Su Piresi üretiminde farklı bir hikaye
Gönderim Zamanı: 16 Haziran 2013 18:37
Geçen yıl sonbaharda su piresi arama gezilerinde rastladığım minik tür midyeleri su piresi akvaryumlarına koymuştum.
huseyn75 2013-06-16 18:43:13
Bu küçük midyeleri nasılsa akvaryuma adapte olmakta sorun yaşarlar diye onları önemsememiştim. Hatta unutmuştum bile. 2 gün önce midyelerin olduğu su piresi tanklarında fazlaca ostracoda üremişti buda benim istemediğim bir durumdu. Bu sebeble 2 su piresi tankının suyunu boşaltıp, bir yoğurt kabına döktüm dip tortusunun hepsini.
Bu gün bu yoğurt kabında hem su piresi hemde kışlık yumurtaları olduğu için ayrıca ramshorn salyangozlarda olduğundan dolayı. Açık alanda su piresi yetiştirme için kazdığım bir havuzda (ama her nekadar çabalasamda kurbağa yavrularına yenik düşüp , havuzu kurbağalara kaptırdıysamda) Bu su pireleri ve ramshorn salyangoz ile su mercimekli yoğurt kabını bu havuza boşaltmaya gittim. Zaten başka bi çare gelmedi aklıma. (NOT: Bu havuzun herhangi bir akarsu ve doğal gölet ile bağlantısı yoktur.)
Yoğurt kabınının suyunu boşalttım bu havuza. Bu kabın dibinde yumurta kabukları kırığı ve kabın kenarlarına yapışan salyangozlar kalmıştı. Bunlarıda havuzdan su alıp kabı çalkayarak dökecekken, yumurta kabukları içinde kalmış minik midyeler gözüme ilişti. İyice dikkat kesilip baktım midyeler canlıydı.
Dipteki tortuyu yoğurt kabının kapağının üstüne döktüm ve midyeleri ayıklamaya başladım. Ahaaa!!! minik midyeler vardı.
İyide ben bu kadar minik midyeleri koymamıştım ki akvaryuma. Bu yumurta kabuğu kumun içine bi daha göz gezdirdim. Epey fazlaca minik midye vardı. Evet akvaryumda minik midye üretmeyi başarmıştım. Daha doğrusu onlar akvaryuma adapte olmayı başarıp üremişlerdi bile.
Yukarıdaki fotoğrafta sol taraftakiler yavru, sağ taraftakiler anaç midye.
Amma velakin işin üzücü tarafı , üreyen minik midyelerin çoğu havuza dökülmüştü bile. Neyse olan olmuştu, bari dipte kalanları toplayım diye 2 saat minik minik midyeleri kumun içinden elimle çıkaracağım diye uğraştım.
Anca bu kadar toplayabildim. bu midyeleri daha yeni doğmuş yavru olan karideslerin olduğu akvaryuma koymayı düşündüm. Evet bu dahiyane fikir çok iyiydi. Böylece yavru karideslere zararı olmadan , karides akvaryumunda biyolojik filtre oluşacaktı. Midyelerin hepsini karides akvaryumuna boşalttım. Aşağıdaki resimde yetişkin midye ile bir kaç günlük karides yavrusu görülüyor. Tabi görebilirseniz. Kamera önceki maceralarda arızalandığı için arada böyle çekiyordu resimleri.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2013 23:31
Hüseyin beyin serüvenli su piresi yetiştirme deneyimleri ve anlatımı çok eğlenceli kendisini başarısından dolayı kutluyorum. Bende kendisinin doğadaki deneyimlerinden faydalanmayı umuyorum. Bahçemde bulunan küçük havuzumun içinde sivrisinek larvaları ile birlikte oldukça hızlı hareketlerle yüzen ve sivrisinek larvaları gibi suyun dibine dalan bir süre sonra yüzeye çıkarak dinlenen sonra tekrar dalan bir canlının farkına vardım. İnternettende araştırdım ama bu canlya benzer bir şey bulamadım. Önce su piresi olduğunu düşündüm ama havuzun suyu direk güneş aldığı ve baya bir sıcak olduğu için farklı bir canlı olduğunu anladım. Daha sonra eski bir un eleği ile birkaç tane yakaladım. Japon balıklarına verdiğimde afiyetle yiyorlar. Sudan çıkarıp çektiğim fotoğraf aşağıda. Aslında suyun içinde katlanmış gibi duruyorlar. Gövdelerini hareket ettirerek yol alıyorlar. Fotoğraftan boyutlarının anlaşılması zor olabilir ama en fazla 3-4 mm civarındalar. Bu canlının adını ve canlı yem olarak kullanılmasında sakınca görüp görmediğinizi söyleyebilirseniz mutlu olurum. İlginiz için teşekkürler
badapin 2013-06-26 18:05:57
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2013 11:33
Bu canlıya bizim buralarda daha önce hiç rastalamadım . Öncelikle tebrikleriniz ve dikkatli araştırmalarınız için teşekkürler. Ben japon balıklarına su piresi, sivrisinek larvası, kan kurdu filan veriyorum. Onlar yedikçe zararı olmaz diye düşünüyorum. Nede olsa tubifex bile canlı yem olarak veriliyor. Bu canlının baş tarafı balık gibi, pekte sevimli
Belki daha önce tanımlanmış bir canlı değildir. Bilmediğim için yorumda yapamıyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2013 13:06
Dün hanım; misafirlerim gelecek öğleden sonra dedi.
huseyn75 2013-07-06 13:54:42
Bende, Eee!! sonra dedim.
- Eve bayan arkadaşlar gelecek, sen işin varsa bakabilirsin dedi.
Hee anladık ,yani ben arkadaşlarla oturacam, seni evden kovuyorum ne halt işlersen işle ! demek istiyordu kısaca. Zaten bende önceki günden beri plan yapıyordum. Yakın zamanda derelere gitsem , şöyle ayaklarımı serin nehir sularına sokup bi arkadaşın istediği yerli neritelerden arasam diye.
Aradığımız fırsat ele gelmişti. Hemde hiç uğraşmadan. Allahım sen ne büyüksün!!!
Hanıma hemen iyi gelsinler bende derelere gideyim dedim. Oda iyi dedi.
Neyse hemen öğleden sonra derelere gittim. Aldım elime bir pet şişe . Suyun içinde salyangoz aramaya başladım. Renk renk yerli neriteler vardı. Siyahından beyazına kadar. bu neriteler genelde taşlara yapışık oluyorlardı. Arada bir tanesi dala yapışmış şekilde duruyordu.
Hemen aldım renkleri, deseni ve yapısı farklıydı. Eee!! bu nasıl bi salyangozdu. Deseni biraz adi salyangozu andırıyordu ama yinede olsun, dedim koydum şişeye.
Neyse şişeye biraz da su koyup, derenin içinde dolaşmaya başladım. Biraz kenarda hafif kurumuş ve üstü sazlık bir yer vardı. Onun ötesinde az bir sulak alan vardı .Acaba orada salyangoz yada su piresi va rmı? diye düşünerek oraya yöneldim.
Hemen bir adım attım. Oha!!! noluyoruz demeden dizime kadar çamura gömüldüm. Elimdeki pet şişe yan devrildi gözümün önüne düştü. Ben dizlerime kadar çamura düşmüşken gözüm pet şişedeki salyangoza takıldı. Salyangoz pet şişenin içinde gezintiye çıkmıştı. İnternette gördüğüm yarasa kulak salyangozlara benziyordu.
Evet eveeett!!! yarasa kulak salyangoz bulmuştum. Hemen saplandığm bataklıktan kendimi çıkardım. Lakin Ayağımdaki terlikler bataklıkta kalmıştı. Neyse onları da ellemle arayıp çıkarırken üzerim hep çamur olmuştu.
Çamurlu terlikleri ayağıma giyip, pet şişeyida aldım. Nehrin akıntılı yerinde göğsüme kadar gelen yerde suya oturdum. Hem serinliyordum hemde yarasa kulak salyangozu ellerimle yıkıyordum. Bu arada akıntıda üzerimdeki elbiseleri çamurdan yıkıyordu. Güya planda sadece ayaklarımız suya sokmak vardı ya neyse. Böyle de güzeldi
Ohh!!! Hayat buydu işte. O an aldığım haz parayla pulla satın alınamaz bir heyacandı benim yaşadığım. Hem yeni bir tür canlı bulmuştum. Hemde serinliyordum. Hemde çocukça bir hal içinde.
Neyse üzerim temiz ama ıslak bir şekilde etrafımda yeni yerler keşfetme merakımdan da batağa saplanmış olsam da vazgeçemedim. Karşı tarafta ağaçlıklar arasında güzel su birikintileri olabilirdi. O tarafa hiç geçmemiştim. Nasıl olsa suyun yarısına kadar gelmiştim. Üzerimde ıslak daha ne kaybederim ki diyerek karşı tarafa geçtim. İyi kide geçmişim. 3-4 küçük gölet varmış. Bunların ikisinde su piresi 2 sinde salyangozlar varmış.
Ama ben yanıma supiresi avlamak için gereken malzemelerimi almamıştım. Hemen karşıya geçip arabaya gittim tekrar. Telefon ve su piresi malzemelerini alıp tekrar geldim. Hem yeni birtür su piresi avlayıp hemde bulundukları yer hakkında bilgilerin sizlere yardımcı olası amacı ile fotoğrafını çektim .
Bu fotoğraflar su pirelerinin bulunduğu yerlerin resimleri. Yukarıdakinin derinliği en fazla 10 cm. Aşağıdaki yerin derinliği 50 cm kadar var. Bu arada çokda sivrisinek var.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2013 23:37
Abi senin hayatın film yemin ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2013 00:53
Yalan oldu bu sıcakta su pirelerim=( Şu anda hiç bir hareket yok sıcaklık düştüğü zaman dibteki yumurtalar canlanır mı sizce?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2013 02:13
Bakalım bu yarasa kulak salyangoz dişi ve yumurta taşıyor mu? Yada eşini bulup akvaryuma adapte edebilecek miyiz? Üretecebilecek miyiz? Her daim takipteyim hüseyin abi :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2013 10:27
Özgür bey dipteki tortuyu dökmeyin efendim. Dipte kurusun. Balkon varsa oraya koyabilirsiniz. Kuruduktan 20-30 gün sonra içine 4 parmak kalınlığında su koyarsanız büyük ihtimalle yumurtalar açılacaktır. Yumurtaların açılma hızı suyun çokluğu ile değil, ışık şiddetinin çokluğu ile ilgilidir.
huseyn75 2013-07-09 10:28:00
Alialp kardeş, galiba dişiside vardı. Çünkü bazı yarasa kulakların renkleri daha açık veya koyu. Bu konuyu hallettik sanırım. Şimdilik karides akvaryumunda hilal şeklinde yumurta jelleri var. Akvaryuma uyum sağladılar sanırım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2013 10:29
Hüseyin bey artık bu Yarasa kulak Neriteleride üretebilirseniz bizlerlede umarım paylaşırsınız bunlardan
Saygılar
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2013 13:42
İnşallah üretebilirsek neden paylaşmayalım. Hele bi ne yer, ne içer bi öğrensek. Sabahtan beri internette araştırıyorum ama tam bir bilgiye ulaşmış değilim. Kimi kaynaklar radix peregra, kimileri lymenea peragra yazıyor ama tam bir bilgiye ulaşamadım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2013 21:51
Hüseyin bey,sizden ricam yazmaya devam edinHatta ömrünüz yettiği kadar yazın ki yazılarınızı okuyup bizler tebessüm etmeye devam edelimEn yakın zamanda ''Su piresi üretiminde farklı hikaye''başlıklı kitabınızı bekliyoruz
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2013 22:19
[QUOTE=MaSiVa]Hüseyin bey,sizden ricam yazmaya devam edinHatta ömrünüz yettiği kadar yazın ki yazılarınızı okuyup bizler tebessüm etmeye devam edelimEn yakın zamanda ''Su piresi üretiminde farklı hikaye''başlıklı kitabınızı bekliyoruz
[/QUOTE]
Bakarsınız 100.sayfalara ulaşırız sonra bunu mini kitap halinde bastırırız? olmayacak değil abi süper bilgiler hemde okurken eğlendiriyor
Bakarsınız 100.sayfalara ulaşırız sonra bunu mini kitap halinde bastırırız? olmayacak değil abi süper bilgiler hemde okurken eğlendiriyor
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2013 22:22
Bunlar da benim pirelerimin fotoğrafı. Hem bu vesile ile Hüseyin abiye teşekkür etmek istedim. Benim ilginç ve sonu gelmeyen sorularımı yılmadan geçiştirmeden cevapladığı için.. Aylarca kültürü arayıp bulup 3 kültürü çökerttiğim sırada tam vazgeçtim ki baktım kendi kendilerine çoğalmış zıp zıp zıplıyor. Tavsiyem üzerine fazla düşmeyin kendi hallerine bırakın ve suyunuza yavaş yavaş alıştırın pireleri. Benim hatalarım bunlardı. Ha birde çok yemleme. Şimdi de sabah akşam yem veriyorum örneğin suları cam gibi tertemiz oluyor akşama kadar.Önce 5 litrelik su şişesi sonra 10 litrelik akvaryum şimdi de 30 litrelik kova bakalım sonu nasıl olacak. Henüz balıklarma yem etmeye kıyamıyorum :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2013 23:46
Merhaba Güler Bey yem olarak ne veriyorsunuz acaba?
yavuzger 2013-07-09 23:47:07
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir