ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
cameroon06
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
266
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
06 Temmuz 2006 21:31
Son Ziyaret:
07 Kasım 2024 23:23
Toplam Mesaj:
338 [0.05 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Tarık Çim
Doğum Tarihi:
18 Haziran 1990
Yaş:
34
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Tarık Çim If the light is low, then the other two are MUCH less important. If the light is high, then the others are MUCH more important.

SON 10 MESAJI

Tankı Tortu Kapladı
Kök varsa onların kabukları veya kendi salgıları da benzer görüntü yapabiliyor. Bana çok anormal bir görüntü gibi gelmedi. Hatta doğallık bile katmış gibi, çok kafaya takılacak bir durum yokmuş gibi duruyor. Kötü bir durum olursa zamanla kendini belli edecektir.
Kötü Su Koşullarında Bile Yaşayan Balık Türleri
[QUOTE=Aquaworld07] Ben neden zararlı maddeleri uzaklaştırdıjtan sonra bakteri kültürünün önemi bile kalmıyor demenizi anlamadım(zaten mekanik temizlik dışında çoğu filtre malzemesinin amacı bakteri tumak, o yüzden onların gerek kalmıyor diyişinizde bakteri kültürüne bağlanıyor diye düşünüyorum o sebepten hepsini bakteri kültürü diye birleştirdim)

Bildiğim kadarı ile doğada balıkların ürettiği amonyağı bakteriler nitrit, nitrata dönüştürür; bitkiler tüketir ve balıklara oksijen olarak geri döner. Tabi sistem doğa ile aynı değil ama bakterilerde oldukça önemli diye düşünüyorum.

Yanlışım varsa düzeltirsenşz sevinirim.[/QUOTE]

Hocam amacımız balıkların ortamından zehirli maddeleri uzaklaştırmak, bu konuda anlaştık. Belirli periyotlarla bu işlemi gerçekleştirdiğimiz sürece amacımıza ulaşmış olacağız. Bu da su değişimi ile mümkün. Peki hangi periyot ile su değişimi yapacağız? Dahası su değişimi yapacak mıyız?[:)))]

Burada hacim/canlı yükü konusu devreye giriyor. Örneği anlaşılması açısından sayıları kabaca veriyorum. 500 litrede 5 balık besliyorsak haftada bir yeterli dersek, 500 litrede 30 balık besliyorsak günde 1 kere uygun olacaktır (tabi suyun yüzde kaçı değişecek sorusu gelecek, bunlar yine tamamen oransal, bir önceki örnekte %50 olarak hesapladığımızı varsayalım, %100 değişim yapmamız halinde 500 litre 30 balık ile 2 günde bir değişime gidebiliriz gibi...).

Ama hayat şartlarından dolayı her gün su değiştiremeyeceğimiz için (birçoğumuz) atıklar suda birikecektir. Bu birikme oranı hobicilik yılı ile ters orantılıdır diyebiliriz[:)))]. Özellikle ilk zamanlar üşenilir aylarca su değiştirilmez. İlerledikçe akvaryum hacminden daha büyük plastik su deposu, ısıtıcı ve pompa alınıp içerisine reverse osmose su doldurularak yapılır bu işlem (bknz. ben[:)]).

Bakteri popülasyonu (aerobik ve anaerobik--filtre,kum), çok zehirli olan amonyağın sırasıyla daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüşmesini sağlıyor. İşte suyunu aylarca değiştirmeyen hobici için suyun içerisinde amonyak mı nitrat mı kaldığının bu noktada önemli oluyor. Amonyak ve nitrite göre nitratın kalması istendiğinden filtrasyonun,bakterilerin önemi ortaya çıkıyor. Hobici yine uzun süre ısrar eder su değişimine gitmezse sudaki nitratın oranı artıyor ve balıklar hastalanıyor.

Bitkiler NPK macro elementleri tüketirler. N (nitrojen) için nitrat kaynak olabilir. Yoğun bitki kullanımı ile akvaryum suyundan bu şekilde nitrat uzaklaştırılır. Su değiştirmek yerine bu da bir tercihtir. Su ile birlikte gelen ve zaman içinde tüketilen diğer elementleri sağlamak şartıyla (bu noktada da kaliteli balık yemleri işe yarıyor).

Uzun süre eve uğrayamadığım (ayda bir) bir zaman, çok yoğun bitkili (içerisi bayağı amazon gibiydi) bir tankta 2 adet apistogramma ve 5-6 adet panda cory su değişimi olmadan (yavru bile vererek) bir sene yaşadılar. Bir sene sonunda eve döndüğüm için rutin bakıma geri döndüm, test sonlandı.

Sonuç olarak amonyağı/nitriti kaldırabilecek su değişim periyodu/canlı yükü/düzenli bakım dengesi sağlanırsa bazı şeylere gerek kalmayabiliyor.

Biraz daha açmaya çalıştım. Umarım açıklayıcı olmuştur. Anlatamadığım veya anlaşamadığımız yer varsa söylerseniz açıklamaya çalışırım[:iyi:]


Bunlar Nedir ?
Yosun, zamanla yeşerecekler. Pek istenmese de kaya ve kök üzerinde dekoratif olarak güzel duruyorlar bence[:)))].
Örnek olarak yosunlaştırılmış tropheus tanklarına bakabilirsiniz.
Tankı Tortu Kapladı
Tankta çok fazla çürüyen bitki oldu mu? Onlar da zamanla kahverengi tortu şeklini alıyor. Fotoğraf yanıltabilir tabi ama sanki tabanda kumların üzerinde de var gibi geldi bana.
Kötü Su Koşullarında Bile Yaşayan Balık Türleri
İlk mesajınızda istekli olduğunuzu belirtmişsiniz. Tecrübelerimden yola çıkarak altın kuralları belirtiyorum.

Uygun hacim, uygun sıcaklık, uyumlu türler (mümkünse tek tür), kaliteli yerden balık almak (bir çok akvaryumcu tamamen ticari çalıştığı için balıkların sağlığını pek düşünmüyorlar, aldığınız balık hasta ise maalesef maça yenik başladınız), ısıtıcı kullanımı, yeterli havalandırma.

Ve en önemlisi (aslında hepsi önemli) bakım. Suda zamanla biriken amonyağın (veya nitrit veya nitrat) mutlaka uzaklaştırılması. Bu uzaklaştırma işlemini yaptıktan sonra filtrenin, filtre materyallerinin, hatta bakteri popülasyonun dahi çok önemi kalmıyor (tabi eğer çok disiplinli biri değilseniz zamanla bunların neden olması gerektiğini anlayacaksınız, spoiler olarak en zararlı hali amonyak, en zararsızı nitrat, nitrat su değişimi olmadan akvaryum bitkileri tarafından dahi tüketilebiliyor).

Bunları yaptıktan sonra bakımı özel ilgi gerektirmeyen birçok türü çok uzun süre senelerce besleyebilirsiniz.
Sarı Prenses
Ben 65 litre için malavi türlerini önermem. Fazla büyümeyen canlı doğuran tarzı balıklar olabilir.
Balığım Yüzemiyor
Daha net fotoğraf ile daha isabetli yorumlar gelecektir.
Yüzme kesesi problemi de olabilir.
Jbl Sansibar Kum Almayin Aldirtmayin
Hocam ben aynı kumdan (sansibar orange) kullanıyorum. 1-2 kere kaba temizliğini yaptıktan sonra kullandım. Zaten paket üzerinde gerekli talimatlar yazıyor, yıkamaya dahi gerek yok diye hatırlıyorum.

Dediğim gibi ben kullanıyorum ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım, su gayet berrak.

Akvaryuma ilk su eklenmesi anında birçok kum suyu bulandırır fakat en fazla 2 gün içerisinde suyu bulandıran tanecikler geri çöker.

Açık olarak satılan kumları bende saatlerce leğen içinde yıkıyordum önceden. Sırf bu dertle uğraşmamak adına jbl sansibar almıştım, en azından daha güvenilir.
Dilimle Melek Balığımı Besliyorum
Sağlık açısından bir problem olmayacaksa ister diliyle ister eliyle besleyebilir. Neden karşı çıkılan bir durum var anlamadım? Akvaryum hobisiyle ilgilenirken eğlenmek veya el ile beslemenin dışına çıkmak yasak mı?

Sağlık açısından detaylı yorum yapabilecek bilgim yok, fakat yine de balıklardan insanlara geçebilen hastalıklar olabilir dikkatli olmak lazım.
Kurulum Tamamlandı Süreç Devam Ediyor
Hocam ışık sistemini kaliteli alarak çok iyi yapmışsın. Işık fazla olursa kesinlikle yosundan kurtulamazsın. Boş suda bile yüksek ışık çalıştırırsan yeşil su oluşuyor.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.