ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
SON 10 MESAJI
Merhaba,
Uzunluk :50 Cm Genişlik : 23 Cm Yükseklik : 34 Cm ölçülerinde bir akvaryumum var. İşyerinde güzel bir görüntü olması için kurdum.
Ancak led seçimini yanlış yaptım galiba. Tamamen mavi olan tek şerit led takılı ancak tuzlu su akvaryumlarında olduğu gibi bir görüntü vermedi. Aksine karanlık ve boğucu yaptı.
Bunun yerine bu görseldeki gibi bir görünüm elde etmek istiyorum;
[IMG]https://productimages.hepsiburada.net/s/44/550/10789218811954.jpg/format:webp[/IMG]
İçinde bir iki tane lowtech bitki bulunuyor. Bitki bakımından çok akvaryumun güzel görünmesini istiyorum.
Bu görseldeki gibi armatür olmadan led şeridi nasıl almam gerekir, ya da bunun yerine hangi aydınlatmayı tercih etmeliyim?
Bakınız lütfen;
http://www.akvaryum.com/Forum/nedir_bu_beyaz_mikro_kurtlar_(_nematod_sorunu_ve_cozumu_)_k528390_sn1.asp
Yaklaşık on beş civarı karides olmasına rağmen kaç aydır yavru alamıyorum. Siyah tetra eklemiş idim üç adet, en büyük şüpheli onlar. Tetra türleri yavrulara hiç şans tanımıyorlar. Siz de kılıçkuyruk ve tetralara dikkat edin.
İngiliz platisini de tavsiye ederim. Tablet yemi avucuma koyup akvaryumun içine sokuyorum, hepsi avcuma doluşup elimi didikliyorlar. Güzel bir haz veriyor.
T8 grolux.
Şu anda fotoğraf gösteremeyeceğim, fakat kabloyu tarif edersem adi, sıradan bağlantı kablosu.
Kapağa armatür sığmadığı için elektirikçi sadece kablo ve klemens ile bağlantı yaparak, kabloyu hemen lambanın yanından geçirmiş. Sorduğumda eritecek bir ısı yaratmadığını söyledi ama içim rahat etmedi, grolux kabloyu eritecek kadar ısı sağlar mı?
Yeni başlayan için dediğiniz gibi bir tank yapmak oldukça zordur. Filtre, co2, aydınlatma, gübre, su değeri gibi etmenleri ayarlamak, stabil tutmak, bakımını yapmak hobiden soğutabilir.
Tavsiyem low-tech tanklar ile işe başlamanız. Bunun için de bakımı daha kolay bitkileri tavsiye ederim. Anubis, zeytin, eledoa, saz, numalarya gibi bitkileri tercih ederseniz rahat edersiniz. Taban bitkisi yetiştirmek zordur, bu yüzden en kolayı tercih edilmeli, tavsiyem taban için de subulata'dır.
Akvaryum ile uğraşmak oldukça zevklidir, keyiflidir. Yer yer ise canımızın sıkıldığı olur, bunlardan birisi balıklarımızın hastalanmalarıdır. Bu yazıda sıklıkla görülen hastalıkları tek başlık altında toplamayı ve tedavi yöntemlerinden bahsetmek istedim. Tedavileri "organik" olacak şekilde sunmaya gayret ettim. Not: Çok çeşitli hastalık türleri olduğundan hepsini almak mümkün değil, sadece sık rastlananlara değinmeye gayret ettim.
Balıkların hastalanması için temelde iki sebep vardır:
a) Balıkların ortamlarını bozacak dış faktörlerin oluşumu
b) Mantar, parazit ve bakteriler yoluyla balıklarda hastalık oluşması.
İkinci madde en çok muzdarip olunan konudur. Ama bunların oluşumunu da dış faktörlere bağlamak gerekir, çünkü sağlık balık(lar) birden hastalığa yakalanıyorsa muhakkak bir dış faktör mevcuttur. Bunları da;
-Suyun sertlik (DH) ve asit-alkalı (pH) değerlerinin bozulması,
-Çinko, bakır, demir gibi elementlerin gereğinden fazla kullanılması,
-Ölen canlıların (bitki de dahil) akvaryumda bırakılması,
-Havalandırma, filtreleme konusunda sıkıntı yaşanması,
-Az ya da çok besleme,
-Isı derecesinin ayarlanamaması,
-Yeni balığın karantinaya alınmadan akvaryuma eklenmesi,
gibi kabaca kategorize edilebilirler. Şimdi hastalıklara bakalım:
MANTAR HASTALIĞI
Belirtisi: Bakıma muhtaç halde yaşayan balıklarda deri üzerinde beyaz ipliğe benzer oluşumların görülmesiyle vukua gelir. Eğer önlenmezse bu ipliğimsi oluşum pamukçuk haline dönüşür. Balıklarda iştahsızlık ve yorgunluk görülür. Mantar yaygınlaştığı takdirde kemiğe sirayet eder ve balığı öldürür.
Tedavisi: %10 oranında sulandırılarak hazırlanan tendürdiyot, ısısı 30 o C'a yükseltilmiş ayrı bir akvaryumda balığın mantarlı kısmına kulak çöpü gibi bir alet ile sürülür. Ayrıca suyun litresine ünite hesabıyla Penisilin katılarak bir hafta müşahede altında balık tutulur. Bunun yanı sıra hazır ilaç olarak Sera Ectopur tedaviyi sağlayacaktır.
BAĞIRSAK İLTİHAPLANMASI
Belirtisi: Balığın iltihaplı ve kanlı bir dışkı çıkartmasıyla belirlenir. Hastalık erken görülüp önlenmezse ölüme sebebiyet verebilir.
Tedavisi: Balık, bir hafta süreyle yemden kesilir. Vitaminli yemlerle azar azar yemlenerek normale dönmesi sağlanır. Tuz içerikli bir yem/yiyeceğin verilmesi bu hastalığın başlıca sebebidir.
KABIZLIK
Belirtisi: Balığın anüsünden itibaren bir iplik şeklinde dışkının asılı kalması ve karnında büyük bir şişlik meydana gelmesiyle anlaşılır.
Tedavisi: Haşlanmış ıspanak balığa verildiğinde en etkili çözüm olarak durmaktadır. Ayrıca yağda biraz bekletilmiş karides unu da kullanmak faydalı olacaktır.
PARAZİT VE ASALAKLAR
BALIK SÜLÜĞÜ
Belirtisi: Adı üstüne balıkla yaşayan bu asalak gözle görülecek boyuttadır. Eğer görülmezse balığın anormal davranışlarından onu sırtından atmak için çırpındığı görülebilir.
Tedavisi: %3'ü geçmeyecek şekilde ayrı bir akvaryuma tuz katılır. Sülükler tuza karşı çok hassas olduklarından balıktan ayrılacaklardır. Ama bu işlem balığın pullarına zarar vereceği için tuz oranı iyi ayarlanmalıdır.
BALIK YENGECİ
Belirtisi: Bu parazit genelde balığın baş kısmında oluşur ve şekil itibariyle yengece benzer. Balığın kanını emerek yaşar.
Tedavisi: Yine tuz yöntemi uygulanır. Bu sefer bu parazit baygın düşecektir ve hareket etmesi imkânsızlaşacaktır. Sonra cımbız ile balıktan ayrılması sağlanır.
KARABENEK
Belirtisi: Kist halinde balıkta siyah benekler çıkması.
Tedavisi: Balık ayrı bir akvaryumda %1'lik asit pikrik ilavesiyle hazırlanmış karışımda 30-40 dakika bırakılmalıdır. Şayet balıkta reaksiyon görülürse tedaviye ara verilmelidir.
BEYAZ BENEK
Belirtisi: Balıkta beyaz noktaların oluşumu. Beyazbenek çok tehlikeli bir parazit olup buna yakalanan balık derhal akvaryumdan çıkarılmalıdır keza balığın epiderm tabakasının altında onun kanıyla yaşayan bu parazit, belirli bir gelişim sonunda üreme amacıyla balıktan ayrılır ve akvaryumun dibine çöker. Kısa bir sürede büyük parçacıklara ayrılır ve sonra yine balıklara yönelir. Önlem alınmazsa kısa sürede tüm balıkları telef edecektir.
Tedavisi: Kesin bir çözümü olmamakla beraber, biraz talihin yardımıyla şunlar faydalı olabilir: Bakır kullanımı paraziti öldürdüğünden faydalıdır ama parazit ölmesi için gereken bakır miktarı balığa da zararlıdır. Bu yüzden oranını iyi ayarlamak gerekir. Metilen mavisinin iyi geldiği söylenmektedir. Bu sıvının ayrı bir akvaryumda hacme göre kullanılması balıkta yaşayanları değil, dibe çöken parazitleri öldürmektedir. Yani kesin çözüm sağlamaz ne yazık ki. Formalin zaten zehir olduğu için kullanımı yanlış olaylara sebebiyet vereceğinden bu çözümden bahsetmiyorum. Bunların yanı sıra piyasada hazır beyazbenek ilaçları vardır ve bunları kullanmak şimdilik en uygunu gözükmektedir.
GÖZ FUNGUSU
Belirtisi: En az beyazbenek kadar tehlikeli bir hastalıktır. Gözün beyaz bir tabaka ile kaplanması sonucu beyne çabucak ulaşan hastalık balığın ölümüne sebep olur. Bulaşıcıdır.
Tedavisi: Ayrı akvaryumda metilen mavisi ile göze bir pamuklu çubuk yardımıyla pansuman yapılır. Ayrıca site üyelerinden Malmoth'un hastalığı bizzat tedavi sürecinde yaşadıkları alıntılamak faydalı olacaktır:
[QUOTE=Malmoth]
1- Biyo firmasının MİKOFİSH adında bir ilacı var, antibiyotik temelli,koyu sarı renkli bir çözelti, kullanım talimatına uyarak kullandım.
Ayrıca hasta balıkları yakalayıp gözlerine 1'er damla ilaçtan damlatıp, 5-10 saniye bekletip tekrar suya saldım, bunu günaşırı yaptım.. Akvaryumu komple karantinaya aldım, vatozları, çöpçüleri çıkarmadım, ilaçtan kötü etkilenmediler..
2- Sıcaklığı 12 saatliğine 32 dereceye getirdim.
3- 100 lt'ye 2 avuç olacak şekilde kaya tuzu eritip döktüm.
4- Havalandırmayı yapabildiğim en yüksek seviyeye getirdim. Bunun için hava motorunun 4 çıkışından 3'ünü akvaryuma verdim. (1'ini de yavruluğa verdim)
5- İlacı uygulayınca 3-4 saat filtreyi kapalı tuttum. Sonra çalıştırdım, filtrede aktif karbon-kömür kullanmadım.
6- 2 gün sonra %50 olacak şekilde su değişimi yaptım.
7- Daha sonraki hergün 1/3 oranında su değişimi yaparak suyu normal berraklığına ve balıkların rahat edebiliceği orta bir kaliteye getirebildim.
İlaçtan sonraki 4. günde hastalık durumu kötü olan balıklarda çok iyi toparlama olmuştu, durumu orta derece olanlar tamamen iyileşti.
Müdahale edene kadar da 10 civarı balığım ölmüştü (-ki bu 2 gün içinde oldu). ilaçlamadan sonra ölen olmadı, onu da belirteyim. [/QUOTE]
GÖZ FIRLAMASI
Belirtisi: Göz yuvasında şişmeye başlar. Uç noktasında gözün patlaması meydana gelir.
Tedavisi: Tedavi için kesin bir çözüm olmayıp funguya önerilen yöntemler tavsiye edilmektedir.
KUYRUK ve YÜZGEÇ ÇÜRÜMESİ
Belirtisi: Renkli balıklarda görülmekte olup kırmızı beneklerle kendisini belli eder. Çürüme kuyruk ve yüzgeçlerin uç noktalarından başlayıp gövdeye kadar ilerler. Gövdeye geçince iç organlara da bulaştığı için balığın ölmesine sebeb verir.
Tedavisi: Ayrı akvaryumda on litreye on yemek kaşığı sofra tuzu gelecek şekilde ayarlanacak karışımda balık banyo yaptırılır. Yahut Terramycin kullanılarak parazitlerin ölümü sağlanır.
Kaynakça -Yararlanılan Kaynaklar
- Akvaryum Balıklarının Üretilmesi, Altınköprü Yayınları, 1979
-http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aquarium_diseases
-http://www.aquaticcommunity.com/disease/common.php
-http://www.tetra-fish.com/aquarium-information/aquarium-fish-diseases-how-to-spot-them.aspx
- http://www.akvaryum.com/hastaliklar_kategorisi_23.asp
[QUOTE=heroct]Ampul olarak philips veya osram marka 865 numaralı tasarruflu ampuller bitkili için uygun fakat akvaryumunuz 90 litre hacme sahip olduğu için t5 aqustar ve grolüx kombinasyonu öneririm.Litre başına bir watt gelecek şekilde ayarlarsanız zamin bitkileri bile yetiştirebilirsiniz.[/QUOTE]
Sadece iki adet grolüx yeterli olmaz mı? Aquastar'ı da dahil etmek mi gerekir? Ayrıca T5 yerine T8 kullanmak uygun olur mu?
Gayet güzel olmuş. Tasarruflu ampul ile falan olmuyor akvaryum. Benim de niyetim tasarrufları çıkarıp floresana geçmek, sorum şu olacak; osram grolüx ile aynı değerde midir?
SON MESAJLAR
- Chili Rasbora MamiAdana01, 09:16
Yeni Üye Forumu - 90 Litre Akvaryumda Ne Beslenir Orhan76, 08:29
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryum Dizayn 😀 NatHeo, 08:23
Yeni Üye Forumu - Yeniden Doğuş NatHeo, 08:01
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Co2siz Arkaplan Ve Zemin Bitkisi NatHeo, 07:52
Bitki Akvaryumları Genel - Akvaryum İçin Alınan Kum Ph Düşüren Cinsten Çıktı EfeAkgun, 07:16
Yeni Üye Forumu - Demasoni MufasaBosss, 06:28
Akvaryum Tanıtımı - En güzel fotoğraflarınızı gösterin KaanE, 03:58
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Balıklar Yatarak, Uzanarak Uyur Mu? Foto İçerde :) KaanE, 03:55
Canlı Doğuranlar - Bu Gübreleri Kullanan Var Mı? Gübre Önerisi KaanE, 02:52
Taban ve Gübreleme - Dere Kumu Ve Bej Silis Kum İle Akvaryum Tasarımı KaanE, 01:27
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - 35x35x35 Bitkili Nano İçin Tür Tavsiyesi KaanE, 01:22
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Teraryum Tarzı Akvaryum mustafaturral, 00:40
Yeni Üye Forumu - Yeni Gelen Bettamdaki Sorunlar Xrbetta, 00:12
Labirentliler - Orion Led E Serisi Aydınlatma AKGN, 23:58
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Karides Akvaryumu Zemini MasterChiefHakan, 23:55
Yeni Üye Forumu - Sheyda'nın Minik Karides Dünyası:) Astronotus, 23:51
Akvaryum Tanıtımı - Reeflowers İceland Black Sand Rengi MasterChiefHakan, 23:45
Şikayet Var! - Astronot Balığımın Kafasındaki İzler MasterChiefHakan, 23:38
Güney Amerikan Cichlidleri - 63 Litre Akvaryumda Ne Beslemeliyim MasterChiefHakan, 23:31
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 35x35x35 Low Tech Bitkili Akvaryumum isssmailak, 23:26
Akvaryum Tanıtımı - Betta'nın Sorunu İle Başlayan Yeni Tank Kurulumu Taha Yanık, 23:20
Yeni Üye Forumu - İlk Akvaryumum MasterChiefHakan, 23:20
Yeni Üye Forumu - Akvaryumuma Hangi Tür Önerirsiniz Taha Yanık, 23:17
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 200lt Powerled Yeterli Mi ? oguzhn, 23:17
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Akvaryum Yosun Sorunu Astronotus, 23:04
Akvaryum Tanıtımı - Resimdeki Bitki Limon Mu Zeytin Mi? busfu06, 22:59
Bitki Türleri ve Bakımı - Sarı Ateş Tankı DorukGuppy, 22:45
Akvaryum Tanıtımı - Cüce Vatozum Kaç Yaşında Bilen Var Mi DorukGuppy, 22:42
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Hangi Hava Motoru Daha Sessiz Akvaryum2000, 22:37
Filtreleme Seçenekleri - Lapistesim Hamile Mi DorukGuppy, 22:34
Hastalıklar ve İlaçlar - Bitki Solması Ehtiyar, 22:06
Yeni Üye Forumu - Melek Balığım 1 Aydır Dipte Yüzemiyor . DorukGuppy, 21:51
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryumda Net Berraklığı Nasıl Saglıyabilirim Talha60, 21:48
Filtreleme Seçenekleri - İlk En Güzel Tecrübem :-) Güntaç aytaç, 21:46
Akvaryum Tanıtımı - CO2 Nerede doldurulabilir MrtGn, 21:18
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Akvaryum Cam Kalınlığı kaancevik, 20:43
Akvaryum ve Kapak Yapımı - Yeni Akvaryum Ve Filtre Ehtiyar, 20:30
Yeni Üye Forumu - Lepistesim Su Üstünde Sallanarak Yüzüyor Berkayv, 20:21
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bu Tankta Yemlemeye Gerek Var Mı? KaanE, 20:18
Omurgasızlar - Bettam Çok Kötü Durumda GhostKoi, 19:42
Hastalıklar ve İlaçlar - İki Erkek Lepistesim Birbirini Kovalıyor lethian, 19:33
Yeni Üye Forumu - Macmasteri Akvaryumu mehmethakan, 19:31
Güney Amerikan Cichlidleri - 100 Litre Akvaryum Sump Onrakr, 18:21
Filtreleme Seçenekleri - Bettam Sizca Ohm Mu? Halfmoon Mu? Corpse, 18:19
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Strafor, Boya ve Derz Hakkında Soru Esedullah54, 18:05
Arka Fon Yapımı - Akvaryum Değişikliği Tataaa, 17:58
Sazansıgiller - Filtre Seramiği İlk Kullanım ahmetfiratozkaya, 17:46
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Tanganyika Cikletleri Neden Bu Kadar Az Popüler? scorpion26, 17:32
Tanganyika Cichlidleri - Yeni Akvaryum / Balıklarım Yerde doubleT, 17:20
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Cüce Kerevit Katil Saly. Ramshorn Ve Kiraz Karides scorpion26 09:16
- T5 Floresan Beyaz Ve Mavi Renk (takas Olur) scorpion26 09:16
- Su Piresi & Mikrokurt & Karides Mix scorpion26 09:16
- L144 Super Red Dişi & Medaka Komachi Kohaku scorpion26 09:16
- Eheim Classic 2260 Musluklu Sıfır Hiko 09:15
- Spotted Angelfish Hiko 09:15
- Black Venezuela Corydoras Hiko 09:15
- Satılık 1,5 Metrelik Profesyonel Akvaryum - Sumplu SGY 08:51
- Boa - Fishbone - Fancy Tiger - Prl - Kaplankarides karidesrehberi 08:40
- Balık Yavruluğu - Akvaryum Malzemeleri - Teraryum karidesrehberi 08:40
- Anubias - Bucephalandra - Moss Çeşitleri karidesrehberi 08:40
- Fanlı Akvaryum Soğutma Termostatlı karidesrehberi 08:40
- Java Moss Miller 08:39
- 100-40-50(55) Akvaryum Arıyorum Miller 08:39
- Malzeme propecia 08:29
- Set Akvaryum propecia 08:29
- Fluval 306 Sorunsuz djebelli 07:50
- Çok Uyguna Apistogramma Kakadu TayfunSylkn 07:32
- Ultra Clear Akvaryum Seti TayfunSylkn 07:32
- Seachem Phosphorus-nitrogen-trace 4,5 Lt TayfunSylkn 07:32
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 07:22
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 07:22
- Bitki Çeşitleri emreemin 07:22
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 07:22
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 07:22
- Fethiye İçi Bloody Mary , Helena Ve Moss ufukdemirturk 06:59
- Katil Salyangoz jezey 02:04
- Su Piresi ,mikro Kurt Ve Beyaz Kurt Kültürleri jezey 02:04
- Siyah , Albino , L144 Cüce Vatoz Düz Ve Tül Yavru jezey 02:04
- Jbl Premium Kepçe 20 Cm Sıfır jezey 02:04
- Jbl Novo Pleco,ahm Red Green,sarımsalıklı ,toz Yem jezey 02:04
- Eheim Ecco Pro 300 Ve Chrome Pipe Aporetti 01:40
- Yunus-imparator Cichlid / Yem Takası Kabul Edilir. UKSTUDIO 01:31
- Amano Karides Arıyorum! UKSTUDIO 01:31
- Super Red Pleco Damızlık Altı Çiftler Tuby 01:22
- Hb White Lep,tül Melek,fern,trident,tiger Lotus metsi 00:31
- Sıfırürün/ Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemesi asliaral 00:03
- Akvaryum Bitkileri + Red Tail Filkulak Lepistes umutuyar 23:53
- Hakiki Doğal Katkısız Yeşil Su -micro Kurt umutuyar 23:53
- Tül Kuyruk Ramirezi Ariyorum Hunt3r 23:47
- Mdf Dolap Ve Ahşap Sehpa İmalatı Woodwork Can TEK 23:45
- Muhtelif Malzemeler Formicasmind 23:41
- Resun Aco 001 18 Wat Hava Motoru Sıfır ALP85 23:24
- Çeşitli F0/f1 Tanganyika Türleri Damızlık Ve Yavru cstrk 23:23
- Taeniacara Candidi & Abacaxis & Cacatuoides HarunYILDIRIM 23:21
- Damızlık Altı Macrostomalar sametyildiz 23:18
- 1d2e Yetişkin L134 sametyildiz 23:18
- Kök Çeşitleri (güncel) hll_aquascaping 23:06
- Low Tech Ve High Tech Bazı Bitkiler hll_aquascaping 23:06
- Co2 Tüp ,akvaryum Malzemeleri Vs Güncel hll_aquascaping 23:06
KULLANICILAR
- 68 Online Kullanıcı, 37 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.