Öğrenci Yurduna Akvaryum Kurma Girişimi


yiitferhatÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 157
yiitferhatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2024 15:04
Merhabalar. İçinde barındığım öğrenci yurdunda eski yönetimden kalma bayağı bir beklemiş 2 akvaryum var. Birisi 120 diğeriyse 600 litreye yakın hacimde iki akvaryumuda sırasıyla 120 sonrasında 600lüğü kurmayı planlıyoruz. Bu konuya yardımcı olan herkese şimdiden teşekkürler.

Bunu gerçekleştirerek gerek diğer öğrencilere akvaryumun verdiği hazzı en azından yaşatmayı ve hobici olmayı belki de bir ölçüde aşılayabiliriz.

Yurt müdürü destek verdi öğrencilerden gelen OLUMLU geri bildirimler doğrultusunda da bayağı kararlıyız bu sistemi kurmaya.

Öncelikle elimizdeki 120lik akvaryumla başlayayım konuya.

Bayağı bakımsız bir akvaryum. Fotoğrafları:

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/232795/060120241442181.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/232795/060120241442201.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/232795/060120241442231.jpg[/IMG]


Diğer akvaryumu çok dahil etmek istemiyorum konuya daha fazla kafa karışıklığı vs. olmasın diye.

Elimde şuan SunSun HW 602B filte var yine eski sistemden.
içinde 3 adet sünger ve bir elyaf var. Herhangi bir malzeme yok bunlar haricinde. İçini nasıl ayarlamalıyım bilmiyorum daha önce dış filtre de iç filtre de kullanmadım.
Motoru bi şekilde çalıştırdım ve bi debi alabildim fakat yeterli mi bilmiyorum bu sebepten video çektim onu da ekliyorum. Yeterli gibi duruyor mu ?

[URL]https://www.youtube.com/shorts/gt7RLvfqwXM[/URL]

Markasını hatırlamadığım bir ısıtıcı var dışı komple metal. (Modelini de yazarım yakında)
Hava motoru var ve çalışıyor. (Borusu değiştirilecek.)

Kumlar ve dekoratif aksesuarlarda uzun zamandır beklemiş ama fena durumda değil.

Kum değişmeli sanırsam ayrıca bir de aydınlatma gerekli.
Tür olarak bakımı kolay izlemesi keyifli bir tür lazım.
Akvaryum camını porçöz diye bir şey varmış sanırım onla temizleyelim mi?


Bu konuya yardımcı olan herkese şimdiden teşekkürler.

[EDIT]yiitferhat,2024-01-06 15:04:45[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 5000
GhostKoiÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2024 00:49
Güzel bir düşünce.
Yurt yönetiminden maddi manevi tam bir destek aldınız mı? Isıtıcı, aydınlatma ve filtrenin sürekli sabit elektrik masrafı olacaktır. Buna balıklar, yemler, bakım malzemeleri, gerektiğinde ilaçlar eklenecek. Büyük akvaryumu kurduğunuzda ise masraf çok daha katlanacak.

Sürdürülebilirlik açısından sorumluluğu 7/24 sizinle paylaşacak en az 1 ortağınız olmalı. 1 yıl sonra ya da daha kısa bir zamanda mesela yurttan ayrıldığınızda akvaryumlar ne olacak? Projeyi devredebileceğiniz kişiler baştan hazır olmalı.
Diğer öğrencilerden balıkları rahatsız edecek, yabancı cisim atacak, gereksiz yemleme yapacak, sabote edebilecek olanlar çıkacaktır. Bunu nasıl kontrol edeceksiniz?

120 litreyle başlayıp onu kurduktan sonra diğerine geçmeniz daha mantıklı olur.
Elinizdeki filtre max 80 lire için yeterli fakat canlı sayısını fazla tutmazsanız ya da ek bir pipo ya da şelale ya da iç filre kullanırsanız işinizi görür.
Bu hacimde büyük ve gösterişli canlılar besleyemezsiniz. Fakat sayıyı az tutarak güzel bir karma tropikal akvaryum kurabilirsiniz. Neon, rasbora, ember tetra, canlıdoğran, corydoras gibi sürü balıkları olabilir. Gurami, melek.... Faka bunların hepsini akvaryuma doldurmamalısınız. Japon, asronot, afrika ve amerikan çiklitleri gibi gösterişli balıklar ise tür uyumu gözetilerek 600 litrede beslenebilir. Fakat bunun için en az 1500-1800 litre çeviren bir dış filtre ya da sump lazım. Böyle bir filtrenin fiyatı 5000 tl den başlıyor.
"[B]Akvaryum camını porçöz diye bir şey varmış sanırım onla temizleyelim mi[/B]?"
Porçöz ya da herhangi bir kireç çözücü kullanabilirsiniz. Fakat cildinize temas etmesin. Pamuk ya da beze damlatabilirsiniz. Sonra bol suyla durulamak gerek.
Kolay gelsin, keyifli hobiler.[EDIT]GhostKoi,2024-01-07 00:57:07[/EDIT]

Beğenenler: [T]232795,yiitferhat[/T][T]123966,ali[/T]
Teşekkür Edenler: [T]232795,yiitferhat[/T]
+1: [T]235255,AETHM[/T][T]232795,yiitferhat[/T][T]123966,ali[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yiitferhatÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 157
yiitferhatÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2024 20:44

Merhabalar, öncelikle değerli yanıtınız için çook teşekkür ederim.

[K]Yurt yönetiminden maddi manevi tam bir destek aldınız mı? Isıtıcı, aydınlatma ve filtrenin sürekli sabit elektrik masrafı olacaktır. Buna balıklar, yemler, bakım malzemeleri, gerektiğinde ilaçlar eklenecek. Büyük akvaryumu kurduğunuzda ise masraf çok daha katlanacak.[/K]

- Yurt müdürü kendisi destekliyor, nasıl yaparız şöyle yapalım ablalara temizletelim tarzı konuşuyor, işte ne yaptın çalışıyor mu gibi sorular soruyor. Kendisi de iyi geleceğinin farkında ve mekan bile seçmiş akvaryumlara. Eğer ilki başarılı geçerse ikincisinin oluşturacağı büyük yük en azından daha aza indirgenir böylelikle ikinci akvaryumu da kurmak mümkün olabilir ilkinin başarısına bağlı olarak.
Yurt masraflarını kendisi değil kuruma bağlı olduğu için binanın giderine eklenecektir çok sorun edileceğini sanmıyorum en nihayetinde 200 kişi için çalışılıyor...

[K]Sürdürülebilirlik açısından sorumluluğu 7/24 sizinle paylaşacak en az 1 ortağınız olmalı. 1 yıl sonra ya da daha kısa bir zamanda mesela yurttan ayrıldığınızda akvaryumlar ne olacak? Projeyi devredebileceğiniz kişiler baştan hazır olmalı.
Diğer öğrencilerden balıkları rahatsız edecek, yabancı cisim atacak, gereksiz yemleme yapacak, sabote edebilecek olanlar çıkacaktır. Bunu nasıl kontrol edeceksiniz?[/K]


- Besleme ve bakım olarak bu sorumluluğu alacak olan öğrenciler olacaktır, en kötü bir personele verilebilir. Yurtta 10a yakın personel var.

Kamera önünde olacak akvaryum. Yemleme için ellerinde yem olması gerekli öyle kolay erişilebilir olmayacak fakat kantinde olacak. Bunu bir şekilde önlemeliyiz haklısınız.

[K]120 litreyle başlayıp onu kurduktan sonra diğerine geçmeniz daha mantıklı olur.
Elinizdeki filtre max 80 lire için yeterli fakat canlı sayısını fazla tutmazsanız ya da ek bir pipo ya da şelale ya da iç filre kullanırsanız işinizi görür.
Bu hacimde büyük ve gösterişli canlılar besleyemezsiniz. Fakat sayıyı az tutarak güzel bir karma tropikal akvaryum kurabilirsiniz. Neon, rasbora, ember tetra, canlıdoğran, corydoras gibi sürü balıkları olabilir. Gurami, melek.... Faka bunların hepsini akvaryuma doldurmamalısınız. Japon, asronot, afrika ve amerikan çiklitleri gibi gösterişli balıklar ise tür uyumu gözetilerek 600 litrede beslenebilir. Fakat bunun için en az 1500-1800 litre çeviren bir dış filtre ya da sump lazım. Böyle bir filtrenin fiyatı 5000 tl den başlıyor.[/K]

-Pipo vs. ekleme yaparım, teşekkür ederim. Fakat önerdiğiniz türler arasında en dayanıklısı hangisi olur? Ufak değişkenlerden diğerlerine göre en iyi tepkiyi verebilecek olanı arıyorum bi tık.
Diğer akvaryum için olan önerileriniz içinde teşekkür ederim. Bunları da ileteceğim müdür bey'e.


Çok çok teşekkür ederim gerçekten çok önemli benim için bu yanıtlarınız.




Teşekkür Edenler: [T]125030,GhostKoi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 5000
GhostKoiÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2024 23:22
Ablalara temizletmeyin. [:cik:] Bakımını personele bırakmayın. Böyle yapılacaksa hiç bu işe girmeyin. Başında sorumlu, ilgili ve bilgili kişiler olmazsa o iş yürümez. Alt sınıflardan meraklı 1-2 kişiye öğretmelisiniz. Sonuçta orada kalıcı değilsiniz.

Tür konusu uzun uzadıya anlatılamaz. Araştırmanız ve beğenileriniz konusunda tercih yapmanız gerekiyor. Dayanıklı tür yoktur. Bakım şartları sağlandığında bütün türler dayanıklıdır. Bazısı daha fazla özen ister. Zorluk seviyelerine ve uyumluluk konusuna ansiklopediden bakabilirsiniz.[:iyi:]

Beğenenler: [T]123966,ali[/T]
Teşekkür Edenler: [T]232795,yiitferhat[/T]
+1: [T]123966,ali[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir