Ülkemize gelen discusların kalitesi


ilteristekinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 65
ilteristekinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 11:34

Bu konuyu aslında gerel başka forumlarda gerek Batur Beyle yüzyüze geldiğimiz toplantı ve organizasyonlarda hep tartıştık.

Bu konudaki yapılabileceklerle ilgili yada aşılmasında güçlük çekilen konuları ortaya koymak adına bu başlığı açmış bulunmaktayım.

Ben kendi adıma ortaya bazı noktaları koyarak tartışmanın gelişmesinin amaçlamaktayım.

Türkiyeye gelen discusların gerçek kalitesi nedir?

Uzakdoğu menşeili olan bu balıkların toplantığı üreticiler hangileridir? Bundan kastım tabiki şu şu isimler değil bunların verilmesi mümkün de değil zaten kastım ufak üreticiler mi yoksa büyük üretimhaneler mi?

Biliyoruzki Singapur balığı olarak adlandırılan pekçok discusta aslında sadece singapurlu tabiri caizse kabzımallar (toplayıcı) tarafından Tailand, Malezya, Endonezya ve diğer yakın ülkelerden toplanarak Singapura getirilmekte ve buradan sevkiyatları yapılmaktadır. Singapur balığı yada Tayland balığı adlandırmaları bu durumda ne kadar gerçekçidir?

Bu konuda isim ve yer edinmiş uzakdoğulu üreticiler ne kadar güvenilirdir? Yani kendince sertifikalandırılmış discuslar gerçekten kendine mi aittir? Yetişemediği taleplerde acaba yandaki üretimhaneden yada başka bir üreticiden balık toplayıp kendi balığı gibi gönderir mi?

AAA grade discus nedir ve bunun derecesini kim belirlemektedir? AAA grade balık denilerek daha düşük dereceli discuslar yollanmaktamıdır?

Aslında bu soruların bir kısmı ülkemizi bağlamaktadır. Bunun nedeni malesef gerek talep olmamsı gerek yüksek gradeli balık geldiğinde ithalatçının elimde kalmasın korkusu nedeniyle hep gradesiz assorted (karma-potpori) tarzında standart boylarda karışık balıklar istemisidir. Burda ithalatçılara hak vermekteyim.

Sonuçta ne olmaktadır: Genel balıkların bir kısmı hemen ulaşır ulaşmaz bir kısmı akvaryumcularda bir kısmıda evlerimize geldikten sonra kaybedilmektedir. Geriye dönük olarak aldığım balıkların  (yaklaşık 3 yıl) dökümüne baktığımda tabiki bir kısmının benden kaynaklanan nedenlerle olan kayıplarınıda göz önüne aldığımda bu şekilde standart satış boyu olan 5cm (2 inch) discusların erişkin hale geçebilme oranları en iyimser tahminle yaklaşık %20-25 cıvarıdır. Burada hormonlu ilaçlar ve yem kullanımından hiç bahsetmiyorum.

Sertifikalı edindiğim discuslarda bu oranlar net olarak % 80 üzerindedir.

Bu durumda ülkemize gelen discusların kalitesini arttırmak nasıl mümkün olabilir? Bu konuda ithalatçının, hobicilerin yapması gerekenler neler olabilir? Bizler kaliteli discusu nasıl ve kimden talep edeceğiz burada malesef zincir doğru olarak işlemekte yani akavaryumculara talebinizi iletin onlar ithaltçılara iletsin görüşü çalışmamakta.

Keşke yerli üreticiler bu konuda artsa. Gerek rahmetli Birol Bey (hiç balık alamadım benim için kayıptır) gibi, gerek Celalettin Bey  ve diğer illerdeki tek tük üreticilerin artması burada önemli bir açığı kapayacaktır.

Hobicilere düşen nedir? Öncelikle kaliteli balık eşittir daha pahalı balık bunun fikren kabul edilmesi gerekmektedir. Daha sonra iyi araştırma yapılarak ithalatçılara talepler iletilmeli ve yardım istenmelidir. Tabiki bu balıklara gereken ilgi ve alaka gerektiği ölçüde ve titizlikte gösterilmelidir.

http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=28450& PN=1&get=last#198992

Sizlerin bu konudaki düşünceleri nelerdir?  


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 12:14
Öncelikle şunu söylemeliyim ki olay tamamen arz/talep dengesinde gelişmekte.

Diskus balığını talep edenler seçici olması halinde ithalatçı dostlarımız (arz edenler) da bunu görmezlikten gelemezler.

Ancak elbette kalite dendiğinde ne anlıyoruz?Diskusu alırken nelere, hangi kriterlere dikkat etmeliyiz sorusunu bir alıcı olarak kendimize sormamız lazım.Bunun cevabı ise bizim talebimiz olacaktır ve azr edenler tarafından dikkate alınacaktır.

Tabiki kriterler üç aşağı beş yukarı aynı olmakla beraber kişiden kişiye de değişebilir:

Ben kendi kriterlerimden bahsetmek isterim;

Bence en önemli unsur sağlıklı discusların tercihi.Hormonsuz, ırkı, menşei, üreticisi, üreticinin yapmış oladuğu genetik çalışmalar, bakımı tam belli olan, gelişimi sekteye uğramamış, formu düzgün balıkları ben tercih ediyorum.Hatta böyle diskusları bulduğumda iyi gözlem ile grup olarak biryerden alabildiğim kadar almaya gayret gösteririm.

Bunun dışında elbette kalite/fiyat oranı çok önemlidir.Sağlıklı değerli bir ırkı uygun fiyata alabilmek bir tüketicinin en baştaki hakkıdır.Ancak diskus dünyanın heryerinde ucuz bir balık türü değil ve siz belli kriterler aradığınızda; örneğin İlreiş beyin bahsettiği AAA grade gibi, secereli balıklar gibi;fiyat yukarı ister istemez mutlaka çıkacaktır.Bunun birçok nedeni var ama en baştaki nedenlerinden bir tanesi balık ithalatındaki zorluklar.Budan dolayı ithalatçı dostlarımızın sorunları var.Bunların da bilinmesi ve göz ardı edilmemesi gerekir.Bizim için hobi olan, ithalaçı arkadaşlarımız için ticaret ve para kazanma aracıdır elbette.

Bu durumda benim görüşüm;

-İthalattaki zorlukların hafifletilmesi için Dernek olarak ithalatçı dostlarımız ile bir ortak çalışma yapılması,

-Arz ve talep dengesinde talebi yapan hobicilerin bilinçlendirilmesi ki dernek olarak tüzüğümüzdeki amaçlarımızdandır.

-Değerli anaçların yurtdışından ithal edilerek Türkiyede üretimlerinin yapılması ve bu amaçla değerli, kaliteli ırkların Türkiyede düşük maliyet ile piyasaya sürülmesi.Elbette sınırlı türler için geçerli olacaktır.Ancak Çekoslovakyadaki kooperatif sistemi bu ülkedeki yerli üreticiler ile beraber toptancıların da güçlenmesini ve dolayısı ile hobinin gelişmesini sağlamıştır.Bu tarz bir oluşuma Türkiyede de gidilebilinir.Bu tarz bir çaışmada da devlet desteği şart.Bahsettiğim ülkelerde su ve elektrik bu tarz üreticilere subbanse ediliyor.

-Ve sonuç olarak şunu söylemeliyim ki eğer sektörde bir sorun var ise bu sorun ithalatçısı ve hobicisi ile beraber çözülmelidir.Birini diğerinden ayırmak arzın ve talebin dengesini bozarak iki tarafa da zararlar verecektir.
 
Yukarda yazdıklarım uzun yıllar hobinin içinde bulunan bir hobici olarak kişisel fikrilerim olarak algılanmalıdır.
 
Saygılarımla;
Bora Ünver2006-6-22 12:15:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

makifaÇevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 148
makifaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 12:16

10 Tane discus'um var hepsi birbirinden eşsiz ve güzel görünüyor gözüme hatta dışarda gördüklerimin çoğuna da hayran kalıyorum.

Yarışmalarda belirlenen kriter nedır? üreme kabiliyeti mi? dış görünüş mü? kimin ürettiği mi? Büyüyebilme oranı mı? sevimliliği mi? kavgacılığı mı?

Saygılarımla


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 12:20
Merhaba İlteriş Bey,
Öncelikle hoş geldiniz. Yazınızın ana nedenini "Öncelikle kaliteli balık eşittir daha pahalı balık bunun fikren kabul edilmesi gerekmektedir." bu cümleyle özetlemişsiniz. Yaptığım gözlem sonucu insanımızda enteresan bir şey gördüm. Bir balığa 5 ytlden fazla vermiyorlar. Bu genelde malawiler için geçerli. Adam gidiyor Ulus'a en fazla 5ytl 'ye balık alıyor, sonra büyüüp damızlık yapıyor ve yavrularını 1-2 ytl'ye satıyor. Bu bilinçsiz mantıkla çok güzel olan malawi türlerini (özellikle imparator türleri) ne olduğu belirsiz ucubeler haline geliyor. Yumurta döken eşimden istediğim verimi alamayınca Musa Bey'den 150YTL'ye tek bir erkek Discus almıştım. Bunu birine söyleseniz size ahmak gözüyle bakarlar. Şimdi uzakdoğudan gelen ucuz Discus'u adam 10YTL'ye alırken siz ona 150 YTL'Lik bir balığı anlatamazsınız. Ya birader 15 tane alırım 1'i kalır yine ölecekse bende ölür der. Diyelim ki adama derdinizi anlattınız, bilinçlendirdiniz, bu sefer de iş bilir akvaryumcular her discusu Wayne olarak satacak, internette "Keçiören'den veyn diskus" ilanları göreceğiz. Abi ben bunu özel getirttim, istersen ver parasını sertifikası da gelsin ama sertifikası yok diye bu kadar ucuz diyecek. Nasıl ki şimdi her kafalı yunusa F1 deniyor o zaman da rengi ve formu güzel her discus "veyn" olacak. Bakınız forumun en tepesinde logo olarak benim balığım var. Çiftini 90 YTL gibi komik bir rakama almıştım ama biraz iyi bakımla çok muazzam balıklar oldular. Bir kaç ay sonra gerçek renklerini aldılar. Bu balığı akvaryumcu Tamer Gülay'dan almıştım uzakdoğudan gelen ucuz bir balıktı. Şimdi bu balık, bu görüntüsüyle şampiyon bir balığın yavrusu olan "weyn disgus" oluverdi Bugün çoğu insan hobiye para verebilecek kadar para kazanmıyor. Hobiye verdikleri parayı da (artık hobi olmuyor zaten) balıklarını yavrulatıp çıkartıp hatta kara geçmek istiyorlar. Bu şartlarda siz yavru alınması bu kadar uğraş verici bir balığın hele de öyle sertifikalı türlerini satamazsınız. Ancak belli yerlere gelir belli kişiler alır.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 12:25
[QUOTE=makifa]

10 Tane discus'um var hepsi birbirinden eşsiz ve güzel görünüyor gözüme hatta dışarda gördüklerimin çoğuna da hayran kalıyorum.

Yarışmalarda belirlenen kriter nedır? üreme kabiliyeti mi? dış görünüş mü? kimin ürettiği mi? Büyüyebilme oranı mı? sevimliliği mi? kavgacılığı mı?

Saygılarımla

[/QUOTE]

 

Akif Bey,

Müsaade ederseniz bilgim dahilinde size cevap vermeye çalışayım.

Yurt dışı yarışmalarda kriter,

1-Belli bir ırk başlığında yarışmaya katıldı ise o ırkın tam özelliğini yansıtmalı.

2-Gelişimi ve formu tam, kusursuz ve yaşının ölçülerinde olmalı.1. lik alan balıkları incelediğinizde boyları 18-25 cm aralığındadır.

3-Renkleri canlı ve renk varyasyonu 1. şıktaki gibi ırkın tam özelliğini yansıtmalı.

 

 

Bora Ünver2006-6-22 12:27:0

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 13:53
[QUOTE=Bora Ünver]

Bu durumda benim görüşüm;

-İthalattaki zorlukların hafifletilmesi için Dernek olarak ithalatçı dostlarımız ile bir ortak çalışma yapılması,

-Arz ve talep dengesinde talebi yapan hobicilerin bilinçlendirilmesi ki dernek olarak tüzüğümüzdeki amaçlarımızdandır.

-Değerli anaçların yurtdışından ithal edilerek Türkiyede üretimlerinin yapılması ve bu amaçla değerli, kaliteli ırkların Türkiyede düşük maliyet ile piyasaya sürülmesi.Elbette sınırlı türler için geçerli olacaktır.Ancak Çekoslovakyadaki kooperatif sistemi bu ülkedeki yerli üreticiler ile beraber toptancıların da güçlenmesini ve dolayısı ile hobinin gelişmesini sağlamıştır.Bu tarz bir oluşuma Türkiyede de gidilebilinir.Bu tarz bir çaışmada da devlet desteği şart.Bahsettiğim ülkelerde su ve elektrik bu tarz üreticilere subbanse ediliyor.

-Ve sonuç olarak şunu söylemeliyim ki eğer sektörde bir sorun var ise bu sorun ithalatçısı ve hobicisi ile beraber çözülmelidir.Birini diğerinden ayırmak arzın ve talebin dengesini bozarak iki tarafa da zararlar verecektir.
 
Yukarda yazdıklarım uzun yıllar hobinin içinde bulunan bir hobici olarak kişisel fikrilerim olarak algılanmalıdır.
 
Saygılarımla;
[/QUOTE]

Bora Bey halk olarak alışmışız sanırım kaliteyi satın almaya.Benim yakındığım nokta şu, neden ülkemizde bir Wayne, bir David Lim ya da bir Jack watley yok.Buna da değinmişsiniz, dışarıdan sağlam ırklar getirilip uygun bir üretim potansiyeli elde edilebilir ancak devlet desteği fikrimi sorarsanız ülkemizde hayal olur.Biz hobiciler olarak ne kadar fedakarlıkta bulunsak da şartlarımız ve insanımız gereği discus hobisinin yerinde saymaktan çok uzağa gideceğini düşünemiyorum.Öğrenci bütçem ile bu hobiyi idame ediyorum.Bir Wayne'in lepoarını ya da blue knight'ını akvaryumlarımda görmeyi isterim ancak piyasa biliniyor, bu ve benzer türlerden 10 adet almak için 2000 USD gibi bir miktar ödemek gerekiyor.Nerde kaldı bunun hobi yanı .Belirtmek istediğim konu kaliteyi çok ucuza alabilmek değil ama oldukça yüksek olan fiyatlar insanı düşündürüyor.Ben birkaç yabancı kaynaktan fiyat listesi istemiştim.Yüzlerce USD ödenen balıkların bir tanesi 3 USD bilemedik 5 USD.Hadi bunun gümrüğü var, kargosu var, çıkışı girişi var ama yinede bu fiyatlar beni üzüyor.
  Yazdıklarıma hiç bakmadan dizdirmişim ancak sanırım böyle devam etmemeliyim .Ne konu kaldı ne de ulaşılabilecek bir sonuç .Sanırım tartışmaya pek katkım olmadı .
  İşin özü yine sizin söylediğiniz gibi değerli ırkların ülkemize getirilip üretilmesi, uygun fiyatlarla piyasaya sürülmesi.Ancak bunu yapacak olan kişinin/kişilerin ilk olarak ekonomik doygunluğa sahip olması gerekiyor.Çünkü devlet desteği falan sağlanacağını sanmıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 14:15

[QUOTE=serkan_cetinkol] Bora Bey halk olarak alışmışız sanırım kaliteyi satın almaya.Benim yakındığım nokta şu, neden ülkemizde bir Wayne, bir David Lim ya da bir Jack watley yok.Buna da değinmişsiniz, dışarıdan sağlam ırklar getirilip uygun bir üretim potansiyeli elde edilebilir ancak devlet desteği fikrimi sorarsanız ülkemizde hayal olur.Biz hobiciler olarak ne kadar fedakarlıkta bulunsak da şartlarımız ve insanımız gereği discus hobisinin yerinde saymaktan çok uzağa gideceğini düşünemiyorum.Öğrenci bütçem ile bu hobiyi idame ediyorum.Bir Wayne'in lepoarını ya da blue knight'ını akvaryumlarımda görmeyi isterim ancak piyasa biliniyor, bu ve benzer türlerden 10 adet almak için 2000 USD gibi bir miktar ödemek gerekiyor.Nerde kaldı bunun hobi yanı .Belirtmek istediğim konu kaliteyi çok ucuza alabilmek değil ama oldukça yüksek olan fiyatlar insanı düşündürüyor.Ben birkaç yabancı kaynaktan fiyat listesi istemiştim.Yüzlerce USD ödenen balıkların bir tanesi 3 USD bilemedik 5 USD.Hadi bunun gümrüğü var, kargosu var, çıkışı girişi var ama yinede bu fiyatlar beni üzüyor.
  Yazdıklarıma hiç bakmadan dizdirmişim ancak sanırım böyle devam etmemeliyim .Ne konu kaldı ne de ulaşılabilecek bir sonuç .Sanırım tartışmaya pek katkım olmadı .
  İşin özü yine sizin söylediğiniz gibi değerli ırkların ülkemize getirilip üretilmesi, uygun fiyatlarla piyasaya sürülmesi.Ancak bunu yapacak olan kişinin/kişilerin ilk olarak ekonomik doygunluğa sahip olması gerekiyor.Çünkü devlet desteği falan sağlanacağını sanmıyorum.
[/QUOTE]

 

Serkan Bey,

Belli olayların gerçekleşmesi için önce hayal etmeniz daha sonra gerçekleşmesi için çalışmanız gerekir.Amerikayı Amerika yapan "Amerikan rüyasıdır".Bu bir felsefe.Hayallerinizi gerçekleştirmek için çabalamalısınız.Ama önce hayal.Hayal gücü ve gerçekleştirmek için çabalamak başarıyı getirecektir.

Bu hobi için devlet desteğine gelirsek elbette bu birçok kişi için hayal gibi gelebilir.Ancak eğer toptancısı, ithalatcısı ve hobicisi ile bu sektörde(hobide) başarı istiyorsak hep beraber çalışmalar yapılmalı ve belli bir mücadele verilmelidir.Hiç kimseye çabası olmadan hiç kimse birşey vermez. 

Bakınız klasik araba koleksiyoncusu da, değerli pul koleksiyoncuları da, tablo kolleksiyoncuları da birer hobicidir.Ancak baktığınızda milyar dolarlara varan bir seveti hobisi için harcayan insanlar dünyada ve Türkiye de var.Onun için fiyat ile hobiyi kıyaslamayın.

Ancak realite de bir öğrenci olarak 10 balığa 2000$ veremeseniz de sağlıklı ve ırkı belli bir grup balığa 150-200 YTL verebilirsiniz.Ya da bilemiyorum 50YTL.Ama vurgulamaya çalıştığım sağlıklı, akvaryumunuza koyduğunuzda yarın ölmeyecek ve doğru üretilen balıkların piyasada doğru ve dürüst kişiler tarafından satılması ve bilinçli bir akvarist kitlesinin Türkiyede de oluşması gerekli.

 

 

Bora Ünver2006-6-22 14:17:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilteristekinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 65
ilteristekinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 14:25

Balığın grade ve kalitesini bir yana koyarak şu hesaplama ile başlıyalım. Bir discusun satış boyu olan 5 cm iken alıması ile 4 inch üzeri yani 10-12 cm boyutlarda alınması arasında ne gibi farklar doğacak?

Balığı 5 cm aldığınızda sizce bu balığı 10 cm üzerine ne kadar sürede çıkartabilirsiniz? Bu sürede harcamanız gereken aylık gider nedir?

5 cm balık ortalama 2-3 aylıktır. 10-12 cm ise 6-8 aylıktır. Yani bu balığa ortalama 6 ay bakacaksınız?

On tane balığınız var ve bunlar diyelimki 400 ltlik bir akvaryumda. İdeal yapılması gerekenlerden yola çıkıyorum.

1. Günlük su değişimi: Günde % 50 1-2 kez minimumdan 200 litre su değişimi 200 litrex30x 6= 36 ton su 

2. Bu suyun işlenmesi: Filtreden , aktif karbondan uv vb den geçirilmesi, olmadı klor- kloramin vb maddelerin uzaklaştırılması için ilaçların kullanılması

3. Yemleme: Belli boyların altında balıkların minimum 4 kez mümkünse 2 saate bir beslenmesi önerilmektedir. Besleme ağırlıklı olarak protein içeriği fazla olan yemlerle ve çeşitlilikle yapılmalıdır. Yem maliyetiniz ay bazında ve 6 ay bazınca sizce ne olur??

4.Elektrik

5. Tüm bunlara rağmen yaşanan kayıplar. Standart balıklarda bu oranların kayıp ve istenilen boya ulaşamama olarak aldığınızda % 80 olduğunu düşünüyorum. İyi baktınız diyelimki çok çok iyimser bir tahminke yarısı istenen formu 10-12 cm de yakaladı.

Balıkların alındığı fiyat (10 balık için)+ aylık su, elektrik, ilaç, yem vb masraflarx6 (ay)/5(nihayi noktada form olarak elde edilen balık sayısı)=formu iyi 10-12 cm balığın size maliyeti

Sizce bu rakkam ne çıkacaktır?

Bunu kaliteli balık yada sertifikalı balık için tekrar gözden geçirin!!!

Sanırım İngilizlere ait bir deyim var "ucuz mal alacak kadar zengin değilim". 

Ulaşılan son noktada tabiki istisnalar olacaktır ancak en azından 10-12 cm boyunda discus alınması (hangi kriterler hiç yazmadım henüz) mümkünse kaliteli yüksek gradeli balık sağlanması inanın daha hesaplı olacaktır.

Wayneden örnek verilmiş hemen kabaca fiyatları belirteyim. 5-6 cm 30-80 dolar (varyasyonuna göre değişecektir) 10-12 cm ortalama 200 dolar.

Benim önerim mümkünse kaliteli balık alınması

Olmadı 10-12 cm discusların seçilmesi

Başladığım mesajdan farklı bir noktaya kaydım sanırım. Kusura bakmayın


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

surferÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/11/2005
İl: Antalya
Mesaj: 88
surferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 14:30

herkese selamlar,

ben bütün dostların fikirlerine katılıyorum.fakat sorunun en büyük kaynağı değinildiği üzere maddi.bugün dünyada isim yapmış büyük üreticiler bu balığın yaşam alanlarına giderek büyük paralar harcayarak oradaki yerlilerle anlaşıyorlar ve hiç çıkmamış renk varyasyonları taşıyan balıkları alarak bunlar üzerinde çaprazlama yaparak yeni renk ve formlar çıkarıyorlar.ve eminim bunu hobi olarak başlayıp daha sonra ticarete döküyorlar.tabiiki bu ekonomi ile orantılı bir durum,hal böyle oluncada herkes elindeki ile yetinmek zorunda kalıyor.saf renkte bir çift diskustan ortalama % 40 civarı yavru tam ana baba özelliklerini taşıyor diğer yavrular ekonomik olarak (kahverengi) cazip olmuyorlar.peki ne yapıcaz o zaman elimizde kalan kahverengi diskusları.onlar hormonla işi hallediyor.biz ne yapıyoruz 4 adet isteyene iki renkli iki kahverengi yollamak zorunda kalıyoruz.keza kahverengi diye satamadığım pek çok balığın 1 yaşını doldurunca renk aldığınada şahit oldum.bunu da herkese izah etmek zor oluyor tabi.herkese sevgiler saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 14:37

Sizce uzakdoğu ülkeleri Singapur ve özellikle Malezya ve Tayland ekonomik olarak bizden daha mı iyiler?

Ancak Malezya, Tayland da incelemeler yapın her evin altında veya biryerinde küçük bir üretimhane var.Bu devlet politikası olarak ta gelişmiş oralarda.Türkiye de neden olmasın?Onlar kadar olmasa da en azından onlara yaklaşalım.

 

Bora Ünver2006-6-22 14:39:7

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

discusmaniaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 620
discusmaniaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 14:47

Merhabalar, öncelikle ilteriş ve bora beylere hoşgeldiniz diyorum sizlerin bu foruma -diğerlerine olduğu gibi- çok katkınızın olacağını düşünüyorum, konuya gelince Bora beyin yazdıklarını biraz geliştirmekte fayda var, ben sevgili celal abi, saygıdeğer cevher bey , forumdan mahmut bey gibi discus üreticilerine destek olmamız gerektiğini düşünüyorum , sözünü ettiğim discus üreticileri mevzuunun püf noktalarını bildiğinden onların  ülkemizde olmayan türlerden satın alıp  yavru alma ve ülkemizde değişik türleri uygun fiyatlarla ve sağlık sorunsuz olarak temin etmeleri ülkemize discus adına  ufuk açacaktır, tüm discusseverleri sözü geçen üretcileri mail yağmuruna tutarak taşın altına ellerini koymalarını sağlamaya çalışalım

www.aksoydiscus.com

www.cgdiscus.com

yazımın üst kısmındaki surfer nikli Mahmut bey ö.m. ile

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 14:51

Erdal bey konuyu açtığınız için teşekkürler.İnşallah konuyu çok dağıtmıyoruzdur ve Celalettin beyin Duisburg-2006 Discus şampiyonasına bir discusu ile katılacağını duyduğumu ve bundan çok mutlu olduğumu burda belirtmek isterim.

Başarılar Celalettin Bey

 

Bora Ünver2006-6-22 14:52:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

discusmaniaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 620
discusmaniaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 14:58

Konuyu dağıtmakta ne demek Bora bey, discus konusunda beyin fırtınası yapıyoruz  , doğrudur Celal beyin Duisburg'taki yarışmaya katılmayı düşündüğünü bende duymuştum.Kaliteli ve hormonsuz discus ülkemizdeki bu hobiye pozitif katkı yapacaktır, şimdiden heyecanlanıyorum


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uğur73Çevrim Dışı

Kayıt: 26/05/2006
İl: Konya
Mesaj: 128
uğur73Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2006 18:43
Evet celalettin beye başarılar diliyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir