Karides ve seachem excel
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2011 14:26
Merhaba arkadaşlar ben bir müddettir karides tankımda bitkiler için karbon kaynağı olarak excel kullanıyordum, bir arkadaşım excel in karideslere zarar verdiğini ve karides olan tanklarda kullanılmadığını söyledi, bu doğru musur? Excel in aşırı dozda kullanılmasında sadece karideslere değil tüm canlılara zararlı olduğunu biliyorum ama sadece karides için farklı bir zararı var mı merak ettim, yardımcı olabilirseniz sevinirim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2011 15:35
Bende yeni kullanmaya başladım ama şimdilik sorun yok, net 135 lt akvaryumda gündüzleri yarım kapak ekliyorum artı destek olsun diye. Karideslerde yada başka canlılarda sorun yok.
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2011 22:50
Excel konusunda zaman zaman uzun vadede zararlı olduğu gibi rivayetler çıkıyor ancak hiçbiri kanıtlanmış değil.
Ben 1 sene kadar düzenli kullandım (kiraz karides akvaryumunda) hiçbir problemle karşılaşmadım; ancak dozuna da her zaman dikkat ettim.
Ben 1 sene kadar düzenli kullandım (kiraz karides akvaryumunda) hiçbir problemle karşılaşmadım; ancak dozuna da her zaman dikkat ettim.
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 14:14
Acaba zararı var diyenler , kardes tanklarında moss kullanıldığı için mi bu kanıya varıyorlar, malum excel bitkilere iyi geliyor ama mossları yıpratıyor diye biliniyor, ne dersiniz?
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 18:17
Yıpratmıyor Mustafa bey, bu konuda hiç endişeniz olmasın. Keşke 2 sene evvelki akvaryumumun fotoğrafları olsaydı da size gösterebilseydim...Sadece excel kullandığım bir java moss akvaryumuydu, hâlâ da o kadar gür ve hızlı gelişen java moss görmüş değilim.
Excel neticede sıvı CO2, bütün bitkilerin kullandığı birşey, moss türlerine neden zarar versin ? Tabii ki tüple verilen CO2 kadar verimli değil ancak azımsanamayacak ölçüde verim getiriyor, farkı kendiniz de kısa zamanda görürsünüz zaten.
an1l 2011-03-23 18:17:53
Excel neticede sıvı CO2, bütün bitkilerin kullandığı birşey, moss türlerine neden zarar versin ? Tabii ki tüple verilen CO2 kadar verimli değil ancak azımsanamayacak ölçüde verim getiriyor, farkı kendiniz de kısa zamanda görürsünüz zaten.
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 22:09
Anıl Bey dediğiniz mantıklı ama pek çok yerden excel in yosunla mücadelede de kullanıldığını okudum ve bu sebeple moss lara da zarar veriyor diye biliyorum ne de olsa onlar da yosun sayılır, kafam karıştı desem yeri var...
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2011 22:18
Ha algleri kastediyorsunuz...Evet alg gelişimini geriye ittiği konusunda söylentiler var ama zaten alglerle moss türlerini aynı sınıfa almak doğru olmaz, ikisi çok farklı.
Algle mücadele konusuna gelince henüz kanıtlanmamış ama birçok kişi tarafından gözlemlenmiş Excel'in bir yan etkisi; yani algden kurtulmak için başvurulacak birincil kaynak Excel olmamalı, bunun için özelleşmiş kimyasallar ya da yöntemler var...Üstelik ne derece etkili olduğu da tartışılır.
Ben de Excel'in üreticilerinden bu konuda bir yorum hatırlıyorum; kendilerinin de bunu gözlemlediğini ancak deneylerle incelenmesi gerektiğini söylemişlerdi...Tabii ben bunu okuduğumda 2 sene kadar önceydi, belki çoktan kanıtlanmıştır.
Algle mücadele konusuna gelince henüz kanıtlanmamış ama birçok kişi tarafından gözlemlenmiş Excel'in bir yan etkisi; yani algden kurtulmak için başvurulacak birincil kaynak Excel olmamalı, bunun için özelleşmiş kimyasallar ya da yöntemler var...Üstelik ne derece etkili olduğu da tartışılır.
Ben de Excel'in üreticilerinden bu konuda bir yorum hatırlıyorum; kendilerinin de bunu gözlemlediğini ancak deneylerle incelenmesi gerektiğini söylemişlerdi...Tabii ben bunu okuduğumda 2 sene kadar önceydi, belki çoktan kanıtlanmıştır.
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2011 00:52
Yani bu yazdıklarınıza binaen karidesli bitki tankımda excel i kullanmamda bir sakınca yok ve bir de; Anıl bey peki algler ile mosslar farklı sınıfta canlılar mı?Ben ikisini de yosun olarak biliyorum fark nedir acaba?
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2011 13:26
Merhabalar Arkadaşlar,
Unutmadan ekleyeyim, karideslerin yavrularını öldürüyor, doz aşımında özellikle kedi balığı türlerine de çok zararlı...
Excelli bizzat önerilen dozunun 4 katı kadar bir hafta boyunca kullandım, çünkü yeni kurduğum X mas moss akvaryumum spyrogra, cladophora, saç ve staghorn alge ile kaplanmıştı.
Akvaryumdaki biyolojik döngü sıfırlandı, istenmeyen salyangozların tamamı öldü, tabi bitkiden başka hiç bir balık yada canlı olmadığı için sorun yaşamadım ama algleri tamamen yok etti. Akabinde mossları güzelce çeşme suyunda yıkadım ve ölü alglerin akmasını sağladım.
Akabinde normal gelişim düzeyini yakaladım, içeriğinde bulunan petrol türevi bir madde gluko vb gibi bir şey yurtdışında algizit olarak kullanılıyor. Firma bizzat algizit olmadığını ancak algler ile mücadelede işe yaradığını söylüyor...
Bu arada su üstü bitkilerini, valissinera ve eledoa çeşitlerini de anında nakavt ediyor dikkat....
Saygılarımla,
Unutmadan ekleyeyim, karideslerin yavrularını öldürüyor, doz aşımında özellikle kedi balığı türlerine de çok zararlı...
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2011 01:47
[QUOTE=fatihcaner], karideslerin yavrularını öldürüyor, doz aşımında özellikle kedi balığı türlerine de çok zararlı...[/QUOTE]
Emin olmak için soruyorum, karides yavrularınıda doz aşımında mı öldürüyor, yoksa normalde demi öldürüyr
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2011 08:57
[QUOTE=MÜVERRİH]Yani bu yazdıklarınıza binaen karidesli bitki tankımda excel i kullanmamda bir sakınca yok ve bir de; Anıl bey peki algler ile mosslar farklı sınıfta canlılar mı?Ben ikisini de yosun olarak biliyorum fark nedir acaba?[/QUOTE]
Mustafa bey, alg dediğimiz şey moss'un çok ilkel bir versiyonudur. Zaten moss'ların da alglerden evrildiği düşünülür. Türkçede her ikisine de "yosun" dediğimiz için kafanız karışmış olabilir. Akvaryumda oluşan alglere yosun diyoruz örneğin; "yeşil su" dediğimiz şey de suda yüzer hâlde bulunan alglerdir.
Alg çoğunlukla suda oluşur ve tek hücrelidir.
Moss ise daha karmaşık bir yapıya sahiptir; çok hücrelidir; ayrıca kökümsü, gövdemsi yapılara sahiptir - yani algin çok daha gelişmiş bir modelidir.
Bu arada yukardaki arkadaşın kendisi zaten önerilen dozun 4 katını kullandığını söylemiş; yani normal durumlarda karides yavrularınıza bir zararı olmaz.
Mustafa bey, alg dediğimiz şey moss'un çok ilkel bir versiyonudur. Zaten moss'ların da alglerden evrildiği düşünülür. Türkçede her ikisine de "yosun" dediğimiz için kafanız karışmış olabilir. Akvaryumda oluşan alglere yosun diyoruz örneğin; "yeşil su" dediğimiz şey de suda yüzer hâlde bulunan alglerdir.
Alg çoğunlukla suda oluşur ve tek hücrelidir.
Moss ise daha karmaşık bir yapıya sahiptir; çok hücrelidir; ayrıca kökümsü, gövdemsi yapılara sahiptir - yani algin çok daha gelişmiş bir modelidir.
Bu arada yukardaki arkadaşın kendisi zaten önerilen dozun 4 katını kullandığını söylemiş; yani normal durumlarda karides yavrularınıza bir zararı olmaz.
Teşekkür Edenler: [T]217632,minixir[/T]
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2011 01:44
Excel çok dikkatli olunması gereken bir katkı. Sıvı CO2 değil , C(karbon ) kaynağı bir maddedir. Bu ürünün aynısını yapmış ve kullanıyor olmama rağmen satışına cesaret edemiyorum.
Çok zehirli bir madde temel bileşimi, bu nedenle kilit kapaklıdır çocuklar hatta yetişkinlerin yutması halince öldürücüdür. Bu nedenle dozlara dikkat edilerek canlıların dayanabileceği dozda kullanılır.
Uzun vadede zararlıdır denilemez uygun miktarda kullanıp düzgün su değişimi yapıyorsanız sorun teşkil etmez. Bu madde tüm canlı hücreleri yok etme özelliğine sahiptir bu nedenle yosunlanmayı azaltır ve hasas canlıları öldürebilir.
Normal dozun 2 katına çıktığım oldu balıklardan azda olsa kayıp meydana gelebiliyor. 4 kat gibi dozlar oldukça ölümcül canlılarınız bu durumda ölmez ise bu büyük şanş olacaktır.
yasmut 2011-03-28 01:46:18
Çok zehirli bir madde temel bileşimi, bu nedenle kilit kapaklıdır çocuklar hatta yetişkinlerin yutması halince öldürücüdür. Bu nedenle dozlara dikkat edilerek canlıların dayanabileceği dozda kullanılır.
Uzun vadede zararlıdır denilemez uygun miktarda kullanıp düzgün su değişimi yapıyorsanız sorun teşkil etmez. Bu madde tüm canlı hücreleri yok etme özelliğine sahiptir bu nedenle yosunlanmayı azaltır ve hasas canlıları öldürebilir.
Normal dozun 2 katına çıktığım oldu balıklardan azda olsa kayıp meydana gelebiliyor. 4 kat gibi dozlar oldukça ölümcül canlılarınız bu durumda ölmez ise bu büyük şanş olacaktır.
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2011 10:26
Karides yavrularını, Nerite Salyangozlarını, Ramshornların yumurtalarını normal doz bile öldürüyor....Bizzat denedim ve gördüm, Ayrıca normal doz su üstü bitkilerinin gelişimini yavaşlatıyor.
Doz aşımında ise karides, nerite, kedi balıkları özellikle otocinclus ilk kayıp verilen canlı türleri....Ben karides eklediğimden beri excel kullanımını durdurdum.
Bu arada şişenin üzerinde önerilen doz yoğun bitkili akvaryumlar için önerilen doz, hafif bitkili akvaryumlarda biraz daha düşük doz kullanılması yeterli olabiliyor.
Saygılarımla,
+1: [T]222977,mrcnnn[/T]
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2011 10:33
Peki Tunç bey excel ile h.tech bir tank kurulabilir mi? Normal co2 gibi olmadığını biliyorum ama mesela excel ile cuba yetiştirmek veya benzeri bir zor bitkiyi yetiştirmek mümkün müdür?
Fatih bey orta düzey bitkili 100 lt tank için kaç ml kullanmak gerekir ?
Fatih bey orta düzey bitkili 100 lt tank için kaç ml kullanmak gerekir ?