Acil Su Isıtıcı


Şenol ÇALIŞAN

Açıklama

İcadımın gelişimi şu şekilde oldu; Hep iç motorumu dış motor gibi nasıl çalıştırırım bunu düşünmüşümdür,aklımdada ufaktan projesi vardı.Neyse,Birgün sabah kalktık okula gitmeden önce hava soğuk olduğu için elektrikli sobayı yakmak istedik fakat odada tek bir priz wardı ve oda akvaryuma giden 4 lü prize bağlıydı tek şansımız akvaryumun çoklusundan bir tane fiş çekip elekektrikli sobayı takmaktı.Ne şanski 4 tane fiş içinden tamda ısıtıcının fişini çekmişiz tabi birazda okula geç kalınca aceleyle evden çıktık tabi bu arada ısıtıcının fişini takmayı unutmuşuz. Akşam eve geldim balıklarda bir durgunluk, normalde akşam saatlerinde çalışır vaziyette gördüğüm ısıtıcının çalışmadığını gördüm ve termometreye baktım su sıcaklığı 22C ye kadar düşmüş tabi hemen ısıtıcının fişini taktım fakat şöyle bir düşününce ısıtıcının sıcaklığı tekrar optimum seviyeye getirmesinin zaman alcağını ve benimde bu sıcaklık artışını hızlandırmam gerektiğini düşündüm.Bir ara aklıma akvaryuma kaynar su dökmek fikri geldi ama bunun balıklara ve akvaryuma zarar vereceğini düşünerek daha yumuşak ve hızlı bir biçimde akvaryumun sıcaklığını arttırmak gerektiğine karar verdim. İlk işim iç pompamın kafa motorunu sökmek oldu daha sonra kafa motorunu bir reçel kutusunun içine monte ederek tüm hava girişlerini sıcak silikonla kapattım ve su pompam hazır hale geldi.Bu olay kolay olmadı tabi verimli bir pompa olması için kabın hiç bir şekilde dışarıdan hava almaması gerekli idi.Neyseki kararlı bir uraş sınrası verimli bir pompa yapabildim.Olayın büyük çoğunluğu bitmiş oldu ve düzeneği kurdum. Çalışma prensibi akvaryumdan gelen su demlüğe geliyor orada devir daim oluyor daha sonra pompa demlimlikteki ılıyan suyu akvaryuma geri pompalıyordu.Son problem debiyle ilgiliydi, akvaryumdan demliğe gelen su pompanın debisinden fazla olduğu için ara ara akvaryumdan demliğe gelen suyu kesmek zorunda kalıyordum.Bu problemide şöyle çözdüm akvaryumdan gelen su borusunu havayla çalışan filtrenin hava çıkışına bağladım bu sayede hortumdan bir miktarda hava geçiyor buda su debisini düşürüyordu.Biraz hava vanasını ayarladıkta sonra debiyi eşitledik. Ve en sounda tüple çalışan ısıtıcım problemsiz olarak çalışmaya başladı. Ve ~100 litrelik akvaryumun suyunu 1 saatten az bir sürede 27C çıkarmayı başardı.

Katılım Tarihi: 09 Aralık 2006

 

Yorumlar

Sorun iyi saptanmış, çözülüş mantığı da güzel seçilmiş ancak uygulaması başarısız olmuş. Öncelikle su soğutmalı bir motoru çaydanlığa koymak büyük bir hata. Çaydanlığın dibine temas etmesini bırakın suda olması bile yeterince sorun olacaktır. Sistem oldukça güvensiz, bir depremde ya da ayak çarpmasında bile yangın da çıkar su da basar. Elektrik kesildiği veya motor bozulduğu an ters sifondan evi su basacaktır. Soldaki pompa gereksiz olmuş. Basit bir döngüye bir pompa yeter, şuanki haliyle o pompayı oradan alırsanız sistemin işlemeye devam ettiğini görürsünüz zaten yükseklik farkından su akacaktır. Debiyi düşürmek için hortuma hava atmanız hem teknik bir yetersizlik hem de hatadır. Motorun ömrünü oldukça kısaltır, daha iyi çözümler bulabilirsiniz, en basitinden siteme 2-3 kitap daha ekleyip sitemi yükseltip akış hızını düşürüsünüz. 300 wattlık bir ısıtıcı da 100 litre suyu 1 saatte 5 derece arttırabilir. Sıcak silikonun balıklara zararlı olmadığı hakkında bilgi verilmemiş. Ayrıca sistemi açık unuttuğunuz an koruması yok, ne yazık ki sıcaklık çok yükselir.

Refet Ali Yalçın

YORUM YAZIN

İpucu: Sol sağ tuşlarını kullanarak, önceki ve sonraki katılımları görebilirsiniz. Fotoğrafların soluna ve sağına tıklayarak önceki ve sonraki fotoğrafı görebilirsiniz.

Yarışmaya katılmak için üye olmanız gerekmektedir.

İlk 3'e giren katılımlara plaket ve Aquaforest su düzenleyici, bakteri kültürü veya NEWA Anti-Nitrat

1. Yarışmaya katıldığınız canlının kendi canlınız, akvaryumun kendi akvaryumunuz olması gerekmektedir. Aynı zamanda gönderdiğiniz fotoğrafların da size ait olması gerekmektedir. Örneğin satın aldığınız bir balığın eski sahibinin çektiği fotoğrafla yarışmaya katılamazsınız.
2. Her kategoriye en çok 1 katılımda bulunabilirsiniz.
3. Derece alındığında veya yönetim tarafından gerek görüldüğünde katılımın katılımcıya ait olduğunun kanıtlanması istenecektir. İleride canlıyı satma, kaybetme gibi ihtimallere karşı katılımcının; balığın önüne el yazısıyla ismini yazdığı bir kağıtla beraber balığın fotoğrafını çekmesini öneririz.
4. Katılım yapıldıktan sonra üye talebi üzerine katılımın silinmesi veya fotoğrafın farklı bir fotoğrafla değiştirilmesi talebine yönetim karar verir.
5. Daha önce yarışmaya katılmış ve birinci olmamamış bir akvaryum veya canlı tekrar yarışmaya katılabilir.
6. Daha önce yarışmaya katılmış ve birinci olmuş bir akvaryum tasarımı aynı tasarım ile yarışmaya katılamaz. İlkini andırmayacak tasarım ile tekrar katılabilir.
7. Yarışma oylamaları; üyeliğini cep telefonunu onaylatmış ve sitemizde paylaşım yapan forum üyeleri, forum özel üyeleri, kıdemli akvaristler ve yönetici üyelerin oyları ile seçilmektedir.
8. Forum üyelerinin oyları 1, özel üyelerin ve yöneticilerin 3, kıdemli akvaristlerin 5, jürilerin oyları ise 20 ile çarpılmaktadır. Örneğin özel üyenin pusulasındaki birinci katılıma, 10 puan değil 30 puan eklenir. Bir üye birden çok kategoriye dahilse en çok katsayısı olan değer hesaba katılır.
9. Puan eşitliği durumunda önce katılan yarışmacı avantajlı olur.
10. Katılımlar her ayın 1'inde başlar, 21'inde saat 23:59'da biter. Oylama ise; 22'sinde başlar, 30'unda saat 23:00'da biter. Sonuçlar oylamanın bitmesinin ardından duyrulur.
11. Sonuçlar duyurulana kadar balığın kimin olduğu ve katılımın o ana kadar aldığı oy görünmez.
12. Oylama gizlidir, verilen oylar diğer üyeler tarafından görülemez.
13. Akvaryum kategorisinde akvaryumun en az bir genel görünümü olması zorunludur.
14. Yarışmaya en çok 3 fotoğraf eklenebilir ancak 1 veya 2 fotoğrafla da katılınabilir.
15. Canlı kategorisindeki katılımlara bir canlı katılabilir ve tüm fotoğrafların aynı canlıyı içermesi gerekmektedir. Koloni katılamaz. Örneğin sarı prenses kolonisinin erkeğinin ayrı, dişisinin ayrı fotoğrafı ile aynı yarışmaya katılınamaz. Aynı karede birden çok balık bulunabilir, hatta ağız ağıza kavga eden, yumurtlayan, yavrusuna bakan yani birbiriyle ilişki içindeki canlıları içeren fotoğraflar etkileyici bile olacaktır ancak yarışmaya katılan asıl canlı her fotoğrafta bulunmalıdır.
16. Yarışmada Photoshop gibi çekim sonrası müdahale programlarının kullanımı serbesttir ancak balığın dış görünüşüne, vücut yapısına müdahale (yırtık yüzgeç rötüşü, yara kapatma vb.) yasaktır.
17. Yarışmaya katılan fotoğraflar forumlarda kullanılabilir ancak yarışma sonuçlanmamışsa o fotoğrafın paylaşıldığı konuda yarışmada yarıştığı söylenemez, ima edilemez, üyelerden oy istenemez.
18. Profesyonel olarak akvaryum canlısı ticareti yapan üyeler yarışmaya katılamazlar.
Ödüller 3'er yarışmalık gruplar halinde gönderilir. Örneğin ocak, şubat ve martın kazananlarının ödül ve plakerleri nisan ayı içerisinde kargolanır.

Jürilerimiz
Serkan ÇETİNKOL (serkan_cetinkol)
Tarık BAKICI (nikon_)
Ufuk UÇAR (u.uçar)
Ömer KAYA (omardaing)
Batuhan BAYRAM (batuhanbayram)
Mustafa ERDOĞAR (mustafaerdogar)
Ebubekir ATAR (Ebubekir ATAR)
Uğur Ruşen DOĞAN (BiotopeDogan)
Engin SAĞLAM (ENGİN06)

Jüriler, foruma üyelik tarihlerine göre sıralanmıştır.