80x40x42h+10h 4mm camdan -Yeni Resimler 2. sayfada - Arka Fon
Arkadaşlar elimde bol miktarda olan 4mm camları kullanmak istedim ancak gözüme pek sağlam gelmedi tabiki de. Akvaryum hesaplamasından baktığımda 5mm cam istiyor bu tarz akvaryum için 1mm fark çok önemli basite almamak lazım ama bakalım yapıyoruz sonuç ne olacak.
Bu gün camları kesmem temizlemem ve kaba montajı ile geçti yaklaşık 7 saatimi aldı.(Camlar çok pisti)
Tüm camların kenarları zımparalandı. Olası kazalar ve silikonu kesmesini önlemek için. Camlar avize temizleyicisi ile temizlendi böylede cam üzerindeki kalıntılardan kurtulduk.
Aşağıda akvaryumu yaparken ki resimlerim bulunuyor:
Önce akvaryumu masa üstünde yapacaktım ancak masanın üzerinde bir türlü gönyeyi sağlayamadım bu durumda yerde yapmaya karar verdim.
Akvaryuma her yerden destek oluşturdum. Üst kayıtlar çifter camdan oluşuyor. Akvaryum silikonunu sistadan yana seçtim ve iyikide öyle yapmışım gerçekten normal silikonlara taş çıkarır.
Sağ arka köşedeki boşluk ısıtıcı kafa motoru derece ve benzeri malzemeleri koymak için yaptım(Akvaryumda gözükmemesi için). Üzerine kayıt geçtim. Bu kayıtı iki camı yapıştırarak yapmıştım ama hem estetik olmadı hemde sağlam gelmedi. Bu nedenle L şeklinde bir cam keserek o bölgeye yapıştırdım.
Akvaryumun üstündeki 12,5 cm yükseklik alanı tepe sump için ayırdım.
Akvaryum henüz bitmedi yeni destekler ve dıştan alimüyon L köşe profilleri ile destek yapacağım.
Yarın profilleri almak için karaköye gideceğim. Arka planı yaparkende fuga 200 kullanacağım. Şu anki küçük akvaryumumda denedim herhangi bir sorun teşkil etmedi uzun vade de sorun yaratmaz umarım.
Şimdilik durum bundan ibaret. Destek işlemi bitince terasa taşıyıp içini su ve taş ile doldurup patlama çatlama yapıyor mu diye deneyeceğim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Hayırlı olsun, camın kalınlığına bişey yazmiyim, bir çok yorum gelecektir zaten ama temiz iş, güzel işçilik, elinize sağlık.
Dediğim gibi cam kalınlığı berbat bunu zaten biliyorum ama desteklerle bakalım ne olacak. Patlaya bilir mi diye su doldurma denememde içine taş koyacağım.
Pimapen yapılıpda ortaya çıkan eski camlar bunlar zaten güneş yediği için kırılma olasılığıda çok yüksek. Beni korkutuyor ama bir hafta on gün kadar içi su ve taş dolu çalıştıracağım bakalım.
Kırılırsa 6mm den yeniden yapacağım maksat el alışkanlığı ve deneyim olsun.
Valla Ahmet dostum hep birlikte göreceğiz kırılıp kırılmayacağını :P
Bu akvaryum boş alanı çıkarsak 80x40x40 tır. Ben yüksekliği 38 e kadar su dolduracağım. 80x40x35 için 2,5 güvenlik seviyesinde cam kalınlığını 4mm diyor hesaplayıcı.
Güvenlik faktörünü 2'e düşürürsek de 80x40x39 da 4mm cam öneriyor.
O nedenledir ki destekler ile bu sorunu kaldırabileceğimi düşünerek denemeye koyuldum.
Eğer cam kırılırsa tek masrafım 1 tüp akvaryum ve 1 tüp de normal silikon olacaktır. Denemeden bilemeyiz.
İçine taş koyacağım dediğim deneme amaçlı olarak patlarsa balkonda patlasın diye.
Bu gün ek destekleri ve 1,5 mm etli alümiyon köşeleri geçtim ve cama tıkladığımda kalın camda duyduğum sesi duyabildim.
Bu sitedeki akvaryum yapım hesaplayıcısı doğru ise patlamayacaktır, çünkü 38 cm yüksekliğe kadar 4mm cam güvenli diyor ben 39 cm su koyacağım. Akvaryumun içine arka fon da yapacağım için su hacmi oldukça düşecektir, böylece patlamayacağını düşünüyorum... Umarım :))))
Bu günkü çalışmalardan sonraki hali:
Kablo kanallarına led döşenecek onun için bir tane var şimdilik.
Alümiyonlar sandığımdan daha sağlam oldu. Alümiyonları her kenar için ayrı ayrı kesmedim bükerek yaptım böylece oda camlara çok iyi bir destek oldu.
Akvaryumun üstünde duran cam iki tane 4mm yi yapıstırarak tepe sump için raf yaptım. Raflar hem kayıtlara hemde raf için alümiyon köşebentler cama yapıştırıldı.
4mm cam deyip geçmeyelim bayağı emek var 6mm cam vazifesi oldu resmen:)))) Patlarsa emeğe yazık olacak.
Alınan alümiyon profilin 6 metresi 10TL. Bu profil sudan bozulmuyor (kaplamalı), eğer düz profil alıp kendiniz boyarsanız veya ahşap ile kaplayacaksanız 8 tl olanıda var bence riske ve görüntü kirliliğine değmez.
Metin bey valla bende öyle düşünüyorum, elim bu işlere bayağı yatkın olduğundan (daha önce çalıştım bazı alanlarda) test ederek yapıyorum. Alümiyon geçmekle kenarlara camda en ufak esneme payı kalmadı. 50 kilo yükle esnemeyen cam herhalde su ilede esnemez...
Murat saolasın:) Silikonları kurumaya bıraktım 3-4 gün en az kurusun bakalım sonra test edip sumpını ve arka fonunu yapmaya geçeceğim en sonda dekoratif olması için biraz desen vereceğim.