Discus Akvaryumlarında kum kullanılması
7 aydir su değişimi yapmiyorum bitkilerimde gayet iyi durumda baliklarimda, ben haticeye değil neticeye bakarim :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
7 aydir su değişimi yapmiyorum bitkilerimde gayet iyi durumda baliklarimda, ben haticeye değil neticeye bakarim :)
[/QUOTE] Çok güzel tebrik ederim.Resim ekleme şansınız varmı acaba?
Sonuç nedir 4 günde 9 balık ölümü. Demekki neymiş dip çekimi yanlışmış. Kumumun üzerindeki kahverengimsi tabaka çekimde gitti kum kaldı geriye yani yarım kutu yemle birlikte bakteri kolonilerimide çekmiş oldum. Belki ellemeseydim zarar gelmezdi ama bakteriler gitti ve balıklar teker teker gidiyor.
Birde aklımda olan bişey var. İnşallah mali durumum biraz daha toparlarsa eşime iş bulabilrsek bi tane daha akvaryum yapmak istiyorum. Bol bitkili bi discus akvaryumu. O zaman hiç dip çekimi yapılmadan nasıl discus bakılır öğretirim bende HOBİCİ arkadaşlarımıza.
Bitkili discus akvaryumları görsellik olarak en güzel ve göze hitap eden akvaryumlardan olmuştur. Çoğu akvaristin hayal etmiş olduğu, bazılarının gerçekleştirmiş olduğu, bazılarınınsa yapmayı düşündüğü bir gerçektir.
Bitkili ve içerisinde 8-10 adet 15 cm rengarenk discusun büyük bir ihtişamla dans etmeleri bizlerde ister istemez dikkat ve hayranlık uyandırmıştır.
Elbette bu güzelliklere sahip olmak ve devamlılığını sağlamak birkaç yıl öncesine kadar zordu. Şimdilerde ise teknolojinin ve internetten bilginin hızla yayılması neticesinde çoğu arkadaşımızın tanklarında güzel ve bakımlı discusları görebiliyoruz.
Discus akvaryumlarının kumlu olup olmaması genelde tartışma konusu olmuştur. Discus tanklarına kum konulmalımı, konulmamalımı? Kum konulacaksa ne türden olmalı? Sorularıyla her zaman karşılaşma sözkonusu olmuştur.
Burda size başımdan geçen tecrübemi anlatmak isterim. İlk discus beslemeye başladığımda acaba bu güzel hayvanları yaşatabilirmiyim düşüncesiyle çekinceli başlamıştım. Başlangıç olarak bitkili ve 1 mm kum tabana sererek, 10 kadar 3 cm discus yavrusu ile başlamıştım. Forumlardan ve discus besleyen arkadaşlardan edindiğim bilgilerle bu yavruları 15 cm boylara getirdim. Başlangıçta biraz zor olsada zamanla işi öğreniyorsunuz.
Discus yavrularını büyütme döneminde zaman zaman kabızlık rahatsızlıkları gözlemledim. Detaylı incelemeler neticesinde discusların dönem dönem dışkılarıyla beraber kum döktüklerini gözlemledim. Önceleri bu beyaz dışkının iç parazit olabileceği düşüncesiyle ilaç kullanmıştım ama doğal olarak faydasıda olmadı. Tecrübeli arkadaşlarla yaptığım görüşmeler neticesindede tam olarak discusların kum yedikleri kesinleşmiş oldu.
Netice olarak discus akvaryumlarında iri kum kullanımlarında içerisine biriken yem artıkları ve balık dışkılarının suyu bozduğu, ince taneli kum kullanımında discusların bu kumu yiyerek kabızlık ve bunun neticesinde yem yememe derecesine varan rahatsızlıkların olacağı tecrübelerimle doğruluk kazanmıştır.
Discusların kum yemelerinin sebebi olarak tabana düşen yemlerle beraber yiyebilecekleri veya kum yemelerinin bazı vitamin eksikliklerinin karşılanması maksatlı olabileceği düşünülebilir.
Sonuç olarak discuslar kumlu ve bitkili akvaryumlarda beslenecekse sağlıklarının iyi olması için sularının düzenli değişmesinin ve kullanılacak kum kalınlığının discus yediğinde bağırsak sistemine zarar vermeyecek incelikle kullanılmasının daha uygun olacağını görüşündeyim.
Takdir discus severlerindir.
Saygılarımla...
[/QUOTE]
Sonuç nedir 4 günde 9 balık ölümü. Demekki neymiş dip çekimi yanlışmış.
[/QUOTE]
Bu kadar net varımlar yapılamaz. Gözlemi bilimsel olarak yapmadan bu şekilde "dip çekimi yanlış" diyerek bir sonuç verilmesi doğru değildir. Şartlara bağlı olarak aynı şey bazı akvaryumlarda doğru bazı akvaryumlarda yanlış olabilir.
Saygılar,
Sonuç nedir 4 günde 9 balık ölümü. Demekki neymiş dip çekimi yanlışmış. Kumumun üzerindeki kahverengimsi tabaka çekimde gitti kum kaldı geriye yani yarım kutu yemle birlikte bakteri kolonilerimide çekmiş oldum. Belki ellemeseydim zarar gelmezdi ama bakteriler gitti ve balıklar teker teker gidiyor.
Birde aklımda olan bişey var. İnşallah mali durumum biraz daha toparlarsa eşime iş bulabilrsek bi tane daha akvaryum yapmak istiyorum. Bol bitkili bi discus akvaryumu. O zaman hiç dip çekimi yapılmadan nasıl discus bakılır öğretirim bende HOBİCİ arkadaşlarımıza.
[/QUOTE]
Sindirim için kum yedikleri durumunu zaten biliyordum ama sen kütüphaneden tastiklemiş oldun :)
Kuşlarda da aynı şey vardır, kum yerler sindirimi hızlandırmak için... Balıklarda da böyle olduğunu biliyor, daha doğrusu tahmin ediyordum.. Doğruymuş..
Sindirim için kum yedikleri durumunu zaten biliyordum ama sen kütüphaneden tastiklemiş oldun :)
Kuşlarda da aynı şey vardır, kum yerler sindirimi hızlandırmak için... Balıklarda da böyle olduğunu biliyor, daha doğrusu tahmin ediyordum.. Doğruymuş..
[/QUOTE]