ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
There is a once in a lifetime experience
SON 10 MESAJI
teşekkür ederim :)
merhaba arkadaşım ben sana bi yer öneriyim
perpada bi su arıtım sistemi satan bi firma
yaklaış 300-350 ytl ev tipi reverse osmozgerçekten ilgileniyorsan ordan birisinin telefonunu veririm. kızın cep teli var sadece. ondan nette yazmak istemedim açık açık olmazsa özelden atarım.
saygılar...
merhaba arkadaşlar yeni akvaryum kuruyorum da size bir konuda danışmak istedim. ramirezi beslemek istiyorum ve akvaryuma ince kum koyayı düşünüyorum. ancak dip sifon yapılırken bi sorun oluşuyormu ?
daha önce hep büyük çakıl parçalarında baktım dolayısıyla pek sorun olmadı.
tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim
saygılar...
merhaba mert bey öncelikle emeğinize sağlık. çok güzel fotoğraflar çekmişsiniz.
merak ettiğim birşey var. bu balıklar hangi özelliklere göre derece alıyorlar, nelere dikkat ediliyor, belli bir standardı var herhalde?
bizi bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim :)
iyi günler dilerim...
teşekkür ederim mert bey söylediklerinizi araştırdım hatta bi kısmını herkesle paylaşmak istiyırum.az çok fikir verici bilgiler.
saygılar...
Aktif karbonun yaygın uygulama alanı, suyun içinde mevcut organik madde, renk, koku, tat ve klor giderimidir. Ancak burada, sözkonusu olan sadece fiziksel bir süzme işlemi değildir. Aktif karbon sistemler, fiziko-kimyasal arıtma yapan sistemlerdir ve suyun arıtılması esnasında adsorpsiyon mekanizması işlemektedir. Aktif karbon kömürümsü ancak çok geniş yüzey alanına (1000-1500 m2/gr) sahip bir malzemedir. Organik kirliliğin olduğu sularda ve klor giderme amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.
Aktif karbon ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir konu, bakteri üremesi için uygun ortam oluşturabilmesidir. Çünkü, aktif karbon organik maddeyi tutar ve eğer suda bakteri varsa, bakteri bu organik maddeyi besin olarak kullanarak üreyebilir. Bu gibi durumlarda bakteri kaçağı oluşumu mümkündür. Bu sebeple aktif karbonun öncesinde ve sonrasında suyun dezenfekte edilmesi önemlidir.
Aktif karbon sistemlerin dizaynında, ünite tankı içindeki yatak hızının klor giderimi için 25 mt/saat'i organik madde giderimi içinse, 6 mt/saat’i aşmaması gerekir. Bu hızı aşan durumlarda ünite verimli çalışmayacaktır.
- AKTİF KARBON MALZEMENİN KULLANIM ÖMRÜ NE KADARDIR? <Konu Başlıklarına dön>
Aktif karbon malzemenin 2-3 senede bir değiştirilmesinde fayda vardır. Ancak bu değişim peryodu, ham suyun kalitesine ve arıtılan su miktarına göre sıklaşabilir ya da seyrekleşebilir.
- SUYUN DEZENFEKSİYONU NASIL YAPILIR? <Konu Başlıklarına dön>
Suyun içindeki mikroorganizmal yaşamın kontrolü amacıyla suyun dezenfekte edilmesi şarttır. Dezenfeksiyon işleminin, bir çok şekilde gerçekleştirilmesi mümkündür. Ancak, en yaygın olarak klorlama ve ultraviyole dezenfeksiyon sistemleri kullanılmaktadır.
Klor, eskiden beri en yaygın kullanılan dezenfektandır. Yaygın kullanımında klorun ucuz bir dezenfeksiyon sistemi olmasının yanısıra, kalıcı etkiye sahip olması da önemli bir etkendir. Klor, suya karıştırıldığı anda, suyun içindeki bazı organik maddeler ve ağır metallerle reaksiyona geçer. Tüm reaksiyonlar meydana geldikten sonra, 0.5 mg/lt serbest bakiye klorun suda bırakılması, nihai kullanım noktasına kadar mikroorganizmal faaliyeti önleyecektir. Ancak klorlama yapıldıktan sonra herhangi bir noktada, serbest bakiye klorun aktif karbon sistem vasıtası ile sudan alınması, arıtma sistemi sonrasında suyu mikroorganizmal kirlenmeye açık hale getirecektir. Klorlanmış su, aktif karbon sistemden geçirilse bile, 0,1 mg/lt bakiye klorun by-pass edilmesi tavsiye edilir.
Ancak, klorun, suyun içindeki bir takım organik maddelerle birleşerek, insan sağlığına zararlı kanserojen kimyasal bileşiklerin (trihalometan, kloroform vb.) oluşumuna sebebiyet verdiği bilinmektedir. Klor kullanımı kontrolsüz yapıldığı takdirde bu tip kimyasalların oluşumu mümkündür. Bu sebepten dolayı, suyun dezenfeksiyonu amacıyla değişik kimyasalların kullanımı da her geçen gün artmaktadır. Ancak günümüzde klor halen, en sık kullanılan dezenfektandır.
Suyun dezenfeksiyonu amacıyla kullanılan bir diğer yöntem ise, Ultraviyole Dezenfeksiyondur. Bu yöntemde, dalgaboyu 254.7 nanometre olan ultraviyole ışınımı kullanılır. Bu ışınım, suyun içindeki mikroorganizmaların, DNA yapısında bozulmaya sebep olup, üremeyi engeller. Ultraviyole sistemler, dezenfeksiyon amacıyla, oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak bu sistemlerde dikkat edilmesi gereken konu, sistemin nihai kullanıma mümkün olduğunca en yakın yere konmasıdır. Ayrıca, sistemden çıkan su özellikle atmosfere açık ayrı bir üniteye girmemeli ve bekletmeden kullanılmalıdır. Ayrıca, voltaj düşümleri veya elektrik kesintilerinde, sistemin bir jeneratör sistemine bağlı olması faydalı olacaktır. Sadece yüzde 10'luk bir voltaj düşümü, sistemin etkinliğini % 20 oranında azaltabilmektedir. Ultraviyole sistemlerin, estetik olarak görünümü bulanık olan sularda kullanılması durumunda, suyun UV ünite öncesinde hassas partikül tutma kabiliyetine sahip tortu filtrelerinden geçirilerek bulanıklılığının giderilmesi şarttır. Zira, mikroorganizmalar, büyük partiküllerin ışınımı engellemesi sonucu, UV üniteden canlı çıkabilmektedir. UV ünitelerin ayrıca peryodik bakımı önemlidir. Senede bir kere UV lamba değişimi ve ham su kalitesine bağlı olarak, peryodik olarak kuvars cam temizliğinin yapılması çok önemlidir. Bu temizliğin yapılmaması, UV ışınım etkinliğini azaltacaktır.
- SU, SERT İSE YUMUŞATMAK İÇİN NE YAPILABİLİR? <Konu Başlıklarına dön>
Suyunuz eğer 10 Fr üzerinde sertlikte ise mutlaka yumuşatılması gereklidir.
Suyu yumuşatmanın en pratik yolu iyon değiştirici reçine kullanmaktır. İyon değiştirici reçineli sistemler genelde sodyum iyonları ile sertlik iyonlarını yer değiştirterek çalışırlar. Proses esnasında su reçine tanecikleri arasından süzülerek geçer. Reçine tanecikleri üzerindeki elektrik yükü sodyum iyonlarını reçine taneciği üzerinde tutar. Ancak, reçine taneciklerinin aynı zamanda sertlik minerallerini tutma kabiliyeti de vardır. Reçine taneciklerinin sertlik minerallerini tutma kabiliyeti sodyum iyonlarını tutma kabiliyetine göre daha fazladır. Bu şekilde iyon değişimi gerçekleşir.
Belli miktarda sert su reçine yatağından geçtikten sonra, reçine tanecikleri tamamıyla, sertlik mineralleriyle kaplanır. Bu durumda sertlik minerallerinin tutulması son bulur. Sertlik iyonlarının tekrar sudan tutulabilmesi için reçine taneciklerinin sertlik minerallerinden kurtarılarak tekrar sodyum taneciklerinin bağlanması gereklidir. Bu işleme ‘rejenerasyon’ adı verilir. Rejenerasyon esnasında tuzlu su reçine tankına verilir ve reçine sodyuma doyurulur. Reçine tankında biriken yüksek konsantrasyondaki sodyum iyonları sertlik iyonlarını reçine taneciklerinden ayırır. Reçine daha sonra temiz su ile durulanarak, fazla tuz ve sertlik mineralleri tanktan atılır. Reçine tankı tekrar sertlik iyonlarını tutmaya hazır durumdadır.
YUMUŞATMA ÜNİTELERİNDE REJENERASYON KONTROLÜ NASIL YAPILIR?
<Konu Başlıklarına dön> Genelde iki tip kontrol mekanizması vardır.
Zaman kontrollü: Kontrol grubu üzerindeki zaman saati vasıtası ile rejenerasyon kontrolü yapılır. Tank içinde iki rejenerasyon arası zaman aralığında yumuşatılacak su miktarına yeterli olacak kadar reçine bulunmalıdır.
Sayaç Kontrollü: Kontrol grubu bir su sayacına bağlıdır. Reçinenin yumuşatabileceği kadar su miktarı kontrol grubuna tanımlanır. Tank içinden belirlenen miktarda su geçtiğinde cihaz rejenerasyona geçmek üzere sinyal alır. Genelde iki depo arası sistemlerde kullanılır
- TERS OSMOS NEDİR? <Konu Başlıklarına dön>
Ters osmos, suyun içindeki istenmeyen tüm mineralleri sudan ayıran ve saf su ve içme suyu teminine yönelik olarak kullanılan membran filtrasyon prosesinin adıdır. Bu sistemler çapraz akışlı olarak çalışırlar. Bilinen anlamda filtrasyon prosesi değildir. Çünkü membran üzerinde suyun geçişine izin veren gözenekler son derece ufaktır. (Yaklaşık 1 mm’nin 2.000.000’da biri delik çapı). Böyle ufak bir gözenekten sadece su molekülleri ve bazı çok ufak inorganik moleküller geçebilmektedir. Diğer moleküller ise konsantre su fazında sistemden dışarı atılır.
Ters osmos üniteler genelde ön filtrasyon aşamaları sonrasında kullanılır. Su önce partikül filtreden geçirilir. Partikül filtrasyon, suyun içinde bulunan 5 mikrondan daha büyük olan tüm partikülleri tutar. (1 mikron =
- TERS OSMOS SİSTEMLE EVİMDEKİ TÜM SUYU ARITABİLİR MİYİM? <Konu Başlıklarına dön>
Aslında olabilir, ancak ters osmos çok yavaş bir prosestir. Ev tipi içme suyu sistemlerinin çoğu, 150 Lt/gün kadar su verir. Çok büyük bir sistem ancak tüm evin genel su ihtiyacını karşılayabilir. Sistemin kompleksliği ve pahalılığı bu tip ticari kullanımları sınırlamaktadır. Ayrıca, bir çok evsel kullanım için bu kadar yüksek kalitede su gerekli değildir.
- TERS OSMOS İÇME SUYU SİSTEMLERİNİN BAKIMA İHTİYACI VAR MIDIR?
<Konu Başlıklarına dön>
Sistem içindeki partikül filtreler ve aktif karbon filtrelerin belli bir ömrü vardır ve periyodik olarak değiştirilmelidirler. Genellikle bu filtrelerin yılda bir değiştirilmesi yeterlidir. Değişim sıklığı, ham su kalitesi ve arıtılan su miktarına göre değişebilir. Ters osmos membran ise düzenli bakım ile en az 3-4 sene dayanacaktır. Membran değişim zamanının gelip gelmediği konusunda uzmana danışılması gereklidir.
İnsan vücudunun bazı minerallere ve vitaminlere olan ihtiyacı doğrudur. Ancak, bu minerallerin istenen seviyede alınması için en doğru yol iyi ayarlanmış bir diyettir. Sözkonusu faydalı mineraller suda o kadar az miktarlarda mevcuttur ki, bir insanın günlük mineral ihtiyacını ne kadar çok su içerse içsin karşılayabilmesi mümkün değildir.
çok teşekkür ederim Refet Ali Bey;
yarın ilk işim belirttiğiniz konuları firma sahibine sormak olucak.
merhaba arkadaşlar su arıtma cihazlarının içersinde bulunan reçinenin ne gibi olumsuzlukları vardır? önlenilebilir mi, çaresi varmıdır? yoksa kesinlikle tavsiye edilmeyen bi durummudur?
bu konuda geniş bilgi verirseniz çok yardımcı olursunuz
bide bulduğum ürün hakkındaki özellikleri yazsam bana iyi yada kötü olduğu hakkında fikir verir misini?
Quars ve özel filtre sistemi,aktif karbon,ithal iyon değiştirici (reçine), 50 lt/sa kapasite
fikirlerinizi bekliyorum. saygılar
merhaba arkadaşlar
paylaşımlarınızdan esinlenerek ben de benzer bişey yaptım. artık canıma tak etmişti. her ay akvaryumcu gelcek temizlik yapcak. bekle bekle gelmez. aylar geçer. yıllar geçer. gelmez. kafam attı. bütün her şeye yeni baştan başlıcam. bu arada birazdan ekliceğim resimde görceksiniz akvaryumun içler acısı halini, nasıl oldu da 1 yıldır ne katkısı katılan ne temizliği yapılan akvaryumda clownfish hala yaşadı anlayamadım. balıktaki hayat sevgisi oldukça fazla galiba :) ne atmaya ne satmaya kıyamıyorum. diskus akvaryumu yapıcaktım onu bile yapamıyorum
yeni başlıcak olanlara bi tavsiye kesinlikle ama kesinlikle akvaryumcuya bağlı akvaryum kurmasınlar. hayvanlar helak oluyo ayrıca vijdan azabı da cabası.
yapımı oldukça basit. çakmak yardımıyla şişenin ağzını eriterek daralttım. dibini kestim. hortumu şişenin ağzına geçirdim. hortum ateşte erimediği (ya da eritemediğim )için kalan ufak boşlukları silikonla kapattım. performans süper oldu. ayrıca tek kuruş ödemedim
ellerinize sağlık güzel bir akvaryum olmuş.
ancak bence 730 lt lik bir akvaryuma çok daha harika görüntüler verebilirdiniz. (bitkiler açısından diyorum ).yanlış anlaşılma olmasın zevk sizin tabiki dicek lafım yok. ama yine de akvaryum dizaynı ile ilgili o kadar hoş çalışmalar varken size önereceğim siteye bakmanızı tavsiye ederim. belki de bakmışsınızdır. hiç olmazsa fikir açısından.
saygılar...
SON MESAJLAR
- Orion Led E Serisi Aydınlatma ercane, 09:48
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Tanganyika Cikletleri Neden Bu Kadar Az Popüler? 1Balikci, 09:40
Tanganyika Cichlidleri - Beta Balığım Çok Garip Duruyor BeyzPl, 09:35
Yeni Üye Forumu - Reeflowers İceland Black Sand Rengi omerali06, 09:25
Şikayet Var! - Yeni Akvaryumdaki Baloncuklar ÇaĞRı, 09:03
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Altın Oran caga71, 08:57
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Bu 2 Yem Japon Balığına Verilir Mi? Tataaa, 08:14
Sazansıgiller - Akvaryum Sürecimdeki Sorunlar. (izmir) Kubilaya, 07:11
Yeni Üye Forumu - İlk Akvaryumum KaanE, 04:12
Yeni Üye Forumu - Karideslerimi Yedi! KaanE, 04:01
Yeni Üye Forumu - Bacopa Monnieri Bakmak İçin Ne Yapmalıyım Yagiz55, 03:01
Bitki Türleri ve Bakımı - Bitkili Akvaryumum nurtensultan, 01:32
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryum İçin Alınan Kum Ph Düşüren Cinsten Çıktı EfeAkgun, 00:34
Yeni Üye Forumu - Aşırı Yosunlanma Aquatıc, 00:10
Hastalıklar ve İlaçlar - Co2siz Arkaplan Ve Zemin Bitkisi Ömer Kaan, 00:02
Bitki Akvaryumları Genel - 100 Litre Akvaryum Sump Enescetin, 23:44
Filtreleme Seçenekleri - Akvaryum Filtre Enescetin, 23:38
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bir Aylık Bitkili Akvaryumum ArifhbsAquatics, 23:36
Akvaryum Tanıtımı - Mavi Colissa Gurami Cinsiyet Ayrımı Drfish, 23:24
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Kaybolan Ve Akıntıya Karşı Yüzen Tetralar ArifhbsAquatics, 23:16
Amerikan Tetraları - Hangi Hava Motoru Daha Sessiz H.e.k, 22:48
Filtreleme Seçenekleri - Hobiye Dönüş NatHeo, 22:08
Yeni Üye Forumu - Potasyum Karbonat darkaura, 21:58
Taban ve Gübreleme - 35* Küp Co2 Siz Bitkili Akvaryum NatHeo, 21:56
Akvaryum Tanıtımı - Ucuza Mineral Katkılar ve Su Hazırlayıcı Yapımı daco, 21:39
Akvaryum Bilimi - Co2'siz Low Tech Akvaryum Kurulumu (tasarım) NatHeo, 21:35
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Eden 511 Thermo otlubaliklisu, 21:14
Filtreleme Seçenekleri - İlk Akvaryumum/tavsiyelerenize İhtiyacim Var NatHeo, 21:04
Yeni Üye Forumu - Arkadaşlar Ben 13 Yaşımdayım Üç Tane Balğım Var NatHeo, 20:59
Sazansıgiller Tanıtımı - Kökün Suya Saldığı Mantar Efe ramazan ay, 20:18
Yeni Üye Forumu - Bitki Solması Efe ramazan ay, 20:07
Yeni Üye Forumu - Akvaryumda Net Berraklığı Nasıl Saglıyabilirim Hidro Dinamik, 19:18
Filtreleme Seçenekleri - Akvaryuma Meşe Yaprağı Koymak Lulu lulu, 19:07
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Yeni Akvaryumda Bulanıklık Hamdi bayram, 18:59
Yeni Üye Forumu - Sakal Yosunu Mu? Ve Tedavi Yöntemi? bearse22, 18:57
Yeni Üye Forumu - 4a Konsept Tanıtım KaanE, 18:40
Akvaryum Tanıtımı - 3d Akvaryum Dekor Esedullah54, 18:37
Yeni Üye Forumu - Katil Ve Adi Salyangoz Bitki Yer Mi? eren12345, 18:35
Omurgasızlar - Şelale Filtre Debisi Fazla KaanE, 18:26
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Lepistesim Ne Zaman Doğurur 1Balikci, 17:49
Yeni Üye Forumu - Black Flame Ve Seiryu Stone İçin Kum Önerisi osmandbnl, 17:49
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Melek Balığım 1 Aydır Dipte Yüzemiyor . DorukGuppy, 17:41
Hastalıklar ve İlaçlar - Elma Salyangozu Yavrusu? visamlord, 16:59
Omurgasızlar - Ista 1lt Tup Dolumu rayed, 16:58
Işık CO2 ve Ekipmanlar - 55 Litrelik Akvaryuma Hava Motoru Seçimi? Orhan76, 16:12
Sazansıgiller - Minik Lepistes Akvaryumum 1Balikci, 15:51
Akvaryum Tanıtımı - Altın Oran Fotografcılık caga71, 15:44
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Kayalık Akvaryum: Amatör Dokunuş “tanganyika” 1Balikci, 15:42
Akvaryum Tanıtımı - Sunsun 603b Hakkında Mithrandirr, 15:01
Yeni Üye Forumu - Yem Tavsiyesi Orhan76, 15:01
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Frontosa Küpü Emirk 09:47
- Komando Cory Emirk 09:47
- L Serisi Vatozlar Arıyorum Emirk 09:47
- Akvaryum Malzemeleri - Dekor - Güncellendi. osmandbnl 09:46
- Fluval C2 Power Filter Askı Filtre osmandbnl 09:46
- Blyxa Japonica - Zeytin - Su Mercimeği osmandbnl 09:46
- Ankara İçi Sp. Japan Ve Marsilea Hirsuta Arıyorum osmandbnl 09:46
- Akvaryum İçin Herşey karadadas 09:44
- Ecco Pro 300 Yedek Kova onurxonur 09:44
- Lav Taşı Üstü Anubias, Java Windelov nikon_ 09:35
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı, Mineralle nikon_ 09:35
- Eheim Twin Feeder Ve Sera Otomatik Yemleme Makine nikon_ 09:35
- Corydoras Sterbai nikon_ 09:35
- Hb White Lep,tül Melek,fern,trident,tiger Lotus metsi 09:33
- Bakımı Kolay Bitkiler Hobiciden TheCoffin 09:15
- Hbwhite Lepistes TheCoffin 09:15
- Mikro Kurt Ve Beyaz Kurt Köroglu.88 09:06
- Çeşitli Boylarda Kiraz Karides Köroglu.88 09:06
- Özel Tür Bitkiler sakal34 09:05
- Eheim Classic 2260 Musluklu Sıfır Hiko 09:00
- Spotted Angelfish Hiko 09:00
- Black Venezuela Corydoras Hiko 09:00
- F1 Genç Calvus Ve Nadir Tanganyikalar DiscusTurk 08:47
- Prl Smiley Caridina / Mavi Melek Uygun Fiyat barsbingul 08:25
- 60x40x40 Clear Akvaryum, Creaqua E-line 30, Diğer barsbingul 08:25
- Bitki Çeşitleri emreemin 08:21
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 08:21
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 08:21
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 08:21
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 08:21
- Boa - Fishbone - Fancy Tiger - Prl - Kaplankarides karidesrehberi 08:19
- Balık Yavruluğu - Akvaryum Malzemeleri - Teraryum karidesrehberi 08:19
- Anubias - Bucephalandra - Moss Çeşitleri karidesrehberi 08:19
- Fanlı Akvaryum Soğutma Termostatlı karidesrehberi 08:19
- Ücretsiz Japon Balığı Birol 08:19
- Fluval 306 Sorunsuz djebelli 07:59
- Black Flame Wood cagdas_0606 07:27
- Co2 İndikatör Set cagdas_0606 07:27
- Leptosoma Kitumba Yeni Yetişkinler koyu 06:11
- Çeşitli Sump Malzemeleri - Su Tamamlama Şamandıras Nuada 04:07
- Akvaryum Bitkileri + Red Tail Filkulak Lepistes umutuyar 02:31
- Hakiki Doğal Katkısız Yeşil Su -micro Kurt umutuyar 02:31
- Cynotilapia Sp. Mbamba 'chilumba' Yavruları thercan 01:03
- Minare Salyangozu Adet 5 Tl. Takaslı ARMONYS 01:01
- Ahşap İskelet İkili Set 113×60×60 Ve 103×60×60h Burak PEKDEMİR 00:52
- Lethrinops Red Cap (1 Erkek 2disi) - Ahli (d. Altı Burak PEKDEMİR 00:52
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 00:27
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 00:27
- Altın Kafa Melekler Tekin35 00:20
- 25 Adet 4-5 Cm Arasında Siyah Cuce Vatoz tetikk 23:00
KULLANICILAR
- 41 Online Kullanıcı, 23 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.