Akvaryum canlılarının genetik sınıflandırılması
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2014 20:05
Merhaba. Akvaryumdaki canlıların çaprazlanmasıyla alakalı bazı sorular var kafamda. Akvaryum ortamında oluşturulmuş, doğada bulunması imkansız ya da çok zor olan birsürü varyate var. Varyateler görünüş olarak ne kadar birbirinden farklı olsa da aynı türden balıkların seçici üretimiyle oluşturulmuşlar. Bu varyatelerin aynı tür olduğunu latince isimlerinden anlıyoruz. Fakat latince ismi birbirinden farklı olan bazı balıklar ya da karidesler de birbiriyle çiftleşip kısır olmayan yavrular doğurabiliyorlar. Örneğin en bilindik örnek üzerinden gideyim, poecilia reticulata(lepistes)xpoecilia wingei(endler) birbiriyle çiftleşip kısır olmayan yavrular veriyorlar. Birbiriyle çiftleşebilen bir çok türden anladığım kadarıyla latince isimlerin ilk kısmı aynı olan balıklar birbiriyle çiftleşip kısır olmayan yavru verebiliyor. Peki ya 2. isimleri neyi ifade ediyor? Çiftleşip kısır olmayan yavru verebiliyor olmak aynı türden olduklarını göstermez mi? ecological 2014-08-10 20:06:36
Lütfen yardım edin kafam baya karışık bu konuda :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2014 20:26
Bu verdikleriniz tür isimleridir aynı zamanda 1. kısmı ile cinsi de belirtir. Normalde aynı tür bireyler verimli döl verebilir aynı cins olanlar çoğunlukla kısır döl verir ama gelişmişlik düzeyi azalınca istisnai durumlar ortaya çıkabiliyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2014 21:44
Hmmm yani endler ve lepistes aynı cins ama farklı iki tür. Peki endler ve lepistes melezlerinin kısır olmaması hatta daha dayanıklı ve sağlıklı olmalarının sebebi nedir? Benzer bir çiftleşme platilerle kılıçkuyruklar arasında da gerçekleşiyor fakat çıkan yavrularda iyi huylu deri kanseri görülüyor ve ömürleri azalıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2014 10:15
Bunu önceden tahminleyebilmek zor Aytaç Bey. Herhangi bir sistematik denklemi yok. Üstüne üstlük zamanla biz bu türün cins adını yanlış tespit etmişiz deyip düzeltmeye gidebiliyorlar. Aynı cins veya grup balıklar içinde verimli döl verip vermeyeceğini deneyip görmek en mantıklısı. Lakin mümkünse türleri hiç karıştırmamak en güzeli.
Rüzgardeğirmeni 2014-08-12 10:18:27
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2014 23:05
[QUOTE=Rüzgardeğirmeni] Bunu önceden tahminleyebilmek zor Aytaç Bey. Herhangi bir sistematik denklemi yok. Üstüne üstlük zamanla biz bu türün cins adını yanlış tespit etmişiz deyip düzeltmeye gidebiliyorlar. Aynı cins veya grup balıklar içinde verimli döl verip vermeyeceğini deneyip görmek en mantıklısı. Lakin mümkünse türleri hiç karıştırmamak en güzeli.
[/QUOTE]
Ben de türleri karıştırmamak gerektiğini düşünmeye başladım Onur bey.
[QUOTE=BerkC.]
Kırma balıktan anladığımız cinsleri aynı olup türleri farklı olanlar ise haklısınız Berk bey. Bunun at ile eşeği çiftleştirmekten farkı yok. Ama varyeteleri kastediyorsanız size katılmıyorum. Malesef genetik dezavantajlar, dayanıksıksızlıklar gen değişimi çok sınırlı tutulduğunda da gerçekleşiyor ama neden buna kimsenin bir şikayeti olmuyor? :) Madem asıl derdimiz balıkların sağlığı, o zaman neden buna ses çıkarmıyoruz? Bu bana ilginç geliyor. Doğallık diye yırtınıp duruyoruz ama varyeteler üretiyoruz ve gen değişimini sınırlayıp balıkları hastalıklara daha dayanıksız hale getiriyoruz. Buna neden kimsenin sesi çıkmıyor? Kafamızda yarattığımız saflık anlayışını ve merakını ben çok sakıncalı buluyorum. Doğada saf diye bir şey yoktur. Saflık insanın yarattığı sentetik bir kavramdır. Gen değişimini sınırlamaya saflık demişiz. Siz hiç nehirlerde yaşayan albino gold lepistes gördünüz mü :) ya da electric blue ramirezi? :) Peki buna doğal değil diyen kaç kişi duydunuz madem derdimiz balıkların sağlığı?
Benim düşünceme göre ikisi de, yani türü dışında çiftleştirmek ve varyete özellikleri bozulmasın diye kendi kardeşleriyle vs. çiftleştirmek çok yanlış.ecological 2014-08-14 23:44:50
[/QUOTE]
Ben de türleri karıştırmamak gerektiğini düşünmeye başladım Onur bey.
[QUOTE=BerkC.]
Ben görmedim kırma balığı olupta 1-2 yıl besleyebilen.İstisnaları vardır elbette.
[/QUOTE]Kırma balıktan anladığımız cinsleri aynı olup türleri farklı olanlar ise haklısınız Berk bey. Bunun at ile eşeği çiftleştirmekten farkı yok. Ama varyeteleri kastediyorsanız size katılmıyorum. Malesef genetik dezavantajlar, dayanıksıksızlıklar gen değişimi çok sınırlı tutulduğunda da gerçekleşiyor ama neden buna kimsenin bir şikayeti olmuyor? :) Madem asıl derdimiz balıkların sağlığı, o zaman neden buna ses çıkarmıyoruz? Bu bana ilginç geliyor. Doğallık diye yırtınıp duruyoruz ama varyeteler üretiyoruz ve gen değişimini sınırlayıp balıkları hastalıklara daha dayanıksız hale getiriyoruz. Buna neden kimsenin sesi çıkmıyor? Kafamızda yarattığımız saflık anlayışını ve merakını ben çok sakıncalı buluyorum. Doğada saf diye bir şey yoktur. Saflık insanın yarattığı sentetik bir kavramdır. Gen değişimini sınırlamaya saflık demişiz. Siz hiç nehirlerde yaşayan albino gold lepistes gördünüz mü :) ya da electric blue ramirezi? :) Peki buna doğal değil diyen kaç kişi duydunuz madem derdimiz balıkların sağlığı?
Benim düşünceme göre ikisi de, yani türü dışında çiftleştirmek ve varyete özellikleri bozulmasın diye kendi kardeşleriyle vs. çiftleştirmek çok yanlış.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Ağustos 2014 01:23
Kesinlikle insan hirsinin ve daha guzeline sahip olma isteğinin ürünleri bunlar. Bildiğiniz gibi en yuksek derece kristal karidesleri (SSS grade CRS) yavrulatmayi birakin, hayatta tutabilmak bile çok çok zor. Yani inanilmaz hassas ve farklı değerlere tolerasyonlari çok az. Fakat gelin görün ki tüm hobiciler gözlerini bu canlılardan alamiyor. Ben yasadigim yerde tanesi 1500TL olan karidesler gördüm.yine tanesi 80-100TL olan lepistesler var. Bu durum suna benziyor, basit bir kol saati de size saati bildirir ama insanlar Rolex saat için 100.000 TL para veriyor. Tamamen ayni mantik bence..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Ağustos 2014 15:21
Tek sakıncası cebimizden giden para olsa keşke. Düpedüz ikiyüzlülük olduğunu düşünüyorum melezleşmeye karşı çıkan insanların akraba-kardeş varyetelerin birbiriyle çiftleşmesine göz yummasının. Neden? Çünkü daha çok para ediyor... Ya da içimizde bir ırkçı yaşıyor.
ecological 2014-08-22 15:23:47
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir