Müdahaleye rağmen pH neden düşmüyor?


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 16:20
En garanti yöntem sudaki (-) iyonların derişimini düşürmektir. Bunun için suya saf su veya safa yakın su eklenir. Bu amaçla piyasadan saf su tedarik edebileceğiniz gibi RO(reverse osmos, ters osmos) cihazı da kullanabilirsiniz.

Bunun dışında karbonatlı bileşikleri suyu belirli bir elektromagnetik alana maruz bırakarak çökerten cihazlar da var. İletkenlik açısından pek faydası olmuyor ama hem KH'ı hem de GH'ı ciddi şekilde düşürebiliyor.

Ayrıca iyon değişim reçineleri de kullanılabilir. Karbonat ve bikarbonatı tutabilecek reçineleri araştırabilirsiniz. Nereden alabileceğinizi bilmiyorum. Su arıtma malzemeleri satanlardan belki bulabilirsiniz. Yalnız reçine kullanacaksanız hangi reçineyi kullanacağınızı iyi araştırın, satıcının size vereceği şey alakasız olabiliyor.

Bunlara ek olarak kimi kimyasallar önerebilirim ama canlılar üzerinde nasıl bir etki yapacağı konusunda fikrim yok, o yüzden oralara hiç girmeyelim. En garanti yöntem RO gibi duruyor.
onuruygun2010-02-15 16:22:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

babaranÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 11
babaranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 16:27
En uygunu reçine olacak gibi duruyor. Teşekkürler.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2010 05:34
Onur Bey,

Elektromagnetik alana maruz kalarak kireç çökertme yöntemlerinin ne kadar sağlıklı olduğunu merak ediyordum aslında, 
http://www.magnetix-tr.com/ sitesinde şöyle bir bilgi yer alıyor:

"Kristalleşerek tortu ve kireçtaşını oluşturan pozitif yüklenmiş CaCO3 ve MgCO3 gibi mineral tuzları suda çözünür yapıya dönüşürler.Dolayısıyla yüzeylere tutunarak kireçtaşı oluşması engellenir ve suyla birlikte akarak uzaklaşırlar."

Aslında tam olarak faydalı olmayacağını çıkardım bu yazıdan, sonuçta bizim istediğimiz bu maddelerin (Ca ve Mg) suda daha az çözünmesi gerektiğidir, yanlış mıyım ? Eğer durum böyle olacak ise bu tip kireç önleyiciler işe yaramayabilir.

Sizin bahsettiğiniz ürün benim yukarıda linkini verdiğim ürünle aynı mıdır, yoksa başka mıydı ?

Reçine konusunu biraz daha açabilmeniz mümkün müdür , tuz oluşması durumlarından bahsetmiştik bazı yazılarda, tabi benim yine gördüğüm asitten geçirmenin tuz oluşumunu engellediği, ama sizin de görüşleriniz varsa belirtirseniz sevinirim.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2010 13:05
Linkini verdiğiniz ürün bahsettiğim teknolojiyi kullanan ürünlerdendir. Elektromagnetik alanla çökertme işlemleri yapan cihazlar değişkenlik gösteriyor. Piyasada hangi verimde çalışacak cihazlar bulunabilir bilmiyorum ama yurt dışında gayet yüksek verimli cihazlar olduğunu biliyorum.  Ciddi ciddi RO almayı düşündüğüm bir dönemde bu teknolojiyi epey araştırmıştım, yabancı sitelerde yüksek sertlikte sudan epey iyi verimler veren cihazlar olduğunu deney verileriyle görmüştüm. Sadece çözüm önerilerinden biri olarak ele aldım, bu tip cihazlar bulunabilirse sadece KH ve GH sorunu olup RO'ya ihtiyaç duymayacak kişilere yardımı dokunabilir. Yine de tamamen RO'nun yerini tutmaz.

Reçine konusunda çok ayrıntılı bilgim yok ama karbonat derişimini düşüren reçineler var diye hatırlıyorum. Doğrudan reçine adı veremem, çok ayrıntılı bilgim yok. Bu sebeple araştırılmasını önerdim. Ayrıca bu tip bir reçine kullanılsa bile RO gibi ani bir etki yapmayacağı, üzerinden su geçtikçe yavaş yavaş etki yapacağı ortada.

O başka konuda konuştuğumuz zeolitin tuttuğu metallere karşı ortama sodyum vermesi durumu. (-) değerlikli iyonları tutan iyon değişim malzemelerinde genellikle ortama sodyum gibi metaller verilmiyor bildiğim kadarıyla. Mesela benzetme şeklinde bir örnek vereyim, zeolit ortamdan bir metali, mesela potasyumu çekip ortama Na verse o zaman bitki tarafından kullanılamayacak bir madde ortama verilmiş olur ve gereksiz yere hem bitkinin besini kullanılamaz hale gelir hem de ortamda yine bitkinin kullanamayacağı Na bulunur. Bahsettiğim reçinedeki durumda ise mesela CaCO3 , CaSO4 olarak ortama verilir ki bitki açısından daha bile iyi olur. (Burada CaSO4 sadece örnek olarak verildi, hangi reçineyle hangi ürünün çıkacağını bilmiyorum, işin mantığına değinmek için anlattım.) Bu tip tartışmalarda tuzlanmadan bahsedilirken o tuzun bitki tarafından kullanılıp kullanılamayacağı önemlidir. Bu kdurumu da belirleyen genellikle o tuzun katyonudur.

Asit kullanma durumunu tam anlayamadım, neyi asitten geçiriyoruz? Reçineyi, tuzu?

Bu arada RO dışındaki seçenekleri saymamın sebebi "RO almak lazım" gibi kesin bir yargı ile insanları masrafa sokmak yerine diğer çözüm olabilecek yolları da önermeye çalıştım. Tabii bu saydıklarım arasında en etkili yöntemin RO olacağını ekleyeyim. Sadece biraz masraflıdır...





Bir kaynak buldum, fotoğraf ekliyorum. Sentetik anyon değiştiricilerden önceki weak-acid ile başlayan kısım burada önemli.



Resimden bu şekilde okumak zor oluyor. Resim 178 kB, 1280x937 boyutlarındadır. Resmi indirip pokursanız daha rahat edersiniz.
onuruygun2010-02-16 14:03:49

Kitap Adı: Environmental ion exchange: principles and design
Yazar: Anthony M. Wachinski,James E. Etzel

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2010 23:43
Cevap ve link için teşekkürler. Sizin gibi ben de RO almamak için alternatif araştırıyordum, hatta bu elektromagnetik çökerticileri de epey önce görmüştüm nette gezerken ve dediğiniz gibi yurtdışında bu işi yapıp sonuca ulaşanları gördüm. Ama benim linkini gösterdiklerimden farklı gibiydi bulduğum ürünler ve Türkiye'deki ürünler hakkında pek de detaylı bilgiye ulaşamadığım için araştırmayı bırakmıştım, tekrar söylemeniz iyi oldu, açıkcası bu konuda siz ve sizin gibi kimya bilgisi üst düzey olan kişiler öncü olursa RO alternatifleri bulunabilir. Şu tip reçine ve şu elektromagnetik çökertici kombinasyonu ile KH ve GH şu kadar düştü ve ortama salınan bileşikler şunlardır, bitki için uygundur/değildir gibi... Eğer bu tip bir araştırma yaparsanız inanın çok makbule geçer ve ben de elimden geleni yaparım maddi manevi... RO fiyatları ortada, iyi bir cihaz 500 TL civarında oysa ki bu tarz kombolar ile yüksek verim elde edilebilirse 50-100 TL arasına çözüme ulaşılabilir.

 Kimya bilgimin linkteki tepkimeleri anlayacak düzeyde olmadığını düşünsem de kısmen anladığım şu. Zayıf asit katyon reçineleri su yumuşatmak için iyi bir alternatif, sanırım dediğim gibi de kuvvetli bir asit ile yıkandıklarında (HCl olabilir) tekrar kullanılabiliyorlar. Benim de söylemek istediğim buydu asit ile yıkanınca derken. Reçineyi 1M HCl ile yıkayıp iyon değişimi sayesinde birtakım tuzlardan kurtulmak mümkün olsa gerek. Amcam uzun süre kimya teknisyeni olarak görev yaptı ODTÜ Gıda ve Kimya Bölümlerinde, bana da o söylemişti biz böyle yapıyoruz reçinedeki tuzdan(bahsettiği NaCl olsa gerek) kurtulmak için diye.Ama makalede sodyum üzerinde etkisinin az olduğu yazıyor yanlış anlamadıysam, buradaki durumu açığa kavuşturursanız sevinirim...

 Kendisi RO ve Su arıtıcı filtreleri de satıyor, onlarda da aynı işlemi uyguluyor(HCl ile yıkama). 
"Yahu biz içiyoruz bu kadar dert etmiyoruz sen balıklara,bitkilere niye bu kadar düşünüyorsun?" deyince soru sorasım da kaçıyor açıkcası...Kahkaha

İnşallah alternatif bulma işlemleri sonuç verir, yoksa istemeyerek bir dolu para vereceğim ben de RO ya.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasmutÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 29/08/2007
İl: Agri
Mesaj: 786
yasmutÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2010 02:19
PH konusunda kimyasal bazı bilgiler vermek isterim. Sularda Ph herzaman yükselme eğilimi gösterir. RO suyu dahi havayla temas ettikçe PH'ı yükselir. Asit - baz dengesi kuruluncaya kadar  değişim oluşur genelde sular 7,6 ph seviyelerine çıkarlar. Kullandığınız düşürücüleri düzenli aralıklarla kullanarak ph'ı sabitleyebilirsiniz. Veya uygun miktarda ortama asit salan maddeler ile sabitlemek mümkündür (torf). Co2 yi düzenli vermekte ph sabit tutmakta etkilidir. Bunun dışında asit ekleyip  veya co2 verip ph 'ı düşürdükten sonra bu maddelerin kullanımı kesilirse ph  tekrar yükselmeye başlar. Asit ekleyip ph'ın kendiliğinden sabit kalması kimyasal olarak imkansız bir olaydır.

Ph'ın sabit kalması için akvaryum suyunun bir tampon çözelti haline gelmesi gerekir. Bunun İçinde birbirine uygun asit ve baz çiftleri olması gerekir. Buda mümkün değildir.

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2010 02:38
Tunç Bey RO alternatifleri konusunda yukarıdaki bilgiler ışığında yazarsanız beni memnun edersiniz. Elektromagnetik alana bağlı çökelme ve reçine konusunda ne düşünüyorsunuz ? Hangi reçineler bitkili akvaryum için kullanılabilir ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2010 03:48
Tunç Bey, bahsettiğiniz mekanizma nasıldır? Karbonat ve bikarbonat tamponlaması dışında(bu maddeleri çekeceğimiz için soruyorum) bu bahsettiğinizsüreç nasıl gelişiyor?

Mesela CO2'nin CO2-->Karbonik asit-->Bikarbonat şeklindeki süreci gibi çözünen gazlar tamponlayıcı madde oluşturup pH'ı mı yükseltiyor? Yoksa bu işin içinde başka bir mekanizma mı var?
onuruygun2010-02-17 03:49:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir