Diatomdan Kurtuluş Yolu Varmı?
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2014 18:15
18 yıldır akvaryum hobim sırasında bu kadar kötü ve berbat bir durumla karşılaşmadım. Beni çıldırtacak konuma geldim. Diatomdan kurtulamıyorum. İki haftada bir akvaryum camını temizle, bitkileri sil vs. İzmir'deki akvaryumda yeşil alg harici böyle bir sorun yoktu ama şu anki 100 lt akvaryumda bu sorun devam etmekte. Faklı bir durumda söz konusu. Küçük akvaryumda bu sorun yok. Şimdi yapılanları anlatayım.
100 Lt lik akvaryumda 2 adet beta yaşamakta, 15-20 kök Dev Crypto, birkaç kök saz ve kum olarakta aquaclay ve lav kırığı karışımı var. Işıklandırma günde 10 saat, 3 adet 18W daylight bulunmakta (3 hafta önce 5 metre led vardı.). haftada bir 20 lt dinlenmiş şu değişimi yapmaktayım. Dış fitre olarak da jebo 829 kullanılmaktadır. 2 hafta içinde akvaryum camını diatom kaplıyor bitkilerin üstü simsiyah kesiliyor. Temizlemekten gınah geliyor.
30 Lt lik akvaryumda 1 adet beta, birkaç kök saz 3 adet iri adi salyangoz ve adi salyangoz yavruları mevcut. Işıklandırma 10 saat (50 cm mavi, 50 cm gün ışığı) led ile aydınlatma yapılmakta. Büyük akvaryumdan aldığım 20 lt şuyu bu akvaryuma aktarmaktayım. Filtre bulunmamaktadır. Bu akvaryumda diatomdan eser yok.
Şimdi olayı söyle özetlersek: forumda okuduğum kadarıyla diatomdan kurtulmak için akvaryumda ışık olarak ledden vazgeçerek floresana geçtim ve düzenli su değişimi yapıtım ama hala diatom oluşumu devam etmekte. Fakat aynı suyu kullanarak led aydınlatma ile küçük akvaryumda bu oluşum yok. Buradaki tek fark salyangoz. Fotolar dan da bakarsınız.
Soru 1: Salyangozlar diatomu yiyor mu yoksa ben yanlış bir şeyler mi yapıyorum?
Soru 2: Adi salyangozlar diatomu yiyorsa elma salyangozu da yermi?
Soru 3: Farklı görüş ve önerisi olan varsa ve yazarsa sevinirim.
Not: Ermenek'te olmam nedeniyle ışıklandırmada sıkıntı yaşıyorum. 30 wlık grolüks floresan alacağım. Vatoz almamda sıkıntı ( küçük bir vatoz için 7 TL istediler). Önümüzdeki günlerde İzmir e gideceğim. o sıralarda vatoz ve floresını almayı düşünüyorum.
Görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
Küçük akvaryumdan fotolar
Büyük akvaryumu temizlerken oluşan ggörüntüler:
Bu son fotoda akvaryum ve bitkiler temizlendikten sonra :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2014 23:48
Erçin merhaba,
Diatom su dengeleri oturmadığında olusur. Salyangoz ise su dengelerinin oturmasında hızlandırıcıdır. Düzenli su değişimi ile kısa sürede çözülecektir. Sadece bakteri döngüsünün oturmasını beklemelisin. Su değişimlerini 2 haftada bir yapmak ise kurulum aşamasında çok uzun bir aralık. Haftada 2 defa %20-30 dinlenmiş su ile değişim öneririm.
Sağlıklı Balıklar
Emre
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2014 22:11
Eyvallah. Yarın 20 litre su değişimi yapayım o zaman. Tahmini ne kadar süre daha bu sıklıkla su değiştirmem gerekiyor?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2014 12:48
Bakteri kültürü tankın oturma sürecini kısaltır. Sude Pet te ve Akvaryemde seranın ürünleri var. Nitrivec kullanabilirsiniz...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2014 23:50
Erçin Bey bende akvaryumu ilk kurduğumda tabanda ve tabana yakın camlarda yoğun diatom sorunuyla karşılaştım.Binbir zahmetle diktiğim taban bitkilerimi kaybettim.Sonra araştırınca ilk kurulumda yeni kum ve taş kullanımına bağlı silisyum fazlalığı ve ışık yetersizliğinde oluştuğunu öğrendim.Çare olarak önerilen otocinclus affinisi uzun bir süre bulamadım.Işığı artırınca biraz azaldı ama bir arkadaş bana bu balığı hediye edince diatomdan eser kalmadı.Bu canlının temel besini bu.Normal yemede dipyeminde ilgi göstermiyor.Hatta geçenlerde şelale filitremin akış kanalında yoğun tabaka halinde oluşan bu diatomu yemek için balığın yukarı akışa doğru yüzüp bu algi yediğine şahit oldum.Tavsiyem bulabilirseniz bir tane edinin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Nisan 2014 22:20
Kemal bey çok önemli bir noktaya değinmiş. Bakteri kültürü aşılamanız süreci hızlandıracaktır. Diatom olmayan ikinci akvaryumun süngerinden yeni akvaryumun filtresine, eğer zor gelirse suyuna biraz sıkmanız işe yarayacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 21:29
Akvaryum 2 senede oturur herhalde :)) 2 senedir diatom ile başım belada envai çeşit aydınlatma denedim hiçbiri çare değil. Şu anki aydınlatmam 3 adet 6500 k philips 865 54w, 1 adet grolux 54w flouresan, haftada 60 lt su değişimi yapıyorum yaklaşık %15 alttarafı 3 adet anubias yetiştirecem o bile olmuyor. Fotosentez bile yapıyolar ancak yapraklar diatoma yenik düşüyor beyaz kumum oldu kahverengi :(. en son jbl nin silikatex diye silikatı tutucu fitre malzemesi kullanıyorum ama pek işe yarıyacağa benzemiyor. Akvaryumumun suyu kristal gibi berreak sudaki bakteri kültüründe sorun olsa su bulanık olur du. Şimdi söyleyin bana bu yosunu ne yapıyor böyle.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2014 19:54
aynı dert bende de var.. en basit bitki diye aldığım eledolarım bile kahverengi oldu.. güllerimin yapraklarıda öyle.. christmass moss um da aynı durumda..
kumumun üzeride kahve rengi kaplandı.. kurtulamıyorum bu illetten.. haftalık düzenli su değişimleri yapıyorum durum aynı..
otto afanis alacağım birkaçtane bakalım bir umut ama çokta etkili olacaklarını sanmıyorum :(
excel gibi bişey mi kullansak ne yapsak anlamadım.. yardımmmmmmmm :(
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2014 20:40
Aydınlatma süresini azaltıp su değişim sıklığını arttırmayı deneyin.İlk kurulumlarda ışığı çok vermenin yosun türevlerini tetiklediğini düşünüyorum.Reemalg adlı üründen kullanabilirsiniz.Çok faydasını gördüm.Oldukçada hesaplı.Salyangozlar,saeler ve otocincluslar yosun türevlerinde oldukça etkili.Benim akvaryumumda da çok fazla vardı.Bir süre sonra geçiyor.Kum olarak bazalt kullanmıştım.Sanırım diatomu tetikleyen etkenlerden biriside oydu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2014 23:45
[QUOTE=Nihat Kılıç].Reemalg adlı üründen kullanabilirsiniz.Çok faydasını gördüm.
[/QUOTE]
[/QUOTE]
dediğiniz ürünle ilgili pek birşey bulamadım ? tam olarak nedir bu alg ilacı falan mı ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2014 19:51
Yanlış yazmışım kusura bakmayın.ilk kullanımda şu biraz bulanıyor.Merak etmeyin kısa süre sonra eski haline geliyor. http://reeflowers.com/#/tr/products/detay/19Nihat Kılıç 2014-05-06 20:16:06
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Mayıs 2014 22:58
Uzun zamandir nete girmemistim. Bu sorun baya buyukmus. Su degisimine ragmen ayni dert devam ediyor.
Su anda İzmir'deyim. İzmir deki akvaryumda boyle bir dert yok, ayni olculerde ayni litre de. Sadece yesil yosun var. Oda nazar boncugu olsun. Dev crypolar dehset olmuslar.Ekselans3535 2014-05-06 23:03:47
Fatih bey yarin ilk işim bu baliklari bulup almak olacak.
Su anda İzmir'deyim. İzmir deki akvaryumda boyle bir dert yok, ayni olculerde ayni litre de. Sadece yesil yosun var. Oda nazar boncugu olsun. Dev crypolar dehset olmuslar.
Fatih bey yarin ilk işim bu baliklari bulup almak olacak.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir