Yeniden Apisto..


oceanmistÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1121
oceanmistÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2017 19:33
Maşallah, elinize sağlık..


Bende bu balta balıklarını merak ediyorum, nasıldır, davranışları, yüzüşü vs çok hoş canlılar.

Benim akvaryumumun üstü kapalı ama floresanlar ile su arasında bir koruma yok, atlayıp lambalara filan yapışırlar mı ki?

Beğenenler: [T]153370,stormare[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stormareÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 543
stormareÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2017 19:40
[QUOTE=ShotokaN]Maşallah [:nazar:], renkler muhteşem Hocam. Balta için üzüldüm gerekten, şu atlama becerileri olmada keşke...[/QUOTE]
Doğan Hocam çok teşekkür ederim. Gözüm gibi bakıyordum ona. Bir misyon belirlemiştim kendisi için diğer 7 baltayı temsilen büyüyecekti ama maalesef dediğiniz gibi atlama becerileri bir harika :)

[QUOTE=Ubasci]Maşallah Erkin Hocam. [:nazar:][/QUOTE]
Çok teşekkür ederim Uğurhan hocam :)

[QUOTE=oceanmist]Maşallah, elinize sağlık..


Bende bu balta balıklarını merak ediyorum, nasıldır, davranışları, yüzüşü vs çok hoş canlılar.

Benim akvaryumumun üstü kapalı ama floresanlar ile su arasında bir koruma yok, atlayıp lambalara filan yapışırlar mı ki?[/QUOTE]
Çok teşekkür ederim Gökhan Bey :)
Baltalar gerek fiziki yapısı gerek hareketli oluşlarından dolayı seyir keyifleri çok fazla.
Birbiri ile kovalamacaları bazen kahkaha attırabiliyor. Zira bir tanesi birini kovalarken bir anda kaçan dönüp kovalayanın peşine düşebiliyor. Ya da kaçan balık önüne çıkan farklı baltayı kovalamaya başlıyor. Daha sonra kovaladığı bir başkasını kovalıyor ve bunlar çok hızlı gelişiyor :)

Floresan konusu sıkıntı olabilir çünkü hergün istisnasız akvaryum üstünü kapattığım poli karbona tak tak vuruyorlar :) iyi ki poli karbon var balıklara pek zararı olmuyor.

Beğenenler: [T]55832,oceanmist[/T][T]23692,ShotokaN[/T]
Teşekkür Edenler: [T]55832,oceanmist[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mya_34Çevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 318
mya_34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2018 14:33
Güncellemeleri bekliyoruz.

Beğenenler: [T]153370,stormare[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stormareÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 543
stormareÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2018 08:41
[QUOTE=mya_34]Güncellemeleri bekliyoruz.[/QUOTE]
İlginiz için teşekkür ederim. :)
Akşama bir video çekip güncelleme yapmaya çalışacağım.

+1: [T]193736,Ekrem Kaan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stormareÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 543
stormareÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 01:17
Tekrar merhaba
Yoğunluktan dolayı uzun zamandır bir güncelleme yapamadım. Bu süre zarfında büyüklerin sözünü dinlemeyerek fire red çiftimin yanına 2 dişi daha aldım.

Başlarda acaba aldıklarım dişi değil mi diye düşündürseler de sonrasında dişi olduklarını anladım. (tabi bunda yabancı apisto sayfası da yardımcı oldu)
Tankta 3 dişi olunca erkek neye uğradığını şaşırdı. Nereye kur yapacağını bilemedi. Yeni dişiler yüz vermedikçe delirip kovaladı. Eski dişim ise daha önce erkeğe cool dişi rolünü oynarken tanka eklenen yeni dişilerle birlikte erkeğin peşinden ayrılmayıp ben erkeğimi yedirmem diyerek yeni dişilere evin sahibinin kim olduğunu göstermeye çalıştı.

Çok çetin sürtüşmeler oldu. Hatta bir ara büyük bir hata ettiğimi düşünüp yeni dişileri ayırmaya çalıştım. Fakat yakalayamadığımdan bundan vazgeçtim. Tankta saklanma alanlarının bolluğu bu sürece yardımcı oldu ve balıkları kaybetmedim.

Ardından yeni dişilerden biri kendine bölge edinmeye başlayıp erkeğe kur yapmaya başladı. Eski dişi ise bu durumu görüp her yerde erkeğe kur yapmaya başladı. Bir ara bölge edinen yeni dişi erkekle baya sarmaş dolaş hindistan cevizinde zaman geçirdiler. Daha sonra dişi bölgesini daha çetin savunmaya ve erkeği bile kovalamaya başladı. Tamam dedim yumurta var sanırım diyerek ümitlenmeye başlamıştım ki tankın belası vatoz hindistan cevizinden ayrılmamaya başladı. Kapıdan kovsa bacadan girerek hindistan cevizini boydan boya kendince temizleyerek emdi durdu. Tabi yumurta varsa da onları da emmiştir diye düşünüyorum. Bu durumu daha önce eski dişinin bölgesini savunduğu esnada yine oralarda dolanarak yapmıştı. Velhasıl 3 günlük uğraş sonunda bugün vatozu yakalamayı başardım ve tanktan ayırdım. Bir daha bol dekorlu bir akvaryuma vatoz ekleme gafletine düşmeyeceğim. Şimdilik kendisini hediye edeceğim forumdan bir arkadaşıma ulaştırana kadar misafirim.

Gelelim bölge edinemeyen diğer yeni dişime; maalesef ortalıkta dolandı durdu. Herkesten şamarı yedi. Ne erkekle kurlaştı ne bölge edinebildi. Durumuna çok üzülmeye başladım. Ve onu da tanktan ayırdım. Asla yem yemekten vazgeçmediği için güçten düşmedi. Kovalanacağını bile bile yemleri afiyetle mideye indirdi. Şuan uzun süre sonra huzura ulaştı. Yeri çok iyi olmasa da tek arkadaşı ele başı vatoz. Buradan duyurayım. Ayırdığım fire red dişisini uygun tank koşulları olan bir arkadaşa hediye edeceğim. İstanbul içi olsun zira kargo ya da otobüsle yollama işi maalesef beceri alanım dışında. Elden direk teslim ederim. Pazar günü 2 haftalığına Antalya'ya gidiyorum. Bu yüzden pazardan önce elden çıkartabilirsem çok iyi olacak.

Tankta şuan durumlar gayet güzel. Tankın tam ortasındaki anubias aslında iki imparatorluğun sınırını belirliyor. Eski dişi anubiastan sağ tarafı yeni dişi ise sol tarafı almış durumda. İstisnasız bir dişi alanını terkedip düşman sınırına geçtiği anda diğeri sınıra kadar kovalıyor. Kendi alanına kadar kaçan dişi kendi alanına girdiği anda ise hop bir anda geri dönüp burası benim der gibi alanını koruyor. İzlemesi gerçekten çok keyifli. Erkek ise çok agresif. Yüz bulamadığında kovalıyor dişileri. Kısır mıdır nedir çok dertli.

Endler dişilerimden elimde 2 yavru 1 anaç altı kaldı. Erkeğe dişi bulamadım. Hali baya içler acısı. Umarım 1-2 dişi bulup yanına ekleyebilirim. 3-4 adette balta balığı temin etmek istiyorum. Çok uzun oldu kusura bakmayın. Şimdilik bu kadar. İyi geceler

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/153370/100120180110241.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/153370/100120180110481.jpg[/IMG]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=-0-HvT6SfXA&feature=youtu.be[/VID]

Beğenenler: [T]48207,lufo[/T][T]71002,Emre Zaim[/T][T]202739,Damlayaranir[/T][T]134927,O5man[/T][T]198580,Ubasci[/T][T]23692,ShotokaN[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]193736,Ekrem Kaan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 01:38
Erkin Bey, merhaba,
Akvaryumunuz, önce "fight club'a" dönmüş; neyse ki zamanla denge sağlanmış. Çekinik dişiyi ayırmakla iyi etmişsiniz. Manasızca dayak yiyip orta vadede ölmesi muhtemel olurdu. Benim gibi huzur arayan biri için, Apistoları çift olarak bakmak en iyisi. Bir erkek iki dişi şeklinde beslediğim kakadularımda, 110L. bol dekorlu tankta, Ben de çekinik dişiyi ayırmak zorunda kalmıştım. Kakadularda, sutten ağzım yandı.[:)]
Erkeğinizin kısır olduğunu sanmıyorum. Muhtemelen yumurtaları vatoz yemiştir. Yaklaşık 15cm. boyunda ve Apistolara göre sert karakterli, oldukça güçlü bir tür olan kırmızı mücevher çiklit (Hemichromis lifalili) çiftimin yumurtalarını, kuyrukları parçalanma pahasına cüce vatozların yediğini fark edince, herkesin iyiliği için, vatozları ayırmıştım.
Yakında minik yavrularınızı görürüz İnşallah. Akvaryumunuzun bol saklanma alanı içermesi ve bölgelerin belirlenmesi, şiddet dozajını düşürecektir. Aman dekorda en küçük değişiklik (Yeni bitki/kök ekleme/çıkarma, vb...) yapmayın. Yoksa yeniden bölge belirleme çabası sonucu, dişiler arasında, en başındaki şiddet olayları yeniden görülebilir.
Güzel haberlerinizi bekliyorum.[:iyi:][:nazar:]

Beğenenler: [T]153370,stormare[/T][T]134927,O5man[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stormareÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 543
stormareÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 09:22
Emre Bey merhaba ilginiz için teşekkür ederim.
Dişileri eklememdeki düşünce hem agassizilerin 1 e 2-3 d şeklinde bakılabileceği hakkında yazılar hem de eğer hepsi tankta bölge edinirse seyir keyfi artacağı ayrıca yavru alma şansımın da artacağıydı.
Bu deneyimden sonra dediğiniz gibi gerçekten tek çift ve huzur en güzeli.

Şimdilik sular duruldu. Vatoz konusu ise hiç sevmediğim bir canlı. Hediye olarak gelmişti. Biyolojik dengenin oturması adına kabul etmiştim. Daha sonra ise zamansızlıktan akvaryumdan çıkaramadım. Sonra da akvaryumu mesken belledi ve yakalanması zor oldu. Eğer üretim yapmayacaksam bir daha yollarımızın kesişeceğini sanmıyorum :)

Teşekkür Edenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

O5manÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2012
İl: Antalya
Mesaj: 566
O5manÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 09:43
Merhabalar Erkin bey.
Öncelikle yazınızı bir nefeste okudum. Akvarist açısından değil de ilk etapta roman tadında olmuş bunu söylemeliyim, acaba ne oldu diye merakla okurken paragraf paragraf okudum bu detaylı anlatım ilgilenen çoğu arkadaşı aydınlatacaktır.
Sizinle sohbetlerimi hatırlarsınız apistogramma hevesi olup tedarik edemeyince kribensis türüne geçen birisiyim. Apistogramma ları araştırdığımda bende 2 3 dişi ile bakılabileceğini okumuştum fakat nedense kafama tam yatmamıştı. Sanırım bu tamamen canlıların karakterine ve akvaryumun dizaynına ebatına bağlı olan kesin olmayan bir durum. En ideali sanırım 1 çift edinip gözlemlemek, duruma göre 1 er artırarak denemek olur.
Vatozunuz ve diğer dişinize üzüldüm açıkçası bu saraydan sürgün edilmeleri gerekli hale gelmiş :)
Eminim layıkıyla bakan birisine sahiplendirirsiniz buna eminim.
Benim de kendi tankımda kribensis balıklarımın tek yanaşamadığı ve çekindiği canlı erkek 8-9 cm olan l144 cüce vatozum. Neyseki cüce vatozum gününün büyük bir kısmını kendi bölgesinde geçiriyor. Kribensis ailesi ve cüce vatozum pek karşılaşmıyorlar karşılaşsalarda birbirlerinden çekiniyorlar.
Velhasıl gelişmeleri takip ediyorum. Antalya ya şimdiden hoşgeldiniz. Umarım 2 hafta boyunca akvaryumunuzda sorun yaşamazsınız akvaryum işi gerçekten zor tatil zamanlarında, insanın aklı hep akvaryumunda kalıyor çoğu zamanda dönüşte kötü bir manzara ile karşılaşıyor çünkü herkesin akvaryumu canlılarınının huyu suyu kendine has, başkası tam manada bakamıyor ne yazık ki.
Umarım herşey gönlünüzce olur.
Keyifli hobiler.

Beğenenler: [T]153370,stormare[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UbasciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/07/2017
İl: Eskisehir
Mesaj: 555
UbasciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 10:53
Erkin Hocam selamlar.
Bu hobide deneme yanılma yöntemi ile sonuca ulaşabiliyoruz. Keza sizde aynı şekilde, şu anda durumu çok net ve roman tadında deneyiminizi paylaşmışsınız. Benim cutteri’lerimin olduğu akvaryumda da benzer durumlar yaşıyorum. 6 dişi 1 erkek cutteri, cinsiyetlerini henüz netleştiremediğim 2 adet red spot green severum’um var. Tankta ki en büyük balık erkek cutteri. Tam bir kabadayı :-)
Bir dişi ile eş tuttu. Düzenli olarak 2 haftada bir yumurta alıyorum. (Tabi her zaman yavruları kurtaramıyorum. :-( )
Erkek cutteri diğer dişiler ve severumları fena hırpalıyor. Hatta severumlarda kuyruk, yüzgeç vesaire param parça oldu ki tedavi etmek için çok mücadele veriyorum.
Yavruları ve yumurtaları korumaya gelince de balıklarım yumurta dizdiğinde erkek ve dişi küpün/yumurtalarının yanında kalacak şekilde üstünde hava delikleri olan bir plexi levha ile bölüyorum. Yumurtalar çatlayıp yavruların kuyrukları çıkmaya başladığında ise yumurtaları bir yavru akvaryumuna alıyorum. Düzeni bu şekide sağlamaya çalışıyorum. Zira bu işlerin keyif veren yanı da bu uğraşlar ya :-)
Ancak sizinle sohbetlerimizden dolayı eminim ki yakın zamanda iyi yavrular alacaksınız. :-)
Apisto bence harika bir tür. Malesef Eskişehir’de doğrudan temin etmek imkansız. İstanbul’da olsam sahiplendirmek istediğiniz dişiye talip olabilirdim. :-)
Kolay gelsin.

Beğenenler: [T]153370,stormare[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stormareÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 543
stormareÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 21:04
Çok teşekkür ederim :)
Tecrübeler, balıklara zarar vermeden biriktiğinde daha da mutlu oluyor insan.

Vatoz ve fire red dişisini bugün itibariyle siteden iki arkadaşa hediye ettim. İkisine de iyi bakılacağından eminim. Antalya'ya gitmeden elden çıkartabilmiş olmam beni çok mutlu etti. Umarım dediğiniz gibi antalya dönüşü kötü bir durumla karşılaşmam. Karşı komşudan her gün olmasa da 2 günde 1 yem vermesini isteyeceğim. Yem oranlarını kendim kablara bölüp ayarlamayı düşünüyorum. Yani ayarladığım miktarı direk akvaryuma boşaltacak.

Beğenenler: [T]198580,Ubasci[/T][T]134927,O5man[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 22:34
[QUOTE=stormare]Çok teşekkür ederim :)
Tecrübeler, balıklara zarar vermeden biriktiğinde daha da mutlu oluyor insan.

Vatoz ve fire red dişisini bugün itibariyle siteden iki arkadaşa hediye ettim. İkisine de iyi bakılacağından eminim. Antalya'ya gitmeden elden çıkartabilmiş olmam beni çok mutlu etti. Umarım dediğiniz gibi antalya dönüşü kötü bir durumla karşılaşmam. Karşı komşudan her gün olmasa da 2 günde 1 yem vermesini isteyeceğim. Yem oranlarını kendim kablara bölüp ayarlamayı düşünüyorum. Yani ayarladığım miktarı direk akvaryuma boşaltacak. [/QUOTE]

Alternatif olarak, otomatik yemlik de kullanılabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stormareÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 543
stormareÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 22:38
[QUOTE=Emre Zaim]

Alternatif olarak, otomatik yemlik de kullanılabilir. [/QUOTE]
Yemlerin buhardan birbirine yapışıp kalma sorunu oluyor diye biliyorum. Onereceginiz bir ürün var mı ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 22:47
[QUOTE=stormare]
Yemlerin buhardan birbirine yapışıp kalma sorunu oluyor diye biliyorum. Onereceginiz bir ürün var mı ? [/QUOTE]

İki farklı markanın basit ve fonksiyonel otomatik yemleme makinasını kullanıyorum. Nemden yemlerde yapışma sorunu yaşamadım. Tavsiye ederim. Kutularının fotoğraflarını ekledim.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/100120182244551.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/71002/100120182245311.jpg[/IMG]

Teşekkür Edenler: [T]153370,stormare[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IskarmozÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 08/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3321
IskarmozÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2018 22:52
Ben hiç yapışma sorunu yaşamadım otomatik yemlemede. Aşırı nem olmalı diycem ama zaten makine döndükçe pullar birbirinden ayrılıyor ve makinede aylarca durmuyor yem. 1 hafta aç kalacaklarsa sorun olmaz. Daha uzunsa ucuz bir yem makinesi bile kullanılabilir, günde 1 veya 2 defa normalde yediklerinden daha az bir miktar atar. Az olması daha iyidir, fazla olursa kalan yemlerin zamanla ölümcül sonuçları olabilir.

Teşekkür Edenler: [T]153370,stormare[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir