bitkili akvaryum kuruyorum ilk defa önerilerinizi bekliyorum


ecologicalÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 225
ecologicalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2012 02:40
Herkese merhaba. Foruma yeni üye oldum. 60 litrelik bi akvaryum kuruyorum. Bu tankta 2 tane Ramirezi, Neon Tetra, Lepistes ve Karides beslemek istiyorum. Balıkları koymadan önce bitkilerin gelişimiyle uğraşmak istiyorum. Taban bitkisi istiyorum ama ne kadar zamanda tutar bilmiyorum daha acemiyim. Parvula, Glossostigma, Cuba türlerinden birini yetiştirmek istiyorum. Bunlar dışında istediğim arka plan bitkileri daha kolay gelişenlermiş zaten.

Kum olarak şu anda düşündüğüm: tabana 2 lt Dazs Soil, üst katmana 5 kg ince dere kumu.
Üst katman için düşünmüş olduklarım:
Aquaclay istiyordum aslında çünkü toprak renginde ve böyle gözükmesini istiyorum. Ama çok hafif bir kummuş ve bitki ekiminde sorunlar yaşanıyormuş.

Hagen siyah kumun gerçeğini bulmak zormuş. Bulursam dere kumu yerine kullanabilirim. Sahtesi renk değiştiren cam gibi birşeymiş.

Sadece 10 lt Dazs Soil i tüm akvaryum için kullanmayı düşündüm. Bu konuda kararsızım çamurlanma oluyormuş sanırım. Sizce böyle yapsam uygun olur mu?

Bir de istediğim toprak renginde JBL Manado var ama o da çok hafifmiş. Çamurlanma oluyormuş.

Gübre için de, eninde sonunda Dazs Soil kullanacağım için diğer gübrelere para vermek istemiyorum.

Gelelim ışıklandırmaya, 

Işıklandırma konusunda kafam çok karışık. 1 hafta oldu akvaryumu alalı ne yapacağımı bilemediğimden hala kuramadım. 2 tane T5 floresan düşünüyorum 55 cm 24 w. Biri Grolux diğeri de Philips 865 olacak muhtemelen. Ama Grolux kesin olacak.  Eğer floresan kullanırsam bunlar için de alüminyum sacı büktürüp 16 cm eninde bir kapak haline getirtmeyi planlıyorum. Tesisatı da bunun üstüne kurup, tesisatın üstünü de başka bir şeyle kapatmayı planlıyorum. Şu anda yeni bir öneri gelmezse yapacağım bu.

Onun dışında sadece 70w metal halide lamba kullanabilirim bu yeterli gelir mi? Led kullanmayı düşünmüyorum.

CO2 için de mayalı sistem kullanıp krema pompasıyla vortex reaktör(girdap reaktör) yapacağım. Yeterli olacağını söylediler. Ama ışıklandırmada çok sıkıntı ve kafa karışıklığı yaşıyorum. Elektrikçilere akvaryum için olduğunu söyleyip danışmaya kalksam malzeme aldığımda pahalı fiyat söyleyecekler. O yüzden soramıyorum doğru düzgün birşey. T5 tesisatın nasıl kurulacağını dahi bilmiyorum hatta. Hangi balastı almam gerekiyor falan bir fikrim yok. Elektronik balast kullanmam gerektiğini bile yeni öğrendim. T5 dışında taban bitkilerini yetiştirebilmem için yeni ve uğraştırmayacak bir öneri sunabilirseniz de çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
VUSLAT2012-02-08 10:14:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onur_0606Çevrimiçi

Özel Üye
[C]3,1,114398[/C] [B]8028,2[/B] [C]2,3,114398[/C]
Kayıt: 06/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 907
onur_0606Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2012 03:32

Öncelikle hoş geldiniz, yazınızı baştan sonra okudum.Önce taban bitkileri için seçtiğiniz türler çok özen isteyen türler şu aşamada size tavsiyem kesinlikle parvula olur. Parvula diğer seçtiğiniz taban bitkilerine göre daha zahmetsiz. Işıklandırmaya gelirsek,akvaryumunuz 60 litre eğer dediğiniz 2x24 watt sistemini kurarsanız litre başına 0,8 watt gibi bir değer çıkıyor ki buda yüksek bir değer yani ışıklandırmanız gayet uygundur. Bir dış filtreniz var ise krema pompasından yapılan vortex yerine kesinlikle ista max mix reaktör tavsiye ederim bu reaktör akvaryum dışında kullanılabiliyor ve co2 yi çözmesi çok çok iyi kendim  de kullanıyorum.Şahsen akvaryum içinde görüntüyü bozacak bir krema pompası istemem t5 floresanlar için bir tane 2x24w t5 elektronik balast almanız yeterli fiyatının 20tl yi geçeceğini sanmam. Bağlantı şeması balastın üzerinde mevcut yine de yapamazsanız bir elektrikçi 5 dk da bağlıyacaktır ek olarak forumda arattırırsanız şemalarda mevcut.Şahsi fikrim,bu işlerden hiç anlamıyorsanız elektrikle şaka olmaz o yüzden bir elektrikçinin bağlantıyı yapması. Kum olarak kendi tankımdan örnek veriyim ben cuba bakıyorum sadece hagen siyah kum kullandım tabanı zenginleştirmek için misket gübre ve tetra initial stick kullandım. Bunların yanında periyodik sıvı gübrede kullanmanız gerekicek.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ecologicalÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 225
ecologicalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2012 03:49
Cevabınız iiçin teşekkürler.Şelale filtre var elimde :) Vortex reaktörün yüzde 99 gibi bir verim sağladığını okumuştum.Dazs soil i üst katmanda kullanma düşüncesi konusunda ne düşünüyorsunuz? Bir de 70 w lık halide lamba ile de aynı ışık verimini alabilir miyim?Bunu halide lambaların ışık sprektumunu bilmediğim için soruyorum.Aynı watta iki farklı lamba aynı verimi sağlamayabilir çünkü.Bir de söylediğiniz reaktör tüplü sistemler için.Ben onu kullanırsam mayalı pet şişe aşırı basınçtan patlayabilir.
aytac922012-02-08 04:01:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir