Mayalı Co2 Ile Parvula Denemesi 2


Yas400Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3992
Yas400Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2015 22:06
Öncelikle merhaba;

Hafta sonu 100x30x45 ölçülerindeki akvaryumumda yaptığım deneme akvaryumun taban camının kırılması sonucu yarım kalmıştı.
Taban camı çatlayan ikinci akvaryumdan sonra nihayet bugün çatlatmadan akvaryum kurmayı başardım.

Akvaryumun ölçüleri 100cm Boy 25cm Kenar 39 Cm Bombeli Genişliği 45cm Yükseklik Toplam 144 Litre
Malzemeler:

2x30w grolüx 2x30w aquastar floresan
Jbl Proflora 80 Eco Co2 Şişesi
İsta 3 in 1 Difüzör
Sunsun Hw-603 Dış Filtre

Bitkiler

Parvula, amazon, limon, bacopa monieri, cabomba, rotala grandulosa,saz,gül, lysimachia nummularia var aurea, iki kök reinecki mini, tam ismini bilmediğim mantar görünümlü şirin bitki diye satılan bir bitki.

Taban

Akvaryumcumun tavsiyesi üzerine cam çatlamasını önlemek için koyulup sineklikle ayrılmış deniz kumu, aqua deco siyah kum, lav kırığı.

Yapılması planlanan gübreleme

Reeflowers all in one gübre, dıy demir gübresi, dıy potasyum gübresi. İlk hafta gübreleme yok sonrasında azar azar başlamayı planlıyorum sonunda haftalık 6ml all in one, 2ml demir, 10ml potasyuma ulaşana kadar azar azar başlamak.

Canlılar

Şu an sadece elma salyangozu, bir hafta sonra plati 3-4 adet.


Sorular:

1- Akvaryum kapağında floresan yeri hoşuma gitti. Kapağa takacağim 39w T5 grolüx ve 39w T5 aquastar birer adet olursa yeterli olur mu?
2- Hagen ve lav kırığı 2 günde 3 akvaryumda kullanılınca iyice karıştı. Bitki gelişimine etkisi olur mu? Görsel olarak hoşuma gitmedi pek en kolay nasıl ayırabilirim?
3- Gübrelemede test yapmıyorum. Gübreleme miktarım nasıl sizce?
4- Taş ya da kök kullanmayı düşünmüyorum sizce daha etkili bir görüntü için nasıl bir yerleşim yapabilirim?
5- Aklıma gelmeyen tüm konularda tavsiyelere açığım.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/168305/Fotograf0163.jpg[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/168305/Fotograf0165.jpg[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/168305/Fotograf0164.jpg[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/168305/Fotograf0166.jpg[/IMG][EDIT]yas400,2015-08-17 23:22:39[/EDIT]

Beğenenler: [T]170812,Mactavish[/T][T]154882,soner-can[/T][T]233557,hobim35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rouvaxÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2014
İl: Ankara
Mesaj: 627
rouvaxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2015 23:48
Deniz kumu burdan okudugum tavsiyelere gore iyi olmamis dere kumu olmaliydi

Beğenenler: [T]168305,yas400[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3992
Yas400Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2015 23:53
[QUOTE=rouvax]Deniz kumu burdan okudugum tavsiyelere gore iyi olmamis dere kumu olmaliydi[/QUOTE]

Dediğiniz doğru ancak deniz kumunun bitkilerle bir bağlantısı yok. 2cm kadar en altta tabaka halinde. Ayrıca kendi tecrübem olarak zemin bitkileri dışında pek çok bitkiyi deniz kumunda aylarca yetiştirerek çoğalttım. Yani o kadar da kötü değil. Ancak şu an sadece en alt tabakada 8cm kumun altında duruyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Batuhan.05Çevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 104
Batuhan.05Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2015 09:33
Tüm eksikleri tamamlayıp bitkileri almaya gidiyoruz (yada kurulum günü gelecek şekilde sipariş veriyoruz; bu zamanlama her zaman tutmayabilir, bitkiler 1-2 gün önce gelirse bitkileri temiz bir kapta dinlenmiş su ile ışık alan bir yerde bekletiyoruz). Bitkileri biraz fazla almak başlangıç için iyi olur ve aldıktan sonra kuruluma başlıyoruz:

*Akvaryum yerine yerleştirilir, ışıklandırması, arkafonu, filtresi, ısıtıcısı vs. takılır. Hava motoruda takılır ancak acil durumlar hariç hiç çalıştırılmayacaktır.
*Tabana önce misket gübreler en az üreticisinin verdiği miktarda yerleştirilir.
*Üzerine taban kalınlığı 8 cm olacak miktarda kum dökülür.
*Dekorasyon malzemeleri yerleştirilir ve kumada eğim verilerek önceden tasarladığınız veya o an hoşunuza giden bir dekorasyon yapılır.
*Ölçekli kap ile su doldurmaya başlanır. Kumun üzerine bir tabak vs. koyularak su dökme sırasında kumun ve dekorun bozulması önlenebilir. Su yaklaşık yarıya kadar doldurulur ve doldurulan miktar (kaç litre ise) bir yere not edilir.
*Bitkiler, çürümüş yaprakları temizlenip, köklerindeki sünger yada elyaflar çıkarılıp, kökleri yaklaşık 2 cm kalana kadar bir makasla kesildikten sonra özenle dikilir.
*Tankın kalanı da yine ölçerek su ile doldurulur ve “toplam net su hacmi” bir yere not edilir. (Burada ileriki hesaplamaları 70*35*35(h)’ lık tank için, kurulum gerçek olmadığından, tahmini 65 lt net su hacmi üzerinden yapacağım.
*Dış filtreye malzemeleri ve aktif karbon eklenerek filtre çalıştırılır. Filtrenin çalışmasıyla bir miktar su tanktan filtreye akacaktır. Tankta azalan su yine ölçülerek doldururlur ve "toplam net su hacmine" eklenir.
* Isıtıcıda 22 dereceye ayarlanarak açılır. Termometreden sıcaklığa bakılır; ortam sıcaklığına göre su zaten 22 dereceden yüksek olabilir; çok yüksek olmadığı sürece (26 dereceden yüksek) herhangi birşey yapılmaz.
*Dezenfekte amacı ile 6,5 ml (10 lt su için 1 ml) perhidrol suya karıştırılır.
*Yaklaşık 5 saat sonra %50 su değişimi yapılır. Bu su değişiminin yapılma sebebi dezenfektanı (perhidrol) sudan uzaklaştırmak içindir. Farklı dezenfektanların kullanımında onlara ait yöntem uygulanabilir. Su değişimlerinde (şimdi ve ilerde) su çekerken kumu kaldırmadan kum yüzeyinden çekim yapılmalıdır.

2.gün:

*Tekrar %50 su değişimi yapılır; böylece perhidrol yeterince uzaklaştırılmış ve dezenfeksiyon işlemi tamamlanmış olur.
*Üreticisinin belirlediği oranda su hazırlayıcı suya eklenir.
*İki saat kadar sonra bakteri kültürü üzerinde yazan dozda ilave edilir.
*Sadece bir adet 18w’ lık florasan timer’ a bağlanarak günde 7 saat yanacak şekilde ayarlanır ve yakılır.

3,4,5 ve 6. günler:

*Hergün üzerinde yazan dozda bakteri kültürü ilavesine devam edilir.
*Hergün bitkiler ve su yüzeyi kontrol edilerek çürüyen yapraklar olursa tanktan uzaklaştırılır.

7.gün:

*%25 su değişimi yapılır. Yeni eklenen suyun direk çeşmeden doldurulmaması önemlidir. Suyu, ağzı açık bir kapta en az 1 gün dinlendirerek akvaryumda kullanıma hazır hale getirmiş olursunuz.
*Sıvı potasyum gübresi üzerinde yazan doza bakılarak sudaki potasyum seviyesini 2,5 ppm (mg/lt) arrtıracak miktarda eklenir.
(Örneğin seachemin potasyum gübresinin 5 ml si 125 lt suyun potasyum seviyesini 2 ppm arttırıyor. Doğru orantı kurarak 65 lt de 2 ppm’ lik artış için 2,6 ml gerektiği; yine orantı kurarak 2,5 ppm’ lik artış için yaklaşık 3 ml eklemenin uygun olacağını bulabilirsiniz)


14.güne kadar:

*Hergün bitkiler ve su yüzeyi kontrol edilerek çürüyen yapraklar olursa tanktan uzaklaştırılır.
*Yosunlanma olursa camlar temizlenmelidir. Bu işlemler ileriki günlerde sürekli yapılmaya devam edilir.

14.gün:

*%25 su değişimi yapılır.
*Sıvı potasyum gübresi aynı miktarda eklenir.

17.gün:

*Sıvı potasyum gübresi aynı miktarda eklenir.

21.gün:

*%25 su değişimi yapılır.
*Sıvı potasyum gübresi aynı miktarda eklenir.
*Sıcaklık 1 derece yükseltilerek 23 dereceye ayarlanır.

23 ve 25.günler:

*Sıvı potasyum gübresi aynı miktarda eklenir.
*Sıcaklık birer derece yükseltilerek 25 dereceye kadar çıkılır.

28.gün:

*%25 su değişimi yapılır.
*Sıvı potasyum gübresi sudaki potasyum seviyesini 3,5 ppm (mg/lt) arrtıracak miktarda eklenir.
*İkinci 18 w lık florasanda yakılır ve aynı timera bağlanarak günde 7 saat çalışması sağlanır.
*Filtreden aktif karbon çıkarılır.
*Genel içerikli sıvı gübre üzerinde yazan dozun yarısı şeklinde eklenir. Burada da yine orantı kurarak önce kendi tank hacminiz için ne kadar önerildiğini bulmalı, daha sonra bunun yarısını almalısınız.
*Tanka yalnızca yosun yiyen canlılar eklenir. Bu canlılara kurulum bitene kadar yem verilmemelidir.
*Potasyum ilavelerine 1 hafta boyunca 2 günde bir aynı miktarda devam edilir.

35.gün:

*%25 su değişimi yapılır.
*Sıvı potasyum gübresi sudaki potasyum seviyesini 5 ppm (mg/lt) arrtıracak miktarda eklenir ve bundan sonra sürekli 2 günde bir aynı miktarda devam edilecektir.
*Genel içerikli sıvı gübre üzerinde yazan dozda eklenir ve bundan sonra haftada bir kez su değişiminden sonra bu miktarda devam edecektir.
*Bu günden itibaren ışıklandırma süresi hergün 30 dakika arttırılarak 6 günde 10 saate kadar çıkarılır. Bundan sonra böyle kalacaktır.

42.gün:

*%30 su değişimi yapılır. Bundan sonra her hafta %30 eklenecektir.
*Gübre ilaveleri yapılır.
*Artık tanka seçilen diğer canlılar eklenebilir. İlk 2 hafta günde 1 defa ve çok az yemleme yapılmalıdır.
*Işıkların timer ile 5 saat açık, 3 saat kapalı ve 5 saat açık olacak şekilde ayarlanması hem akşamları akvaryumun keyfini çıkarma hemde yosun oluşumuna engel olma yönünden faydalı olur.

Not: Kurulum aşamaları, kendi eklemelerim haricinde Sn. Tunç Sönmezoğlu' nun "Bitki Akvaryumunda Başarı" makalesindeki kurulum aşamalarının "düşük destekli" bir tanka uyarlanmış (basitleştirilmiş) halidir.


Bakım

Kurulumu tamamladım. Bundan sonra nasıl bir bakım uygulamalıyım?

Önceikle birkaç hatırlatma yapalım:

*CO2 kaçışını en aza indirgemek için su yüzeyinin mümkün olduğunca hareketsiz olmasını sağlamalısınız. Özellikle filtrenin çıkış hortumunun yerini ve açısını iyi ayarlamak önemli.

*Filtrenizin ve ısıtıcınızın 24 saat hiç kapanmadan çalışır durumda olması gerekiyor. (Isıtıcı termostatlı olduğundan zaten ayarladığınız dereceden sonra kendini kapatacaktır, su soğudukçada açacak ve görevini yapacaktır;siz yeterki fişten çıkarmayın)

*Işıklandırmanız timer’ a bağlı olduğundan düzenli olarak otomatik açılıp kapanacaktır. Sizin yapmanız gereken; bu süreyi ayarlarken aşağıdaki konulara dikkat etmeniz gerektiğidir:
Işıklandırma süresini toplamda 8 saatten az, 12 saatten fazla tutmamaya özen gösteriniz. Işıkların ilk açılışını sabah yem verme saatine göre ve kapanışınıda akşam oturup izleyebileceğiniz bir saate göre ayarlamak için bazen gündüz 1 değil 2 ara (ışıkların kapalı olduğu saatler) vermeniz gerekebilir. Bu durumda ışıkların kapalı olduğu her aralığın 3 saatten fazla olmamasına, açık olduğu her aralığında 3 saatten az olmamasına dikkat etmeniz bitkilerin sağlığı açısından iyi olacaktır.

Bitki akvaryumunda düzenli yapılması gereken bakımlar vardır. Bunları zaman bazında ele alalım:

Hergün:

*Beslediğiniz balıkların durumuna bağlı olarak günde 1 yada 2 kez yemleme. Verdiğiniz yemi balıkların en fazla 2-3 dakika içinde bitirmesi gerekiyor. Bu süre uzuyorsa bilinki fazla yem veriyorsunuz; miktarı azaltın. Fazla yemleme yapmamak özellikle organik yükü dengede tutmak açısından çok önemli. Böylece yosun oluşumu ve birçok sorundan büyük oranda kurtulmuş olacaksınız.

*Su yüzeyini ve bitkileri kontrol etme. Çürüyen ve kopan bölümleri tanktan uzaklaştırma.

*Balıkları kontrol etme, hastalıklı balık varsa (mümkünse) karantinaya alma; ölen varsa tanktan uzaklaştırma.

Haftada 3 gün:

*Sıvı potasyum gübresi ilavesi. İlki su değişiminden sonra başlamak üzere düzenli aralıklarla yapılmalı. Her seferinde tankınızın potasyum seviyesini 5 ppm (mg/lt) arttıracak kadar verilmeli.

*Genel içerikli sıvı gübre ilavesi. Potasyumla aynı zamanda verilebilir. Bu şekilde (haftada 3 kez) verilecekse başlangıç için üzerinde yazan dozun yarısı verilmeli. Daha sonra doz, gözlem ve tecrübe ile ayarlanabilir.

Haftada Bir:

*En az %30 su değişimi. Mümkünse %40 gibide yapılabilir. Su değişiminde akvaryumdan suyu çekmeden ısıtıcının fişi çekilmeli ki yeni dolacak su nedeniyle muhtemel bir "su dışında çalışma" durumu önlenmiş olsun. Çekilen su, kum yüzeyinden, yüzeydeki artıkları alacak şekilde ama kumu kaldırmadan çekilmeli. Yerine koyulacak temiz su eğer çeşme suyu ise; mutlaka en az 1 gün dinlendirilmiş veya farklı bir kapta (yada tankta) bir ısıtıcı ve hava motoru yardımı ile ısıtılmış ve en az 2 saat bolca havalandırılmış olmalı. En iyi ihtimalle en azından oda sıcaklığına kadar ısıtılıp bir su hazırlayıcı ile kullanıma hazır hale getirilmeli.

*Camlardaki yosun oluşumu kontrol edilmeli, rahatsız edici düzeyde ise temizlenmeli.

*Tankta fazla uzayan bitkiler varsa budanmalı. Başlarda budama işlemi az miktarlarda yapılmalı. Bitkilerin budamadan sonraki durumları iyi gözlenmeli ve edinilen tecrübeler ışığında budama şekli, zamanı ve miktarı ayarlanmalı.

Ayda bir:

*Dış filtredeki elyaf yenisi ile değiştirilmeli.

3 Ayda bir:

*Genel dış filtre temizliği yapılmalı. Dış filtrenizin temizliğini; özellikle mekanik temizlik için kullanılan malzemeleri (seramik boncuk, sünger) çeşme suyu altında yıkayarak, biyolojik malzemeleri akvaryumdan alacağınız bir miktar su ile hafifçe çalkalayarak, elyafı ise yenisi ile değiştirerek yapmanız iyi olacaktır. Özellikle biyolojik malzemedeki bakterilerin zarar görmemesini sağlamak çok önemlidir.


Sonuç

Kullanılan ekipmanlardan kurulum ve bakıma kadar bu yazıda anlatılanlar büyük oranda birbirleri ile ilişkili olup bütün bir sistemi ifade etmektedir. Yazılanlardan herhangi birini yapmamak, eksik yapmak yada farklı yapmak sistemin doğru çalışmamasına ve birçok sorun yaşamanıza neden olabilir.


Şuanki görünüşü güzel sağlıklı bitkiler dilerim[:nazar:]

Beğenenler: [T]168305,yas400[/T][T]233557,hobim35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3992
Yas400Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2015 11:50
Batuhan Bey çok teşekkürler. Üç aşağı beş yukarı kafamdaki planlama bu zaten. Yalnız acele kurmak zorunda kaldığım için bazı kısımlar da acele oldu. Mesela temizlik elemanları olarak salyangozları erken koydum. Gerçi memnunlar hayatlarından ki yumurta bırakmışlar hemen. [:)] Gübrelemeyi ayrıntılı yazmanız benim için iyi olmuş bu şekilde yapmayı planlıyorum. Geriye kalan bir kaç soru var. Özellikle aydınlatma konusunda emin olamadım. Parvula dışındakilere yetecektir 39x2 floresan ama parvulaya yeter mi acaba? 39x4 yapma imkanım da var ama fazla gelir diye çekiniyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3992
Yas400Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2015 19:51
Kurulumun 9. günü parvulalar genel olarak adaptasyonu atlatmış gözüküyor.

Hafta sonu evde olmadığım için yem makinesini kurup gittim. Ancak fazla yem bırakmış ve yosunlanma başlamış sizce excel vermeli miyim?
Aydınlatma hakkındaki sorum hala cevap bekliyor yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkür ederim.
Elma salyangozları hızla yumurtlamaya başladılar kapak yok önlem almıyorum kurumaya karşı. Daha önce defalarca sorunsuz çıkmışlardı ama yine de sorayım belki iyi bir fikri olanlar vardır.
20 adet kiraz karides sipariş ettim. İlk tecrübem olacak her türlü yardıma ihtiyacım var şimdiden herkese çok teşekkürler.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/168305/Fotograf0167.jpg[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/168305/Fotograf0169.jpg[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/168305/Fotograf0168.jpg[/IMG]

[EDIT]yas400,2015-08-26 14:52:13[/EDIT]

Beğenenler: [T]233557,hobim35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The OzzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 241
The OzzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2015 00:11
[QUOTE=yas400]Her türlü yardım ve fikre açık durumda beklemedeyim hala [:)))][/QUOTE]

Merhaba. Ben de DIY CO2 ile tabanı parvula olan akvaryum kurdum yeni. Bende aydınlatma 4*54 watt t5. Florasanların altında reflektör var. Hacim 300 litre, yükseklik 50 cm. Henüz kurulumun 5. günündeyim ve parvulalar dipten sürgün vermeye başladı. Siz de bitkilerin gelişimini takip ederek aydınlatmanın yetip yetmediğini gözlemle anlayabilirsiniz.

Beğenenler: [T]168305,yas400[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3992
Yas400Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2015 00:39
Şu an kullandığım aydınlatma yeterli. İlk mesaja da yazmıştım zaten yaptığım bir deneme yarım kaldı. Benimkisi biraz daha görsel olarak hoş gözükse şeklinde oldu. Akvaryumun kendi kapağına kurulum yapsam diyorum. Akvaryum kapaklarında da aydınlatma kısmı niye hep ufaktır onu da anlamam zaten de neyse. Fotosentez gözlemliyorum bitkiler yayılıyor işler yolunda ama rahat da fazla oturtmuyor insanı işte.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir