Otomatik Kontrollü Akvaryum Sİstemi
Herkese merhaba;
Bizler (Ahmet ARDAL, Ender PİYALE ve Çağrı İLBAN) Elektronik Mühendisliği 3. sınıfı bitirmiş mühendis adayları olarak 2 ay gibi kısa bir sürede tamamı DIY denebilecek bir proje gerçekleştirdik ve bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yaklaşık 1 senedir planladığımız bir projeyi gerçekleştirdik ve bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Sistem, akvaryumun su seviyesini izleyebilmekte, akvaristin sisteme girdiği parametrelere göre akvaryum ışıklarını istenen saatlerde açık tutup diğer saatlerde kapatabilmekte, yine istenen saatlerde belirtilen miktarda yemleme yapabilmekte ve soğutucu-ısıtıcı eklentileriyle suyun sıcaklığını istenen derecede tutabilmektedir. Ayrıca akvaryumun içindeki filtre sistemi, balıklar için gereken su değerlerini uzun süre koruyabilmektedir. Sistem, İngilizce ve Türkçe olarak kullanılabilen, kullanıcı dostu menüsüyle kullanıcılara kolay ve erişilebilir bir arayüz sunmaktadır.
Projemiz aynı zamanda Doğuş Üniversitesi IEEE (Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) öğrenci kolunun 29 Mayıs 2008 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu Projistor 2008 proje yarışmasında, diğer üiversitelerden gelen yarışmacı arkadaşların bitirme projeleri arasında dereceye girmiş ve 3.’lük ödülüne layık görülmüştür.
Birazda projemizin detaylarından bahsedelim.
Projeyi genel olarak 2 parçaya ayırabiliriz. Birincisi her şeyi DIY olarak yaptığımız donanım kısmı (akvaryum, sensörler, ışıklandırma, yem makinası, soğutucu, elektronik devre gibi...) İkincisi ise yazılım kısmı. Donanım kısmından daha çok yazılm kısmı önemli olan nokta çünkü kullanılan 18 serisi PIC Mikrokontrolörün (genel olarak işlemci denilebilir) içine bütün işleri paralel olarak yürütebilmesi için küçük çaplı bir “işletim sistemi” yazıldı.
Malesef zaman kısıtından dolayı projenin gelişim aşamalarında resim çekmeyi ihmal ettik. Elimizdeki resimleride uygun sırayla sizlerle paylaşıyoruz.
İlk önce akvaryumun iç filtre sistemiyle birlikte bilgisayarda 3 boyutlu çizimi yapıldı. Gerçekleştirilen projede akvaryum boyutları 50*40*35(h). 40 cm derinliğin 10cmlik kısmı filtre için ayrıldı. Beslenecek canlılar için ayrılan bölüm 50 litre. Filtre sistemi akvaryum içi sump mantığı ile yapıldı. Filtre sisteminin çalışmasını gözlemleyebilmek için, sistemi kamufle etmedik.
Akvaryumun kapağı içinse polikarbondan kapak yaptık ve 2 tane 18W florasanı aliminyum folyo ile birlikte akvaryuma monte ettik.
Yem için yazılım hazır fakat donanım olarak zamanımız olmadığından gerçekleyemedik. Yem makinamız donanımı yapıldığında 2 ayrı yemi istenilen saatte istenildiği miktarda akvaryuma boşaltabilecek ve her türlü yem ile de çalışabilecek durumda olacaktır.
Su seviyesini bir sensör yardımı ile kontrol edip belli bir seviyenin üstüne çıktığında ve altına indiğinde uyarı alabiliyoruz. Selonoid valf kullanarak su seviyesini de istenilen seviyeler arası tutabiliriz.
Projemizin kontrol ünitesinin bir kaç resmini de aşağıda görebilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Resimden de anladığım kadarıyla grafik ekran lcd ile kontrol panelini ayarlamışsınız,göremedim ama 4 tanede röle olsa gerek içerde,güzel bir pic yazılımı ilede işi halletmişsiniz,peki birşey sormak istiyorum kullandığınız ısı sensörü lm serisinden mi acaba? ellerinize sağlık tebrik ederim.Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yaptığımız işi burada paylaşmamızın sebebi zaten sizlere ilham kaynağı olmasıydı. Sistemin görünen kısımları zaten bizim tasarımımız diyemeyiz. Herkese haksızlık olur. Filtre sistemi, ışık tertibatı, hatta belkide su soğutucunun iç dizaynı...
Fakat elektronik ve yazılım kısmında daha önce sitede paylaşılanların alakası olmadığını söyleyebiliriz. Elbetteki onların yaptıklarını inceledik minnettarız, fakat sistemin detaylarını, kodlarını, devre şemasını paylaşmamamız bizim sizlere haksızlık ettiğimiz anlamına gelmemeli.
Daha önce yapılanlar görünüş olarak daha tefaruatlı ve detaylı olabilir. Tabi burası bir akvaryum forumu olduğundan böyle anlaşılması çok doğal. Ama teknik bilgisi olanlar eminimki demek istediğimizi daha iyi anlayacaklardır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir