Canlı Doğuranlar Hakkında


KaangzkrÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2017
İl: Antalya
Mesaj: 536
KaangzkrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2021 20:52
Herkese iyi akşamlar internette böyle bir yazıya denk geldim ne kadar doğru bilemiyorum belki faydalananlar olur canlı doğuranlar konusunda tecrübeli olanlarda bilgilerin doğruluğunu teyit ederse güzel olur linkte bırakayım

https://www.facebook.com/288534488257654/posts/374348636342905/

Canlı Doğuranlarda Az Bilinenler ve Püf Noktaları:
+ Lepistes yavruları 10 günlükken cinsiyet ayrımı yapılabilir. Anüs kısmında siyahlık olan balık dişi, olmayan erkektir (%100 çalışır).
+ Canlı doğuranlar yumuşak ve asidik su balığı değildir, alkali ve orta sert suların balıklarıdır.
+ Canlı Doğuranlar sıcak su balıkları değildir, akvaryum için uygun sıcaklık 21-23 dereceler arasıdır. Serin suda daha uzun ömürlü, daha dayanıklı olurlar ve erkek-dişi oranı sonraki nesillerde bozulmaz.
+ Canlı Doğuranlarda, doğacak olan yavruların cinsiyet oranını sıcaklık ve ph ile belirleyebilirsiniz.
+ Lepistes ve Endler farklı türlerdir. Yabani form lepisteslere endler dememek gerekir. Aynı zamanda yakın akrabadırlar ve bir arada kaldıklarında melezlenirler.
+ Gambusya, Lepistes'in yabanisi değil, farklı bir alt türüdür.
+ Canlı Doğuranlar için sabit su şartları yaşam kalitesi ve süresiyle direkt etkilidir. Doğru şartlarda Canlı Doğuran türlerinin ömrü 5 yıla kadar uzar (fazlasına da şahit oldum).
+ Canlı Doğuranlar küçük akvaryum balıkları değildir. Ulaşılabilen türler arasında küçük tür Endler olup 30 litreden düşük bir akvaryumda beslenmemelidir. En büyüğü ise Kılıçkuyruk ve Velifera olup 100 litreden düşük akvaryumlarda beslenmemelidirler.
+ Velifera ve Yelken Yüzgeçli Moli (P.latipinna) birbirine benzer farklı türlerdir ancak birbirleriyle kolayca melezlendikleri için Velifera'lar doğadaki kaliteden yoksun kalmışlardır.
+ Doğadaki Velifera'ların dişileri 13-15 cm, erkeği ise 17-20 cm kadar olabilmektedir.
+ Velifera, erkeğin dişisinden daha büyük olduğu tek canlı doğuran türüdür.
+ Kaliteli genlere sahip kılıçkuyruklar kuyruk uzantıları hariç 15 cm'den daha büyük boylara ulaşabilirler.
+ Kılıçkuyruklar doğasında tek "kılıçlıdır", platiler (maculatus) ise körelmiş olarak çift kılıçlıdır. Plati ve Kılıçkuyruk melezlemeleri sonucunda Aykılıç diye bilinen Lirkuyruk (Lyretail) balıklar elde edilmiştir.
+ Kılıçkuyrukların bilinen ırkları, maculatus türü platilerle çarprazlamalardan elde edilmiştir (wagtail, twin bar, mickey mouse).
+ Canlı Doğuranlar genel olarak yarı otçul, yarı etçil canlılardır ancak özellikle Molinezya türleri daha fazla otçul ağırlıklı beslenmelidir. Sürekli proteini yüksek kuru yemlerle beslendiklerinde iç parazit ve kabızlığa yakalanırlar.
+ Canlı Doğuranlardan yavru almaktan daha zor görülen yavruları kurtarma konusunda büyük bir kolaylık var: Canlı doğuranlar yavrularını yememeyi öğrenebilir, yeni doğan balıklarla bir karışlık kılıçkuryruk bile birlikte yüzebilir. Doğru hacim, kalabalıktan kaçınma, doğru su şartları ve zaman...
+ Bir üst maddeye bağlı olarak: yavruluk işkence odasıdır!
+ Canlı doğuranların tank arkadaşları yine canlı doğuranlar olmalıdır. Corydoras, vatoz, SAE gibi bir kaç tür haricinde farklı türler sorun olacaktır. Tetra, melek, pengasus, japon balığı, barblar ve labirentliler başta olmak üzere bu balıklar tamamen uyumsuzdur.
+ Canlı Doğuranlar bitkisiz akvaryumlarda da yaşar, ama yakıştıkları yerler bitkili akvaryumlardır (yabani form balıklarda biotope konusunu hariç tutarım).
+ Balon formlu balıklardan uzak durun. Özellikle Balon moli piyasada çok yaygın olarak bulunmaktadır. Balon formlu balıklar farklı bir tür değildir. Sakat balıklardır. Sağlıksız ve acı dolu bir hayat yaşamaya mahkum bırakılan ticaret ürünleridir.
+ Lepisteslerde anüsün koyu renkli olması hamile anlamına gelmez, her dişi lepistesin arkasında siyahlık bulunur. Gold varyetelerde bu koyuluk siyah veya kahverengi değil, turuncu bile olabilmektedir.
+ Cinsiyet değiştirme, yalnızca kılıçkuyruklarda olmaktadır. Bu da çok nadir görülür. Yaşlı ve kısırlaşan dişiler erkeğe döner fakat bu tam dönüşme değildir. Gonopod oluşabilir, kuyruk çıkabilir fakat balık üreme açısından işlevsizdir. Yalnızca erkeğe benzer. Dolayısıyla çoğu insanın cinsiyet değiştirme olarak yorumladığı tecrübeleri, aslında iri yavru erkeklerin ergenliğe girmesinin gözlemlenmiş olmasıdır. 8-9 cm'lik bir kılıçkuyruk dişi diye alınıp, ergenliğe girip kuyruk ve gonopod çıkarabilir.

Beğenenler: [T]209572,Oguzhank[/T][T]213236,Aplot[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1089
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2021 21:38
Bir tek itirazım var, uysal labirentli balıklar ile Canlıdoğuran'ları besleyebilirsiniz. İnci Gurami ve Colisa'lar ile Lepistes dahil canlıdoğuranlar bakılabilir. Yazıda uyumlu olduğu söylenen SAE (Siamese Alg Eater) balığı ise tam bir yavru yamyamıdır. Ayrıca hızlı ve fazla büyür. SAE ile Labirentlileri değiştirmek gerekiyor.

Beğenenler: [T]199511,Kaangzkr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/10/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 4690
SaRCoPhiLiuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2021 21:14
Labirentlilerden cüceler tercih edilebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir