda yeniyim. Mercan yükünün balık yüküne göre daha az olduğunu söylüyorlar. İstersen 1-2 mercan da ekleyebilirsin.
50lt Nano Bitkili Akvaryumum
Amano karides bulursan ekle derim. Yosun için birebir.

Bunun haricinde otocinclus, narite salyangoz ekleyebilirsin.

Erhanın dediği gibi aydınlatma süresi önemli. Ayrıca gördüğüm kadarıyla beyaz ışık kullanıyorsun! Yosun oluşumunu tetikler. Grolux aydınlatmaya geçersen hem yosun oluşumu azalır hem de bitkiler faha iyi fotosentez yapar.
25 lt için Isıtıcı Tavsiye Eder Misiniz?
Merhaba,

Nano akvaryumda ne besleyeceksiniz?

3 yıldır bitkili karides akvaryumum var içinde de birkaç çeşit balık, midye ve kerevit var.

Bitki, karides, midye yüksek sıcaklıktan zaten hoşlanmazlar. Şimdiye kadar bu akvaryumda hiç ısıtıcı kullanmadım. Aksine yazın hava sıcaklıkları arttığında karides kayıpları yaşadım.

Besleyeceğiniz türler arasında sıcak suyu seven tür yoksa oda sıcaklığı yeterli olacaktır. Bu durumda ısıtıcı kullanmanıza gerek yok. Zaten nano akvaryum. Bu akvaryumlarda Isıtıcı görüntü kirliliği yaratıp yer kaplayabilir.
Deniz Akvaryumu Kurmak İstiyorum
Akvaryuma suyu ne zaman koydun ve döndürmeye başladın?
Fluval Edge 23l Resif Dönüşümü
Tunze 9001 PS ekleyip bir hafta çalıştırdıktan sonra 2 Percula, 1 ateş karides ve 5-6 adet mercan girişi yaptım.

[VID]https://youtu.be/IPxOr17CDHQ[/VID]
Fluval Edge 23l Resif Dönüşümü
Ben de 2. el 9001 aldım diye seviniyordum fakat 9002 göndermişler :(

42 LED nasıl olur bilmiyorum mercan için gene çok uygun olmayacaktır (bir de bunu bulması zor). Benim yaptığım gibi istediğiniz ledleri seçerek ideal kombinasyonu yaratabilirsiniz.

Kafa motoru olarak Hydor Koralia Nano 900 kullandım. Fakat tank zaten küçük olduğu için dalga motorunun çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Kafa motorunun çıkışını bahsettiğiniz gibi kullanabilirsiniz. Fakat kafa motorunun debisi yüksek, tanktan sumpa akış zayıf olursa sump boşalıp akvaryum taşacaktır. Tanktan sumpa akışı kuvvetlendirmek için ekstra delikler açılabilir. Ben bunu yapmayı planlıyorum. Kafa motorunun basışına tkılacak bu ürün için de delik açılabilir. Böyle bir ürün ideal olacaktır benim de aklıma yattı.

Fluval Edge 23l Resif Dönüşümü
Merhaba, bende bir tatlı su bir tuzlu su olmak üzere 2 tane var. Tatlı su da memnun olduğum için bi tane daha alıp tuzlu suya çevirdim. Videolarını ekliyorum.

[VID]https://youtu.be/tcDYtcmLLmo[/VID]

Ben yaptığım uygulamadan memnunum benim yaptığım uygulamanın üzerine sadece 2 önerim var.
1- Matkapla açtığınız delik biraz daha büyük olsun 18lik boru takmak için 18mm çaplı matkap ucuyla açabilirsiniz. Ayrıca sumpa akış için taktığınız boru biraz daha uzun ve aşağıya eğimli olsun. Ben borunun ucuna aşağı eğimli 18lik hortum taktım. Bu şekilde de olur.
2- Yaptırdığınız sumpın eni 7.5cm gibi olursa kabloların yanından geçişi konusında rahat edersiniz.

Ofis için 23 L ideal. 46L sanki biraz daha büyük gelecektir. Ben özellikle 23L tercih ettim. Uygun tasarım, malzeme ve balık seçimi ile görsel olarak da memnun olursunuz.

Ben sump ölçülerini Tunze9001 sığaccak şekilde ayarladım. Elinde olanlar memnun bu psden. Bulması zor. Sıfırı birkaç yerde var. 2. El ilana düştüğü gibi satılıyor. Ve neredeyse sıfıra yakın fiyata. Ben zar zor buldum bitane. İlk başta hydor slim skim düşündüm ama büyük geliyor.
Fluval Edge 23l Resif Dönüşümü
Merhaba. Led konusu çok araştırdığım bir konu değil. Linkini verdiğim firma ile yaptığım görüşmelerde aşağıdaki sonuçlara vardım.

1. PCB alüminyum olduğu için bir miktar soğutma sağlıyor.
2. 3w led olsaydı ekstra soğutma gerekecekti. Fan yada ekstta alüminyum profille.
3. 1w led olursa ekstra soğutmaya gerek kalmaz dediler.
4. Ledler 2 türe ayrılıyordu. 1w ve 1-3w olacak şekilde. 1-3w ledleri kaç watta çalıştırmak istiyorsanız sürücüsünü ona göre seçiyorsunuz.
5. 1w led olursa soğutmaya gerek olmaz dediler demiştim. 1-3w led alıp bunları 1wlık sürücüyle sürerseniz soğutmaya hiç gerek kalmaz dediler.
6. Ledlerin pcb ye temas ettiği noktalar var. Bu noktalara iletimi artırmak için pasta sürmeye gerek var mı dedim (bilgisayar işlemcisi ile işlemci fanı arasına sürülen pasta gibi) 1w sürücü alacağın için pasta sürmeye ferek yok, 3w sürücü olsaydı önerirdik dediler.

Durum bu. Armatürü sabaha kadar açık bırakmama rağmen hiç bir problem yaşamadım şu an.

Bu arada elbette çok daha ucuza halledebilirdim. Hatta 250tl ye 2.el balıklarıyla, malzemeleriyle satılan akvaryumlar var. Fakat bu iş hobi ve hobinin anlamı bu. Ben bu akvaryumları beğeniyorum. 1 tane fluval edge bitkili karides akvaryumum var. Bunun yanına aynı modelden nano deniz akvaryumu yapmak istedim sadece. Akvaryumun tasarımını orijinalliğini bozmadan birşeyler yapmaya çalıştım. Yapılabileceğini göstermek istedim.

Ümit beyin dediği gereksiz maliyet sanırım hazır su ve hazır kum için. Kesinlikle katılıyorum kendisine. Fakat bu konuda başlık açıp facebook anketi oluşturduğumda doğru düzgün bir cevap alamadım. Bana söylenen hazır akvaryumdan su kum kaya alınsa bile birkeç hafta canlı koyamayacağımdı. Bu konu beni rahatsız ediyordu. Fakat bir akvaryumcunun sıfır akvaryuma 2-3 gün içerisinde balıkları yerleştirdiğini görünce ona sordum ve bu aldığım ürünleri kullanmamı tavsiye etti.

Hazır deniz suyu ve deniz kumu dışında sadece pleksi ve led aydınlatmaya ekstra masraf yapıldı. Bu masrafta 99 TL tuttu. Çok daha düşük maliyete yapılabilir.
Fluval Edge 23l Resif Dönüşümü
Merhaba arkadaşlar,

Fluval Edge LED dönüşümünü yaptım demiştim. İlk mesajımı revize edebilsem oraya ekleyecektim ama beceremedim.

Biliyorsunuz akvaryumun kendi led armatürü bulunmaktadır. Bu armatürde 21 adet led bulunmakta bunların 3 tanesi mavi diğerleri beyaz renk. Bu aydınlatma bitki ve deniz akvaryumları için yetersiz. Fluval ayrıca bu model için 42 ledden oluşan bir armatür satıyor. İsteyen 42 ledli armatürü alıp değiştirebilir.

Ben farklı bir armatür siparişi verdim. Amacım mevcut armatürü iptal edip yerine yeni sipariş verdiğimi koymaktı. Fakat mevcut armatür üzerinde de değişiklik yapılması konusunda biraz kafa yordum ve başarılı bir uygulama yaptım. Adım adım dönüşümü anlatacağım.

Mevcut led armatüre su girdiği için 2/3'si çalışıyordu fakat sonradan hiçbiri çalışmamaya başladı. Sanırım bu armatürlerde su girmesi kronik bir sorun. Bunun üzerine armatürü açıp elimden bir şey gelir mi diye bakmak istedim. Fakat durum pek iç açıcı değildi. Armatürün içindeki PCB'nin (ledleri tutan baskı devre) boyutları 15cm x 3cm'dir. 

[IMG]https://i.hizliresim.com/Y4agPk.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/883Yn1.jpg[/IMG]

Çeşitli led ürünleri satan sitelerde ledler için hazır PCB'ler bulunmaktadır. Orijinal devreye yakın boyutlarda 156x24mm, 156x35mm, 150x30mm vb. seçenekler var. Bu boyutların hepsi 6 adet led alıyor. Bu nedenle önce PCB'mizi seçmeli, 6 adet istediğimiz renklerde renklerimizi seçmeli ve bu ledleri yakmak için uygun bir sürücü almalıyız.

Ben aşağıdaki siteden 4 adet Royal Blue 460nm ve 2 adet Beyaz 7000k 1-3W LED seçtim. Ayrıca 156x24mm PCB ve uygun LED sürücüsünü aldım. Ayrıca 6 adet LED lensi aldım. Fakat lensler şimdilik elimde kaldı. Lens almanız çok şart değil. Toplam 39 TL verdim. Eğer lens almazsanız maliyetiniz 20-25 TL dolaylarında olur.

http://www.semileds.com.tr Ayrıca internete "6'lı alüminyum led PCB" yazarsanız bir sürü site çıkıyor. PCB'nin alüminyum olması soğutma açısından önemli.

Burada birçok led seçeneğinden istediğinizi seçebilirsiniz. UV ledler de var. Aldığım ledlerin 1-3W aralığında olması istersek 1w, istersek 3w çalıştırabilmemizdir. Bunu seçeceğimiz sürücü belirliyor. Ben 1w kullanabilmek için sürücü seçtim. 3w için sürücü seçseydim bu sefer ledleri soğutma derdim olacaktı. 

[IMG]https://i.hizliresim.com/lE8bJr.jpg[/IMG]

[IMG]https://i.hizliresim.com/oEa6G9.jpg[/IMG]


15,6 cm uzunluk fluval armatürü için fazla geliyor. Bu nedenle aşağıdaki gibi bir tarafından yarım santim kadar kesmek gerekiyor. Direk 15cm'lik PCB bulursanız kesme derdiniz olmaz.

[IMG]https://i.hizliresim.com/VEG3ov.jpg[/IMG]

[IMG]https://i.hizliresim.com/nEaJzM.jpg[/IMG]

[IMG]https://i.hizliresim.com/vZlJk4.jpg[/IMG]


Kestikten sonra aldığımız ledleri PCB'ye lehimliyoruz. PCB üzerinde ledlerin + ve - uçlarının nerelere geleceği yazıyor. LED üzerinde de bir ayağın üzerinde küçük bir delik var. Delik olan ayak + uçtur. Delik olmayan - uç.

[IMG]https://i.hizliresim.com/1N3G1N.jpg[/IMG]

LED'leri uygun biçimde yerleştirip lehimliyoruz. Ben Mavi-Beyaz-Mavi-Mavi-Beyaz-Mavi olacak şekilde sıraladım ve lehimledim. PCB alüminyum olduğu için lehimlemekte zorlandım. Çünkü PCB'ye değen lehim hemen soğuyup donuyor. Bu durum PCBnin ne kadar etkin soğuttuğunu gösteriyor fakat lehimde zorluk çektim. Bu nedenle güçlü bir havya kullanmanızı öneririm.

[IMG]https://i.hizliresim.com/LQXOkZ.jpg[/IMG]


Lehimleme işi bittikten sonra sürücünün + ve - uçları, PCB'nin en ucunda bulunan + ve - ile belirtilen yerlere lehimlenmesi gerekir. İsterseniz sürücüyü led armatür içine yerleştirebilirsiniz. Fakat ben suya yakın olmasını istemediğim için orijinal adaptörün içini açarak adaptörün içini boşaltıp sürücüyü yerleştirmeyi tercih ettim. Eğer orijinal adaptörün içine sürücü sığmazsa iri bir adaptör bulup onun içine sürücüyü yerleştirebilirsiniz. Bu durumda orjinal adaptörün kablosunu kesip yeni yaptığınız adaptöre bağlayabilirsiniz. Ben orijinal adaptörün içini sağlıklı açamadığım için sürücüyü farklı bir adaptöre yerleştirdim ve orijinal adaptörün kablosunu kullandım.

[IMG]https://i.hizliresim.com/rEaJW3.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/rEaJq3.jpg[/IMG]

Bulduğum bir adaptörün içini açıp boşalttım.


[IMG]https://i.hizliresim.com/7ApyON.jpg[/IMG]


220 uçlarına sürücünün 220 uçlarını lehimledim. Çıkış uçlarına orijinal adaptörden aldığım kabloyu lehimledim. İçinde sürücü oynamasın diye silikonlayıp kapattım. Ve sonuç:


[IMG]https://i.hizliresim.com/PQAORO.jpg[/IMG]


Sürücümüz ve PCB'miz hazır olduğuna göre mevcut armatürü akvaryumdan söküyoruz. Önce en alttaki, sonra ortadaki vidaları söküyoruz. Ardından armatürün ayaklarını ortalarından açıp armatürü söküyoruz.

[IMG]https://i.hizliresim.com/9G3D6N.jpg[/IMG]

[IMG]https://i.hizliresim.com/qEaJgd.jpg[/IMG]

[IMG]https://i.hizliresim.com/Mkbaz1.jpg[/IMG]


Diğer 2 vida ise armatürün şeffaf kapağının altında. Şeffaf kapağı tornavida yardımıyla açıyoruz. Bu kapak armatüre yapıştırılmış yada silikonlanmış olabilir. Çıkarırken dikkat etmeliyiz.

[IMG]https://i.hizliresim.com/QQ0pky.jpg[/IMG]

[IMG]https://i.hizliresim.com/pEa64o.jpg[/IMG]







Açtıktan sonra kenar vidalarını söküyoruz ve armatürün içini açıyoruz.

[IMG]https://i.hizliresim.com/kEaOrJ.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/NkdZVg.jpg[/IMG]

Mevcur PCBye anahtardan gelen mavi ve kırmızı kabloları kesip, PCB'yi yerinden çıkarıyoruz. Armatüre su girdiği için ne kadar kirli olduğunu görüyorsunuz.

[IMG]https://i.hizliresim.com/aXazq2.jpg[/IMG]


Ardından maket bıçağı yada yankeski yardımıyla armatürdeki ızgaranın kenarlarından kesip ızgarayı çıkarıyoruz. Ben yankeski kullandım.

[IMG]https://i.hizliresim.com/D3r7X3.jpg[/IMG]

[IMG]https://i.hizliresim.com/mEa2l4.jpg[/IMG]


Şimdi yeni PCB'yi armatüre yerleştireceğiz. Öncesinde PCB kenarındaki + uca kırmızı kabloyu, - uca siyah kabloyu lehimliyoruz.

[IMG]https://i.hizliresim.com/vZljYr.jpg[/IMG]

[IMG]https://i.hizliresim.com/1N3Jj5.jpg[/IMG]

[IMG]https://i.hizliresim.com/LQXbdV.jpg[/IMG]


Lehimledikten sonra hazırladığımız sürücülü adaptörü prize takıp armatürün anahtarını da açıp ledlerin yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz.


[IMG]https://i.hizliresim.com/rEaOYP.jpg[/IMG]


PCB'yi armatüre yerleştirdiğimizde en baştaki ledin küçük bir kısmının plastiğin altında kaldığını farkedeceksiniz. Bu nedenle bu kısma gelen plastiği yankeski ile bir miktar oyabilirsiniz.


[IMG]https://i.hizliresim.com/7Ap62l.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/PQAlv8.jpg[/IMG]

[IMG]https://i.hizliresim.com/gXDOjN.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/9G3mp8.jpg[/IMG]


Ardından armatür içinde PCB'nin oturmasını engelleyen eski PCB'yi tutmayı sağlayan ayakları kesiyoruz.

[IMG]https://i.hizliresim.com/Y4agba.jpg[/IMG]



Ardından PCB'yi oturtup arkasından silikonla sabitleyebiliriz.

[IMG]https://i.hizliresim.com/883Y1r.jpg[/IMG]

[IMG]https://i.hizliresim.com/D3r7J1.jpg[/IMG]



Artık armatürümüz hazır sayılır. Son olarak şeffaf kapağın oturacağı yerleri de silikonlayıp şeffaf kapağı da monte ediyoruz.

[IMG]https://i.hizliresim.com/E3BPJ9.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/2jRJZ0.jpg[/IMG]


Silikonların kurumasını bekledikten sonra armatürü avaryumda yerine takıp vidalarını sıkıyoruz. Ardından fişe taktığımızda armatürümüz ışıl ışıl yanacak.

[IMG]https://i.hizliresim.com/ZYa9d0.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/B81L2j.jpg[/IMG]


Alacağınız ledler 1w yada 1-3w ledler olacaktır. 1-3w ledi alıp 1w olarak sürmek direk 1w'lık ledleri sürmeye göre daha az ısınma yapıyormuş. Bu nedenşe 1-3w almanızı öneririm.

Ayrıca çok farklı hazır alüminyum PCB'ler var. İstediğiniz ledi, istediğiniz boyut pcb'yi ve istediğiniz sürücüyü seçip farklı akvaryumlarda da kendi armatürünüzü yapabilirsiniz.

Akvaryuma canlıları yerleştirmeye muhtemelen yarın başlayacağım. Hala uygun fiyata 2. el Tunze 9001 PS bulamadım
Tecrübenize İhtiyacım Var.. Fotoğraflı
Ben de extreme akvaryuma yeni bir mobilyalı akvaryum yaptırdım. Garip gelmişti fakat sendekine benzer şekilde akvaryumu sadece akvaryumun kenarlarına denk gelen metal profil taşıyor. Ortası boş. Tabi metal profil ile akvaryum arasında strafor var. Sende orta boşluğa kalın strafor, çerçeve üzerine birkaç milimlik ince strafor koyarsan sorun olacağını sanmıyorum. Fakat seçeceğin kalın strafor EPS değil XPS olsun. Daha serttir ve akvaryumun altında ezilmez. XPS'ler genelde pembe yada mavi renkte olur.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.