ÖZELLİKLER
Kullanıcı Adı:
Fiestaa
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
12 Temmuz 2012 13:27
Toplam Mesaj:
16 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
BİLGİLER
Ad Soyad:
MURAT AKÇA
Doğum Tarihi:
04 Nisan 1970
İl:
Ankara
Meslek:
BANKACI
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:
İMZA
MuRaT AkÇa..
Tanganyika -malawi - discus -canlı doguran -amerikan ( balık koleksiyonu tamhız gidiyor)
Tanganyika -malawi - discus -canlı doguran -amerikan ( balık koleksiyonu tamhız gidiyor)
SON 10 MESAJI
Hem gideri karşılayan hem zevkli tür
Tropheus namansi besliceksin çok dayanıklı nadir ve iyide tutuluyor.
Tropheus namansi besliceksin çok dayanıklı nadir ve iyide tutuluyor.
Tropheus İçin Bu yazdıgım yemler uygunmudur?
[QUOTE=COBRA]
[/QUOTE]
[QUOTE=COBRA]
Bu NLS Cichlid Formuladan neden korkarsınız anlam veremem.
4 sene boyunca F0 Tropheusların envayi çeşidini besledim, envayi çeşit yem kullandım.Tropheus beslerken hiç vazgeçmediğim 2 yem ise kesinlikle NLS Cichlid Formula ve NLS Thera-A idi.Bu yemleri istisnasız hergün kullanırdım ve hala da otçul olan Foailerime kullanıyorum.Balığa bu kadar güzel kondüsyon kazandıran bir yem daha zor bulunur, hemde hiçbir sindirim problemi yaratmadan.Zannerdersem bu kırmızı renkli granür yemleri hergün vermeyin yada hiç vermeyin demek forumda genelek olmuş.Vermeyin diyen arkadaşlar bakın bakalım NLS cichlid Formula yemini üzerinde hangi balığın resmi var?Yoksa Tropheusun nasıl bir balık olduğunu mu unuttunuz?Hadi onu unuttunuz diğer otçul beslenmesi gereken Mbunayıdamı görmezsiniz?

Kısaca mevcut yemlerinizin hepsini hergün korkmadan balıklarınıza verebilirsiniz.
Sn. Kerem ''EGRİ'' bey korkma demiyelim de metabolizmaya neden metebolizmaya yükleyelim bu balıklar zaten % 40 yosun yemlerden bile % 30-40 protein almaktalar biraz teknik bakarsanız anlar sınız zira flora 42.7 Ham proteine sahip. Perakende sektöründe olanlar iyi bilir pazarlama yöntemidir üstündeki resme göre ambalajına göre ürün alan çok büyük ölçüde tüketici var şuan sitemizdeki insanlar teknik bilgi açıgındanmıdır pazarlama yöntemleri mağdurlugundanmıdır neredeyse bütün ürünleri resmi reklamı ambalajı için alıyorlar.
Benim önerim tropheus yemlerinde NLS markası gereksizdir sarımsak iç parazit engeller diye düşünülüyor ama yıllardır bütün yemlerin içinde olduğunu insanlar bilmiyor. Birde hala daha otçul demişsiniz bu balıkların dogada beslenmesi tam anlamıyla bilinmemekte mide analiziyle neler yediklerini kestire biliyorlar bu daha otçul demeniz yanılgılara düşmenize sebebiyet verebilir.
Bu tür bilgi paylaşımlarını bireysel olarak değil de ekip olarak tartışsak daha faydalı olur takım çalışması her zaman başarı getirir bilginiz olsun.
NLS
Ham protein % 34, ham yağ %5, ham lif %5, nem %10, ham kül %9, Vitamin A 8000 IU/Kg, Vitamin D 2500 IU/Kg, Vitamin E 200 Iu/Kg, kalsiyum % 1 - % 2, fosfor % 0,07 - % 1.
JBL PREMIUM% 40 Spirulina %2 karides protein%37
Ham protein % 37,00, ham yağ % 6,00, ham lif % 1,10, ham kül % 7,00, vitamin A 21.000 IU, vitamin D3 2000 IU, vitamin E 280 mg, vitamin C 350 mg, inosit 750 mg.
Protein oranı neredeyse bütün yemlerde % 30 dan aşşagı diyil bitkisel yemlerde içerisindeki degerlere göre almak daha dorudur listedeki yemler içinde nsl daha basit görmekteyim
Murat ''AKÇA''
Tropheus İçin Bu yazdıgım yemler uygunmudur?
newlife spectrum cichlid formula
tropiacl spirulina flakes
sera flora
jbl novo malawi
sera spirulina tablet
tropical spirulina granulat
Fiestaa 2012-07-09 16:34:52
tropiacl spirulina flakes
sera flora
jbl novo malawi
sera spirulina tablet
tropical spirulina granulat
Uygundur....
Trop. bric. namansi fiery fry (yavruların da yavrusu olur) Foto 9 & 11
[QUOTE=gulay]
Fiestaa 2012-07-07 13:03:30
Ben de bu konuda sizinle aynı düşünceyi paylaşıyorum Murat Bey hatta geçenlerde bir ara kardeşimle balıkların karşısında oturmuş çaylarımızı içiyorduk, ben de tropheuslar hakkında bilmeyenlere ilginç gelen özelliklerini anlatıyordum o arada "bu türün doğada da azalan bir tür olduğunu söylüyor Avrupalılar, kimbilir belki de tükenmek üzere bile olabilir" diyince çok şaşırdı. İnsanoğlu çok enteresan, beslediğim bazı balıklar moli, melek gibi çok kişinin bildiği türlerdi bazılarıysa özellikle araştırmadıkça kolay kolay bilemeyecekleri balıklardı buna rağmen bir insana, doğada tükenmekte olan bir türü beslediğinizi söyleyince küçük dillerini yutuyorlar. Bu en yakınınızdaki insanlarda bile böyle, ulaşılmaz denen canlılar 2 metre ötenizde olabiliyor. Önemli olan hayattalarken değerlerini bilebilmek sanırım
[/QUOTE]
[/QUOTE]Gülay hanım iş bur da bize düşüyor bu türü yayalım ki yol olmasın yeni hobicilere ulaştıralım ki doğaya daha fazla tecavüz edilmesin. Ben elimden geldiğince bu nadir nadide türü yaymaya uğraşıyorum bizler bunu yapmaz isek bu türü bulmak hepimiz için zor ve çok pahalı olacak bütün hobiciler bu türü ucuza ulaşa bilsinler diye uğraşalım namansi besleyenler olarak.
NOT: Renk olarak eleştiriler gelmiş küçüklüğü ve büyüklüğü apayrı güzelliklerdeler verdikleri açık gri renk ile sarının dansı görmeye değer güzellikte canlı 1 saat izleyin aşık olursunuz.
Trop. bric. namansi fiery fry (yavruların da yavrusu olur) Foto 9 & 11
Maşallah çok güzeller bu nadide tür yayılsın diye çok uğraşıyorum, gerçekten çok zevkli dayanıklı balıklar. Gülay hanım umarım en kısa zamanda yavru alır sizde bu türü yaymaya çalışırsınız, doğa da çok çok nadir çıkmakta ve çıktıgı yer Congo Congo'da savaşta bu türü elimizde tutmalıyız.
Maşallah çok güzeller bu nadide tür yayılsın diye çok uğraşıyorum, gerçekten çok zevkli dayanıklı balıklar. Gülay hanım umarım en kısa zamanda yavru alır sizde bu türü yaymaya çalışırsınız, doğa da çok çok nadir çıkmakta ve çıktıgı yer Congo Congo'da savaşta bu türü elimizde tutmalıyız.
3 Gün Su Dinlendirmek Yeterlimidir?
Su kimyası sadece kılor kloramin amonyak ile sınırlı diyil. 3 lü filtre sistemi kurun 100-200 tl % 90 steril su alın ve dinlendirme gereğiniz kalmasın.
Su kimyası sadece kılor kloramin amonyak ile sınırlı diyil. 3 lü filtre sistemi kurun 100-200 tl % 90 steril su alın ve dinlendirme gereğiniz kalmasın.
Ankaralı akvaristler bu Yıl tatile nereye gidiyorsunuz
Uzak dogu seyahatim olacak. :) deniz deniz nereye kadar.
Uzak dogu seyahatim olacak. :) deniz deniz nereye kadar.
Tropheus için Hobici İlanları Hk.
[QUOTE=ismailnese] [QUOTE=Fiestaa]Ben gerçek bir hobici gibi olmaya çalışıyorum her kez beslesin diye uğraşıyorum. Bu iyi niyetimizi kullanıp bunu yapan arkadaşları kınıyorum.[/QUOTE]
Abi seni tebrik ediyorum. İlanını gördüm keşke herkes senin gibi düşünse.
[/QUOTE]
[QUOTE=ismailnese] [QUOTE=Fiestaa]Ben gerçek bir hobici gibi olmaya çalışıyorum her kez beslesin diye uğraşıyorum. Bu iyi niyetimizi kullanıp bunu yapan arkadaşları kınıyorum.[/QUOTE]
Abi seni tebrik ediyorum. İlanını gördüm keşke herkes senin gibi düşünse.
[/QUOTE]
Bu işde hobi olarak başlayan insanlar üretikleri balıkları gerçek hobici ye kazandırdığında bu işin zevki oradadır, 25 tl den tropheus yavrusu satıyorlar laf kalabalığı yapıyorlar. İlangideki rant ortadaki nasıl ticari lerin döndüğünü gösteriyor yakalandığı yer belli getiren belli satan belli altın kaplama gibi tanıtıp ticari oyunlar yapıp satıyorlar nerde bu hobicilik.
Yavruları pahalı satmak için hobici gibi tanıtım yapıp ilanlardan düşmeyenleri şiddetle kınıyorum.
Tropheus için Hobici İlanları Hk.
Ben gerçek bir hobici gibi olmaya çalışıyorum her kez beslesin diye uğraşıyorum. Bu iyi niyetimizi kullanıp bunu yapan arkadaşları kınıyorum.
Ben gerçek bir hobici gibi olmaya çalışıyorum her kez beslesin diye uğraşıyorum. Bu iyi niyetimizi kullanıp bunu yapan arkadaşları kınıyorum.
Yeni akvaryuma doğru neler eksik
[QUOTE=kwinston] 1- Yemler şimdlik yeterli ileride forumdaki konulara bakarak bir iki pul yem daha takviyesi yapabilirsiniz.
2- Bakteri kültür olarak Sera Nitrivec kullanıyorum sizede tavsiye ederim. Ama en güzel bakteri takviyesi balığı aldığınız kişiden bir bidon akvaryum suyu alın onu ekleyin faydasını göreceksiniz.
3- Katkı maddesi olarak epsom tuzu ve kaya tuzu vazgeçilmezim benim. Ama siz bunlara ek olarak yine balıklarınızı aldığınız kişiye sorun buffer veya başka bir katkı maddesi kullanıyor mu kullanıyorsa sizde temin edip akvaryumunuzda kullanın ilk aşamada.
4- Seachem Prime ürününü ilk kurulumda ve su değişimlerinde muhakkak kullanın çok faydasını göreceğinize eminim.
5- Suyun sıcaklığı 26-28 derece arasında olması yeterli. Kaliteli bir ısıtıcı kullanın ve yaz kış ısıtıcının fişi takılı olmalı.
6- Işık ne olursa olsun düzenli kapanıp açılmalı onun için bir timer almanız sizin çok faydanıza olacaktır. Beyaz ışık işinizi görür.
7- Akvaryum boyutlarınız açıkçası çok ufak. Bir an önce akvaryumunuzu büyütmenizi tavsiye ediyorum.
Saygılar.
[/QUOTE]
[QUOTE=kwinston] 1- Yemler şimdlik yeterli ileride forumdaki konulara bakarak bir iki pul yem daha takviyesi yapabilirsiniz.
2- Bakteri kültür olarak Sera Nitrivec kullanıyorum sizede tavsiye ederim. Ama en güzel bakteri takviyesi balığı aldığınız kişiden bir bidon akvaryum suyu alın onu ekleyin faydasını göreceksiniz.
3- Katkı maddesi olarak epsom tuzu ve kaya tuzu vazgeçilmezim benim. Ama siz bunlara ek olarak yine balıklarınızı aldığınız kişiye sorun buffer veya başka bir katkı maddesi kullanıyor mu kullanıyorsa sizde temin edip akvaryumunuzda kullanın ilk aşamada.
4- Seachem Prime ürününü ilk kurulumda ve su değişimlerinde muhakkak kullanın çok faydasını göreceğinize eminim.
5- Suyun sıcaklığı 26-28 derece arasında olması yeterli. Kaliteli bir ısıtıcı kullanın ve yaz kış ısıtıcının fişi takılı olmalı.
6- Işık ne olursa olsun düzenli kapanıp açılmalı onun için bir timer almanız sizin çok faydanıza olacaktır. Beyaz ışık işinizi görür.
7- Akvaryum boyutlarınız açıkçası çok ufak. Bir an önce akvaryumunuzu büyütmenizi tavsiye ediyorum.
Saygılar.
[/QUOTE]
2. en güzel bakteri demişsinizde 3 milyar bakteri var ortalama bilimsel olarak kişiden alınan sudan bulaşcak hastalıklar risktir sera bekteride kaliteli bir firma diyil türkiyede şişirdigimiz bir ürün genel olarak amatör sınıf bir ürün
3. kaya tuzunun bilimsel oalrak şuanda ne işe yaradıgını araştırın hiçbir işe yarmadıgını görceksiniz
çok düşük oranda nitrat kırar epsom tuzuna çok ihtiyaç yok gereksiz
7. yavru balık için gayet iyi 1 ay sorunsuz besler
SON MESAJLAR
- 20 Tds Su İle Deniz Akvaryumu Kurulabilir Mi? ogurcay, 07:57
Deniz Akvaryumları Genel - Flowerhorn Derisindeki Nedir Akrattin, 06:03
Hastalıklar ve İlaçlar - Arka Plan Bitki Önerisi Ömer Kaan, 03:17
Bitki Türleri ve Bakımı - Aquael Fzn Pro Serisi Şelale Filtre Ömer Kaan, 02:15
Malzemeler ve Yemler Forumu - Akvaryum Suyu Neden Buharlaşır ? Srknatmn, 01:08
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - Lepistes Akvaryumu Bitki Önerisi fishhyy, 00:43
Bitki Akvaryumları Genel - 20x20 Küp Beta Akvaryumu anil1912, 00:34
Akvaryum Tanıtımı - Halfbeak Platinum- Dermogenys Pusillus Cyber_Scout, 00:16
Akvaryum Tanıtımı - Göz Fungusu anil1912, 23:54
Hastalıklar ve İlaçlar - 50x50x50 Bitkili Akvaryum Tür Önerisi fishhyy, 23:27
Yeni Üye Forumu - Betta Dimidiata - Firefly umitopall, 22:14
Labirentliler Tanıtımı - Yeni Bitki Akvaryum İçin Bitki Seçimi fishhyy, 20:29
Bitki Akvaryumları Genel - Frogbit Siyah Leke CoryCory, 19:47
Bitki Türleri ve Bakımı - Tropheus Su Değerleri Çağatay Tozak, 18:33
Tropheus - Gece Mavi Işık Zararlı Olur Mu? Srknatmn, 17:55
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Albino Koi Lepistesim Doğurmuş Zaid, 17:40
Canlı Doğuranlar - Tetra 6 İn One Test Çubuklarını Kesiyorum? Ehtiyar, 17:34
Hastalıklar ve İlaçlar - Camallanus Worms Hastalığı Ve Nilverm Mucizesi aupqua, 15:33
Hastalıklar ve İlaçlar - Co2 Sistemleri Hakkında kilgarrah, 15:28
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Parosphromenus Deissneri (meyankökü Gurami) Sorusu Cyber_Scout, 14:38
Labirentliler - Blackwater Akvaryum flanormimar, 12:45
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Low Tech Bitki Önerisi Ömer Kaan, 11:50
Bitki Akvaryumları Genel - Yeni 56 Litrelik Nano Deniz Akvaryumu Praton, 11:36
Deniz Akvaryumları Genel - Altın Gurami Çifti Ve Arkadaşları Dedoktif, 11:01
Akvaryum Tanıtımı - Sera Bakto Tabs Yemi Orhan76, 09:34
Malzemeler ve Yemler Forumu - Akvaryum Işık İsmail_0631, 01:13
Bitki Akvaryumları Genel - 80 Litre Bitkili (ıwagumi) Akvaryum – Filtre, Co₂ Hatsunepuffer, 23:38
Yeni Üye Forumu - Apistogramma Macmasteri Tedavisi HarunYILDIRIM, 21:14
Hastalıklar ve İlaçlar - 2. El Akvaryum Alınırmı Nelere Dikkat Edilmeli? Eminsalih, 21:05
Yeni Üye Forumu - Yosun Problemi Br45, 20:44
Yosun - Albimarginata Ve Vaillanti Cyber_Scout, 19:25
Akvaryum Tanıtımı - Lepistes Doğumu Jemaisvu, 19:21
Yeni Üye Forumu - Blackwater Akvaryum Kurulumu... Eflatun61, 19:00
Akvaryum Tanıtımı - Oranda Fiyat sinan çelik, 18:05
Fiyat Forumu - Yumurtalarda Sıkıntı Olur Mu Amatör balıkçı, 17:37
Kedi Balıkları Forumu - Cinsiyet Ayrımı Hilmi22, 16:53
Yeni Üye Forumu - Meyankökü Gurami - Parosphromenus Deissneri İnci Kefali, 16:47
Labirentliler Tanıtımı - Biraz Farklı Tür Önerisi Lazım Hatsunepuffer, 16:24
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Filtre Sorusu K0L0Ni, 16:11
Filtre ve Sump Yapımı - Bitkili Akvaryum İçin Kum Önerisi koraykbl, 15:33
Yeni Üye Forumu - Değerlendirme Ve Öneri Mrtozmen, 14:32
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryum Küplerinde Koku Sorunu TurX, 14:06
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Bu Canlı Nedir Amatör balıkçı, 13:58
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Aydınlatma Süresi Tavsiye Kaangzkr, 13:52
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Bitkili Akvaryum İçin Destek 🙏 hytgcr, 13:32
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Ramirezi Hakkında Her Şey (güncel) BLGHN, 12:57
Güney Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - Lepistes Dışkısı Neden Böyle Akvarist1923, 12:46
Canlı Doğuranlar - Dış Filtrede Aktif Karbon Şart mı? K0L0Ni, 11:39
Filtreleme Seçenekleri - Transgenetik Tetra Hava Motorsuz Yaşar Mı Srknatmn, 10:31
Yeni Üye Forumu - Yeni Bir Macera Discus Akvaryumu nailsanver, 08:37
Akvaryum Tanıtımı
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Sağlam Kan Velifera Aranıyor incaia 08:02
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 06:56
- Hb.white Lepistes jaloreef 04:37
- Akvaryum jaloreef 04:37
- Apistogramma Macmasteri Red Sholder Şahinöztürk 00:20
- Hongsloi Süper Red AtlasPoyraz 00:13
- Odessa Barb rasporasrc 23:38
- Satılık Uaru Çifti – 25cm+ rasporasrc 23:38
- Hb White Lepistes omererbas 22:26
- Electric Blue Acara / Platinum Marble Melek omererbas 22:26
- 2.67 Tüp Furcifer 21:58
- Dennerle Akvaryum Full Furcifer 21:58
- Creaqua Nano Elit Furcifer 21:58
- Akvaryum Arıtma Ürünleri Sayfamız İndirimde... zafer3885 21:45
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 21:45
- Low Tech Ve High Tech Bazı Bitkiler hll_aquascaping 21:32
- Co2 Tüp ,akvaryum Malzemeleri Vs Güncel hll_aquascaping 21:32
- Blood Mary Karides(kargo Mevcut) hll_aquascaping 21:32
- Bitki,karides ,ö.t.lepistes,vatoz,salyangoz,s.pire Balikcidede 21:30
- Gübre Çeşitleri, Ve Malzemeler Balikcidede 21:30
- 40x40x40, Resun Air 8000, Isıtıcı, Yati Kök MurathanM 20:46
- Geophagus Arıyorum MurathanM 20:46
- Akvaryum Arıyorum Nano 30x30x30 Veya 50cm E Kadar TSVforever 20:21
- Akvaryum, Malzeme, Bitki Ve Canlı -samsun- orcrist 19:48
- Yati Kökü Ve Eheimısıtıcılar orcrist 19:48
- Fluval 207 sametyildiz 19:23
- 60x40x(40-15)h Aksan Sıfır Diamond Paludaryum artgy 19:08
- Toplu Malzeme Test,yem,gübre,yaprak PilotBey 19:01
- Nano Akvaryum 36x22x20 LEGEND59 18:32
- 24 Adet Erkek Kitumba DenizUlucutsoy 18:27
- Mickey Mouse Plati,albino Vatoz,aymoly,lepistes EKAR 18:23
- Basit Tür Başlangıç Bitkileri GOLDFISH 17:51
- Elma Salyangozu (özel Tür) GOLDFISH 17:51
- 35x35x15h Mangrow Kökü Balık Takaslı Yigiiit_can 16:59
- 100/50/40 Beta Marka Mobilyalı Akvaryum ersin1981 16:56
- Bakımı Kolay Zeytin Bitkisi Metinmert Yiğit 16:32
- Bu Balıktan Arıyorum.. pitsem 16:32
- Java Moss , Java Fern Filizleri Miller 15:39
- Rasbora Arıyorum Miller 15:39
- Apisto Türleri Ve Tül Ramirezi yamansengonca 15:33
- Sobo Da08 Yemleme Makinesi, Pipo Filtre, Kepçe yamansengonca 15:33
- Albıno Cüce Vatoz ferhattt 14:19
- Çekya İthalatı Balıklar. Özel Nadir Türler. Aqualandakvaryum 13:47
- Su Mercimeği, Moss, Su Piresi marihuan 13:46
- Oase Biomaster Thermo 250 V2 Dış Filtre paxal 13:24
- Özel Tür Lepistesler Kampanya Da FULL RED MEHMET 12:46
- Akvaryum Dophin Dış Filtre-sıfır Sump Filtre FULL RED MEHMET 12:46
- Bitki , Sıvı Gübre , Exel , Ramshorm CevdetSERBEST 12:44
- Su Piresi 200 - 300 Adet 80 Tl CevdetSERBEST 12:44
- Moss Teli , Moss Rafı, Karides Yuvası CevdetSERBEST 12:44
KULLANICILAR
- 82 Online Kullanıcı, 44 Üye
Online Kullanıcılar
rupee,
Ömer Kaan,
totaku,
Tortuga7,
sina cen,
ziglog,
Mehmetbrk,
osmandbnl,
EKAR,
Alphird,
sahinabi,
K0L0Ni,
kambortam,
scorpion26,
yusufibal,
chapi,
Tatar10,
HaydarGul,
MuratOzdemir,
Hobimus,
BKAYA,
urzais,
KÇetintaş,
alecozan,
Ehtiyar,
19Can19,
MertGezer,
Kerems06,
Safrane42,
lojistisyen,
HarunYILDIRIM,
Naturality00,
Serhans,
erdalakçay,
Srknatmn,
Janvaljan,
Cyber_Scout,
secreteriat,
Bozajuniors,
OsHo,
vedat79,
BirkanKaya,
Cichlid33,
Hoppala,
Ömer Kantarcı,
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.