Dişi Lepistes Su Yüzeyinde Hareketsiz Duruyor.

MikroGliaÇevrim Dışı

İl: Samsun
MikroGliaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2021 12:32
Arkadaşlar merhaba. Akvaryum hobisine başlayalı 1 hafta oldu. 20L'lik akvaryumum var. Akvarumda 1 erkek 3 dişi lepistes, 2 çöpçü balığı, 1 tane de leopar vatoz var. Akvaryumum dekor açısından bomboş. Pipo filtre ve ısıtıcı var. Sıcaklığı 26C. Yeni dip çekimi yaptım %30 su değişimi ile. 2 gündür resimdeki gibi bir lepistes ablamız hareketsiz ve arka tarafındada biraz kırmızılık var. Yemek de yemiyor. Biraz zayıf. Bunun nedeni nedir acaba?
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/230138/060320211229401.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/230138/060320211230021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/230138/060320211230211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/230138/060320211230391.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/230138/060320211230571.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/230138/060320211231151.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

amasyalakvaristÇevrim Dışı

İl: Yalova
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2021 12:37
Balık sayısı fazla bir vatoz için en az 50-60 litre gerekir çöpçüde oraya fazla ve ayrıca herhalde bakteri kültürü yok diye tahmin ediyorum ve kaç günde dip çekimi yapıyorsunuz

MikroGliaÇevrim Dışı

MikroGliaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2021 13:01
Akvaryumu alalı 1 hafta oldu. 2 gün önce yaptım dip çekimini. Bakteri kültürü var mı yok mu bilemiyorum. Filtre sürekli çalışıyor. Aslında o kültür nasıl var olacak onun hakkında da çok bilgim yok.

Gönderim Zamanı: 06 Mart 2021 19:54
Akvaryumu kurduğunuzda filtreyi çalıştırp 1 hafta beklemelisiniz yada bakteri kültürü ilacı katarak sadece 1 gün filtreyi çalıştırarakda yapabilirsiniz ve ayrıca bakteri kültürü oluşduktan sonra balıklara aşılama yapmalısınız ve balıkların sadece kendisini koymalısınız suyunu atmalısınız aşılamanın ne olduğunu araştırabilirsiniz

kdrackgzÇevrim Dışı

Özel Üye
İl: Istanbul
kdrackgzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2021 20:08
[QUOTE=amasyalakvarist]Akvaryumu kurduğunuzda filtreyi çalıştırp 1 hafta beklemelisiniz yada bakteri kültürü ilacı katarak sadece 1 gün filtreyi çalıştırarakda yapabilirsiniz ve ayrıca bakteri kültürü oluşduktan sonra balıklara aşılama yapmalısınız ve balıkların sadece kendisini koymalısınız suyunu atmalısınız aşılamanın ne olduğunu araştırabilirsiniz[/QUOTE]

O iş o kadar basit değil, anlıyorum yardım etmek istiyorsun ancak, [S][K]yanlış[/K][/S] eksik bilgi veriyorsun. Hem konu sahibi, hem de sen aşağıda linkini verdiğim konuyu okuyun.
[URL]https://www.akvaryum.com/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_makaler_21_5823.asp[/URL]

[QUOTE=MikroGlia]Arkadaşlar merhaba. Akvaryum hobisine başlayalı 1 hafta oldu. 20L'lik akvaryumum var. Akvarumda 1 erkek 3 dişi lepistes, 2 çöpçü balığı, 1 tane de leopar vatoz var. Akvaryumum dekor açısından bomboş. Pipo filtre ve ısıtıcı var. Sıcaklığı 26C. Yeni dip çekimi yaptım %30 su değişimi ile. 2 gündür resimdeki gibi bir lepistes ablamız hareketsiz ve arka tarafındada biraz kırmızılık var. Yemek de yemiyor. Biraz zayıf. Bunun nedeni nedir acaba?
[/QUOTE]
Sizin akvaryum zaten oturmamış o başlı başına ayrı bir problem. Balığın problemine gelirsek lepistesinizde büyük ihtimalle iç parazit var.[EDIT]kdrackgz,2021-03-06 20:25:28[/EDIT]

AquaticPlantsÇevrim Dışı

AquaticPlantsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2021 20:13
[QUOTE=kdrackgz]

O iş o kadar basit değil, anlıyorum yardım etmek istiyorsun ancak, yanlış bilgi veriyorsun. Hem konu sahibi, hem de sen aşağıda linkini verdiğim konuyu okuyun.
[URL]https://www.akvaryum.com/yeni_tank_sendromu_ve_azot_dongusu_makaler_21_5823.asp[/URL][/QUOTE]

Hangi bilgiler yanlış mesela?

kdrackgzÇevrim Dışı

Özel Üye
kdrackgzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2021 20:20
[QUOTE=AquaticPlants]

Hangi bilgiler yanlış mesela? [/QUOTE]

Yanlış demeyelim eksik diyelim, bir hafta boşu boşuna çalışarak döngü oluşmaz. Bunu siz benden iyi biliyorsunuzdur. Hazır bakteri kültürü ekleseniz bile oluşmaz.
[EDIT]kdrackgz,2021-03-06 20:20:55[/EDIT]

Gönderim Zamanı: 06 Mart 2021 20:26
[QUOTE=kdrackgz]

Yanlış demeyelim eksik diyelim, bir hafta boşu boşuna çalışarak döngü oluşmaz. Bunu siz benden iyi biliyorsunuzdur. Hazır bakteri kültürü ekleseniz bile oluşmaz.
[/QUOTE]
Bana böyle yap demişlerdi ben henüz kurmadım akvaryumu yani kursaydım alıcağim balık ölürmüydü çok teşekkür ederim

kdrackgzÇevrim Dışı

Özel Üye
kdrackgzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2021 20:28
[QUOTE=amasyalakvarist]
Bana böyle yap demişlerdi ben henüz kurmadım akvaryumu yani kursaydım alıcağim balık ölürmüydü çok teşekkür ederim[/QUOTE]

Döngü konusu akvaryumdaki en önemli konulardan birisi, hatta bana göre en önemlisi. İyi araştır, anla akvaryumunu öyle kur.

Beğenenler: [T]229714,amasyalakvarist[/T]
Teşekkür Edenler: [T]229714,amasyalakvarist[/T]
+1: [T]229714,amasyalakvarist[/T]

AquaticPlantsÇevrim Dışı

AquaticPlantsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2021 22:51
[QUOTE=kdrackgz]

[/QUOTE]

Boş çalıştırmak döngünün oturacağı anlamına gelmez fakat bakterilerin zeminini oluşturur ve daha sonrasında besin miktarı arttıkça kolonileşme başlar. Burada temel şudur; balık eklemeden önce filtre çalıştırılır daha sonra tek tek yada ikişerli gruplar halinde balıklar eklenir. Eğer hızlı ve yüklü bir başlangıç yapılacaksa kültür eklenmesi gerekir. En azından bitkili akvaryumlarda böyle çalışıyoruz sebebi ise amonyak sıçramalarını kontrol altına alıp diatom'u minimum hatta sıfırda tutmak. En sağlıklı döngü oturtmak kurulumla beraber yarasa kulak veya adi salyangoz ekleyip 1 ay boyunca tankı boş çevirmektir. Salyangozlar çoğaldıkça bakteri kolonileşmesi kademeli artacaktır 1 ayın sonunda organik atıkları hızlıca çevirebilecek noktaya geldiğinde balıklar gönül rahatlığı ile 5erli 6şarlı eklenebilir böylece diatom süreci sıkıntısız atlatılabilir. Tabi konumuz diatom değil su koşullarını yaşanabilir hale getirmek o yüzden boş çevrim de bir yol, bakteri kültürü ekleyip balıkları direk aktarmakta bir yol.

kdrackgzÇevrim Dışı

Özel Üye
kdrackgzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2021 23:21
[QUOTE=AquaticPlants]

Boş çalıştırmak döngünün oturacağı anlamına gelmez fakat bakterilerin zeminini oluşturur ve daha sonrasında besin miktarı arttıkça kolonileşme başlar. Burada temel şudur; balık eklemeden önce filtre çalıştırılır daha sonra tek tek yada ikişerli gruplar halinde balıklar eklenir. Eğer hızlı ve yüklü bir başlangıç yapılacaksa kültür eklenmesi gerekir. En azından bitkili akvaryumlarda böyle çalışıyoruz sebebi ise amonyak sıçramalarını kontrol altına alıp diatom'u minimum hatta sıfırda tutmak. En sağlıklı döngü oturtmak kurulumla beraber yarasa kulak veya adi salyangoz ekleyip 1 ay boyunca tankı boş çevirmektir. Salyangozlar çoğaldıkça bakteri kolonileşmesi kademeli artacaktır 1 ayın sonunda organik atıkları hızlıca çevirebilecek noktaya geldiğinde balıklar gönül rahatlığı ile 5erli 6şarlı eklenebilir böylece diatom süreci sıkıntısız atlatılabilir. Tabi konumuz diatom değil su koşullarını yaşanabilir hale getirmek o yüzden boş çevrim de bir yol, bakteri kültürü ekleyip balıkları direk aktarmakta bir yol. [/QUOTE]

Ali bey, o yüzden o kadar basit değil dedim. Genelde forumda boş çalıştırmak dendiğinde, içinde hiç bir canlı olmadan , su koy öyle filtre çalıştır yöntemi öne sürülüyor. Siz o şekilde 1 hafta değil bir yıl çalıştırın döngü oluşmaz. Oluşması için sisteme amonyak eklemeniz gerek. Siz salyangoz balık vs ile yapıyormuşsunuz ben balık riske atmayı sevmiyorum, o yüzden yem atarak amonyak oluşturup döngümü başlatıyorum kafam rahat oluyor. Şunu da söyleyeyim, benim akvaryumlarında bakteri kültürü(seachem stability) ile de kültürsüzde döngülerim 30-35 gün gibi bir sürede tamamlanıyor. O yüzden benim bakteri kültürü adı altında satılan hiç bir ürüne inancım ve güvenim yok.[EDIT]kdrackgz,2021-03-06 23:53:46[/EDIT]

Beğenenler: [T]228388,AquaticPlants[/T]

AquaticPlantsÇevrim Dışı

AquaticPlantsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2021 00:07
[QUOTE=kdrackgz]

Ali bey, o yüzden o kadar basit değil dedim. Genelde forumda boş çalıştırmak dendiğinde, içinde hiç bir canlı olmadan , su koy öyle filtre çalıştır yöntemi öne sürülüyor. Siz o şekilde 1 hafta değil bir yıl çalıştırın döngü oluşmaz. Oluşması için sisteme amonyak eklemeniz gerek. Siz salyangoz balık vs ile yapıyormuşsunuz ben balık riske atmayı sevmiyorum, o yüzden yem atarak amonyak oluşturup döngümü başlatıyorum kafam rahat oluyor. Şunu da söyleyeyim, benim akvaryumlarında bakteri kültürü(seachem stability) ile de kültürsüzde döngülerim 30-35 gün gibi bir sürede tamamlanıyor. O yüzden benim bakteri kültürü adı altında satılan hiç bir ürüne inancım ve güvenim yok.[/QUOTE]

Haklısınız cama cam boş bir tankı filtereden geçirmek bakteri oluşturmaz fakat 1 kök bitki bile bakteri oluşumuna olanak sağlar burada önemli olan temel adımdır. Kesinlikle en doğal ve en etkili olanı balık eklemektir çünkü besin ne kadar stabil olursa kolonileşme de aynı orantıda olur ve bu yem ile kolay kolay stabil tutulacak birşey değil.

Forumda bazen bilgi var ama arkası boş yani açıklaması yok. Sizin dediğiniz gibi "Genelde forumda boş çalıştırmak dendiğinde, içinde hiç bir canlı olmadan , su koy öyle filtre çalıştır yöntemi öne sürülüyor." bu tür şeyler çok oluyor ve açıklama yapıldığında da anlamamakta güçlük çeken insanlar da oluyor. Mesela vatandaş şöyle bir öneri de bulunuyor "bitkili tankını yeni kurduysan 3+1+3 süre ışıklandıracaksın" peki neden sorusu geldiğinde "akvaryum yosun olmuyor" diyor. "heee babam heeee" diyip geçiyosun bazen, tartışmaya girince çok başka boyutlara ulaşıyor. Ne yazık ki böyle bişey var işte forumda.

Neyse, teşekkür ederim güzel bir konu oldu, umarım konu sahibi de birşeyler kapmıştır. [:)]

Beğenenler: [T]223668,kdrackgz[/T]

kdrackgzÇevrim Dışı

Özel Üye
kdrackgzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2021 00:25
[QUOTE=AquaticPlants]

Haklısınız cama cam boş bir tankı filtereden geçirmek bakteri oluşturmaz fakat 1 kök bitki bile bakteri oluşumuna olanak sağlar burada önemli olan temel adımdır. Kesinlikle en doğal ve en etkili olanı balık eklemektir çünkü besin ne kadar stabil olursa kolonileşme de aynı orantıda olur ve bu yem ile kolay kolay stabil tutulacak birşey değil.

Forumda bazen bilgi var ama arkası boş yani açıklaması yok. Sizin dediğiniz gibi "Genelde forumda boş çalıştırmak dendiğinde, içinde hiç bir canlı olmadan , su koy öyle filtre çalıştır yöntemi öne sürülüyor." bu tür şeyler çok oluyor ve açıklama yapıldığında da anlamamakta güçlük çeken insanlar da oluyor. Mesela vatandaş şöyle bir öneri de bulunuyor "bitkili tankını yeni kurduysan 3+1+3 süre ışıklandıracaksın" peki neden sorusu geldiğinde "akvaryum yosun olmuyor" diyor. "heee babam heeee" diyip geçiyosun bazen, tartışmaya girince çok başka boyutlara ulaşıyor. Ne yazık ki böyle bişey var işte forumda.

Neyse, teşekkür ederim güzel bir konu oldu, umarım konu sahibi de birşeyler kapmıştır. [:)][/QUOTE]

Konu sahibinin asıl problemi iç parazit onu çözmesi biraz sıkıntı olacak. Maalesef forumda bazı şeyler körü körüne yapılıyor, hiç bir araştırma yapılmadan duyulan şeyler, başkalarına yarım yamalak aktarılıyor. Aslında bilgi var ancak bilgi kirliliği de mevcut, bu yüzden doğrular kayboluyor. Ben azot döngüsü konusuna bir ekleme daha yapmak istiyorum Bir çok kişi bunu bilmiyor amonyak (NH3) ph ve sıcaklık düştükçe amonyuma(NH4) döner, Bu oran, oda sıcaklığı ve 6,8 ph ve altında %100 dür 7 ph içinde %90 civarı. Bitkiler direk amonyumu kullanabilir ve amonyum balıklara da amonyak kadar zararlı değildir. Şunu demeye getiriyorum yoğun bitkili tanklarda ciddi bir bakteri yüküne gerek duyulmaz. Bitkiler zaten çıkan amonyumu direk tüketir. O yüzden ben yoğun bitkili tankta döngüyü çok dert etmem açıkçası. Bitki candır.

Teşekkür Edenler: [T]230138,MikroGlia[/T]

MikroGliaÇevrim Dışı

MikroGliaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2021 12:23
Peki iç parazit bulaşıcı mıdır? Diğer balıklardada sıkıntı olur mu? Bu balığı alıp ayrı bir yere koyup öyle mi tedavisini yapiyim?