Kurulum sıralaması hakkında
Sıralama konusunda tereddütte kalarak sizlere sormak istedim. Lakin herşeyi bir anda toparlayamiyacığımı anladım. Gerekli su deyerlerinin sağlanmasının ardından canlı kayalarımı almayı planlıyorum. Canlı kaya dışında her hangi bir şey sokmayacağım için akvaryum içersine, PS, Sump ve argonite kumu gelecek bir tarihe erteleyebilirm diye düşündüm. Elbetde kayalardan önce gerekli ortamı yani ışığı ve su içersindeki akıntıyı sağlıyacak ekipmanları temin etmiş olacağım.
Bu durumda bir çok akvaryumcuda gördüğüm satılık canlı kayalarının olduğu boş akvaryumlardan pekte farklı olmayan bir akvaryum elde edebilir, bir sonraki adımda (belki 2 belki 4 ay sonra) yeterli oranda argonite kum ile görselliğini arttırabilirm dedim.
Bu zaman zarfında sump sistemimi yapabilmeyi ve arından PS ile destekleyebilmeyi umuyorum. Yapamıyorsamda en azından ne bir çok canlıyı riske atmış olurum ne de bütçeme zarar vermiş olurum.
Kısaca amacım sadece canlı kayaların sağlıklı bir biçimde ilk balığımın aralarına karışma sürecinde bana eşlik etemleri.Hem o ana dek belkide ummadığım güzellikte sürprizlerde yaparlar bana.
Hal böyle iken düşüncelerimde bir hata olup olmadığını öğrenmek istedim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu şekilde bir kurulum ters yönde ilerlemiş olur. Önce ps seçilmeli ve ona uygun sump yapılmalı, daha sonra bunları yapmak zor olur. Bu işlemlerden sonra su hazırlanır, kum koyulur ve sistem çalıştırılır. Su değerleri istenilen seviyeye geldiğinde canlı kayalar eklenir yada kumla birlikte cansız kaya eklenip canlanması beklenir.
Hazır bir sisteme kum eklemek deyerleri bozacaksa kum ekleyeceğim zaman kayalarımı yine aynı su ve akıntı sürecinde olan başka bir tanka alır kumu ekler su deyerlerini normale dondugunde kayalarımı yerine koyabilirm diye umuyorum yanılıyormuyum?
Bir yerden başlamam icap ediyor yoksa sürekli ertelenen bir plan olarak kalacak. Herseyi bir anda alamayacağım aşikar. Alternatif bir yol önerirseniz onuda uygulamaya çalışırım. Sadece biraz yapıcı fikirlere ihtiyacım var.
Alternatif olacaksa Canlı kayaları bir kenara bırakıp mevcut butcemi sump PS ve kuma ayırırm. Ama 2-3 ay o akvaryum bu şekilde çalışarak kumun bünyesindeki yararlı bakterilerin kazandıracağı daha hızlı oturan bir sistem özelliğinide kaybetmiş olmak endişesindeyim.
Bilgi edindiğiniz kaynağın içeriği yeterli değil sanırım, canlı kayaların ps'ye ihtiyacı vardır, sadece akıntı motoru ile canlı konulabilecek ortamı hazırlayamazlar, ihtiyaç olmayansa aydınlatma. İzleyeceğiniz yol ile bekleyeceğiniz süreç çok daha fazla artacak. Aydınlatma şu an için gerekli değil, ona ayıracağınız bütçeyi ps'ye ayırıp canlı kaya yerinede ölü kaya alıp aradaki farkla kumunuzu temin edebilirsiniz. Supm maliyet olarak bütçede her zaman yer açılabilecek miktarlara yaptırılabilir. Şu an için düşündüğünüz bütçeyle mutlaka bir miktar fiyat farkı olacaktır arada ama bu sağlıksız bir kurulum yapmaktan iyidir.
Haklısınız henuz ışık için bir yatırım yapmadım. Yukarıdaki şartlarda eyer ışık ihtiyacım yok ise ki bir cok küreleme işlemi anlatımı ve videosunda ışık hiç kulanılmamış(Sizeden sonra biraz araştırdım). Onuda daha sonraki aşamalarda alabilirm.
Toygar bey düşünceniz çok ters bir düşünce.