Japon balığını deniz kabuğu öldürür mü?

sywilÇevrim Dışı

İl: Ankara
sywilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2014 09:35
Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler: yavru olan öldü, diğerleri de dibe yatmış durumdalar

Akvaryum Kapasitesi (litre):15 lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 2 büyük, 1 de yavru japon balığı

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon:

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Contra-Ichthyo (mavi su damlası)

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :

Yaklaşık 6 ay oldu alalı balıklarımı. 2 haftada bir su değişimi yapıyorum, genelde suyunu 2 gün dinlendirip öyle akvaryuma koyuyorum. 

Ama bu hafta suyu çok kirlendiği için dinlendirmeden su koydum, daha önce de bu şekilde koyduğum olmuştu ama herhangi bir sıkıntı yaşamamıştım. Mavi damlasını damlattım, daha sonra dibindeki taşları attım, yerine deniz kabukları koydum. Çok az yem attım. Sabah kalktığımda yavru olan ölmüştü. Diğer ikisi de dipte duruyorlardı kımıldamadan :( 

Acaba deniz kabuklarından mı böyle oldular? Hemen yeni su hazırladım küçük bir kovaya yaşayanları içine koydum, bugün sabah hala dipte öylece duruyorlardı. 

Nolur acil yardım, ölmesin onlar da :(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muslim kavakÇevrim Dışı

Özel Üye
İl: Istanbul
muslim kavakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2014 09:58
Suyu dinlendirmeden koymak yapılacak en büyük hatadır.Deniz kabuğunun balığın ölmesiyle ilgili alakası yok.

sywilÇevrim Dışı

sywilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2014 10:11
Dediğim gibi genelde hep dinlendiriyorum ama daha önce de bir iki kere suyu dinlendirmeden koymuştum, böyle bir sıkıntı olmamıştı :(
Deniz kabuklarını satın almadım, kendim toplamıştım. Gerçi bolca suyla yıkadım ama o yüzden aklıma takılmıştı ondan dolayı olabilir mi diye..

ReDBaRoNÇevrim Dışı

İl: Elazig
ReDBaRoNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2014 10:44
Suyun tamamınımı değiştiriyorsunuz ?

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
İl: Istanbul
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2014 10:46
15 litrede 3 japon balığı olmaz. 1 tane bile uygun değil yavruyken neysede bunlar ileride 15-20 cm büyüyen balıklar ozaman öleceklerdir bu tankta çünkü o akvaryuma sığmaları çok zor. En az bunlara bir 80 litre civarı, yada taş çatlasa en az 50 -60 litre sayıyı arttırmamak şartıyla, ve 250-300 debilik bir iç filtre yeterli fazla akıntı yaparsa buda balıkları öldürür zamanla.
Dinlenmemiş su konulmaz balıklara neden, bazı günler klorlama yapılmaz sudaki klor az olur, bazı günler ise sular idaresi tam oran klor basarlar suya ve bazı günler sular kesildiğinde su ilk geldiğince yüksek basınçla gelir buda ağır metalleri borulardan evlere taşır klorla birlikte,ve tamirden sonar boruları kloruda çok yüksek basar suyu dezenfekte etmek için sular iderisi, bizim işte çeşme suyu dinlendirmenin amacı üzeri açık kapaksız kapta, kloru uçurmak, ağır metalleri çökertmektir en az 2 gün dinlendirmek lazım. bunları yapmazsan balığa ölümcül zararlarda verebilir.
15 litrede her hafta su değişimi yapman gerek belli miktar 1/4 gibi, hatta haftada iki kez az az yapabilirsin, yapmazsan zamanla balıkların nitrat zehirlenmesinden ölmeye başlayacaktır.
Birde aşarı yem vermeyeceksin bu güne kadar dışkılarını doğal yapıyorlarsa sorun yok oranda ama aşırı kuru yemden japon balıkları kabız olur, ve kabızlıktan ölümler japon balıklarında çok yüksektir en büyük sorunlarıdır. Onun için yemi sabah akşam az az verebilirsin orta ve yavru boy bir japon balığı için bir ögünde bir gözünün büyüklüğünde vermen yeterli. Birde mutlaka balıklarına günaşırı yada 2 günde bir haşlanmış ıspanak yaprağı vermelisin kabız olmaması iyi beslenmesi için, bir kahve cezvesinde birkaç dakikada ıspanak yaprağını 2 yaprak gibi kolayca haşlar verebilirsin, haşlanmış bezelyeyi ise çok severler yumuşak olacak bu biraz geç kaynar yumuşar yüksek ısılı suda iyice haşlayacaksın bezelleyi sıktığında parmağınla helva gibi yumuşak olmalı dağılmalı çiğ yemezler. Bezelyenin kabuğunu soyup vereceksin bu haşlanmış sebzeler kabızlığı önler balığı iyi besler. Kabız olursa balıkların aşırı kuru yemden dipte oturur dibe yakın durur sallanarak yüzer sabit noktada, anüs kanalı açık olur ama dışkı yapamaz ıkınır, bazen ters döner. Bundan sonra bu doğrultuda beslemeye başlarsan iyi olur.
Deniz kabuğundan ölümcül bakteriler gelebilir akvayumuna özellikle sahilde rutubetli ortam deniz dışındaysa buna forumda rastladık, ölenler oldu doğadan topladığın malzemeleri iyi dezenfekte etmelisin arıntırmalısın olumsuz bakterilerden şunlardan bunllardan kaynakmak güneşte kurutmak ilaçlamak gibi yöntemler var sonra kullanmalısın.
mesutok2014-05-20 10:55:33

Beğenenler: [T]201968,AliEren35[/T]

FuTTeRWaCKeNÇevrim Dışı

Özel Üye
FuTTeRWaCKeNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2014 11:15
Dinlenmemiş su koyarak ve aynı esnada taşları da çıkarıp suyun ph'ı ile oynayarak balıkları bu üzücü duruma sevketmişsiniz. Su değişimlerinin de oranı %25-30 civarı olmalı 7-10 gün arası. Ayrıca 15 litreye üç balık çok. 

sywilÇevrim Dışı

sywilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2014 12:52
Cevap yazan arkadaşlara teşekkür ederim ancak herkes olması gerekenlerden bahsetmiş. Yanlış anlaşılmak istemem ama böyle bir durumla karşılaşan birine eğer balıklarını kurtaracak bir öneri varsa bundan bahsedilmesi daha yararlı olacaktır bence. Ben bu işi yıllardır yapmıyorum çok sevdiğim için almıştım balıkları. Pet shop taki adam alacağım akvaryumun yeterli olduğunu söylemişti, yaptığım işlemleri de onun söylediği şekilde yaptım genelde. Suyu dinlendirmeden koymuyordum zaten ama mecbur kaldım, çok kirlenmişti suları ve benim de başka imkanım yoktu o an. Gerçekten çok üzüldüm, kalan 2 balığım da öldü dün.. 

Forumdaki arkadaşlardan bir ricam var; eleştirin tabi ki yanlışları da söyleyin ama çözüm önerilerinizi de paylaşın lütfen. Sonuçta bu başlığı açmamın nedeni kalan iki balığımı kurtarmamın bir yolu varsa onu bulmaktı.

Herkese güzel günler..

ReDBaRoNÇevrim Dışı

İl: Elazig
ReDBaRoNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2014 12:57
Haklısınız ancak su değişiminden dolayı şoka giren balığı kurtarmanın bir yolu yok.
Bekleyip ölmemesini umut etmekten başka yapacak bişey yoktu sizin durumunuzda.