Yeşil Kırmızı Bahçem
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2013 20:44
14'üncü Gün: %30 su değişimi yapıldı. Su değişiminde kullandığım su karışımını 150 TDS verecek şekilde ayarladım (Osmoz suyu 20 TDS, çeşme suyu 390 TDS değeri veriyordu). Akvaryum suyunun TDS değerinin 245 olduğunu gördüm. Son üç su değişiminde %80 r/o suyu kullanmış olmama rağmen TDS çeke çeke 245'e çekebilmişim. Konyanın 390 TDS'li çeşme suyuyla doğru düzgün bitki akvaryumu yapabilmenin mümkünatı yok gibi. Her ne kadar Sağlık Bakanlığı 500'ün üstünü içilemez su olarak tanımlamış olsa da çoğu kaynakta 300'ün üstü TDS değeri "içilemez sertlikte su" sınıfına girdiğini gördüm. Su değişimi sonrası 10 ml potasyum, 5 ml demir takviyesi yaptım.
Maviler 2013-12-19 22:29:14
Fikir vermesi açısından:
0-17 TDS Yumuşak su
17-60 TDS Az yumuşak su
60-120 TDS Orta sert su
120-180 TDS Sert su
180-300 TDS Çok sert su
300-1000 TDS İçilemez su
1000-5000 TDS Acı su
15'inci Gün: Yarım doz (2 ml) Microbe-Lift Bloom&Grow takviyesi yapıldı. Yabancı kaynaklarda gördüğüm kadarıyla Bloom&Grow için önerilen tam dozaj 300 galon suya 1 ons. Dönüşüm yapınca 100 litre için 2,7 ml Bloom&Grow çıkıyor.
Pogestemon Stellata'lar ve Rotala Red'lerin gövdeden kök çıkarttığını gözlemledim.
Gelişimin iyi olmasından mı, yoksa sudaki besin eksikliğinden mi kaynaklanıyor bilmiyorum. Bundan sonraki su değişimini 17'nci günde %30 oranında yapacağım. Spot yosun, sakal yosunu...vs problemim yok. Umarım böyle de devam eder. Az miktarda sakal yosunu, kahverengi yosun ve yeşil spot yosun oluşumu gözlemledim. Hepsinin aynı anda oluşması garip geldi. Ön almak için 10 ml ExcelPro Karbon ilave ettim, 3 florasandan 2 florasana düştüm. Işıklandırmayı 2 saat açık, 3 saat kapalı, 2 saat açık, 3 saat kapalı, 2 saat açık şeklinde 6 saate düşürdüm. Mekanik temizlik yapmadım. Gözlem yapmaya devam edeceğim. Haftasonu Ankara'dan 4 adet Otocinclus Affinis ve 3 adet Nerite salyangozu almayı planlıyorum. Ankara'daki arkadaşlar nereden temin edebileceğimi belirtirlerse memnun olurum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2013 22:06
Can bey kurulumunuz kusursuz olarak devam ediyor takipteyim:) Gövdeden kök çıkarma kurulumun ilerleyen safhalarında(4-5 hafta) olsaydı besin eksikliğinden söz edilebilirdi,ancak budama olarak dikilen her bitkide(gövdeli-stem) olduğu gibi kök oluşum sürecinde bitki yaşadığı stresle böyle başa çıkıyor,ana kök sistemi oluşumu tamamlayınca bu kökler kendiliğinden kaybolacaktır...saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2013 23:56
17'nci Gün: %25 su değişimi yapıldı. 2 ml ExcelPro Karbon ve 2,5 ml Microbe-Lift Bloom&Grow takviyesi yapıldı. Camlardaki yosun oluşumlarını elimden geldiğince mekanik olarak temizledim. Yosun oluşumuna yerinden çıkan rotala macracandra'ları tekrar dikerken hafifçe oynatmış olduğum misket gübrenin sebep olabileceği aklıma geldi. Nitrat seviyesi bu sebeple bir miktar yükselmiş olabilir. Test kitim olmadığı için tespit edemedim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2013 13:42
Yosun problemini çözme işini kimyasallardan ziyade canlılarla yapmanı tavsiye ederim....gün gün bukadar uğraşa helal olsun fakat sakındığın göze çöp batar! ...birazda işleri doğaya bırak gerisini o halleder, öncelikle sabretmeyi öğren. Bitkiler sanılanın aksine biraz agresiftir buna dikkat et her tür önce kendini düşünüp yanındaki diğer türü ezmeye çalışır buda yosun sorununu diktiğin bitkilerin güçlenmesiyle halledebilirsin demek oluyor besin azlığı onları belli seviyede tutacaktır ama öncelikle sabır.ortamın kendi kendine dengeye gelmesi zahmetli olmakla beraber daha kalıcı olacaktır.senin sürekli oynamalarınla sitemin oluşması sanılanın aksine güçleşecek daha kırılgan bir yapıya dönüşecektir. çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesi gibi...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2013 11:33
Can bey harika bir kurulum günlüğü olmuş. Okurken çok keyif aldım.
Paylaşımınıza devam etmeniz benim için de bir miktar yol gösterici oluyor. Şu anda benim de düşük destekli bir paludaryum kurulumum var.
Ben 1 ayı geride bıraktım. Şimdilik CO2 ve gübre vermiyorum. Diatom sorunum var ama geçecek diye bekliyorum. Otocincluslardan ben de eklemeyi düşünüyorum yakın zamanda.
Gelişmeleri takip edeceğim. Kolay gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 22:27
18'inci Gün: 4 adet otocinclus affinis ve bir adet helena katil salyangozu eklendi. Otocinclus'ları yosun temizlik ekibi olarak, helenayı ise sayılarında düşüş gözlemleyemediğim adi salyangozlar için ekledim.
Ayhan Bey'in önerisi doğrultusunda ExcelPro kullanımını kestim. Bir hafta içerisinde kullanmış olduğum 13 ml ExcelPro'nun akvaryumdaki yosun oluşumlarını (mangrov köküne sarmış olduğum yosunlar hariç) neredeyse tamamen yok etti. Kaynaklarda son derece etkili bir ürün olduğu belirtiliyor. Bunu kendim de gözlemledim. İlerleyen süreçte kademeli olarak (39x4=)~200 Watta çıkınca excel kullanımı -belki- tekrar gerekli olabilir. O zamana kadar excel kullanmayacağım. Bu süreçte şimdilik yosun temizliğini 4 otocinclus'a ve karideslere bırakıyorum. Cubaların kök sistemi biraz daha kuvvetlendikten sonra (tahminen 40'ıncı günler civarı) ekibe otçul salyangozları da (tercihen nerite ve rabbit) eklerim.
Rotala red'lerden geldiğini düşündüğüm adi salyangozları da umuyorum ki şu anda sayıları 4 olan helenalar halledecek. Ancak şimdiye kadarki gözlemim şu ki, helenalar adi salyangozları görmüyor bile. Yavruluk dönemindeki adi salyangozların etrafında kapsül gibi bir şey var. Herhalde bu dönemdeki adi salyangozları helenalar avlayamıyorlar. Yetişkinliğe erişmiş adi salyangoz da henüz göremedim. (Erişkin adi salyangoz yoksa yavrular nasıl çoğalıyor, onu da bilmiyorum)
İki karidesin gövdesinde yumurtalarını gördüm. Bunlardan biri:
Temizlik ekibi (4 adet otocinclus affinis):
Fotosentez yapan cuba'lar:
Genel görünüm:
Cubalarda gözle görülür bir gelişim yok. Diğer bitkiler iyi devam ediyor.
Bundan sonra su değişimlerini haftada bir yapacağım. Işıklandırmayı 6 saatten 7 saate çıkardım. 3 florasanla devam ediyorum.
...ve evet, biliyorum. Siyah arka fon almam lazım.
...ve evet, biliyorum. Siyah arka fon almam lazım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2014 22:04
25'inci Gün: 20 ml potasyum, 8 ml demir, 8 ml mikro element eklendi.
Maviler 2014-01-07 22:07:34
29'uncu Gün: %30 su değişimi yapıldı. 15 ml potasyum, 8 ml demir, 5 ml mikro element eklendi.
31'inci Gün: 15 ml potasyum, 8 ml demir, 5 ml mikro element eklendi. 3 tane elma salyangoz ekledim. Otocinclus'ların sayısı 7'ye çıktı. Helena'ların adi salyangoz sayısını azalttığını gözlemliyorum. Helenaların akvaryuma alışıp avlanmaya başlamaları için biraz sabırlı olmak gerekiyor.
33'üncü Gün: Elma salyangozların hepsini helenalar afiyetle yediler. Adi salyangoz, şu bu derken arkadaşlar coştu. Aldığım test kitiyle elde ettiğim sonuçlar şu şekilde: kH 8, gH 10, pH 7.7, nitrit 0. Su için ideal değerlere yavaş yavaş yaklaşıyor gibiyim. kH'ı 5 civarına, gH'ı da 7 civarlarına çekmemle birlikte pH'ın 7'lerin altına ineceğini değerlendiriyorum. Beklenen değerlere ulaşabilmek için su değişimlerini r/o suyu ağırlıklı yapmaya devam edeceğim. Nitrat, fosfat takviyesine başlamadan önce nitrat ve fosfat test kiti de edinsem iyi olacak gibi.
35'inci Gün: %20 su değişiminin tamamı r/o suyu ile yapıldı. Filtre içindeki karbon çıkartıldı. Rotala red, gül ve yosunlar budandı. 20 ml potasyum, 8 ml demir, 8 ml mikro element eklendi.
35'inci gün itibariyle son durum:
Bir aylık kullanım sonucunda (350-400 litrelik su filtrasyonu sonucunda) R/O filtrenin ilk basamağı olan 5 mikron filtrenin görünümü de şu şekilde:
Apartman girişinde 20 ya da 50 mikronluk bir filtre daha olsaydı bu derece bir kirlenme olmazdı herhalde. Ancak yine de çeşmeden akan suyun hali gerçekten içler acısı. Bu filtreyi 6 içerisinde değiştirmem tavsiye edilmişti. Herhalde ben o kadar beklemeden 3'üncü ya da 4'üncü ay içerisinde ilk üç kademe filtreyi değiştireceğim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2014 16:22
Filtre içinde karbon bulundurmanız iyi olmamış. Aktif karbon kimi element ve mineralleri tutabildiği gibi diğer taraftan biyolojik döngünün oluşmasına olumsuz etkide bulunuyor. Filtrenize müdahale etmeniz iyi olmamış olsa da karbonu çıkartmak iyi olmuş. Çok aksi bir durum olmadıkça bundan sonra en az 6ay filtrenize müdahale etmezseniz iyi olabilir. Akvaryumunuz henüz oturma safhasına yeni başlamış gibi görülüyor, salyangoz vs döngünün oluşmaya başladığını gösteriyor aslında. Hiç rahatsız olmayın akvaryum oturdukça ve mücadele edecek canlılarınız da oldukça zamanla sıfırlanacaktır. Ancak bazı hatalardan dolayı biraz zaman kaybetmiş gibi gözüküyorsunuz. Ph ınızın düşmeye başlamamış olması da biraz döngünün oturmadığına işaret ediyor aslında. Diğer taraftan biyolojik yük oluşturmadığınız için süreciniz yavaş işliyor. Yani birkaç canlı daha ekleyip, günde bir çay kaşığı kadar granül yem verseniz, döngünüz daha çabuk oluşacaktır. Bundan dolayı yukarıda bu hususta uyarıda bulunmaya çalışmıştım. Eklediğiniz yem size yeterli miktarda nitrat ve fosfat sağlayacak, hem de döngünüz hızlanacak ve su daha kısa zamanda oturacaktır. Bu hem ph ı aşağı çekecek ve besin alım verimi artacakır. Yeterli nitrat ve fosfatın olmadığı bir ortamda diğer gübreleri eklemenizin de aslında bir önemi bulunmamaktadır.
ringo 2014-01-10 19:27:44
Diğer taraftan gübreleme hususunda da bir iki tavsiye vermek isterim. Öncelikle eklediğiniz gübrelerin harcandığını düşünmeyin. Bitkilerin daha doğrusu organik bütün yapıların temel taşları C,H,O dur ve diğer büyük bir kısmı sudur. Yani bir kilo bitki ürettiğinizde bunun yüzde doksanı su, kalan 100 gramın da yüzde doksanı C,H ve oksijendir. Bio kimya kuru bitki ağırlığı vs aratırsanız yeterli bilgilere ulaşabilirsiniz. Sizde su var karbonda karbondioksitten geliyor yani C, H VE O açısından sıkıntınız yok, ışığınız da oldu mu aslında tamamdır. Diğer ca, mg, potasyum, soduyum, kükürt, cl , azot, fosfor vs gibi element ihtiyaç ve harcanım miktarları ise çok kısıtlıkdır. Kısacası 10mg azotu veya potasyumu tüketebilmek için yaklaşık bir kilo bitki üretebilmeniz lazım. Devamlı surette gübre kullanımı yapacaksanız büyük su değişimleri ile bu eklediğiniz içeriği de geri boşaltmanız lazım. Yani eklediğiniz gübrenin aynen duruduğunu farz edip, yüzde yirmi su değişimi yapıyorsanız ona göre gübrelemede bulununuz. Hatta kim su değişimlerimde hiç kullanmayıp biraz dinlendiriniz. Diğer tür yapanların günlük yüzde elli su değişiminden bahsettiklerini unutmayın. TDS metrenizi kullanarak yazdıklarımı test edebilirsiniz, bakın bakalım tuzlulukta azalma oluyor mu, hatta buharlaşma ve diğer taraftan biyolojik faaliyet sebebiyle nitrat veya fosfat vs üretimi nedeniyle tuzluluğunuz zamanla artar. Yani akvaryumdan birşey eksiltebilmek öyle kolay değil. Bütün bunları da değerlendirerek uygulamalarınızı belirlemeniz ileride büyük çaplı yosun sorunları yaşamamanız için önem arz etmektedir.
(bir not daha ekleyeyim mesela akvaryumunuza eklediğiniz suda 25ppm (mg/lt) kasiyum veya potasyum var diyelim, bu sadece bir litredeki miktardır, 100 lt lik akvaryumdaki miktarı bunun yüz katı oluyor yani 2,5 gram, bu kadar calsiyum veya potasyumla ne kadar bitki üretebileceğinizi araştırınca şaşıracaksınız)
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ocak 2014 14:17
İlyas Bey, yol gösterici, bilgilendirici yorumlarınız için size tekrar teşekkür etmek istiyorum.
40'ıncı Gün itibariyle %20 su değişimi öncesinde kH 5, gH 9, pH'ı da 7.2 civarında aldım. Geçtiğimiz haftaya göre pH değerinde 0,5, kH değerinde 2 ve gH değerinde 1 düşüş oldu. Önümüzdeki hafta yapacağım ölçümde 7'nin altına düşeceğimi tahmin ediyorum.
Söylediğiniz gibi, su değişimi sonrasında TDS değeri 160-170'ler civarında olurken, su değişiminin üzerinden bir hafta geçtikten sonra 190-200'ler civarında TDS değeri alıyorum. Sudaki önemli tüm değerleri test edebileceğim bir test kitim henüz olmadığı için TDS'i hangi değerlerin artırdığını tespit etmem şu aşamada mümkün değil.
40'ıncı gün itibariyle akvaryuma 15 adet neon tetra ekleyerek az da olsa biyo yük oluşturdum. Önümüzdeki hafta 10-15 adet kırmızı burun tetra ve 5 adet daha neon tetra eklemeyi düşünüyorum. Corydoras'ları 20-30 gün sonra eklemeyi düşünüyorum. Biyo yük oluşumu konusunda tropical'ın kurulumunu takip etmeye çalışıyorum. Belki İlyas Bey'in söylediği gibi, biyo yük oluşturmak konusunda biraz geç kalmış olabilirim ancak bu noktada böyle davranmamın sebebi geç kalmanın zararının, erken davranmanın zararından daha az olduğunu düşünmemdir. Bundan sonraki aşamada biyo yükü yukarıda belirttiğim gibi kademeli olarak artıracağım.
Yine 40'ıncı gün %20'lik su değişimi sonrasında suya 30 ml potasyum(K) (tam doz), 5 ml nitrat (N)(yarım doz), 4 ml fosfat(K) (yarım doz), 8 ml demir (Fe), 7 ml mikro element takviyesi yaptım. Böylelikle ilk defa Nitrat ve fosfat takviyesine de başlamış oldum. Önümüzdeki 3 gün akvartumdaki yosun oluşumunu takip edeceğim. Eğer normalin üstü yosun oluşumu görürsem haftalık su değişimini öne çekebilirim.
Cuba'larda gözle görülür gelişim hala göremedim. N, K takviyesi sonrasında umuyorum ki Cubalar biraz daha canlanır.
Hava kararınca fotoğrafları eklerim.
Yorumlarınızı, önerilerinizi lütfen esirgemeyiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2014 23:22
45'inci gün itibariyle durum budur:
Maviler 2014-01-14 23:28:06
Nitrat ve fosfat takviyesine de -yarım doz- başlamış bulunmaktayım. 4 ml nitrat, 4 ml fosfat takviyesinin üstünden 2 gün geçtikten sonra nihayet cubaların zeminde gelişmeye başladığını gözlemledim.
Ne kadar önlem aldıysam da yosunun önüne geçemedim. 1 hafta sonra 4 elma salyangozu, 2 nerite ekleyip, helenaların sayısını 2'ye veya 1'e düşüreceğim.
Reinckii'lerin alt yapraklarındaki yosun oluşumları. Bunlar spot alg mi oluyor?
Helenanın kabuğundaki yosun oluşumu:
Rotala macrandra'lar çürür gibi olduktan sonra filizlenmeye başladılar gibi. Umarım böyle devam eder.
"Arka taraf"ın görünümü. Rotala red'ler ve Staurogyne Repens 'ler adeta coştu:
Micranthemum umbrosum için de işler şimdilik iyi gidiyor gibi:
45'inci gün ilave edilenler: 10 ml potasyum, 2 ml nitrat, 2 ml fosfat, 3 ml demir, 3 ml mikro element.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2014 10:55
Can bey merhaba,
Emeğinizin karşılığını alırsınız umarım. Bende yaklaşık 2 aydır böyle bir kurulum için araştırma safhasındayım ve sizin konunuzuda dikkatle takip ediyorum. Konu içerisinde bir kaç kez siyah fon aradığınıza dair yazılar okudum. Bende Konyada yaşıyorum ve daha önce siyah fon ihtiyacım olduğunda Nil akvaryumdan temin etmiştim. Şuan ellerinde varmıdır bilmiyorum ama bir sorun isterseniz. Düz mavi fon ile iki yüzlü olarak üretilmiş.
Emeğinizin karşılığını alırsınız umarım. Bende yaklaşık 2 aydır böyle bir kurulum için araştırma safhasındayım ve sizin konunuzuda dikkatle takip ediyorum. Konu içerisinde bir kaç kez siyah fon aradığınıza dair yazılar okudum. Bende Konyada yaşıyorum ve daha önce siyah fon ihtiyacım olduğunda Nil akvaryumdan temin etmiştim. Şuan ellerinde varmıdır bilmiyorum ama bir sorun isterseniz. Düz mavi fon ile iki yüzlü olarak üretilmiş.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2014 22:05
Kurulumun üzerinden 56 gün geçti. 45'inci günden beri nitrat(4 ml) ve fosfat'ı (3 ml) haftada üç kere yarım doz veriyordum. Sakal yosunu problemim başladığı ve bu problemin üstesinden molly, vatoz, karides ve otocincluslarla gelemediğim için Excel Pro kullanımına da başladım. İlk doz 5 ml, takip eden günlerde gün aşırı 2 ml'lik kullanımım oldu. Kullanıma hâlâ devam ediyorum.
Bugün yaptığım %30 su değişiminin ardından;
35 ml Potasyum (haftada bir kere kullanıyorum
7 ml Nitrat (nasıl bir etki yaptığını gözlemleyeceğim, eğer herşey yolundaysa haftada üç kere)
6 ml Fosfat (nitratla aynı şekilde)
7 ml Demir (haftada üç kere)
8 ml Mikroelement (haftada üç kere)
2,5 ml ExcelPro Karbon (Gün aşırı) ekledim.
Gübre takviyesi sonrasında su değerlerim şu şekilde:
26 C sıcaklık
kH 4
gH 8
pH 6.5
nitrit 0
Işıklandırmayı 5 florasana (200W, 10 sa) çıkarttım. Karbondioksiti saniyede 3-4 kabarcığa artırdım.
26.01.2014 itibariyle canlı yüküm şöyle:
15 neon
15 kırmızı neon
1 albino cüce vatoz
1 cüce vatoz
7 otocinclus
3 helena salyangozu
10-15 adet karides (yavruladıkları için tam sayılarını bilmiyorum, sayıları ilerleyen süreçte artacaktır)
Genel görünüm şu şekilde:
Ortada duran iki adet Reineckii Mini'den çılgınlar gibi kök çıkıyor. Bu işin sonu ne olacak, merak içindeyim:
Cubalar nitrat ve fosfat takviyesinden sonra yayılmaya devam ediyorlar. Çok hızlı gelişim göremiyorum. Küçük yaprakların üzerinde beliren (siyah) sakal yosunlarından kurtulabilirsem herşey daha güzel olacak:
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2014 22:25
Hocam elinize sağlık. Birkaç şey söylemek istiyorum.
Co2 yi arttırmanız iyi olmuş ama aydınlatmanın saatini düşürebilirsiniz biraz. Ayrıca fosfat testiniz olmadığını düşünüyorum yazdığınız sonuçlardan. Bu durumda haftada 3 kere nitrat ve fosfat eklemeniz nitrat-fosfat dengesini bozabilir. Bu yüzden sürekli ölçüm yaparak ve oranı koruyarak eklemeniz daha sağlıklı olur. Yakın zamanda bende aynı sorunlarla uğraştım ve bu şekilde aşabildim sayılır. Reineckiilerin kök salması da besin yetersizliğinden olabilir. Yani ben öyle biliyorum. Diplerine misket gübre koyabilirsiniz.
Ayrıca demir testiniz de yoksa ve ölçüm yapmadan haftada 3 kere 7 ml ekliyorsanız o da tehlike yaratacaktır. Fazla miktarda ekliyorsunuz bence. Demirin fazlalığı da ciddi yosunlanmalara neden olabiliyor.
Bunları varsayımsal olarak yazdım. Yani ölçüm yapmadan eklediğinizi düşündüğüm için böyle konuştum. Umarım yanlış anlaşılmamışımdır.
Co2 yi arttırmanız iyi olmuş ama aydınlatmanın saatini düşürebilirsiniz biraz. Ayrıca fosfat testiniz olmadığını düşünüyorum yazdığınız sonuçlardan. Bu durumda haftada 3 kere nitrat ve fosfat eklemeniz nitrat-fosfat dengesini bozabilir. Bu yüzden sürekli ölçüm yaparak ve oranı koruyarak eklemeniz daha sağlıklı olur. Yakın zamanda bende aynı sorunlarla uğraştım ve bu şekilde aşabildim sayılır. Reineckiilerin kök salması da besin yetersizliğinden olabilir. Yani ben öyle biliyorum. Diplerine misket gübre koyabilirsiniz.
Ayrıca demir testiniz de yoksa ve ölçüm yapmadan haftada 3 kere 7 ml ekliyorsanız o da tehlike yaratacaktır. Fazla miktarda ekliyorsunuz bence. Demirin fazlalığı da ciddi yosunlanmalara neden olabiliyor.
Bunları varsayımsal olarak yazdım. Yani ölçüm yapmadan eklediğinizi düşündüğüm için böyle konuştum. Umarım yanlış anlaşılmamışımdır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir