Kaya yı denizden çıkarmak...
Yaşadığım yer İspanya Palma de Mallorca. Meşhur bir adadır bilmeyen yoktur. Mayorka olarak yazılır. Bulunduğum yerde. Fiyatlar acaip uçuk. İyikide araştırmışım. Palyanço soytarı balığının tanesi 50€ ikitane aldımı 100€. 2 balığa bu kadar çok. Daha çok pahalı balık ve türleri var. Hadi balıklar birşekilde temin edilir bir şekilden dışardan getirtebilinir. Birşeyler ayarlanır zamanla. Ama kaya olayı...
Canlı kaya fiyatını sorayım dedim. Kilosuna 20€ dedi adam kayalara baktım kırmızılıkları vardı hatta bazı yerlerde kırmızıdan kaya gözükmüyordu. Yuh dedim. 150 litrelik bir akvaryum düşünüyorum 20 kilo kaya kullansam. 400€ yapıcak. Insanın canı acır sonuçta sadece kaya canlı yada ölü hepsi aynı işi görücek en sonunda. Canlı kayanın avantajı 1 ay hadi bilemedin 2 ay daha beklenmesi gericek. Sonunda canlılar oluşucak... Akvaryumcuya dedim abi denizin ortasındayız. Bolca kayalık sahillerde var su zaten cam gibi nerden geliyor bu kayalar Avustralya açıklarından mı geliyor maldiv adalarında mı? Adam güldü bende bilmiyorum dedi. Yalan atıyor. İnsan sattığı şeyin nerden geldiğini bilmezmi.
Büyük ihtimal bütün adada fiyatlar aynıdır.
Soruma geleyim. Mallorca adasının sahilleri çok temiz. Su cam gibi kayaların durumunu bilmiyorum ama bolca kaya olduğuna eminim. Çıkartılması zor olucak biraz ama... Bişekilde çıkartılabilinir. Siz nedersiniz? Kayayı denizden çıkartıp kullanabilirmiyim acaba.. Yani dezanfekte edildikten sonra kayayı tamamen öldürdükten sonra tekrar canlandırılması sonucunda ben bir sorun olmayacağını düşünüyorum ama....
Hatta kumu bile denizden alabilirim. 10-12 m derinlikteki bölgelerin resmen dibi gözüküyor su bukadar berrak.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Elimde seramik kaya var onunla yeni bir akvaryum kuracağım 250 litrelik. Kayanın kuru ağırlığı sadece 3.5 kilo. Önemli olan kayanın bol gözenekli ve hafif bir yapıya sahip olması.
Haklisiniziz gozenekler onemli. Ama ben yinede 20€ vermem kilosuna. Tam bir para tuzagi.
Oyle degilmi ?
Örneğin türkiyeden bir tank
Kayayı bi çıkarmayı deneyimde suyunubile süzerim öldürmek için. Sorun kayayı çıkarmak. Dalış yapıcaz artık. Bide benim korkum dalmaktan ziyade kayayı yerinden oynatıp almak. Deniz canlılarını severim ama dokunma yada karşılaşma gibi bir korkum var. Yani o dünya başka bir dünya neyle nasıl karşılacağımı bilmediğim içi hep tedirgin olmuşumdur.
Ama denizin icinden cikarilan bir kaya ayni ozellikleri tasimaz. Suyun kayaya surtunmesi asindirmasi kayanin ciplak kalmasini saglar. O tortu hicbir sekilde su icinde olusamaz hem tuzlu suyun cozuculugu hemde surtunmesi kayayinin uzerini saglikli tutucaktir.
Ben buyuzden su icinden cikarilmasini uygun buluyorum. Yoksa dogada cok guzel bol gozenekli kayalar var. Kullanilsaydi onlar kullanilirdi.