Melanotaenia praecox


Kategorinin Diğer Katılımları

ömer kaya

Açıklama

Melanotaenia praecox, Ülkemizde çoğunlukla Cüce Gökkuşağı bazende Neon Gökkuşağı olarak adlandırmaktadır. Anavatanı, Yeni Gine'nin Mamberamo ve Wapoga nehirleri başta olmak üzere küçük dere ve bataklıklarıdır. Bildiğim en küçük melanotaenia türüdür. Ortalama boyu 5-6 Cm, en fazla 8 Cm kadar büyüyebilmektedir. Erkeklerinin yüzgeçleri koyu kırmızı dişilerde ise turuncuya yakın kırmızı olmaktadır. Benim gözlemlerime göre en fazla grup özelliği taşıyan Melanotaeniadır. Bitkili ve 60 litrenin üzerindeki akvaryumlar için harika bir balıktır. Bol bitkili akvaryumlarda üretmek çok kolaydır. Son derce barışçıl bir balıktır. Yem olarak NLS Fresh Water H2O ve NLS All porpose öneririm. Fotoğraflar Nikon D40 ile makro modunda çekilmiştir.

Katılım Tarihi: 03 Kasım 2010

 

Yorumlar

bjkalley - 28 Kasım 2010 03:06

Bence 1. foto ile 2. foto yer değişmeli. 2. fotoğraf bir harika, siteye duvarkağıdı yapalım :) Tebrikler

Refet Ali Yalçın

aycan kurt - 28 Kasım 2010 15:40

Bİrinci ve üçüncü fotoda odak yanış yerde. Ayrıca yüksek saturasyondan mı kaynaklanıyor bilemiyorum fotolar çok metalimsi. Balık cilalanmış gibi veya öyle bir şey umarım anlatabilmişimdir :D

Aycan Kurt

dogangk - 28 Kasım 2010 16:01

Bu fotoğraf benim favorilerim arasındaydı ilk 3 tede yerini almış zaten tebrik ederim .Merak ettiğim bir şey bu fotoğrafta photoshop la ilgili neler yapıldı acaba ? Öyleme geliyorki saturation yükseltilmiş durumda yanılıyormuyum ?

Doğan Gözükara

Amazonia - 28 Kasım 2010 20:10

En çok beğendiğim katılımlardan biriydi.

Sergen Tuncer

Really - 28 Kasım 2010 22:52

Fotolar özenli. Lakin aşırı saturasyon ve kontrast doğallıktan uzaklaştırmış. Sert flaş ışığı ve pullardaki parlamalar da zarar vermiş.

Umut Gülengümüş

Levent BEŞTEPE - 30 Kasım 2010 10:26

Fotoğrafın ham halini gördükten sonra yorum yapmak daha doğru olacaktır. Tebrikler.

Levent Beştepe

sprwon - 30 Kasım 2010 12:03

Gerçekten güzel bir fotoğraf ilk 3 ün içinde olması şaşırtıcı değil kesinlikle tesadüfte değil tebrikeder başarılarınızın devamını dilerim.

ferit şenel

omardaing - 01 Aralık 2010 00:09

Eleştirilerini ve beğenilerini sunan herkese çok teşekkür ederim. 2. fotoğraf gerçekten 1. fotoğraftan daha güzel. Yalnız 1. fotoğrafı melanoteanialarda çekmek çok zor bir olay hele birde praecox gibi vücudu nisbeten yuvarlak olan bir türünde. Hiristo Hiristov'un fotoğraflarında bile böyle bir poz görmedim. Birde forumdaki "sıkıcı profil fotoları" eleştirisinden etkilendim galiba. Photoshop proğramım yok kullanmasınıda bilmiyorum ama picasa 3 kullanıyorum. Bu proğramda fotoğraf üzerinde fazla oynama yapma imkanı vermez hemen fotoğrafı allak bullak eder. Fotoğrafın orjinal hallerini silmişim balıkta elimde olmadığı için orjinal fotoğraflarını koyamıyorum. Özellikle pullardaki parlamalar eleştirisine bende katılıyorum ama malesef fotoğraf makinesinin ayarları konusunda çok yeteneksizim o yüzden otomatik ayarlarda çekiyorum o da böyle sorunlara yol açıyor.Benim amacım ülkemizde rainbow türlerin tanınmasına yardımcı olmak çünkü bu türü çok seviyorum o yüzden yarışmalara katılıyorum derce almak sadece tanıtım işine katkı sağlıyor. Umut Beyin (Really) amerikan chiclidleri tanıtımına yaptığı katkının küçük bir bölümü kadar da ben yapabilirsem ne mutlu bana.

ömer kaya

Really - 01 Aralık 2010 23:07

Ömer Bey tşkler. Flaş parlamasının temel nedeni flaş ışığının karşıdan vurması. Onboard flaşlar balık çekimi için elverişsiz flaşlar. Photoshop öğrenmenizi şiddetle öneririm, fotolarınız çok daha iyi olacaktır, flaş parlaması gibi sorunları da kısmen düzeltebilirsiniz PS de.

Umut Gülengümüş

aykılıç - 21 Aralık 2010 19:29

Mükemmel....

SELÇUK KARTAL

doruk29 - 23 Eylül 2017 09:58

Kontrast patlaması olmuş balık güzel lakin dogallıktan uzak bana dediginiz gibi.

turgay çil

YORUM YAZIN

İpucu: Sol sağ tuşlarını kullanarak, önceki ve sonraki katılımları görebilirsiniz. Fotoğrafların soluna ve sağına tıklayarak önceki ve sonraki fotoğrafı görebilirsiniz.

Yarışmaya katılmak için üye olmanız gerekmektedir.

İlk 3'e giren katılımlara plaket ve Aquaforest su düzenleyici, bakteri kültürü veya NEWA Anti-Nitrat

1. Yarışmaya katıldığınız canlının kendi canlınız, akvaryumun kendi akvaryumunuz olması gerekmektedir. Aynı zamanda gönderdiğiniz fotoğrafların da size ait olması gerekmektedir. Örneğin satın aldığınız bir balığın eski sahibinin çektiği fotoğrafla yarışmaya katılamazsınız.
2. Her kategoriye en çok 1 katılımda bulunabilirsiniz.
3. Derece alındığında veya yönetim tarafından gerek görüldüğünde katılımın katılımcıya ait olduğunun kanıtlanması istenecektir. İleride canlıyı satma, kaybetme gibi ihtimallere karşı katılımcının; balığın önüne el yazısıyla ismini yazdığı bir kağıtla beraber balığın fotoğrafını çekmesini öneririz.
4. Katılım yapıldıktan sonra üye talebi üzerine katılımın silinmesi veya fotoğrafın farklı bir fotoğrafla değiştirilmesi talebine yönetim karar verir.
5. Daha önce yarışmaya katılmış ve birinci olmamamış bir akvaryum veya canlı tekrar yarışmaya katılabilir.
6. Daha önce yarışmaya katılmış ve birinci olmuş bir akvaryum tasarımı aynı tasarım ile yarışmaya katılamaz. İlkini andırmayacak tasarım ile tekrar katılabilir.
7. Yarışma oylamaları; üyeliğini cep telefonunu onaylatmış ve sitemizde paylaşım yapan forum üyeleri, forum özel üyeleri, kıdemli akvaristler ve yönetici üyelerin oyları ile seçilmektedir.
8. Forum üyelerinin oyları 1, özel üyelerin ve yöneticilerin 3, kıdemli akvaristlerin 5, jürilerin oyları ise 20 ile çarpılmaktadır. Örneğin özel üyenin pusulasındaki birinci katılıma, 10 puan değil 30 puan eklenir. Bir üye birden çok kategoriye dahilse en çok katsayısı olan değer hesaba katılır.
9. Puan eşitliği durumunda önce katılan yarışmacı avantajlı olur.
10. Katılımlar her ayın 1'inde başlar, 21'inde saat 23:59'da biter. Oylama ise; 22'sinde başlar, 30'unda saat 23:00'da biter. Sonuçlar oylamanın bitmesinin ardından duyrulur.
11. Sonuçlar duyurulana kadar balığın kimin olduğu ve katılımın o ana kadar aldığı oy görünmez.
12. Oylama gizlidir, verilen oylar diğer üyeler tarafından görülemez.
13. Akvaryum kategorisinde akvaryumun en az bir genel görünümü olması zorunludur.
14. Yarışmaya en çok 3 fotoğraf eklenebilir ancak 1 veya 2 fotoğrafla da katılınabilir.
15. Canlı kategorisindeki katılımlara bir canlı katılabilir ve tüm fotoğrafların aynı canlıyı içermesi gerekmektedir. Koloni katılamaz. Örneğin sarı prenses kolonisinin erkeğinin ayrı, dişisinin ayrı fotoğrafı ile aynı yarışmaya katılınamaz. Aynı karede birden çok balık bulunabilir, hatta ağız ağıza kavga eden, yumurtlayan, yavrusuna bakan yani birbiriyle ilişki içindeki canlıları içeren fotoğraflar etkileyici bile olacaktır ancak yarışmaya katılan asıl canlı her fotoğrafta bulunmalıdır.
16. Yarışmada Photoshop gibi çekim sonrası müdahale programlarının kullanımı serbesttir ancak balığın dış görünüşüne, vücut yapısına müdahale (yırtık yüzgeç rötüşü, yara kapatma vb.) yasaktır.
17. Yarışmaya katılan fotoğraflar forumlarda kullanılabilir ancak yarışma sonuçlanmamışsa o fotoğrafın paylaşıldığı konuda yarışmada yarıştığı söylenemez, ima edilemez, üyelerden oy istenemez.
18. Profesyonel olarak akvaryum canlısı ticareti yapan üyeler yarışmaya katılamazlar.
Ödüller 3'er yarışmalık gruplar halinde gönderilir. Örneğin ocak, şubat ve martın kazananlarının ödül ve plakerleri nisan ayı içerisinde kargolanır.

Jürilerimiz
Serkan ÇETİNKOL (serkan_cetinkol)
Tarık BAKICI (nikon_)
Ufuk UÇAR (u.uçar)
Ömer KAYA (omardaing)
Batuhan BAYRAM (batuhanbayram)
Mustafa ERDOĞAR (mustafaerdogar)
Ebubekir ATAR (Ebubekir ATAR)
Uğur Ruşen DOĞAN (BiotopeDogan)
Engin SAĞLAM (ENGİN06)

Jüriler, foruma üyelik tarihlerine göre sıralanmıştır.