Sun-sun 603b Filtre Dizilimi Nasıl Olmalı?


TinyShrimpHouseÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 101
TinyShrimpHouseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 02:15
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/232726/301020210158041.jpg[/IMG]

Herkese merhaba,

İçinde Saz, Tütün ve Zeytin olan bitkili akvaryuma sahibim. (70x40x30) Mevcutta bulunan Quik Expro 1500 dış filtrenin gereksiz enerji sarfiyatı ve yüksek debisi sebebiyle kaldırılması gerektiğini söyledi forumdaki arkadaşlarım.

İlk aldığım Sun-sun 603B (400L/S 6W) dış filtreyi kurmak istiyorum. İnternetten araştırdığım kadarıyla bazı arkadaşlar su alış-çıkış noktalarını değiştirmişler. Örneğin; orijinalinde kirli suyu yukarıdan alıp filtreledikten sonra alttan temiz suyu basıyor. Değiştiren arkadaşlar ise suyu aşağıdan alıp, yukarıdan basmasını sağlamış.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/232726/301020210203441.jpg[/IMG]

Öncelikle buna gerek var mıdır?

2. sorum ise bitkili tankımda filtrasyon malzemeleri olarak elimde şunlar mevcut.
-Seramik halka
-Reeflowers Detox Zeolit
-Eurostar Aktif karbon
-Eurostar Medicinal Stone
-Elyaf
-Bioche mical felt sünger
Ve filtrenin kendi mevcut süngerleri.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/232726/301020210211211.jpg[/IMG]

Elimdekilerle veyahut alınması gereken filtrasyon malzemesi varsa onlarla Yukarıdan-Aşağıya nasıl bir dizilim yapmam gerekiyor.

Yardımlarınızı rica ediyorum.
Herkese mutlu hobiler.[EDIT]Gokhanagsar,2021-10-30 02:48:20[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OzgurAksoyÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 175
OzgurAksoyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 09:31
Yer değiştirmeye gerek olduğunu sanmıyorum. Benim tavsiyem filtrenin içini bütçe el verdigi ölçüde seachem matrix ve sera siporax ile doldurmak. Sadece suyun giris noktasinda bir sünger kullanilabilir. Ben bu şekilde oldukça verim almistim. Hatta süngeri filtre çekiş borusunun etrafina bir pipo filtre sungeri koyarak da halledebilirsiniz. Bu sekilde temizlik için filtreyi açmaya da gerek olmaz. Belki benim beceriksizligim ama ne zaman sun sunu temizlesem etrafi su yaparim.

+1: [T]170758,zeus2137[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TinyShrimpHouseÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 101
TinyShrimpHouseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 10:27
Teşekkür ederim ama sanırım filtreyi değiştireceğim, yüksek debi ve enerji için. Verdiğiniz tavsiyeler için teşekkürler bakalım elimdeki malzemelerle nasıl bir dizilim gerçekleştireceğim.

[QUOTE=OzgurAksoy]Yer değiştirmeye gerek olduğunu sanmıyorum. Benim tavsiyem filtrenin içini bütçe el verdigi ölçüde seachem matrix ve sera siporax ile doldurmak. Sadece suyun giris noktasinda bir sünger kullanilabilir. Ben bu şekilde oldukça verim almistim. Hatta süngeri filtre çekiş borusunun etrafina bir pipo filtre sungeri koyarak da halledebilirsiniz. Bu sekilde temizlik için filtreyi açmaya da gerek olmaz. Belki benim beceriksizligim ama ne zaman sun sunu temizlesem etrafi su yaparim.[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

replackaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2020
İl: Denizli
Mesaj: 307
replackaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 10:48
Bu filtrenin motorunun alttan üste taşınmasının sebebi, genelde debi artışı sağlamak. Özellikle filtre suyu yükseğe basıyor ise, motoru yüksekte tutarak bu sağlanmaya çalışılır. Ama bunu yapınca üst kapaktaki eğimli plastik, kırılmaya çatlamaya biraz daha yatkın olabiliyor. O yüzden nazik davranmak lazım. Filtre malzemelerinin yerleşimini ufak bir araştırma ile siteden de bulabilirsiniz ama yardımcı olması amacıyla; sünger ve elyaf ile mekanik olarak iyice temizlendikten sonra suyun biyolojik temizliğe geçmesi mantığı makul olandır. Biyolojik temizlik için de yukarıda bahsi geçen seachem Matrix, sera siporax mini, eheim substrate pro gibi malzemelerden herhangi biri iyi bir seçim olacaktır. Ama bu malzemeler oldukça pahalıdır. Yine de bir kez alınacak diye düşünülebilir. Daha uygun fiyatlı alternatifleri ise; lav taşı kırığı, pomza taşı kırığı (ilginç bir şekilde seachem matrix ile yapısı aynı), seramik halka gibi malzemelerdir. İlk ikisini bahçe ve toprak ürünleri satan yerlerden çok uyguna alabilirsiniz. Ayrıca elinizdeki zeolit, aktif karbon, medikal stone tarzı malzemeleri bitkili akvaryumlarda kullanmaktan kaçının. Çünkü bitkiler için gerekli besinleri de çekerek kimyasal temizlik yapıyorlar. Haliyle bitkilerin gelişimi yavaşlıyor. Kullanılacak ise bile, akvaryum kurulumunun ilk birkaç ayında kullanılıp sonra çıkarılmalı diye düşünüyorum. Bu tek kullanımlık kimyasal temizlik malzemeleri yerine 100 ml'lik seachem purigen alınabilir. Bu malzeme bitkilere daha az etki ederek kimyasal temizlik yapabiliyor ve en önemlisi de ömrü dolunca temizlenip yenilenebiliyor. Bu sayede tekrar tekrar kullanılabiliyor. Ben bu ürünü ise en son aşamaya koyuyorum. Yani kirli su önce sünger ve elyaf ile mekanik olarak, sonra yukarıdaki saydığım malzemeler ile biyolojik olarak, en son da seachem purigen ile kimyasal olarak temizlenip bu şekilde akvaryuma geri dönüyor. Tabi bu malzemeleri filtreye koyabilmek için içindeki süngerlerin ikisinden vazgeçmek gerekebiliyor. Ben genelde orta gözenekli süngeri (sanırım sarı renkli olanı) tutuyorum. Diğerlerini de kaldırıp yerine bu saydığım malzemeleri koyuyorum. Şunu da belirtmek isterim. Bu filtrenin içinden, alt ve üstte olacak şekilde iki ızgara çıkıyor. Bu ızgaraları yerden kazanmak için çıkarmayın. Çünkü ben denedim ve sonuçları kötü oluyor. Filtre çok çabuk debisini yitiriyor ve zaten malzemelerin motora çekilme ihtimali de artırıyor. O yüzden ızgaraları alt ve üstte yerinde olacak şekilde bırakırsanız daha iyi olur. Kısacası; akış şeması şu şekilde oluyor: kirli su, ızgara, orta gözenekli sünger, tek katlık elyaf, biyolojik temizlik malzemeleri, purigen, ızgara, temiz suyun akvaryuma dönüşü şeklindedir benim uygulamam ve gayet de memnunum sıralamadan. Ama tabi diğer hobiciler tarafından bazı ufak nüans farklılıkları da olabilir veya zamanla kendiniz de size uygun gelecek şekilde değişiklik yapabilirsiniz. Umarım yardımı olmuştur[:iyi:] keyifli hobiler[:)][EDIT]replacka,2021-11-01 22:06:02[/EDIT]

Beğenenler: [T]230260,Denizs[/T][T]232726,Gokhanagsar[/T]
Teşekkür Edenler: [T]232726,Gokhanagsar[/T][T]232362,nightsoldier[/T][T]221445,İnsect[/T]
+1: [T]230260,Denizs[/T][T]228728,Barisdeniz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 5070
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 11:38
Sunsun 603b üzerinde en çok oynanan, modifiye edilen, tabiri yerindeyse maymuna çevrilen, şahin görünümlü doğan tadında bir filtredir. Kanaatimce orijinal dizilimi değiştirmenin ciddi bir avantajı yoktur. Forumda konular açılarak sayfalarca tartışılmıştır. Oralardan okuyabilirsiniz.

Teşekkür Edenler: [T]232726,Gokhanagsar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TinyShrimpHouseÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 101
TinyShrimpHouseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 13:03
Hocam elinize, emeğinize sağlık. Acemi olduğum için anlamakta zorluk çekiyorum amiyena tabirle bilale anlatır gibi anlatmışsınız, en ufak sorulması gereken soruları dahi bırakmamışsınız. Çok çok teşekkür ederim. Ek olarak başka videoda gördüğüm alt ızgaradaki kirli su girişi olan yere seramik halka konulması. Buna gerek var mı girişi tıkamasından ötürü yoksa tercih edilebilir mi?

[QUOTE=replacka]Bu filtrenin motorunun alttan üste taşınmasının sebebi, genelde debi artışı sağlamak. Özellikle filtre suyu yükseğe basıyor ise, motoru yüksekte tutarak bu sağlanmaya çalışılır. Ama bunu yapınca üst kapaktaki eğimli plastik, kırılmaya çatlamaya biraz daha yatkın olabiliyor. O yüzden nazik davranmak lazım. Filtre malzemelerinin yerleşimini ufak bir araştırma ile siteden de bulabilirsiniz ama yardımcı olması amacıyla; sünger ve elyaf ile mekanik olarak iyice temizlendikten sonra suyun biyolojik temizliğe geçmesi mantığı makul olandır. Biyolojik temizlik için de yukarıda bahsi geçen seachem Matrix, sera siporax mini, eheim substrate pro iyi bir seçim olacaktır. Ama bu malzemeler oldukça pahalıdır. Yine de bir kez alınacak diye düşünülebilir. Daha uygun fiyatlı alternatifleri ise; lav taşı kırığı, pomza taşı kırığı, seramik halka gibi malzemelerdir. İlk ikisini bahçe ve toprak ürünleri satan yerlerden çok uyguna alabilirsiniz. Ayrıca elinizdeki zeolit, aktif karbon, medikal stone tarzı malzemeleri bitkili akvaryumlarda kullanmaktan kaçının. Çünkü bitkiler için gerekli besinleri de çekerek kimyasal temizlik yapıyorlar. Haliyle bitkilerin gelişimi yavaşlıyor. Kullanılacak ise bile, akvaryum kurulumunun ilk birkaç ayında kullanılıp sonra çıkarılmalı diye düşünüyorum. Bu tek kullanımlık kimyasal temizlik malzemeleri yerine 100 ml'lik seachem purigen alınabilir. Bu malzeme bitkilere daha az etki ederek kimyasal temizlik yapabiliyor ve en önemlisi de ömrü dolunca temizlenip yenilenebiliyor. Bu sayede tekrar tekrar kullanılabiliyor. Ben bu ürünü ise en son aşamaya koyuyorum. Yani kirli su önce sünger ve elyaf ile mekanik olarak, sonra yukarıdaki saydığım malzemeler ile biyolojik olarak, en son da seachem purigen ile kimyasal olarak temizlenip bu şekilde akvaryuma geri dönüyor. Tabi bu malzemeleri filtreye koyabilmek için beraber gelen süngerlerin ikisinden vazgeçmek gerekebiliyor. Ben genelde orta gözenekli süngeri (sanırım sarı renkli olanı) tutuyorum. Diğerlerini de kaldırıp yerine bu saydığım malzemeleri koyuyorum. Şunu da belirtmek isterim. Bu filtrenin içinden, alt ve üstte olacak şekilde iki ızgara çıkıyor. Bu ızgaraları yerden kazanmak için çıkarmayın. Çünkü ben denedim ve sonuçları kötü oluyor. Filtre çok çabuk debisini yitiriyor ve zaten malzemelerin motora çekilme ihtimali de artırıyor. O yüzden ızgaraları alt ve üstte yerinde olacak şekilde bırakırsanız daha iyi olur. Kısacası; akış şeması şu şekilde oluyor: kirli su, ızgara, orta gözenekli sünger, tek katlık elyaf, biyolojik temizlik malzemeleri, purigen, ızgara, temiz suyun akvaryuma dönüşü şeklindedir benim uygulamam ve gayet de memnunum sıralamadan. Ama tabi diğer hobiciler tarafından bazı ufak nüans farklılıkları da olabilir veya zamanla kendiniz de size uygun gelecek şekilde değişiklik yapabilirsiniz. Umarım yardımı olmuştur[:iyi:] keyifli hobiler[:)][/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Genç__AkvartistÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2020
İl: Antalya
Mesaj: 1372
Genç__AkvartistÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 13:44
Ben motoru üste aldım ve dizilimi tam tersi tarafa çevirdim aşağıdan itibaren mavi,sarı,siyah sünger üzerine sera siporax ve üstünde elyaf şeklinde kullanıyorum debisi 30 litre akvaryumuma yetiyor biyolojik döngü ve berraklık çok iyi durumda 3 ayda bir temizliği var o biraz zahmetli sadece,,, 6 ay olmak üzere ben kuralı bakteri kültürüm vs tam olarak oturdu

Beğenenler: [T]232726,Gokhanagsar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TinyShrimpHouseÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 101
TinyShrimpHouseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 15:16
Anladığım kadarıyla herkes farklı ürünlerle farklı filtreleme yapıyor. Biraz masraf yapıp [K]replacka[/K] arkadaşın dediği şekilde kurulum yapmayı düşünüyorum. Umarım fazlasıyla verim alırım. Size de yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim.
[QUOTE=Genç__Akvartist]Ben motoru üste aldım ve dizilimi tam tersi tarafa çevirdim itibaren mavi,sarı,siyah sünger üzerine sera siporax ve üstünde elyaf şeklinde kullanıyorum debisi 30 litre akvaryumuma yetiyor biyolojik döngü ve berraklık çok iyi durumda 3 ayda bir temizliği var o biraz zahmetli sadece,,, 6 ay olmak üzere ben kuralı bakteri kültürüm vs tam olarak oturdu [/QUOTE][[EDIT]Gokhanagsar,2021-10-30 15:17:09[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

replackaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2020
İl: Denizli
Mesaj: 307
replackaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2021 16:26
[QUOTE=Gokhanagsar]Hocam elinize, emeğinize sağlık. Acemi olduğum için anlamakta zorluk çekiyorum amiyena tabirle bilale anlatır gibi anlatmışsınız, en ufak sorulması gereken soruları dahi bırakmamışsınız. Çok çok teşekkür ederim. Ek olarak başka videoda gördüğüm alt ızgaradaki kirli su girişi olan yere seramik halka konulması. Buna gerek var mı girişi tıkamasından ötürü yoksa tercih edilebilir mi?

[/QUOTE]

Rica ederim[:)] Sorunuza istinaden; önceki yazıda da belirtmiştim ama alt ızgaradan sonra veya üst ızgaradan önce herhangi bir malzeme koymak debiyi düşürebiliyor. Ayrıca ızgara fark etmeksizin, fazla ve sıkış tepiş malzeme koyarsanız da çok hızlı bir şekilde tıkanıyor bu tarz filtreler. Haliyle bir iki ayda bir filtreyi açıp temizlik yapmak zorunda kalabilirsiniz. O yüzden ben tercih etmiyorum çok miktarda veya ızgaralardan sonra/önce malzeme kullanmayı. Ama illa ki koyacağım derseniz de, kesinlikle motorun suyu emdiği o ızgaradan sonraki ufak aralığa birşey koymayın derim. Çünkü motora kaçıp bozabilir veya tıkanma yapabilir[:x]

Bir de anladığım kadarıyla bitki odaklı bir akvaryum düşünüyorsunuz. Bu durumda akvaryumdaki filtreye ek olarak bitkilerin filtreleme desteğini de göz önünde bulundurmak lazım. Yani filtreyi tıka basa doldurmak yerine akvaryumdaki döngünün/dengenin oluşmasını bekleyin. Filtrelerdeki yararlı canlıların aslında akvaryumdaki tüm yüzeylerde de yaşayabileceğini unutmayın. O yüzden filtreleri, durgun suyu kırmak için debisini etkilemeden kullanırsanız daha verimli olacaktır diye düşünüyor, keyifli ve dengeli hobiler diliyorum[:)][EDIT]replacka,2021-11-01 22:09:16[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir