El Yapımı Dış Filtre
[QUOTE=drmeric]Sevgili Euph kardeşime resimlerin büyütülmüş hallerinin linklerini eklediği için teşekkür ediyorum. Ben bu imageshack işinin içinden çıkamamıştım. Ellerine sağlık.[/QUOTE]
Meriç Bey merhaba ;
Açıkça söylemem gerekirse bugüne kadar DIY projeler içinde ilgimi çeken , daha doğrusu ihtiyacım olan bir proje pek olmamıştı , sizinki ise tam tersi , neden derseniz ; Ben bu dış filtrenin temiz su çıkışına bir de 5w 'lık UV filtre bağlamak istiyorum , düşük debili olması beni cezbetti , zaten benim de buna ihtiyacım var çünkü yavru akvaryumunda kullanacağım , yani sizin tasarımınız olan bu filtreden aslen temizlik yapmasını beklemiyorum , onu zaten iç filtrem yapıyor ve yeterli , bu filtreden beklentim Uv cihazını çalıştırması.
Yalnız incelememe rağmen anlamadığım yerler var Meriç Bey bana malzeme listesi ve yapım konusunda yardımcı olursanız inanın minnettar olurum.
Emeğinize ve ilginize teşekkürler.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sevgili Euph;
Bana malzemeler ve teknik konusunda aklına takılan konuları iletebilirsen ben de daha ayrıntılı bit şekilde yanıtlamaya çalışırım. Sana da DIY Zihni-Sinir projelerinde başarılar dilerim.
Merhaba...Öncelikle ellerinize sağlık.Benim naçizane tavsiyem içindeki malzemeleri su giriş seviyesinin üstünden başlatmanız.Böylece alınan su tüm malzemelerden geçmek zorunda kalacaktır.Bir de aynı büyüklükte daha sert bir plastikten yapılabilseydi tam olurdu diye düşünüyorum.
Saygılar...
Su girişi seramik boncukların üzerindeymiş gibi görünüyor ancak, giriş hortumunun içeride filtre tabanına ulaşan uzantısı var. Aslında su filtrenin tabanına geliyor. ancak bidonun taban kısmında yüzey düzgün olmadı ve contalar tam basarak sızdırmazlığı sağlayamayacağı için girişi biraz yukardan yaptım ve içeride tabana ilettim. Dikkatiniz için teşekkürler.
Çok teşekkür ederim. Benim 60 ltlik bir akvaryumum var; ama iç filtre, 'eheim pickup' olsa da yetmiyor ve su ilaçlıyken kullanmak istemiyorum süngeri çok pahalı bulunmuyor karbon süngerinin de ancak resmini görebildim :) Basit yeşil filtreme karbon süngeri koydum; ama suyumu kararttı. Bu sistemi sorunsuz uygulayabilirsem çok memnun olacağım karbonlama yapmamı sağlayacak ...
Peki, bu aktif karbonun (resimdeki keseler oluyor galiba) sürekli kullanımı zararlı değil mi, işimiz bitince elyaf mı koyacağız bir de seramik yerine 'bioball' koysak daha iyi olur mu?
Tekrar teşekkür ederim. Taharet parçaları yerine hortumu silikonlasak olur mu acaba?..
"Aktif Karbon: Akvaryumdaki ilaç kalıntılar, ağır metaller gibi zararlı maddeler sudan aktif karbon yardımıyla uzaklaştırılır. Aktif karbon her zaman kullanılmaz. Aktif karbonu; akvaryumunuzda hastalık için ilaçlama yaptıktan ve ilacın kullanım süresi dolduktan sonra, su değişimini takip eden 24-48 saat içinde suda kullandığınız ilaçtan kalan çözünmüş bulunan kimyasal maddeleri uzaklaştırmak için, filtreniz içinde kullanmanız gerekir. Suyunuz kullandığınız yemlerden kaynaklanan renk değişimi veya su değişimini düzenli yapamadığınızdan kaynaklanan hafif koku ve renk değişimine bağlı oluşumlar nedeniyle de aktif karbon kullanabilirsiniz. Fakat bu sebepten kullandığınız aktif karbonun süresi su hacminize ve suyun durumu göz önüne alınarak bir ayı geçmemelidir. not: Aktif karbon bir kere kullanıldıktan sonra kesinlikle bir daha kullanılamaz . Aktif karbon alırken özellikle bilinen kaliteli markaları tercih etmenizi veya piyasada satılan gümüşlü olarak tabir edilen ve insanların içmesi için su arıtma sistemlerinde kullanılan ufak parçacıklı gümüşlü aktif karbon kullanmanızı öneririz. Asya kökenli aktif karbonlar malesef akvaryumlarda sizin istediğiniz verimi sağlayamamaktalar."
Kaynak: Refet Ali Yalçın, Genel Makaleler, Akvaryum.com