Discus Akvaryumlarında kum kullanılması
Bitkili discus akvaryumları görsellik olarak en güzel ve göze hitap eden akvaryumlardan olmuştur. Çoğu akvaristin hayal etmiş olduğu, bazılarının gerçekleştirmiş olduğu, bazılarınınsa yapmayı düşündüğü bir gerçektir.
Bitkili ve içerisinde 8-10 adet 15 cm rengarenk discusun büyük bir ihtişamla dans etmeleri bizlerde ister istemez dikkat ve hayranlık uyandırmıştır.
Elbette bu güzelliklere sahip olmak ve devamlılığını sağlamak birkaç yıl öncesine kadar zordu. Şimdilerde ise teknolojinin ve internetten bilginin hızla yayılması neticesinde çoğu arkadaşımızın tanklarında güzel ve bakımlı discusları görebiliyoruz.
Discus akvaryumlarının kumlu olup olmaması genelde tartışma konusu olmuştur. Discus tanklarına kum konulmalımı, konulmamalımı? Kum konulacaksa ne türden olmalı? Sorularıyla her zaman karşılaşma sözkonusu olmuştur.
Burda size başımdan geçen tecrübemi anlatmak isterim. İlk discus beslemeye başladığımda acaba bu güzel hayvanları yaşatabilirmiyim düşüncesiyle çekinceli başlamıştım. Başlangıç olarak bitkili ve 1 mm kum tabana sererek, 10 kadar 3 cm discus yavrusu ile başlamıştım. Forumlardan ve discus besleyen arkadaşlardan edindiğim bilgilerle bu yavruları 15 cm boylara getirdim. Başlangıçta biraz zor olsada zamanla işi öğreniyorsunuz.
Discus yavrularını büyütme döneminde zaman zaman kabızlık rahatsızlıkları gözlemledim. Detaylı incelemeler neticesinde discusların dönem dönem dışkılarıyla beraber kum döktüklerini gözlemledim. Önceleri bu beyaz dışkının iç parazit olabileceği düşüncesiyle ilaç kullanmıştım ama doğal olarak faydasıda olmadı. Tecrübeli arkadaşlarla yaptığım görüşmeler neticesindede tam olarak discusların kum yedikleri kesinleşmiş oldu.
Netice olarak discus akvaryumlarında iri kum kullanımlarında içerisine biriken yem artıkları ve balık dışkılarının suyu bozduğu, ince taneli kum kullanımında discusların bu kumu yiyerek kabızlık ve bunun neticesinde yem yememe derecesine varan rahatsızlıkların olacağı tecrübelerimle doğruluk kazanmıştır.
Discusların kum yemelerinin sebebi olarak tabana düşen yemlerle beraber yiyebilecekleri veya kum yemelerinin bazı vitamin eksikliklerinin karşılanması maksatlı olabileceği düşünülebilir.
Sonuç olarak discuslar kumlu ve bitkili akvaryumlarda beslenecekse sağlıklarının iyi olması için sularının düzenli değişmesinin ve kullanılacak kum kalınlığının discus yediğinde bağırsak sistemine zarar vermeyecek incelikle kullanılmasının daha uygun olacağını görüşündeyim.
Takdir discus severlerindir.
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]184699,YasinDiscus[/T]
Teşekkür Edenler: [T]121377,zarum123[/T]
Teşekkür Edenler: [T]66551,haseal[/T]
Teşekkür Edenler: [T]183434,tu6518[/T]
Uzak doğulu üreticiler bizzat doğanın kendisinden daha bilgili değillerdir değil mi?
Diğer yandan bir türlü ekosistemin oturmasına müsade etmediğiniz için sürekli dip çekmek su değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. Bunu da bir düşünün. Cama cam konusunda da yazdım. Az bitkili karma akvaryumda ve ince dere kumu ile ve hatta hiç dip çekmeden, günlük su değiştirmeden gayet stressiz, elimden yem yiyebilen diskuslar baktım. Canlıları üretmek adına sürekli suni ortamlara tabi tutup duruyorsunuz. Doğada bulamayacağı kırmızı etle şişirip duruyorsunuz. Asıl sizler insanların kafasını karıştırmayın. Lakin Onur'un ve görüş belirten bir çok kişinin bahsettiği şartlarda hiç diskus besledin mi?
Diskuslarda güney amerikan cichlidlerinden. Ve lütfen onlara da olması gerektiği ortamda yaşama şansı verin.
Sevgi ve saygılarımla
Beğenenler: [T]217791,discodiscus[/T][T]232811,nessiel59[/T]
Uzak doğulu üreticiler bizzat doğanın kendisinden daha bilgili değillerdir değil mi?
Diğer yandan bir türlü ekosistemin oturmasına müsade etmediğiniz için sürekli dip çekmek su değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. Bunu da bir düşünün. Cama cam konusunda da yazdım. Az bitkili karma akvaryumda ve ince dere kumu ile ve hatta hiç dip çekmeden, günlük su değiştirmeden gayet stressiz, elimden yem yiyebilen diskuslar baktım. Canlıları üretmek adına sürekli suni ortamlara tabi tutup duruyorsunuz. Doğada bulamayacağı kırmızı etle şişirip duruyorsunuz. Asıl sizler insanların kafasını karıştırmayın. Lakin Onur'un ve görüş belirten bir çok kişinin bahsettiği şartlarda hiç diskus besledin mi?
Diskuslarda güney amerikan cichlidlerinden. Ve lütfen onlara da olması gerektiği ortamda yaşama şansı verin.
Sevgi ve saygılarımla
[/QUOTE]
Sevgi ve saygılarımla
[/QUOTE]
Ekosistemleri taklit etmek için akvaryumları kurduk ve olabildiğince ekosistemlere yakın sonuç almak için.
Kokudan yanaşamazsınız diyorsunuz. evdeki 500 litrelik akvaryumumda hiç dip çekilmez, eksilenin yerine su ilave edilir. Adam gibi dış filtreye sahip değilim. Suyu kuvvetli bir akıntı ile çeviren bir iç filtrem ve birincil filtre sistemi olarak gölden aldığım ince kum var. Dışkılarıda dekorla motorun çekemeyeceği şekilde ayarlayarak dipte dirikmesini sağlıyorum.
pH 6.5
Amonyak:0
Nitrit:0
Nitrat:0
koku yok ki abartmıyorum bunu.
İşin niyetinden ziyade doğrusunu yazmaya özen gösterelim. Sizin yaptığınız balıkları pamuk ipliğine bağlamak. Benim tankımda cüce amerikanlar ve bilimum nadir türler bulunmakta. Az araştırırsanız yayınladığım fotoğraflarda balıklarımın ne kadar sağlıklı olduklarınıda görürsünüz. Sadece sabretmeden, dengeler oturmadan direk balık yığmak yerine, azar azar ve toplamda bir ay sürecek şekilde balıkları ekliyorsunuz.
Bakın bu daha kolay
Sevgi ve saygılarımla.
Beğenenler: [T]232811,nessiel59[/T][T]236872,Guclu18[/T]
Teşekkür Edenler: [T]121377,zarum123[/T]
Teşekkür Edenler: [T]229197,fatihcn[/T]