Müdür için tavsiyelerinizi bekliyorum.


DecusÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2011
İl: Adana
Mesaj: 2
DecusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2011 03:30
    Arkadaşlar öncelikle merhaba, yaklaşık 6 aydır bu forumu takip ediyorum. Yeterli bilgi almadan ve gerekli konuları okumadan, birşeyler yazmak yada üye olmak istemedim. Fakat gün geldi ve bir kaplumbağa bakmaya karar verdim.

    Kaplumbağaları sahiplenmeden önce, iş yoğunlumdan ve yazıların kaliteli içeriğinden dolayı yaklaşık 3 ayda bitirebildiğim Su Kaplumbağası Bakımı Ve Akvaryum başlığından edindiğim bilgiler ışığında öncelikle akvaryumu (teraryumu) kurmaya karar verdim. İnternetten yaptığım araştırmaların sonucunda hazırladığım bir listeyle "Akvaryum İmalatçılığı" da yapan bir Petshop'a gittim. Kapıdan içeri girdiğim anda 80(boy)x50(en)x30(yükseklik) ölçülerinde, kuru alanı bulunan bir akvaryumda yaklaşık 12-15 cm kabuk boyuna sahip, çok hareketli ve çok sevimli erkek bir kaplumbağa gördüm. Petshop'un yetkilisi bana bu kaplumbağa'nın çok iyi şartlarda bir arkadaşı tarafından 2,5 - 3 sene boyunca bakıldığını ve bakan kişinin yeni işi dolayısıyla kaplumbağayı ona bıraktığını ve satılık olmadığını söyledi. Kuru alanda ışıklandırma yoktu ve hemen bu forumdan öğrendiklerimle karşı atağa geçtim ve bu kamplumbağanın böyle bakılmaması gerektiğini söyledim.

    Aslında aklımda yavru kaplumbağa tedarik etmek vardı ama "Müdür"ü görünce tüm planlarım alt üst oldu. Petshop yetkilisi benim kaplumbağa bakımından anladığımı anlayınca (belkide harcamaya kalktığım parayı duyunca) bana "Müdür" ü verebileceğini söyledi.

    Adana'da yaşıyorum ve istediğim akvaryumu bulamadım. Öncelikle Ankara'da bulunan imalatçıdan özel yapım bir akvayum sipariş ettik (100x50x50). Diğer detayları aşağıda yazacağım. Akvaryumu kargoyla alamıyoruz. O yüzden firmanın Adana'ya gelmesini bekleyeceğim. 20 gün içinde dediler. Bu da "Müdür"ün 20 gün daha Petshop'ta kalacak olması anlamına geliyordu. Bende Petshop'taki çocukla anlaştım. "Müdür" için kuru alana ışıklandırma sistemi ve akvaryum ısıtması hazırlayacağız ve en kaliteli yemlere geçeceğiz. (Masrafları ben karşılaşayacağım.)

    Şimdi satın alacağım ekipmanları listeleyip sorularıma geçmek istiyorum. Yavru kaplumbağa bakımı hakkında artık birçok bilgi biliyorum. Yalnız "Müdür" en az 3 yaşlarında olduğundan araştırmalarımın çok tıkandığını belirtmek isterim. Aşağıda sıraladığım ürünler haricinde sizce gerekli olan, tavsiye edebileceğiniz; yenilikler veya değişiklikleri yazarsanız çok memnun olurum. "Müdür"ün resimlerini en kısa zamanda yükleyeceğim.

Ekipmanlar ve Fiyatlar
Akvaryum (Teraryum)   : 8 cm cam kalınlığında, siyah metal çerçeveli 100x50x50 (250 lt.).145,00 TL
Dış Filtre                       : Eheim 2228 Profosyonel Dış Filtre ( Dolu ) 1050lt/h......................386,00 TL
Akvaryum Isıtıcısı          : Jager Akvaryum Isıtıcısı 300 watt.................................................. 54,50 TL
Kuru Alan                      : Hagen Exo Terra Turtle Bank Kaplumbağa Adası (40x24,50).........65,50 TL
UVB Lamba                   : Exo-Terra Repti Glo 5.0 (20 watt - 60 cm)......................................28,00 TL
Gece Lambası               : Exo-Terra Night Glo Moonlight Lamb (50 watt)................................7,50 TL
Akkor Lambası              : Exo-Terra Sun Glo Halogen Day (50 watt).....................................17,00 TL
Armatür                        : Exo-Terra Glow Light (10" - 25,4 cm) (2 Adet)...............................96,00 TL
Termometre 1               : Exo-Terra Yuvarlak Termometre....................................................12,00 TL
Termometre 2               : Sera 8902 Precision Hassas Termometre......................................13,00 TL
Elektrik Zamanlayıcı      : Unitec Dijital Haftalık Zamanlayıcı Priz (2 Adet)..............................88,00 TL
Yem 1                           : Tetra Reptamin (250 ml)................................................................13,00 TL
Yem 2                           : Sera Raffy P (250 ml).....................................................................13,00 TL
Yem 3 (Mür. Bal. Kem.) : Pet Plus Cuttlefish Bone..................................................................4,00 TL
 
Not: Lambalar ve Armatürler Ebay (satıcı:mel-co) fiyatlarıdır, dolayısıyla kargo ücreti de eklenecektir üzerilerine. Toplam 5 parça ürünün yaklaşık kargo fiyatı için satıcıdan cevap bekliyorum ancak tahmini fiyatı olarak 120-150 TL diyebilirim.

    Yukarıda da belirttiğim gibi akvaryum 20 güne gelecek. Bu ürünlerin çoğu hazır, diğerlerinide 20 gün içinde temin etmeye çalışacağım. Şimdi sorularıma geçiyorum;
  1. Exo-Terra lambaları (Night-glo hariç) ve büyük armatürü Türkiye'de bulamadım. Olaki Ebay'den sağlayamazsam, bunlar yerine hangi markaları önerirsiniz?
  2. Seçtiğim yemler; "Müdür"ün en az 3 yaşlarında olduğunu varsayarsak; yeterli gelir mi? Değişiklik veya ek olarak neler önerirsiniz? Beslenme/Diet programı nasıl olmalıdır?
  3. Vitamin takviyesi için hangi marka ve hangi vitaminleri önerirsiniz?
  4. "Müdür" uzun bir süre yavru kaplumbağalarla beraber kalmış. Petshop'ta ve hiçbir sorun olmadı diyorlar. Yanına 1 veya 2 tane yavru kaplumbağa koyabilirsem herhangi bir sakıncası olur mu sizce? 2 tane daha yavru kaplumbağa gelirse akvaryumum yetersiz kalır mı?
  5. "Müdür"ün gerçekten kaç yaşında olduğunu anlamamın bir yolu var mı? (Fotoğraflarını en kısa zamanda yükleyeceğim.)
    Şimdiden sabrınıza ve ilginize çok teşekkür ederim. Yorumlarınızı ve önerilerinizi sabırsızlıkla beklediğimi belirtip, saygılarımı sunarım.

    İnş. Müh. Deniz Cankara

Decus2011-02-17 03:31:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2011 05:02
Çok etkilendim, size yardımcı olmaya çalışmamak mümkün mü. Seçimleriniz mükemmel, Müdür müthiş şanslı bir çocuk :) 
 
Benim yorum ve cevaplarım;
 
  • Harika bir akvaryum hacmi, Müdür bir erkek kaplumbağa olduğuna göre ömürlük olacaktır bu. Gerçi hazır kuru alanlardan seçmişsiniz ama daha sonraları akvaryum dışında kuru alanlardan planlayarak su hacmini full kullanabilirsiniz. Mesleğiniz de tam bu iş için, süper bir dizayn ortaya çıkaracaksınızdır. Ama önce Müdür'ü biraz daha tanıyın, ihtiyaçlarını, davranış alışkanlıklarını gözlemleyin derim, yavaş yavaş tasarlar akvaryumunuza uygun geniş bir kuru bölge yapabilirsiniz. Müdür erkek olduğu için kumlu kuru alan yapmanıza da gerek olmayacak.

 

  • Ben de bu dış filtreyi kullanıyorum son birkaç aydır, son derece harika, ısıtıcıdan lambalara tüm seçimleriniz en kaliteli markalardan ve akvaryum hacminize çok çok uygun. Çift zamanlı prize kadar düşünmüşsünüz, tekrar tebrik ederim.

 

  • Exo-terra UVB lambalar Türkiye'de bulunuyor, 5.0, 8.0 uygun olur, gerçi stok sıkıntıları olabiliyor bazen, yine de Exo Terra sürüngen ürünlerinde en iyi marka, bulamazsanız size birkaç petshop linki göndereyim, bir bakarsınız. Sera UVB special, Sylvania Repistar diğer UVB lambası bulunan markalar ülkemizdeki. Sun Glo ve Glow Light ise ekstra masraf olur bence; amaç sadece kuru bölgeyi ısıtmak çünkü, normal spotlardan kullanmanız yeterli. Az ışık çok ısı veren gece lambaları ise özellikle kuru bölgede uyumayı tercih eden kaplumbağalar için faydalı, bunu bulabilirseniz alabilirsiniz, ama bu da çok elzem değil, daha çok gececil sürüngenler için kullanılıyor, ışık vermeyen seramik ampuller de bu amaçla kullanılabiliyor sanıyorum.

 

  • Yemleriniz de çok iyi. Müdür, artık erişkin bir kaplumbağa olduğu için protein ağırlıklı bu yemlerden daha nadir yemeli, daha çok bitkisel beslenmeli. Otçul sürüngenler için olan Sera Herbivor'dan alabilirsiniz, arada Sera Mineral yada Sera Carnivor da verebilirsiniz. Yani Tetra Reptomin, Sera Raffy P, Sera Carnivor ve Sera Mineral değişimli az az verilirken, nispeten daha çok Herbivor ve bol bol da sağlıklı bitkilerden yemeli. Hergün bol bol yiyebileceği sağlıklı bitkiler karahindiba, yeşil ve kırmızı kıvırıcık marul, dereotu, roka, ebegümeci, fesleğen ve su bitkileri. Haftanın bazı günleri zaten hiç hazır mama olmadan sadece bitkilerden yemeli. Bunlar dışında arada kabak, asma yaprağı, gül-karanfil gibi çiçeklerden; ve nadiren de turunçgiller harici meyvelerden ve belki çok az da havuç eklenebilir menüsüne. Akla gelmeyen pek çok bitki ise çeşitli nedenlerden iyi değil; ıspanaki, lahana gibi mesela.

 

  • Mürekkep balığı kemiği her daim akvaryumunda bulunsun, hatta yem kutularının içine koyup kokusunun sinmesini sağlayabilirsiniz, arada gider kemirir. Vermeden önce üstündeki sert kısmı kazımalısınız. Sera Reptilin de iyi bir vitamindir.

 

  • Yavru kaplumbağalar için her zaman risk var, ben yerinizde olsam bunu göze almazdım. Belki ilerde boyuna uygun bir dişi için ayrı akvaryum kurarsınız.

 

  • Kabuk boyundan tahmin yürütmek tek yol yaşını anlamak için. İyi koşullarda yaşadıysa, büyük ihtimal dediğiniz yaşlardadır, belki biraz daha büyük de olabilir.

 

Tekrar tebrik ediyor, Müdür'e çok sağlıklı bir ömür diliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DecusÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2011
İl: Adana
Mesaj: 2
DecusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2011 01:29
Huzurlarınızda "Müdür"










Decus2011-02-19 03:20:58

Pınar hanım, öncelikle gösterdiğiniz ilgiden dolayı size çok teşekkür ederim. Önerilerinizi dikkate alacağıma emin olabilirsiniz. Beslenme hakkında, kafama takılan ufak sorular oluştu. Bunları cevaplarsanız çok sevinirim;
  • Yemleme konusunda, kuru yem verirken, günde iki kez "Müdür" ün kafasının büyüklüğü kadar porsiyonlar uygun olur mu?
  • Bahsettiğiniz sebzelerin (özellikle karahindiba, ebegümeci, fesleğen) kurutulmuş hallerini mi yoksa taze yapraklarını mı almalıyım? (Bazılarının çayı bile mevcut.)
  • Karahindiba, ebegümeci ve fesleğen gibi bitkileri nereden temin edebilirim?
  • Bu sebzelerin porsiyonları ne kadar olmalıdır?
  • Örnek olarak aşağıdaki gibi bir program "Müdür" e uygun olabilir mi?
Pazartesi   : Tetra Reptomin + Bitki
Salı            : Bitki + Sera Harbivor
Çarşamba  : Sera Raffy P + Bitki
Perşembe  : Sera Carnivor + Sera Harbivor
Cuma         : Bitki + Sera Harbivor
Cumartesi  : Sera Mineral + Bitki
Pazar         : Bitki + Sera Harbivor
  • Mürekkep balığı kemiğini dediğiniz gibi sert tabakası alınmış halde akvaryumun içine bırakacağım. Vitamin için önerdiğiniz Sera Reptilin'i nasıl ve ne dozajda kullanacağım?
  • Suyun yüksekliğini 30 cm yapmayı planlıyorum. Böylece 150 lt su muhtevası olacak. Ayrıca süs olarak okuduğum kadarıyla plastik bitki fazla tercih edilmiyor. Ayrıca küçük parçalı süs veya taşlarda koymayı düşünmüyorum. Önerebileceğiniz yada link verebileceğiniz süs veya taşlar nelerdir?
"Müdür"ün fotoğraflarını yukarı koydum. Size ilginiz ve değerli görüşlerinizi paylaştığınız için tekrar tekrar teşekkür ederim. Saygılarımla. Deniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

druzhokÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 303
druzhokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2011 20:31
Rica ederim Deniz Bey, Müdür maşallah çok sağlıklı bir kaplumbağa. Düzenli UVB ışığı ile renklerinin daha da canlanıp sağlıklı bir şekilde yaz aylarında kabuk değiştirdiğine de şahit olacaksınız :).
 
Sorularınızla ilgili;
 
  • Benim de bu yaşlarda bir erkek kaplumbağam var; günlük toplam hazır yem miktarını kafa hacmi kadar vermek uygun. Yalnız haftada 4 kere bu şekilde hazır mama vermeniz yeterli, diğer 3 gün sadece bol bol bitki ve belki dayanamazsanız birazcık da Herbivor. Çok obur, çok fırsatçıdırlar; çok yalvardığından ben kıyamıyorum ve bu 4xkafa hacmi haftalık miktarı günlere az miktarda dağıtıyorum ve böylece sadece 1 gün sadece bitki veriyorum. Dolayısıyla bu programda salı, cuma, pazarda bitkinin yanında sadece birkaç tane herbivor vermek yerinde olur. Programınız çok uygun.

 

  • Bitkileri taze olarak verebilirsiniz, en faydalı hali böyle. Fakat tamamen otçul olan kara kaplumbağaları için sürekli temin gerektiğinden kurutarak da yedirildiğini okuyorum, bu su kaplumbağaları için de geçerli olabilir bu durumda. Eğer hiç alışmadıysa ilk başta bitkilere çok zor alışacaktır, ama zaman ve sabırla deliler gibi onları da yemeye başlıyorlar :)

 

  • İzmir'de karahindiba "radika" ismiyle hemen hemen her manavda satılıyor, Adana'da bu şekilde satılır mı bilmiyorum. Özellikle marul şeklinde büyük köklü olanlar "tatlı radika" diye geçer ve bu kesinlikle bizim kaplumbağamızın favorisi. Fakat bu bitkileri toplamak da mümkün, karahindiba hani şu her yerde açan sarı çiçekli bitki. Fesleğeni de saksıda alıp veriyorum. Aynı şekilde o da manavlarda "reyhan" diye de değişik bir cins olarak satılır. İlk gruptaki bitkiler sınırsız, her zaman istediği kadar yiyebilir, yeterki suda çürüme yapmasın.

 

  • UVB lambanız ve sağlıklı bir beslenme programınız olduğunda vitamin çok da şart değil. Ben bu vitamini sadece ayda bir kez kullanıyorum, üstünde ağırlığına göre kaç damla vereceğiniz yazacak, kuru mamalarına damlatıp emdirerek doooğru ağzına :)

 

  • Yapay olan bitkiler tek alternatif aslında, canlı bitkileri hemen yiyip söküyorlar. Ben çok büyük 2 yapay bitki koydum, aralarına saklanmayı, gizli kuytu köşeleri severler, suda tutunarak durmalarına da yardımı olur. Akvaryum için üretilenlerden alırsanız sorun olmaz, çok kolay kopanlardan da olmasın. Ayrıca kütük de ekleyebilirsiniz, özellikle bulabilirseniz red moore kütükler harikadır, mangrowlarsa suyu renk olarak biraz sarartır. Yada sert, sivri kısmı olmayan, düşme, devrilme riski taşımayan düzgün kayalar yada kayrak taşları da olabilir. Tabanda küçük ebattaki malzemeler riskli olabiliyor, çünkü onları da yeme eğilimi gösteriyorlar, eğer keskin taşlarsa sindirim sistemine zarar verebiliyor. Bu durumda ya kafalarının en az 2-3 katı büyüklükteki taşlar olabilir yada çok küçük, ince, yuvarlak dere taşları. Bunun dışında akvaryumlar için üretilen tüm süs eşyaları olabilir, tamamen sizin zevkinize kalmış. Otuz.com'da güzel kaya ve taşlar mevcut, ayrıca taş marketlerden de sınırsız çeşitte bulabilirsiniz, juenpetmarket'te de çok çeşitli akvaryum süsleri var. Yeterki koyduğunuz her malzemeyi sağlamlık, yutulma, devrilme, koparılma, arada sıkışma riskini değerlendirip alın. Genelde kabuklarını kaşımak için akvaryum içindeki bu malzemeleri kullanırlar.

 

Kolaylıklar dilerim, heralde Müdür Bey'in evinizde ağırlamak için artık iyice sabırsızlanıyorsunuzdur :)

 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir