Aynı batım yavrularda boy farklarının ned
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu durum genellikle cinsiyetle alakalı bir durum bence.Fakat birazda genetikle alakalı olduğunu düşünüyorum.Öyle ki zamanında büyüttüğüm ahli yavrularımdan en büyüğü aynı babası gibi güçlü,büyük,gösterişli bir balık oldu.Yavruyken bile kendini belli ediyordu.Uzman arkadaşlarımızın yanıtlarını merakla bekliyorum.
Chiclerde de aynı olay olduğunu düşünüyorum. Peki zaman farkı nasıl oluşacak derseniz, çiftleşme sırasında ilk döllenen yumurtaların, anne ağzında daha fazla zaman geçirdikleri kabul edilebilir bir gerçektir. Bu kısa zaman farkının balığın gelişiminde önemli rol oynadığını düşünüyorum.
Saygılar.
Zaman farkı görüşüne katılıyorum. Erken doğan hızlı büyüyor. Benim 1 yaşında oğlum var. Kendisinden 2 hafta küçük olan bir başka erkek çocuktan bariz bir şekilde daha hızlı büyüdüğünü görebiliyorum.
Malawilerde aynı batım yavrularda erkekler dişilerden daha hızlı büyür.Bunun nedeni olarak aynı yaştaki damızlık balıklara bakılacak olunursa erkek,dişiden daha iridir.Bu boy farkı erkek yavrunun neden daha hızlı geliştiğini açıklıyor.
Malawilerde aynı batım yavrularda erkekler dişilerden daha hızlı büyür.Bunun nedeni olarak aynı yaştaki damızlık balıklara bakılacak olunursa erkek,dişiden daha iridir.Bu boy farkı erkek yavrunun neden daha hızlı geliştiğini açıklıyor.
Cinsiyete göre balığın büyümesindeki fark ergenlikle oluşur. Bizdeki gibi balılarda da ergenlik dönemnin olduğu aşikardır. Bu dönemde cinsiyet hormonları balıkların dış görünüşlerinde, vücut fonksiyonlarında ve davranışlarında etkin olur. Canlı doğuranlar gibi ergenliğe çabuk giren türlerde bu farklılık daha erken gözlemlenmekle beraber malavi türleri gibi daha geç ergenlik dönemine sahip balıklarda (doğal olarak) geç gözlemlenmektedir.
Sanırım burada bahsettiğiniz cinsiyete göre hızlı büyümenin hangi balık türü ve hangi yaşta olduğu belirtilmelidir. Eğer 15 günlük malavi yavrularından bahsediyorsanız dediğiniz geçersiz olacaktır ama ergenliğe girmiş balıklarda dediğiniz geçerli olacaktır. Ayrıca canlı doğuranlar gibi diğer türlere göre nispeten çok erken ergenlik yaşına sahip balıklarda dediğiniz daha geçerli olabilecektir. Fakat bu sefer de türden gelen durumlar etkin olacak, dişiler ergenlikle beraberdaha hızlı büyüdüğünden tezinizyanlış olacaktır.
not: Canlı doğuranlardan sadece verilen örnekler arasındaki fark daha belirgin olsun diye bahsettim. Bunun gibi malaviler arasında dişisi erkekten daha büyük olan veya ergenlik yaşı farklı türlerde bu örneğin uygulanabileceğini düşünüyorum.