Discus için yüksek hacim şart mı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Taban malzemesinin kapladığı hacim hariç 135 litrelik tankta yaklaşık su hacmi 105 litre. Işıklandırma 2x30 W, 2x18W olmak üzere 96 W grolux florasan. Akvaryumda su değişimini mikro besinlerin tamamlanması için nadir olarak yapıyorum, yani azot derdim yok. Arkaplanda bolca saz, sağ arka köşede, ışığın hemen altında 2 adet nilüfer, bolca crypto mevcut. Ayrıca taban neredeyse tamamen java moss kaplı. Tabii ortamdaki azotu en iyi tüketen bitkilerim nilüfer ve sazlar. Tabii ortadaki koca bir demet gülü de unutmamak lazım. Yeterince CO2 ve ışık verildiğinde, bitkilerin ihtiyaçları karşılandığında büyüme maksimum hıza ulaşır ve bu sayede bitkiler mümkün olduğunca fazla azotu bünyelerine alırlar. Tabii bitkilerin büyümelerindeki genetik faktörü de göz ardı edemeyiz. Bir anubias'ın koşullar ne kadar mükemmel olursa olsun saz kadar hızlı büyümesi ve ortamdan saz kadar bol azot alması mümkün değildir.
Arkadaşlar ben bu siteyi görmeden önce hep balıkların sadece suda yaşadıklarını biliyodum. Ama burada öğrendim. Balık çeşidine göre litreleme yapmak gerekiyormuş.Yalnız ben sitedeki şartların %10 unu bile gerçekleştirmeden yavru alanları biliyorum.Akvaryumcular satmak için aldıkları damızlık yunusları(15 -20 tane) 80 litrelik tanklara dolduruyorlar. Satılmayan yunuslar genellikle ağzına yumurta alıyor.Bunu bir kere gözlemlesem istisna diyebilirdim ama birçok kez gördüğüm birşey bu.
Sonuç olarak bence litrenin yanında balık sayısınıda biraz fazla tutmak gerekir. Aynı türden birçok balık olmalı.Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Peki bunlara rağmen balığın sağlıklı ve mutlu olduğunu söyleyebilir miyiz?
Bu yılın başında bir çok araştırma yaptım maddi imkanlar(malum 5 discus veya 1 çift fiyatına 1-2 akvaryum yaptırılır) ve yer nedeniyle daha büyük bir akvaryum yaptıramıyacağımdan dolayı 50*50*50 tankımda 5 adet 5-6cm discus alıp eş tutan 1 çifti kendime ayırıp diğerlerini satmak istiyordum. Fakat yaptığım araştırmalar neticesinde yüksek hacimin şart olduğunu okudum(ama akvaryumculardaki discuslara hep şaşırdım). Bakımını yapabileceğime inandığım halde vazgeçtim. Eğer bu tartışma bir şeylere ışık tutarsa yeniden discus sevdam için araştırma yapıp discusçuların arasına katılmak isterim.
Kısacası dedikleriniz yine doğru, fakat taban malzemesi kullanılmadığında gelişime etkisi derken bunu farklı koşullar göz önünde bulundurarak söylemek gerekir bence. Mesela güzel temizlenen bir taban malzemesi ile filtrenin yetersiz kaldığı noktalarda bu eksik kapatılabilir. Tabii filtre akvaryum için fazlasıyla yeterliyse o zaman taban malzemesi kullanmanın pek avantajı yoktur. Fakat filtre ucu ucuna yetiyorsa o zaman hem taban malzemesi kullanımı filtrasyon açığını kapatacak hem de birim zamanda diğer maddelere dönüştürülen amonyağın miktarını arttıracaktır. Böylece daha sağlıklı bir ortam yaratılabilecektir. Tabii az önce belirttiğim gibi, taban malzemesinin temizliğine özen gösterildiği taktirde. Yoksa akvaryuma fazla yük getirmekten başka işe yaramaz.
[QUOTE=emre__]Saygılar. Discus için alçak hacim şarttır nedeni; ph düşürmek gerekir ve bunun için tahta parçaları ve bitkiler koyulabilir. Selamlar, saygılar... [/QUOTE]
1) Düşük hacim şarttır diyorsunuz, şimdiye kadar hangi hassas türleri beslediniz? Discus, ramirezi vs besleyip bunlardan yavru aldınız mı? Hatta yaşatabildiniz mi?
2) Düşük hacim şart derken öne sürdüklerinizin tamamı büyük hacimde de yapılabilir. Daha fazla kütük koyarsınız olur biter. Hatta büyük hacimde pH vb. unsurları sabit tutma şansınız olur ki bunların sabit olması her şeyden daha önemlidir. 7,8 pH'ta discus yaşatanlar da var ama o pH 2-3 saat içinde 6,5'e düşerse düşünün o hayvanların halini... Ayrıca bitkiler pH vb. düzenlemekte kullanılmaz.
3) Lütfen bilmeden "şarttır" vb. kesin yorumlar yapmayınız.
Bu arada size bir öneri; bitkiler için amonyum en iyi azot kaynağıdır. Mesela nitretı bünyesine alan bitki onu aminoasit üretiminde kullanmak için enerji harcayarak ilk olarak nitrite, sonra amonyuma çevirmek zorundadır. Bu da molekül başına yanlış hatırlamıyorsam 18 ATP gibi büyük miktarda enerji harcanası demektir. Eğer filtrasyonu biraz kısar, pH'ı düşük tutarsanız, balık sayınız da tank boyutuna göre düşükse balıkların etkilenmeyeceği ölçüde amonyağı nitrifikasyon işlemine girmeden amonyuma çevirebilir ve bitkilerinizin büyüme hızını arttırabilirsiniz. Yani birim zamanda fotosentez vasıtasıyla üretilen enerji ile kat be kat fazla protein, enzim vs. elde edilir.