ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA
There is a once in a lifetime experience
SON 10 MESAJI
teşekkür ederim :)
merhaba arkadaşım ben sana bi yer öneriyim
perpada bi su arıtım sistemi satan bi firma
yaklaış 300-350 ytl ev tipi reverse osmozgerçekten ilgileniyorsan ordan birisinin telefonunu veririm. kızın cep teli var sadece. ondan nette yazmak istemedim açık açık olmazsa özelden atarım.
saygılar...
merhaba arkadaşlar yeni akvaryum kuruyorum da size bir konuda danışmak istedim. ramirezi beslemek istiyorum ve akvaryuma ince kum koyayı düşünüyorum. ancak dip sifon yapılırken bi sorun oluşuyormu ?
daha önce hep büyük çakıl parçalarında baktım dolayısıyla pek sorun olmadı.
tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim
saygılar...
merhaba mert bey öncelikle emeğinize sağlık. çok güzel fotoğraflar çekmişsiniz.
merak ettiğim birşey var. bu balıklar hangi özelliklere göre derece alıyorlar, nelere dikkat ediliyor, belli bir standardı var herhalde?
bizi bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim :)
iyi günler dilerim...
teşekkür ederim mert bey söylediklerinizi araştırdım hatta bi kısmını herkesle paylaşmak istiyırum.az çok fikir verici bilgiler.
saygılar...
Aktif karbonun yaygın uygulama alanı, suyun içinde mevcut organik madde, renk, koku, tat ve klor giderimidir. Ancak burada, sözkonusu olan sadece fiziksel bir süzme işlemi değildir. Aktif karbon sistemler, fiziko-kimyasal arıtma yapan sistemlerdir ve suyun arıtılması esnasında adsorpsiyon mekanizması işlemektedir. Aktif karbon kömürümsü ancak çok geniş yüzey alanına (1000-1500 m2/gr) sahip bir malzemedir. Organik kirliliğin olduğu sularda ve klor giderme amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.
Aktif karbon ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir konu, bakteri üremesi için uygun ortam oluşturabilmesidir. Çünkü, aktif karbon organik maddeyi tutar ve eğer suda bakteri varsa, bakteri bu organik maddeyi besin olarak kullanarak üreyebilir. Bu gibi durumlarda bakteri kaçağı oluşumu mümkündür. Bu sebeple aktif karbonun öncesinde ve sonrasında suyun dezenfekte edilmesi önemlidir.
Aktif karbon sistemlerin dizaynında, ünite tankı içindeki yatak hızının klor giderimi için 25 mt/saat'i organik madde giderimi içinse, 6 mt/saat’i aşmaması gerekir. Bu hızı aşan durumlarda ünite verimli çalışmayacaktır.
- AKTİF KARBON MALZEMENİN KULLANIM ÖMRÜ NE KADARDIR? <Konu Başlıklarına dön>
Aktif karbon malzemenin 2-3 senede bir değiştirilmesinde fayda vardır. Ancak bu değişim peryodu, ham suyun kalitesine ve arıtılan su miktarına göre sıklaşabilir ya da seyrekleşebilir.
- SUYUN DEZENFEKSİYONU NASIL YAPILIR? <Konu Başlıklarına dön>
Suyun içindeki mikroorganizmal yaşamın kontrolü amacıyla suyun dezenfekte edilmesi şarttır. Dezenfeksiyon işleminin, bir çok şekilde gerçekleştirilmesi mümkündür. Ancak, en yaygın olarak klorlama ve ultraviyole dezenfeksiyon sistemleri kullanılmaktadır.
Klor, eskiden beri en yaygın kullanılan dezenfektandır. Yaygın kullanımında klorun ucuz bir dezenfeksiyon sistemi olmasının yanısıra, kalıcı etkiye sahip olması da önemli bir etkendir. Klor, suya karıştırıldığı anda, suyun içindeki bazı organik maddeler ve ağır metallerle reaksiyona geçer. Tüm reaksiyonlar meydana geldikten sonra, 0.5 mg/lt serbest bakiye klorun suda bırakılması, nihai kullanım noktasına kadar mikroorganizmal faaliyeti önleyecektir. Ancak klorlama yapıldıktan sonra herhangi bir noktada, serbest bakiye klorun aktif karbon sistem vasıtası ile sudan alınması, arıtma sistemi sonrasında suyu mikroorganizmal kirlenmeye açık hale getirecektir. Klorlanmış su, aktif karbon sistemden geçirilse bile, 0,1 mg/lt bakiye klorun by-pass edilmesi tavsiye edilir.
Ancak, klorun, suyun içindeki bir takım organik maddelerle birleşerek, insan sağlığına zararlı kanserojen kimyasal bileşiklerin (trihalometan, kloroform vb.) oluşumuna sebebiyet verdiği bilinmektedir. Klor kullanımı kontrolsüz yapıldığı takdirde bu tip kimyasalların oluşumu mümkündür. Bu sebepten dolayı, suyun dezenfeksiyonu amacıyla değişik kimyasalların kullanımı da her geçen gün artmaktadır. Ancak günümüzde klor halen, en sık kullanılan dezenfektandır.
Suyun dezenfeksiyonu amacıyla kullanılan bir diğer yöntem ise, Ultraviyole Dezenfeksiyondur. Bu yöntemde, dalgaboyu 254.7 nanometre olan ultraviyole ışınımı kullanılır. Bu ışınım, suyun içindeki mikroorganizmaların, DNA yapısında bozulmaya sebep olup, üremeyi engeller. Ultraviyole sistemler, dezenfeksiyon amacıyla, oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak bu sistemlerde dikkat edilmesi gereken konu, sistemin nihai kullanıma mümkün olduğunca en yakın yere konmasıdır. Ayrıca, sistemden çıkan su özellikle atmosfere açık ayrı bir üniteye girmemeli ve bekletmeden kullanılmalıdır. Ayrıca, voltaj düşümleri veya elektrik kesintilerinde, sistemin bir jeneratör sistemine bağlı olması faydalı olacaktır. Sadece yüzde 10'luk bir voltaj düşümü, sistemin etkinliğini % 20 oranında azaltabilmektedir. Ultraviyole sistemlerin, estetik olarak görünümü bulanık olan sularda kullanılması durumunda, suyun UV ünite öncesinde hassas partikül tutma kabiliyetine sahip tortu filtrelerinden geçirilerek bulanıklılığının giderilmesi şarttır. Zira, mikroorganizmalar, büyük partiküllerin ışınımı engellemesi sonucu, UV üniteden canlı çıkabilmektedir. UV ünitelerin ayrıca peryodik bakımı önemlidir. Senede bir kere UV lamba değişimi ve ham su kalitesine bağlı olarak, peryodik olarak kuvars cam temizliğinin yapılması çok önemlidir. Bu temizliğin yapılmaması, UV ışınım etkinliğini azaltacaktır.
- SU, SERT İSE YUMUŞATMAK İÇİN NE YAPILABİLİR? <Konu Başlıklarına dön>
Suyunuz eğer 10 Fr üzerinde sertlikte ise mutlaka yumuşatılması gereklidir.
Suyu yumuşatmanın en pratik yolu iyon değiştirici reçine kullanmaktır. İyon değiştirici reçineli sistemler genelde sodyum iyonları ile sertlik iyonlarını yer değiştirterek çalışırlar. Proses esnasında su reçine tanecikleri arasından süzülerek geçer. Reçine tanecikleri üzerindeki elektrik yükü sodyum iyonlarını reçine taneciği üzerinde tutar. Ancak, reçine taneciklerinin aynı zamanda sertlik minerallerini tutma kabiliyeti de vardır. Reçine taneciklerinin sertlik minerallerini tutma kabiliyeti sodyum iyonlarını tutma kabiliyetine göre daha fazladır. Bu şekilde iyon değişimi gerçekleşir.
Belli miktarda sert su reçine yatağından geçtikten sonra, reçine tanecikleri tamamıyla, sertlik mineralleriyle kaplanır. Bu durumda sertlik minerallerinin tutulması son bulur. Sertlik iyonlarının tekrar sudan tutulabilmesi için reçine taneciklerinin sertlik minerallerinden kurtarılarak tekrar sodyum taneciklerinin bağlanması gereklidir. Bu işleme ‘rejenerasyon’ adı verilir. Rejenerasyon esnasında tuzlu su reçine tankına verilir ve reçine sodyuma doyurulur. Reçine tankında biriken yüksek konsantrasyondaki sodyum iyonları sertlik iyonlarını reçine taneciklerinden ayırır. Reçine daha sonra temiz su ile durulanarak, fazla tuz ve sertlik mineralleri tanktan atılır. Reçine tankı tekrar sertlik iyonlarını tutmaya hazır durumdadır.
YUMUŞATMA ÜNİTELERİNDE REJENERASYON KONTROLÜ NASIL YAPILIR?
<Konu Başlıklarına dön> Genelde iki tip kontrol mekanizması vardır.
Zaman kontrollü: Kontrol grubu üzerindeki zaman saati vasıtası ile rejenerasyon kontrolü yapılır. Tank içinde iki rejenerasyon arası zaman aralığında yumuşatılacak su miktarına yeterli olacak kadar reçine bulunmalıdır.
Sayaç Kontrollü: Kontrol grubu bir su sayacına bağlıdır. Reçinenin yumuşatabileceği kadar su miktarı kontrol grubuna tanımlanır. Tank içinden belirlenen miktarda su geçtiğinde cihaz rejenerasyona geçmek üzere sinyal alır. Genelde iki depo arası sistemlerde kullanılır
- TERS OSMOS NEDİR? <Konu Başlıklarına dön>
Ters osmos, suyun içindeki istenmeyen tüm mineralleri sudan ayıran ve saf su ve içme suyu teminine yönelik olarak kullanılan membran filtrasyon prosesinin adıdır. Bu sistemler çapraz akışlı olarak çalışırlar. Bilinen anlamda filtrasyon prosesi değildir. Çünkü membran üzerinde suyun geçişine izin veren gözenekler son derece ufaktır. (Yaklaşık 1 mm’nin 2.000.000’da biri delik çapı). Böyle ufak bir gözenekten sadece su molekülleri ve bazı çok ufak inorganik moleküller geçebilmektedir. Diğer moleküller ise konsantre su fazında sistemden dışarı atılır.
Ters osmos üniteler genelde ön filtrasyon aşamaları sonrasında kullanılır. Su önce partikül filtreden geçirilir. Partikül filtrasyon, suyun içinde bulunan 5 mikrondan daha büyük olan tüm partikülleri tutar. (1 mikron =
- TERS OSMOS SİSTEMLE EVİMDEKİ TÜM SUYU ARITABİLİR MİYİM? <Konu Başlıklarına dön>
Aslında olabilir, ancak ters osmos çok yavaş bir prosestir. Ev tipi içme suyu sistemlerinin çoğu, 150 Lt/gün kadar su verir. Çok büyük bir sistem ancak tüm evin genel su ihtiyacını karşılayabilir. Sistemin kompleksliği ve pahalılığı bu tip ticari kullanımları sınırlamaktadır. Ayrıca, bir çok evsel kullanım için bu kadar yüksek kalitede su gerekli değildir.
- TERS OSMOS İÇME SUYU SİSTEMLERİNİN BAKIMA İHTİYACI VAR MIDIR?
<Konu Başlıklarına dön>
Sistem içindeki partikül filtreler ve aktif karbon filtrelerin belli bir ömrü vardır ve periyodik olarak değiştirilmelidirler. Genellikle bu filtrelerin yılda bir değiştirilmesi yeterlidir. Değişim sıklığı, ham su kalitesi ve arıtılan su miktarına göre değişebilir. Ters osmos membran ise düzenli bakım ile en az 3-4 sene dayanacaktır. Membran değişim zamanının gelip gelmediği konusunda uzmana danışılması gereklidir.
İnsan vücudunun bazı minerallere ve vitaminlere olan ihtiyacı doğrudur. Ancak, bu minerallerin istenen seviyede alınması için en doğru yol iyi ayarlanmış bir diyettir. Sözkonusu faydalı mineraller suda o kadar az miktarlarda mevcuttur ki, bir insanın günlük mineral ihtiyacını ne kadar çok su içerse içsin karşılayabilmesi mümkün değildir.
çok teşekkür ederim Refet Ali Bey;
yarın ilk işim belirttiğiniz konuları firma sahibine sormak olucak.
merhaba arkadaşlar su arıtma cihazlarının içersinde bulunan reçinenin ne gibi olumsuzlukları vardır? önlenilebilir mi, çaresi varmıdır? yoksa kesinlikle tavsiye edilmeyen bi durummudur?
bu konuda geniş bilgi verirseniz çok yardımcı olursunuz
bide bulduğum ürün hakkındaki özellikleri yazsam bana iyi yada kötü olduğu hakkında fikir verir misini?
Quars ve özel filtre sistemi,aktif karbon,ithal iyon değiştirici (reçine), 50 lt/sa kapasite
fikirlerinizi bekliyorum. saygılar
merhaba arkadaşlar
paylaşımlarınızdan esinlenerek ben de benzer bişey yaptım. artık canıma tak etmişti. her ay akvaryumcu gelcek temizlik yapcak. bekle bekle gelmez. aylar geçer. yıllar geçer. gelmez. kafam attı. bütün her şeye yeni baştan başlıcam. bu arada birazdan ekliceğim resimde görceksiniz akvaryumun içler acısı halini, nasıl oldu da 1 yıldır ne katkısı katılan ne temizliği yapılan akvaryumda clownfish hala yaşadı anlayamadım. balıktaki hayat sevgisi oldukça fazla galiba :) ne atmaya ne satmaya kıyamıyorum. diskus akvaryumu yapıcaktım onu bile yapamıyorum
yeni başlıcak olanlara bi tavsiye kesinlikle ama kesinlikle akvaryumcuya bağlı akvaryum kurmasınlar. hayvanlar helak oluyo ayrıca vijdan azabı da cabası.
yapımı oldukça basit. çakmak yardımıyla şişenin ağzını eriterek daralttım. dibini kestim. hortumu şişenin ağzına geçirdim. hortum ateşte erimediği (ya da eritemediğim )için kalan ufak boşlukları silikonla kapattım. performans süper oldu. ayrıca tek kuruş ödemedim
ellerinize sağlık güzel bir akvaryum olmuş.
ancak bence 730 lt lik bir akvaryuma çok daha harika görüntüler verebilirdiniz. (bitkiler açısından diyorum ).yanlış anlaşılma olmasın zevk sizin tabiki dicek lafım yok. ama yine de akvaryum dizaynı ile ilgili o kadar hoş çalışmalar varken size önereceğim siteye bakmanızı tavsiye ederim. belki de bakmışsınızdır. hiç olmazsa fikir açısından.
saygılar...
SON MESAJLAR
- Beta Balığı İçin Hangi Su Düzenleyici Hoppala, 15:41
Labirentliler - 👋 Yeni Gelenler Buradan Merhaba Desin erenerdem, 15:39
Yeni Üye Forumu - Green Terror Eş Tutmama Sorunu. Orhan76, 15:04
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 1 Haftalık Tankta Beyaz Benek Hastalığı Orhan76, 14:29
Hastalıklar ve İlaçlar - Petshopta Melanura Benzeyen Balık scorpion26, 14:17
Cinsiyet ve Tür Belirleme - 225 Litre İwagumi mustafazkara1, 13:44
Akvaryum Tanıtımı - Bitkili Akvaryumda Betta Beslemek İstiyorum. Jeppe, 13:14
Yeni Üye Forumu - 200 Litre Akvaryum İçin Bütün Sorularım Ehtiyar, 13:11
Güney Amerikan Cichlidleri - Güney Amerika, Doğu Afrika Ve Asya Köşesi :) AtlasPoyraz, 11:57
Akvaryum Tanıtımı - Neden Böyle Leke Var İnci Kefali, 11:50
Hastalıklar ve İlaçlar - Discus-melek-neon Tetra-cüce Vatoz kino, 11:45
Akvaryum Tanıtımı - Tropheus Red Moliro fma3280, 11:42
Tropheus - Axolote Yeni Kurulum Aguamentist, 10:54
Diğer Tatlı Su Canlıları - Beta Balığım Dipte Duruyor Karnı Şişmiş Balıkmeraklisi, 10:34
Yeni Üye Forumu - Endler Sorununa Çözüm scorpion26, 10:19
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Gemma Yemler Hk. MertSoyumert, 10:05
Malzemeler ve Yemler Forumu - Curved Akvaryum Yapımı Hakkında Tavsiye Ogulcandnmz, 09:46
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Akvaryum Yarışmaları Hk. ercane, 09:34
Akvaryum Dünyasından Haberler - Su Salyangozları Ve Bitki Jemaisvu, 09:24
Yeni Üye Forumu - 200lt Zebra Akvaryumu Yeni Evinde Ehtiyar, 04:00
Akvaryum Tanıtımı - 96 Litre Akvaryum Canlı Yükü Fazla Mı? Hidro Dinamik, 02:29
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Altın Akvaryum Rezilliği NightWist, 02:11
Şikayet Var! - Akvaryum Filtresi Hakkında yemrekozenn, 01:44
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Bulanıklığı Memo45, 01:20
Yeni Üye Forumu - Süs Havuzu Balıklarım Tonikross, 00:19
Yeni Üye Forumu - 50x20x25 Gökdeniz Kale, 00:18
Akvaryum Tanıtımı - Kuru Başlangıç Methodu İle Hemianthus Cuba UKSTUDIO, 23:29
Akvaryum Tanıtımı - Isıtıcı Akvaryumun İcinde Patladı Kibele, 22:54
Yeni Üye Forumu - Bu Akvaryumda Apistogramma Olur Mu? Acemifilkulak, 22:54
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Betta Balığı fishhyy, 22:11
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bilmediğim Japon Balığı fishhyy, 21:45
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Albino Clarias Sorunlar Gurusti, 21:40
Kedi Balıkları Forumu - Dekorasyon Önerisi fishhyy, 21:29
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Lowtech Jungle Style Tank bendeniztayfun, 21:21
Akvaryum Tanıtımı - Pipo Filtre Akış Hızı koraykbl, 20:27
Filtreleme Seçenekleri - Balıklarım Artemia Yemiyor koraykbl, 20:26
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Teleskop Japon Balığı Hava Motoru Olmadan Yaşar Mı Alperen Ersen, 20:22
Yeni Üye Forumu - L144 Yavruları Almdr07, 18:18
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Tamir Edilmiş Akvaryum Anselmo458, 16:45
Yeni Üye Forumu - Bitkili Akvaryum İçin Arıtma Cihazı CoryCory, 16:23
Yeni Üye Forumu - Balığımın Alt Yüzgecinde Sivilce Gibi Şişlik Var asrinnn, 15:57
Hastalıklar ve İlaçlar - Bulanık Su SertronicA, 14:05
Yosun - Akvaryum Dizayn Balıkmeraklisi, 13:42
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Beta Balığım Yüzmüyor suslu, 10:47
Yeni Üye Forumu - Bioball Ve K1 Kaldness Alternatifi cafermutlu, 10:42
Filtreleme Seçenekleri - L144 Shortfin Ve Süper Red Shortfin Eşleşirmi scorpion26, 09:39
Yeni Üye Forumu - Dubouisi Maswa Akvaryuma Uygun Mu Orhan76, 09:00
Yeni Üye Forumu - 15 Litrede Danio İle Betta Dostluğu NightWist, 07:13
Akvaryum Tanıtımı - Balığım Da Beyazlık Var Gibi merutay, 04:17
Hastalıklar ve İlaçlar - 8 Litreye 50 Watt Isıtıcı? merutay, 04:11
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Bitki , Sıvı Gübre , Ramshorm CevdetSERBEST 15:32
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 15:32
- Apistogramma Cacatuoides Triple Red 1e 5d yamansengonca 15:27
- Üst Kalite Sarı Ateş Neon Kerems06 15:21
- Yavru - Kırmızıgöz Düz Albino Vatoz akvaryum12 15:11
- Eheim Reeflex Uv Filtre 350 7 Watt Hiko 15:03
- Creaqua Firefly V2 150cm 100watt Ayaklı Armatür Hiko 15:03
- Tropheus Brichardi Ujiji Katonga Hiko 15:03
- Frontosa Burundi Koloni Hiko 15:03
- Leleupi & Endler & Medaka & Samuray Plakat scorpion26 15:03
- Sunset Lepistes 6 Adet (3e Ve3d) Canerkartal 14:18
- Hobiyi Bırakıyorum - Malzeme barsbingul 14:03
- Mangrow Kökü barsbingul 14:03
- Hobiyi Bırakıyorum - Canlı barsbingul 14:03
- Kribensis İlani haydarkal 13:26
- Kırmızı Burun Tetra&albino Cüce Vatoz akomania 13:18
- Tuxedo Koi Lepistes,orando-ranchu Japon Balıkları EKAR 13:07
- Süper Formda Amazon Bitkisi (dişi) EKAR 13:07
- Cüce Vatoz mertank 13:02
- Çift İvanacara Adoketa Uriel 12:43
- Chihiros B60 Uriel 12:43
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 12:36
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 12:36
- High Tech Bitkili Akvaryum hakanmidilic 12:12
- Extra Clear Mobilyalı Akvaryum hakanmidilic 12:12
- İç Filtreler Ve Led Aydinlatma Gursoyhasan 12:12
- Aquawing İç Filtre Takas Olur yagiz.sonmez 11:56
- Sağlıklı Beta Balığı demg 11:14
- Kökler Ve Bitkiler Mikail Erdoğan 10:58
- Akvaryum Adına Her Şey Komple Akvaryum Malzemeleri Mikail Erdoğan 10:58
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 10:56
- Siyah Cüce Vatoz Cucevatozcu 10:32
- Vivaparus Salyangoz Ve Çeşitler Cucevatozcu 10:32
- L144 Damızlık Çift Yavrularıyla kazbek1 10:24
- 60 Cm Akvayum -yemleme Mak _şelale Filtre kazbek1 10:24
- Anubias Petite capodicapii 10:21
- Akvaryumların İhtiyaçları GETS34 10:21
- Mangrow Üstü Anubiaslar, Cüce Cyrptocoryne nikon_ 10:15
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı nikon_ 10:15
- Sera Otomatik Yemleme Makinesi nikon_ 10:15
- Süper Red Erkek Vatoz, Sterbai, Elma Salyangozu nikon_ 10:15
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 10:09
- Mdf Dolap Ve Ahşap Sehpa İmalatı GreeNWooD 10:06
- Chihiros B60 Jbl Artemio 1 GreeNWooD 10:06
- Vampir Yengeç Çifti GreeNWooD 10:06
- T5 Floresan Beyaz Ve Mavi Renk (takas Olur) scorpion26 09:56
- Su Piresi & Mikrokurt scorpion26 09:56
- Cüce Krvt & Katil Saly. & Sakura & Kiraz & Ramshor scorpion26 09:56
- Diamond Selenoid Valfli Profesyonel Co2 Regülatör Thunderbird 09:54
- Bulgarian G.s. Point Ve Albino Platinyum Melek bonker0618 09:51
KULLANICILAR
- 137 Online Kullanıcı, 76 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.