Berraklık problemi


dare.darkÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 341
dare.darkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2010 13:30
Midye eklerseniz geçebilir...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 02:47
[QUOTE=Soleares] [QUOTE=azizkaraca] Yanlış anlaşılmak istemem ama İnternetten kopyala yapıştır bilgiye karşıyım konular hakkında araştırma yapan arkadaşların okuyup once oğrenmesini ve burda başka insanlara özetlemesinden yanayım. Bu kadar bilgiyi direkt olarak vermek sohbeti koyulaştırır ve tartışma yaparak sonuçlandırmak istediğimiz konuyu direkt olarak köreltir. Ayrıca Bilgisi olmayan arkadaşlar okuduğunu yorumlayamayacağı için sıkıntı çekeceklerdir. 
Saygılar....
[/QUOTE]

Aziz Bey,

Aktif karbon nedir ve üretimi nasıl yapılır noktasında ve bilginin kaynağını göstererek iletmek istedim bu benim kişisel görüşüm değil bilimsel bilgidir bu nedenle yorumlama işini okuyucuya bırakmayı tercih ettim. Yukarıdaki yazıyı okuyanlar aktif karbonun aktif hale gelişinin nasıl olduğunu ve muhtemelen güneşte bekletmenin bu anlamda işlevsel olmadığı sonucunu çıkartabilirler.

Özetlemek gerekirse aktif karbon bir süre sonra aktifliğini kaybeder bunun geri dönüşümü mümkündür ama bu yeniden gereken işlemlerin yapılmasıyla olabilmektedir. Güneşte bekletmekle bu anlamda aktif karbonun yeniden aktif hale geleceği fikri gerçeği yansıtmamaktadır ve risklidir.

Saygılar...
[/QUOTE]

Soner Bey; öncelikle paylaştığınız makale için teşekkürler. (Kaynağını belirttiğiniz için de ayrıca teşekkür ederim.)

Aziz Bey; ben de Soner Bey ile aynı fikirdeyim. Mesela aktif karbonla ilgili bir konuyu tartışıyorsak ve tartışmada gerçekçi yaklaşımlardan kayma varsa o zaman bilimsel açıklamaların yapıldığı bir kaynağı öne sürmek gerekir ki tartışma mantık sınırlarında devam edebilsin. Yoksa benim önceki mesajımda değindiğim gibi "Benim suyum temiz görünüyor." temelinde kısır bir tartışma olur. Bu da kimseye bir şey katmaz.

Yoruma gelince; aktif karbonun ne şekilde aktif hale geleceği ve ne kadar süre aktif kalacağı yoruma açık bir konu değildir. Ben 50 yıl kullanılır gibi bir yorum yaptım diyelim, bu aktif karbonun ömrünü uzatmaz. Yorumlar belki filtrede kullanım yöntemleri ile ilgili olabilir. Fakat aktif karbonun ömrü pek yorum ile ilgili değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

azizkaracaÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2006
İl: Içel
Mesaj: 303
azizkaracaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2010 13:32
Ömrünün ne kadar olduğu ispatlanmış ve arkadaşlar bunu kabul etmişken daha fazla kaynak göstereye ve insanları yormaya gerek yok babında soylemiştim. Ben yazılarımda fakrlı bir noktaya gelmeye çalışırken hala aktif karbona konu yöneliyor. Konumuz bulanıklık aktif karbon ile ilgili bir konu daha var bu bilgileri oraya yansıtabiliriz belki ama konu amaçtan sapmış durumdayken ve insanlar bulanıklıkla ilgili soru sormuşken aktif karbon farklı bir boyuta taşıyor. Diye düşünyorum neyse konu benim açımdan kapandı sanırım herkez anlayacağını anlamış ve doğru yöntemleri deniyecektir. Herkese saygılar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SolearesÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 358
SolearesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2010 09:46
[QUOTE=azizkaraca] Ömrünün ne kadar olduğu ispatlanmış ve arkadaşlar bunu kabul etmişken daha fazla kaynak göstereye ve insanları yormaya gerek yok babında soylemiştim. Ben yazılarımda fakrlı bir noktaya gelmeye çalışırken hala aktif karbona konu yöneliyor. Konumuz bulanıklık aktif karbon ile ilgili bir konu daha var bu bilgileri oraya yansıtabiliriz belki ama konu amaçtan sapmış durumdayken ve insanlar bulanıklıkla ilgili soru sormuşken aktif karbon farklı bir boyuta taşıyor. Diye düşünyorum neyse konu benim açımdan kapandı sanırım herkez anlayacağını anlamış ve doğru yöntemleri deniyecektir. Herkese saygılar....[/QUOTE]
Aziz Bey,

Amaç konuyu aktif karbona sürüklemek değildir. Elbette berraklık problemi ana konudur ancak aktif karbonun kullanımıyla ilgili küçük bir hatalı bilgi bir tanktaki bütün balıkların ölümüne neden olabilir. İnsanlar aktif karbonu değil berraklığı araştırırken aktif karbonu bu şekilde kullanıp herhangi bir sakıncasını görmedim fikrine katılarak kendileri de uygulayabilir.

Buna ek olarak konuya katılan kişilerin konuyu anlaması kadar katılmamış ve belki de aylar sonra okuyacak kişiler için de tartışma ortamı forum şeklinde yapılmaktadır. Ve aylar sonra okuyup yanlış anlamasındansa şimdiden doğru bilginin konu başlığı altına yazılması daha doğru geliyor bana.

Konu aktif karbon konusuna uzun olan makale yazılmadan önce zaten çekilmiş durumdaydı ve aktif karbonun nasıl geri dönüşümü sağlandığına dair fikirler mevcuttu. Tekrar okursanız makale öncesinde aktif karbonun geri dönüşümü ile ilgili buhar metodunun kullanıldığını yazan ve bazı bilimsel bilgiler ve gözlemleri de siz iletmişsiniz.

Yani konu buraya evrilmişken konuya açıklık getirme ihtiyacı kendiliğinden doğmuş ve bu nedenle makale iletilmiştir.

Akvaryumdaki berraklık sorununun birçok nedeni vardır ancak bu sorunu yaratan en büyük etken oturmamış veya zarar görmüş bakteri kültürüdür. Oturmuş bir akvaryumda, aşırı yemleme, fazla balık besleme gibi sorunlar oluşmaz ise ve su değerleri olması gerektiği gibi tutulur, su değişimleri azar azar üstten su çekerek ve dinlenmiş su ile olması gereken ölçülerde yapılırsa ve mümkünse aquaponic sistem ve su mercimeği ile desteklenirse herhangi bir bulanıklık sorunu yaşanmaz. Ben akvaryumun ilk kurulum aşaması dışında aktif karbon kullanmıyorum. Kullanan hatalıdır demiyorum ama zaten diğer etkenlerle yeterince desteklenmiş bir akvaryumun buna ihtiyacı kalmıyor.
Soleares2010-09-16 11:00:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bnymnblrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 136
bnymnblrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2010 18:54
Midyelerle güneş gören bir havuzda 4 adet dev midye ile yapılan deneme de su yüzeyinden suyun 2 m altında elde edilen berraklık aşağıdaki gibidir.
 

bnymnblr2010-10-24 18:56:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NuadaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,56992[/C]
Kayıt: 09/09/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 1919
NuadaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2010 19:50
Midyeyi dış filtrede kullanan var mı acaba. Ya da dış filtreye midye koysak ne olur ? :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bnymnblrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 136
bnymnblrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2010 20:23
Dış filtrenin görevi askıda kalan yem ve balık dışkısı gibi atıkları tutar. Midyeler bunu yapamaz. Midyeler Akvaryum yada havuzdaki alglerle ve suya besin veren iyonlarla beslenir ve onları tüketerek suyun besin değerini düşürür ve dolayısıyla  suyunun berraklığını artırır.
Ancak şöyle bir şey denenebilir.
Dış filtre kullanılmadan
(Hava motoru her halükarda lazım)
dipte yemlerden ve balık dışkısından oluşacak nitrat yoğunluğunu önlemek için saz türü bitkiler dikilebilir. Ancak balıkların o bitkiden beslenmemeleri gerekir. ya da o bitkiye balıkların yanaşamamasını sağlarsanız da olabilir. bitkiler yemlerden ve balık dışkısından oluşacak nitrat ile beslenirken bu nitrat oluşum sürecinde meydana gelecek alg patlaması(Su Yeşermesi) sorununa da midyeler çözüm olacaktır.
Ancak bu tanka koyacağınız balık miktarı dış filtresi olan tanklardan daha az olmalıdır. En az (1/2)
Ancak burada şöyle bir şey var. Buradaki suyu yenilemeye ve değiştirmeye ihtiyaç duymazsınız
kendine kendine doğal dönüşüm mekanizması kurduğunuz için . Ancak balık oranı ve verilecek yem miktarını iyi tespit ederek.
Balıklar aynı tankta ürerse yavrular başka tank alınmalıdır. populasyon sabit tutulmalıdır.
bnymnblr2010-10-24 20:29:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

azizkaracaÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2006
İl: Içel
Mesaj: 303
azizkaracaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2010 11:56
Aslında dış filtrenin görevi sadece askıda kalan yem ve balık dışkısı gibi atıkları tutmak değildir. Cümlenin başındaki bu ifade sadece bu iş için kullanılıyormuş gibi bit etki yaratmiş yanlış mı anladım bilmiyorum ama Tebessüm
Saygılar...
azizkaraca2010-10-28 12:01:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bnymnblrÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 136
bnymnblrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2010 13:24
[QUOTE=bnymnblr]Dış filtrenin görevi askıda kalan yem ve balık dışkısı gibi atıkları tutar. [/QUOTE]
 
Bu ifadeyi  midyenin yapamayıp da dış filtrenin yapabildiği etkiler üzerinden yazmıştım. Yoksa dış filtrenin bunlara ilave edilecek bir sürü önemli özelliği vardır.
 
Ancak dev midyeler güneş gören havuzlarda su yeşermesi sorununa karşı birebir etki eden ve bunu suyun kimyasal dengesini bozmadan yapan bir canlı grubudur. ultraviole kullanmak bile havuzda yeşerme sorununu çözememektedir.
 
Ancak midyelerin yanında saz türü bitkilerin de olması oluşan nitratın da absorbe edileceği için çok faydalı bir ikili olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir