Bitkilerin köklerini kesmek
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2011 11:44
Merhaba arkadaşlar,
bazı forumlarda ''Bitkileri dikerken adaptasyon sorunu yaşamaması için köklerini kesmek gerekir.''
diyorlar. (bkz. http://www.akvaryumforum.com/forum/bitki-hastaliklari-ve-yosunlar-247/1289-benek-benek-curume.htm)
Fakat bu konudada (bkz. http://www.akvaryum.com/forum/forum_posts.asp?TID=34489&PN=1) bitki köklerini kesmek doğru değil deniliyor. Bitkinin kökleri kesilirmi? kesilmezmi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2011 21:26
Sera markasıda bitkili akvaryumlarda kökleri kısaltın diyor bende anlamadım. Köklerin dik durması gerektiğini biliyorum sadece.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2011 21:42
Arkadaşlar her iki durumunda doğru olduğunu düşünerek işlem yapabilirsiniz, bitki size yol gösterici olacaktır, anubias gibi saçak kök yapmayan ve kalın köklü bitkilerin kök budaması çok mantıklı değildir ve sonuçta bu bitki kayaya yada ağaca sabitlenebilir ve kökleri vasıtasıyla zamanla bu ortama tutunacaktır, fakat saçak kök yapan bitkiler ilk dikim aşamasında kök budaması yapılmazsa kuma bu bitkiyi sabitlemeniz zor olacağı gibi bitkilerin kökleri tutunmak için gerekli pozisyona girmesi çok zaman alacaktır bunun yerine kökleri kısaltır ve toprağa dik biçimde dikim yapabilirsek bitki hızla tekrar yeni kökler salacak ve toprağa tutunması dolayısı ile besinleri kullanıp büyümesi daha hızlı olacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2011 22:02
Bitkinin kökünü kesmek kanallarını açmak gibi birşey olduğunu düşünüyorum.Kökü kesilen bitki kumdaki vitaminleri daha rahat alıcaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2011 23:00
Ben hiçbir bitkimin köklerini kesmem. Bitkiler yer değiştirdiğinde ilk olarak yeni yere adapte olmaya çalışır. Bu aşamada önce köklerini geliştirip sağlam bir şekilde tutunmaya çalışır. Sonrasında da yeni yaprak oluşturmaya başlar. Eğer köklerini keserseniz köklerle olması gerekenden çok daha fazla vakit harcarlar. Ve bizim görebildiğimiz üst kısımlarındaki gelişimi gecikmiş olur.
Bitkili akvaryumlara ilk başladığım dönemde akvaryumculardan duyduğum şekilde ben de köklerini keserdim. Ancak bu uygulama sonrası çok uzun sürede bitki kendisini toparlayıp büyümeye başlıyordu. Ve hatta toparlayamayan ve ölen bitkilerim de oldu bu dönemlerde.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2011 00:37
Kiraplarda köklerini değil sadece uclarının kesilmesi gerektiği belirtiyor. Özellikle 2-3 cm den uzun köklerin. Çok kısa kesildiğinde ölümle sonuçlanacağı belirtilmiş. Bende bunun kesin sonucunu merak ediyorum. Sizin gibi deneyenler yorumlarsa çok güzel sonuçlara ulaşılabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2014 22:46
Merhaba , bitkilerin köklerinin kesilmesi avantajlı değildir. Bitki dikiminde yapılacak köklerin uzamış saçaklarını kısaltmak ve bitkinin alt kısımda bulunan yaprakları kesmektir. Fakat bunlar yapılırken gövdede 5-6 adet yaprağın sağlam olması gerekir. Bu işlemler bitkinin daha çabuk kök salmasını sağlayacaktır.
KAYRAÇAĞLA 2014-11-06 23:30:04
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2014 13:07
Bitki köklerinin neden uçlarından budanması gerektiğini bilimsel bir şekilde açıklamak istiyorum.
YunusŞeymaMert 2014-11-17 11:46:59
Yalnızca akvaryum değil bütün bitkilerin kök uçlarında kaliptra denilen bir bölge vardır. Kök yapısına göre farklılık gösterse de genellikle 0.5 cm uzunluğunda, beyaz renkli, jolemsi bir maddeyle kaplı kısımdır. kaliptra denilen organdan taş, kaya, diğer bitkilerin odunsu dallarına vb. tutunmayı sağlayan ve zamanla taşı delip geçebilecek kadar güçlü olan kaliptrojen denilen bir enzim salgılar. Bitki dikildiği yerde eğer kaliptrojen salgılamasına gerek duymazsa zamanla bu enzimi körelir ve tekrar salgılayamaz.
Bunun için yeri değiştirilcek olan bitkinin kök uçlarından, kök boyuna göre 1, 2 veya 5 cm kesilerek budanır. Bu işlem hem bitkinin yerinde, gerekli enzimleri salgılayabilmeleri için gereklidir, hem de örnek vermek gerekirse subulata gibi rizom atarak çoğalan bitkilerde, rizom oluşumunu teşvik etmektedir. Ancak fotosentez organları kuvvetli olmayan bitkilerde, bitkinin yeni kök oluşturacak enerjiyi karşılayamayacağı için, kök budaması bitkinin ölümüne sebep olabilir.
Üst üste kök budaması yapılacak bitkilerde ise, ikinci budama için bitki söküldüğünde, yeni oluşan köklere hiç dokunmadan, eski budanmış kökleri mümkün olduğunca kökten kesmenizde fayda vardır. Çünkü bitki kendi kökünü parçalayacak enzimleri salgılamayacağı için, yeni oluşan sağlıklı köklerin, eski çürümüş ve parçalanamayan atıkların içinde çürüme tehlikesi vardır.
Ekleme: Anubias türlerinin köklerinin ucunun beyaz olmasının sebebi kaliptradan salgılanan kaliptrojendir.
Genellikle kökleri dışarıda bırakılarak yetiştirilen anubias, basit bir örnek olduğu için eklemek istedim.
Beğenenler: [T]187047,mrah[/T][T]155242,bymurat06[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2014 22:11
Bitkinin alt kısmındaki yaprakları kesmenin amacı köklenmeyi hızlandırmaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir