Lepisteslerim yüzmüyor yeme zor geliyor


otnememÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 757
otnememÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2009 11:32
Canlıdaki Belirtiler:Akvaryumdaki lepistesler hareketsiz ve saklanıyorlar. Yeme geliyorlar ama normalden çok daha isteksiz bir şekilde. Bitkilerin arasında hareketizce duruyorlar.
Akvaryum Kapasitesi (litre):78 lt

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:10 lepistes, 2 elma, 3 kiraz

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): ph:7 kh:6 gh:8 no3:0 ve no2:0

Filitrasyon: atman 600 şelale filtre

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Kullanmadım

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : Haftada bir yüzde 20 su değişimi. Akvaryum yaklaşık 2,5-3 ay önce kuruldu. Bu sürede balıkları aldığım gün 2 neon kaybettim. Sonra onları akaryumcuya verdim lepistesler kaldı. Bu süreçte de başka kaybım olmamıştı. Ancak cuma gününden beri balıklarımdaki hareketsizlik iştahsızlık devam ediyor. Akvaryum işyerimde olduğundan cumartesi elemanlarım gözlemlemiş aynıymış. Pazartesi sabah geldiğimde akvaryumdan 15 kadar yavru ayırdım küçük akvaryuma. Ancak anaç ve erkek lepistesler hala gizleniyorlar. Bu arada lepistesleri toplu halde almıştım. Sonradan eklediğim (1 ay kadar önce) ve aynı akvaryumcudan aldığım bir lepistes vardı bu sabah onu kaybettik. Şimdi tecrübeli arkadaşlardan ricam bana yol göstermeleri. İlaç olarak her türlü ilaca ulaşabilirim eczanedeyim. Flagyl'i yemle karıştırdım ancak vermeye korkuyorum zarar veririm diye. Yavru akvaryumu dışında başka tankım yok. Bu nedenle tedaviyi ana tankta yapmak durumundayım. Balıklarımı kurtarmada yardımcı olun lütfen.
otnemem2009-09-14 11:36:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rhemeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2006
İl: Edirne
Mesaj: 5261
rhemeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2009 12:15
Merhaba ; balıklarda dışarıdan bakıldığında bir problem görünüyor mu ? Yani deri üzerinde benekler veya beyazlıklar var mı? Isıtıcınız aktif durumda mı ve sıcaklık kaç derecede duruyor.Suyunuzun temizlik durumu nedir su berrak görünüyor mu ?Kullandığınız yem markası nedir ? Bu sorulara cevap verebilirseniz bir tahminde bulunmak daha kolay olacaktır. rheme2009-09-14 12:17:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otnememÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 757
otnememÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2009 12:29
Volkan bey hemen bilgileri vereyim sera vipagran, tetramin pul yem ve sipirilunaydı sanırım adı bu üç yemi kullanıyorum ama ağırlık vipagran ve tetramin pul yemde. Benek veya beyazlık fark edemiyorum. Yalnız siz sorduktan sonra çok dikkatli baktım, bir iki balığımın kafasına yakın solungaç kısımda sanki içten kızarıklık var ama bunlar eskiden de var mıydı? Yoksa yeni mi? Çok emin değilim.Isıtıcıyı aktif değil sıcaklık sabit 25 derece ve gün boyu çok oynama olmuyor. Su gayet berrak yalnız belki bilgi açısından yararı olur son zamanlarda su üstünde köpüklenme oluyor. Ayrıca 15 gün kadar önce şelale filtrede karbonu çıkardım ve yerine seramik halkalardan koydum.
Teeşekkürler yardımlarınızı bekliyorum.

Ekleme yapayım balığımın bir veya ikisi kuyruğunu kısarak havaya kafası yukarı doğru (ama su üzerine yakın değil) duruyor.otnemem2009-09-14 12:31:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rhemeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2006
İl: Edirne
Mesaj: 5261
rhemeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2009 15:51
Rahmi bey ; balıkların dış yüzeylerinde herhangi bir sorun olmadığına göre iç parazitten şüphelenebiliriz.Ancak iç parazitin en önemli belirtisi iştahsızlık ve beyaz dışkılamadır eğer bu belirtileri balıklarınızda görüyorsanız iç parazit tedavisine başlamalısınız.

Tavsiyem ; iç paraziti gidermede yararı olan sarımsak suyunu yemlerinize bulayarak balıklarınıza vermeye başlayın bu sırada balıkları gözlemlemeye devam ediniz beyaz dışkılama var mı ? Yeme saldırmada isteksizlik var mı? Bunlara göre sarımsaklı yemden sonra iç parazit için ilaç kullanmaya başlayabilirsiniz.

Sadece sarımsağın suyunu kullanın Posası olmasın. Suyunu süzmek için sarımsağı havanda dövdükten sonra ithal temizlik bezlerini yahut tülbent kullanabilirsiniz.
Sarımsağın suyunu sera vipagran yeme dökün ve bu şekilde balıklarınıza verin.

Birkaç gün bu yemlerden verin iştahlarında düzelme görürseniz sorunu doğru tespit etmiş oluyoruz demektir.

Eğer sarımsaklı yem işe yaramazsa aşağıdaki Flagly tedavisine başlayabilirsiniz.
İç Parazit Tedavisi

1.Tedavi şekli
Eczaneden Flagyl (Tablet) +  2.5'luk şırınga alın.

1. Gün 50 litreye 1 flagyl
Isı 32'den 34'e çıkarılır.

2. Gün %50-60 civarı dipten su değişimi yapılır. 50 litreye 1 flagyl
3. Gün %50-60 su değişimi, 50litreye 1 flagyl

4. Gün %50 su değişimi, filitre temizliği + varsa karbonla filitreleme yapılır.
Isı kademeli olarak tekrar 30'a düşürülür.

Tedavinin her gününde tankı izleyin, özellikle beyaz dışkı gördüklerinizin, yem almayan iştahsız balıkların ağzına flagyl sıkın.

Eczaneden 2.5'luk şırınga Şırınganın iğnesi çıkarılır, 1 Flagyl hapı 4'e kırılıp şırıngaya atılır, sonra akvaryumun suyundan şırıngaya su çekilir.
Flagyl eriyene kadar beklenir.

Balık kepçeye alınır.
Nefes almak için ağzını açmaya başlayınca şırıngadan ağzına ilaç boşaltılır.
Bu esnada iki taraftan solungaçlarına da flagyl sıkılır. (Balık flagylle yıkanmış gibi olur.)

Balığı hemen geri bırakmamak gerekiyor, ilacı sıktıktan sonra bir 10-20 saniye yutmasını beklemek gerek.

2.Tedavi şekli ( Lepistesler için daha uygun bir yoldur )

Tanktan aldığınız 250 ml suya 6 flagyl eritilir.
(İlaçlanacak balık sayısına  göre su ve ilaç oranını ayarlarlamalısınız. Suyu ve ilacı daha az veya çok v.b.)

Şırıngaya bu sudan çekilir. (Şırıngadaki su biraz beyaz olsun, ne koyu ne çok açık)
Yukarıda tarif ettiğim şekilde balığa sıkılır.(İki kez) 4-5 gün boyunca bu şekilde devam edilir.

Ben günde 1 kere yapabildim ama vakit bulabilirseniz günde 4-5 kereye kadar tekrar edebilirsiniz.

Bu tedavi yönteminde suyu ilaçlamanıza gerek yok.


3. Tedavi Şekli. (Ağızdan tedaviyi kaldıramayacak kadar zayıf düşmüş, hastalığı ilerlemiş balıklar için yoğun flagyl banyosu)

Balık 10 litre bir kaba alınır.
10 litreye 4 adet flagyl 500mg'lık tablet eritilir. Balık 1 saat havalandırma ve ısıtma da yapılarak bu kapta bekletilir. Tedavi 3 gün boyunca günde bir saat olmak üzere tekrarlanır.

Özellikle şişme aşamasına gelmiş balıklar hassaslaştığı için panikten v.b. ağızdan uygulama ile kayıplar olabilmekte, bu yöntem ile kayıp en aza indirgenmekte.

3 günlük bu yoğun banyodan sonra ağızdan flagyl vermeye başlayabilir, yapamıyorsanız karantina tankında normal doz uygulamaya 4-5 gün devam edebilirsiniz.

Kolay gelsin.

Saygılar.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

neon tetraÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 8
neon tetraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2009 11:38
Rahmi Bey; mesajınızda da belirtmişsiniz ısıtıcı kullanmadığınızı, peki gece hiç konrol ettiniz mi akvaryum suyu sıcaklığını? Gündüz ve gece arasında 10Ckadar sıcaklık değiştiği şu günlerde akvaryum suyunuzun 25C de sabit kalması zor gözüküyor. Öncelikle ısıtıcınızı 7/24 çalışacak şekilde takmalısınız.

Volkan Beyin önerdiği tedaviyi uygularken akvaryum sıcaklığını yükseltmeyi unutmayın ayrıca tedavi sırasında  mikofish kullanarakta Flagylin etki etmediği bakteri türlerine karşı önleminizi almış olusunuz. Geçmiş olsun Rahmi Bey.

+1: [T]125030,lemur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Doğan39Çevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2020
İl: Kirklareli
Mesaj: 1
Doğan39Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2020 10:25
Merhabalar herkese. Dun 6 adet lepistes aldim 4 tanesi sanirim molly idi. Aksam ilk basta hersey guzeldi. Sonradan baliklarim dipte saklanacak yerlerde durmaya basladilar. Fluoresan lamba kullaniyorum. Bu lambayi kapattigimda hareketleniyorlardi actigimda tekrar saklaniyirlardi. Bu sabah yem verdim pek istekli yemediler ama yine dipte saklanarak duruyorlar. Isiticim 24 derecede sabit. Ic filtrem var. Bunu neden yapiyor olabilirler. Acaba bulunduklari yeni ortama ayak uydurmakta mi gucluk cekiyorlar ? Bu arada cesme suyu degil hazir su kullaniyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 5000
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2020 15:46
2009 tarihli bir yazıya soru yazmışsınız. [:)))] Bu şekilde farkedilip cevaplanması zor ve kafa karıştırıcı. Kendi adınıza yeni bir konu açmanız daha iyi olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir