Led Ampul Ve Low Tech Destek


tunasoylemisÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2019
İl: Manisa
Mesaj: 63
tunasoylemisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2019 16:47
[QUOTE=Jujlak]

Degerli bilgileriniz icin cok tesekkur ederim, açıkcası böyle bilgilerin gelmesi beni heycanlandırıyor zira yeni başlayacak arkadaşlarada (benim gibi) klavuz görevi üstleniyoruz.

Peki yanlış anlamadıysam 100 lt bir tank icin 1 adet 3W 6500K Osram, 2 adet 9W 6500K Philips mi kullanmalıyım?[/QUOTE]

Bilgi, deneyimler paylaştıkça çoğalır hocam :)
Gübre hiç kullanmamış ve karides tankı olarak bitkiler üzerinde denemler yapmıştım. Şuan bu akvaryumu Electric blue acara lara ayırdım. Gün içinde 3w devamlı açık oluyor ama nadiren fotoğraf için filan 2li 9W açıyorum. Ampüllerin ucundaki buzlu beyaz plastiği söküyorum nasılsa ampül yerleştirdiğim yerde onları nemden, sudan koruyan bir cam var o ucundaki yuvarlak buzlu plastik ışığı 360 dereceye yayıyor fakat benim buna ihtiyacım yok sadece spot ışığı gibi direk aşağı ışık vuruyor. Dediğim gibi dikey akvaryum olduğu için 1 adet 3w dahi akvaryumu göz önüne seriyor. Dediğim gibi maddi durum varsa 2şer tane denemek istediğiniz ampüllerden alın gerekirse değiştirir 2x3w , 1x9w gibi çeşitlendirip deneyerek kullanırsınız. Bu ampüller çöpe gitmez ihtiyaç fazlasını evinizde de kullanabilirsiniz. Fikir vermesi için odanın ışığını kapatarak resim çektim.
3Watt tek başına;
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213974/181120191642441.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213974/181120191643061.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213974/181120191643261.jpg[/IMG]

9Watt 2 adet Açıkken;
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213974/181120191644361.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213974/181120191644561.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213974/181120191645181.jpg[/IMG]

Buda ampüller göze pek hoş gelmeyebilir ama olsun :)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/213974/181120191645541.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]196241,Jujlak[/T][T]196575,Redkit[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cafermutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1350
cafermutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2019 20:39
[QUOTE=Flexa]Ne kadar teorik konuşsak da manasız. Mühim olan oradaki ampülün spektrumu. Piyasada 6500K adıyla geçenlerin hepsinin birbirine aynı spektrumu olması söz konusu değil. Normalde 6500K ile ifade edilmek istenilen şey, 6500K sıcaklığına (~6225 santigrat dereceye) ulaşmış bir kara cisim adını verdiğimiz varsayımsal nesnenin yayacağı ışığı ifade eder. Fakat hiçbir cisim kara cisim değildir, dolayısıyla spektrumu daima bundan farklıdır. Örneğin Cafer Bey yukarıda bir grafik vermiş, fakat bu teorik kara cisim diyagramından çok uzak, lakin Philips'in LED'lerinin ölçümlerine dayanıyor. Başka bir marka için bambaşka olabilir, fakat aşağı yukarı böyledir.

Demem o ki, bitkiler için gerekli olan PAR (photosynthetic active radiation) değerini bilmenize, ölçüm yapmadan imkan yok. Ölçümü yapan cihazlar da on binlerce dolar mertebesinde olduğundan burada kimse test edemiyor. Bu noktada kalitesi ispatlanmış bir ışıklandırma alınamıyorsa, fazlaca "parlak" olan bir yol tercih etmek. Ziyadesiyle fazla aydınlatırsanız, arada oluşacak kaybı bir şekilde tolere edersiniz.

Burada mühim olan bir diğer şey göz zevki. Ampüllerde sorun şu, büyük ışık kaynakları olduğundan karışık renk tercih edemiyorsunuz. Çünkü zaten hepi topu 3 tane kullanacaksanız farklı renkleri homojen dağıtmanıza imkan yok. Akvaryumun bir kısmı farklı renk yoğunluğunda görünecektir. O nedenle bence sadece tek renk gidin, ben olsam 6500K tercih ederdim. Yabancı forumlarda da sıklıkla tercih edildiğini görüyorum. Doğala en yakın renkleri bunlarla alabilirsiniz.

Aynı zamanda kırmızıları belirginleştirmek isteyip kırmızı kullansanız bile, kırmızı ile mavinin suda uğrayacağı yüz kata yakın saçılma farkının etkilerini göreceksiniz. Üstte kalan bitkiler daha kırmızı olurken tabandakiler daha mavi tonlarda olacak.

Özetle demek istediğim şey ışık işi bu kadar basit değil ne yazık ki. Bu nedenle üreticiler kendi spektrumlarını oluşturmaya çabalıyor. Oldukça komplike bir alan. Kendim bir yıl biyofotonik laboratuvarında çalışmama rağmen, hala kendi akvaryumumda tam olarak istediğim rengi yakalayabilmiş değilim. Ölçümler yapamadan yapılan bu tür girişimlerin hepsi o nedenle biraz kör atış oluyor. Deneyin, tecrübe edin, olmazsa bir süre sonra farklı bir yola gidersiniz. Fakat dediğim gibi, ben sizin yerinizde olsam 6500K LED ampülü tercih ederdim, diğerlerini değil, kombinasyon da değil.[/QUOTE]
Philipsin ölçümlerine neden dayandirilsin bunu anlayamadım ? Spektrometre ölçümleri ile bu grafikleri çıkarmak mümkündür. Her üretici kendi spektrumunu yayınlıyor. Soğuk beyazlar 3 aşağı 5 yukarı benzer spektruma sahiptir. Çünkü satıcı Firmalar çok fazladır ama çipseti üretenlerin sayısı bellidir. (Epistar,bridgleus,cree,samsung gibi)
Bitki büyümesi için PAR hersey değildir. Bir ışığın PAR degerlerine baktiginizda en fazla mavi ve kırmızı bölgenin güçlü etki oluşturduğu görülür. Ureticiler bu iki bölgeyi desteklenince zaman ve maliyetti düşük uretim yapacaklarını sandılar. Mavi ve kırmızıdan oluşan fikstürleri satışa çıkardılar. Bu iki bolgeyi desteklemek bitkilerde büyüme sağlasada bazı bitki türlerinde sağlıklı büyüme sağlayamadı. Yapilan çalışmalarda bitkiler sağlıklı büyüme için yeşil sarı bolgeyide kullandığı kullanamadigi zaman gelisim anormallikleri yaşadığını farkettiler. Peki mavi ve kırmızının önemi yokmu.? Bitkiler spektrumun her noktası için ışık istemelerine ragmen diğer renklere göre daha fazla mavi ve hatta kırmızı istemekteler. 6500 k led yeşil ve sarı bölgeyi destekliyor gibi gorunsede yeterli değildir. .Soguk beyazlar ayni sekilde kırmızı bölge içinde yetersiz kalır. Tek başına kullanılmış soğuk beyaz aydınlatmalar bitki gelişiminde yetersiz kalmıştır. Beyaz renk yaymaları nedeniyle akvaryum fikstürleri bu ışıktan oluşabilir. Bu sadece görseldir ve satış politikasıdır. Kim sarı kırmızımsı bir ışığı almak ister? Günümüz şartlarında bitki büyümesi için üreticiler artık tüm spektrumu destekleyen ışık kombinasyonu yapmaya çalışıyor. Kombinasyonlar cesitlendirilebilir. Ancak şuan tek bilinen sey bitkinin tüm spektrumdaki isiklari az yada cok istemesidir. Warm white yeşil sarı kırmızı bakımından tek başına cool white üstündür. Içerdiği mavi dahi bitkilere yeterli gelecektir. Ancak her ışığın iyi yanlarını kombine etmek daha etkili ışıklar yapmanın tek yoludur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FlexaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2018
İl: Yurtdisi
Mesaj: 838
FlexaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2019 20:58
[QUOTE=cafermutlu]
Philipsin ölçümlerine neden dayandirilsin bunu anlayamadım ? Spektrometre ölçümleri ile bu grafikleri çıkarmak mümkündür. Her üretici kendi spektrumunu yayınlıyor. Soğuk beyazlar 3 aşağı 5 yukarı benzer spektruma sahiptir. Çünkü satıcı Firmalar çok fazladır ama çipseti üretenlerin sayısı bellidir. (Epistar,bridgleus,cree,samsung gibi)
Bitki büyümesi için PAR hersey değildir. Bir ışığın PAR degerlerine baktiginizda en fazla mavi ve kırmızı bölgenin güçlü etki oluşturduğu görülür. Ureticiler bu iki bölgeyi desteklenince zaman ve maliyetti düşük uretim yapacaklarını sandılar. Mavi ve kırmızıdan oluşan fikstürleri satışa çıkardılar. Bu iki bolgeyi desteklemek bitkilerde büyüme sağlasada bazı bitki türlerinde sağlıklı büyüme sağlayamadı. Yapilan çalışmalarda bitkiler sağlıklı büyüme için yeşil sarı bolgeyide kullandığı kullanamadigi zaman gelisim anormallikleri yaşadığını farkettiler. Peki mavi ve kırmızının önemi yokmu.? Bitkiler spektrumun her noktası için ışık istemelerine ragmen diğer renklere göre daha fazla mavi ve hatta kırmızı istemekteler. 6500 k led yeşil ve sarı bölgeyi destekliyor gibi gorunsede yeterli değildir. .Soguk beyazlar ayni sekilde kırmızı bölge içinde yetersiz kalır. Tek başına kullanılmış soğuk beyaz aydınlatmalar bitki gelişiminde yetersiz kalmıştır. Beyaz renk yaymaları nedeniyle akvaryum fikstürleri bu ışıktan oluşabilir. Bu sadece görseldir ve satış politikasıdır. Kim sarı kırmızımsı bir ışığı almak ister? Günümüz şartlarında bitki büyümesi için üreticiler artık tüm spektrumu destekleyen ışık kombinasyonu yapmaya çalışıyor. Kombinasyonlar cesitlendirilebilir. Ancak şuan tek bilinen sey bitkinin tüm spektrumdaki isiklari az yada cok istemesidir. Warm white yeşil sarı kırmızı bakımından tek başına cool white üstündür. Içerdiği mavi dahi bitkilere yeterli gelecektir. Ancak her ışığın iyi yanlarını kombine etmek daha etkili ışıklar yapmanın tek yoludur.[/QUOTE]

Eğer paylaştığınız görselin kaynağını araştıracak olursanız Philips'in yayınladığı ölçümler olduğunu göreceksiniz, nedeni falan yok. Görsel Philips'e ait. Başka markanın spektrumu başka olacaktır.

[QUOTE]Her üretici kendi spektrumunu yayınlıyor. Soğuk beyazlar 3 aşağı 5 yukarı benzer spektruma sahiptir. [/QUOTE]

Ben de aksini söylemedim.


[QUOTE] Bir ışığın PAR degerlerine baktiginizda en fazla mavi ve kırmızı bölgenin güçlü etki oluşturduğu görülür. [/QUOTE]

PAR değeri spesifik olarak fotosentezde görevli tüm bölgeyi barındırıyor zaten; buna yeşil de dahil, sarı da, kızılöte de, moröte de. Bariz bir biçimde kırmızı ve mavinin neden böyle olduğu, klorofillerin absorption spectrumlarıyla alakalı. Klorofil gibi yaklaşık 10 tane farklı pigment bulunuyor bitkilerde (klorofil a, klorofil b, beta-caroten, lutein, malvidin vb.), bunlardan hiçbiri spesifik olarak yeşil bölgede, kırmızı ve maviye göre daha duyarlı değil. Hatta nereden baksanız 10 katlık bir etkinlik farkı görülüyor. O nedenle:


[QUOTE]Bu iki bolgeyi desteklemek bitkilerde büyüme sağlasada bazı bitki türlerinde sağlıklı büyüme sağlayamadı. Yapilan çalışmalarda bitkiler sağlıklı büyüme için yeşil sarı bolgeyide kullandığı kullanamadigi zaman gelisim anormallikleri yaşadığını farkettiler. [/QUOTE]

Bu çalışmayı paylaşırsanız, okumak isterim. Arasam da bulamadım ne yazık ki.


[QUOTE]Ancak şuan tek bilinen sey bitkinin tüm spektrumdaki isiklari az yada cok istemesidir.[/QUOTE]

Dediğim gibi, aksini söylemedim. Lakin az-çok diye nitel olarak ifade ettiğiniz şeyi nicel olarak ifade ettiğimizde 10 kattan fazla bir fark görüyoruz. Yeşil ışık koyduğunuzda alacağınız verim %100 ise, koymadığınızda %90 demektir ki bu maksimum düşebileceği değer. Eğer dediğiniz gibi mesele maliyet olsaydı, yeşille o açığı kapatmaya çalışırken 10 tane led ekleneceği yerde, 1 tane mavi ekler sorunu daha ucuza çözerdiniz.

Özellikle belirtmek isterim, hiçbir bitki yok ki (hatalıysam lütfen ilgili bilimsel çalışmayı paylaşın bu istisnayı öğreneyim), kırmızı ve mavide büyümezken sadece yeşil-sarı aralığında büyüsün.

Hatta çok fazla yeşil ışık kullanımının, büyümeyi azalttığı bile biliniyor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3949401/

Şahsi olarak belirmek isterim ki, ben kendi aydınlatmamda her türlü rengi kullanıyorum, bunu da daha önce belirtmiş olmalıyım. Fakat araya yeşil katıyor olmamın sebebi, fotosentezi artıracağından değil, yeşil bitkileri daha vurgulayıcı hale getirdiğindendir. Eğer amacım fotosentezi artırmak olsaydı, bir tane yeşil yerine bir tane mavi koyar, kat kat daha fazla verim alırdım. Bu nedenle işi hem performans hem görsellik olarak ikiye ayırdım.

Ek: Alıntıları düzgün yapmama rağmen iç içe girmiş görünüyorlar, umarım hangimize ait oldukları anlaşılırdır.[EDIT]Flexa,2019-11-18 21:02:37[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cafermutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1350
cafermutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2019 23:42
[QUOTE=Flexa]

Eğer paylaştığınız görselin kaynağını araştıracak olursanız Philips'in yayınladığı ölçümler olduğunu göreceksiniz, nedeni falan yok. Görsel Philips'e ait. Başka markanın spektrumu başka olacaktır.



Ben de aksini söylemedim.




PAR değeri spesifik olarak fotosentezde görevli tüm bölgeyi barındırıyor zaten; buna yeşil de dahil, sarı da, kızılöte de, moröte de. Bariz bir biçimde kırmızı ve mavinin neden böyle olduğu, klorofillerin absorption spectrumlarıyla alakalı. Klorofil gibi yaklaşık 10 tane farklı pigment bulunuyor bitkilerde (klorofil a, klorofil b, beta-caroten, lutein, malvidin vb.), bunlardan hiçbiri spesifik olarak yeşil bölgede, kırmızı ve maviye göre daha duyarlı değil. Hatta nereden baksanız 10 katlık bir etkinlik farkı görülüyor. O nedenle:




Bu çalışmayı paylaşırsanız, okumak isterim. Arasam da bulamadım ne yazık ki.




Dediğim gibi, aksini söylemedim. Lakin az-çok diye nitel olarak ifade ettiğiniz şeyi nicel olarak ifade ettiğimizde 10 kattan fazla bir fark görüyoruz. Yeşil ışık koyduğunuzda alacağınız verim %100 ise, koymadığınızda %90 demektir ki bu maksimum düşebileceği değer. Eğer dediğiniz gibi mesele maliyet olsaydı, yeşille o açığı kapatmaya çalışırken 10 tane led ekleneceği yerde, 1 tane mavi ekler sorunu daha ucuza çözerdiniz.

Özellikle belirtmek isterim, hiçbir bitki yok ki (hatalıysam lütfen ilgili bilimsel çalışmayı paylaşın bu istisnayı öğreneyim), kırmızı ve mavide büyümezken sadece yeşil-sarı aralığında büyüsün.

Hatta çok fazla yeşil ışık kullanımının, büyümeyi azalttığı bile biliniyor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3949401/

Şahsi olarak belirmek isterim ki, ben kendi aydınlatmamda her türlü rengi kullanıyorum, bunu da daha önce belirtmiş olmalıyım. Fakat araya yeşil katıyor olmamın sebebi, fotosentezi artıracağından değil, yeşil bitkileri daha vurgulayıcı hale getirdiğindendir. Eğer amacım fotosentezi artırmak olsaydı, bir tane yeşil yerine bir tane mavi koyar, kat kat daha fazla verim alırdım. Bu nedenle işi hem performans hem görsellik olarak ikiye ayırdım.

Ek: Alıntıları düzgün yapmama rağmen iç içe girmiş görünüyorlar, umarım hangimize ait oldukları anlaşılırdır.[/QUOTE]
Verdiğiniz linkteki çalışma 17 nolu çalışmaya atıf yaparak mavi ve kırmızıya %50 yeşil eklenmesi fotosentezi azaltırken %24 eklendiğinde fotosentezde iyleşme yani artış olduğunu belirtiyor. 17.çalışmayı bulup bakarsanız mavi ve kırmızı ledlere eklenebilecek %5-24-50 yeşil miktarının fotosentez üzerine etkisini tespit etmeye çalışan NASA çalışmasıdır. Her yapay ışığın fazla oranları fotosentezi olumsuz etkileyebilir. Örneğin bu çalışmada fazla mavilerin fotosentezi baskıladığını okuyabilirsiniz. [URL]https://academic.oup.com/jxb/article/60/8/2283/2113756[/URL]
Bu çalışmada ise yeşilin fotosentez üzerine olan pozitif etkisini anlatmaktadır
[URL]https://academic.oup.com/pcp/article/50/4/684/1908367[/URL]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FlexaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2018
İl: Yurtdisi
Mesaj: 838
FlexaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Kasım 2019 11:29
[QUOTE=cafermutlu]
Verdiğiniz linkteki çalışma 17 nolu çalışmaya atıf yaparak mavi ve kırmızıya %50 yeşil eklenmesi fotosentezi azaltırken %24 eklendiğinde fotosentezde iyleşme yani artış olduğunu belirtiyor. 17.çalışmayı bulup bakarsanız mavi ve kırmızı ledlere eklenebilecek %5-24-50 yeşil miktarının fotosentez üzerine etkisini tespit etmeye çalışan NASA çalışmasıdır. Her yapay ışığın fazla oranları fotosentezi olumsuz etkileyebilir. Örneğin bu çalışmada fazla mavilerin fotosentezi baskıladığını okuyabilirsiniz. [URL]https://academic.oup.com/jxb/article/60/8/2283/2113756[/URL]
Bu çalışmada ise yeşilin fotosentez üzerine olan pozitif etkisini anlatmaktadır
[URL]https://academic.oup.com/pcp/article/50/4/684/1908367[/URL][/QUOTE]

Cafer Bey, çalışmanın tamamını okudum, keza mesajınızda da belirttiğiniz gibi; bunlar benim söylediklerimden farklı şeyler değil. Bahsini ettiğiniz makalede %5 oranında yeşil ışık eklenmesinin hiçbir etkisi olmadığı fakat benim de bahsini ettiğim gibi estetik olarak güzel bir yeşil görünüm kazandırdığını, %50'den fazla eklenmesinin olumsuz etkilediğini, %24'te ise pozitif etkilediğini söylüyor. Güzel, sonuçları okumuşsunuz fakat hala nitel davranıyorsunuz. Eğer inip tabloya bakacak olursanız, o pozitif artışın sadece %10-15 oranın etkilediğini göreceksiniz, cool white olan ışığa göre. %24 yeşil takarsanız o akvaryuma, her yer yemyeşil olur. %10-15 fotosentez artışı istiyorsanız, biraz daha fazla kırmızı ve mavi takarak bunu elde edin, akvaryumun rengi de bozulmasın. Demek istediğim, anlatmaya çalıştığım şey budur.

Ayrıca ben bunların aksini iddia etmiş miyim birlikte bakalım isterseniz.

[B]Ben: [/B]Lakin az-çok diye nitel olarak ifade ettiğiniz şeyi nicel olarak ifade ettiğimizde 10 kattan fazla bir fark görüyoruz. Yeşil ışık koyduğunuzda alacağınız verim %100 ise, koymadığınızda %90 demektir ki bu maksimum düşebileceği değer. Eğer dediğiniz gibi mesele maliyet olsaydı, yeşille o açığı kapatmaya çalışırken 10 tane led ekleneceği yerde, 1 tane mavi ekler sorunu daha ucuza çözerdiniz.

Bunu söylemişim ki, bizzat sizin de referans verdiğiniz çalışmayla tamamen örtüşüyor.

Anlaşılmayabilir diye ek olarak örnekleme vererek kendi akvaryumumda da her birini kullandığımı, ama yeşili estetik amaçlar için kullandığımı söylemiştim.

Yine ek olarak, mavinin baskılamasının konumuzla hiçbir alakası yok. Söz konusu olan şey fazlaca mavi kullanmak değil, o miktarlar hiçbirimizin kullanamayacağı kadar fazla miktarlar. Ayrıca bu bilgiyi forumda daha önce de birçok yerde yazdım. Olay paylaştığınız gibi maviye özgü değil (çalışma sadece buna odaklanmış), kırmızıda da aynı şey söz konusu. Olay fotosistem ikinin fotoinhibisyonundan kaynaklanıyor çoğunlukla, 60 yılı aşkın süredir bilinen bir gerçek bu. Yeni bir şey değil.

Benim sizden istediğim şey yukarıda zaten konuyla alakası olmayan, bilinen şeyleri paylaşmanız değildi. Aşağıdaki gibi bir iddianız var:

[B]İddianız: [/B]Bu iki bolgeyi desteklemek bitkilerde büyüme sağlasada bazı bitki türlerinde sağlıklı büyüme sağlayamadı. Yapilan çalışmalarda bitkiler sağlıklı büyüme için yeşil sarı bolgeyide kullandığı kullanamadigi zaman gelisim anormallikleri yaşadığını farkettiler.

Ben bunun hangi çalışma olduğunu görmek istiyorum. Spesifik olarak tekrar soruyorum:

Hangi bitki kırmızı-mavi bölgeyle beslendiği zaman büyüyemezken, diğer bölgelerde büyüyebiliyor? Bir bitkiye sadece kırmızı-mavi verdiğimizde ne tür gelişim anomalileri görünüyor? Ben bu iddianızda bahsettiğiniz yapılan bu çalışmayı görmek istiyorum.

İddianız çok tuhaf, çünkü bugün benim gördüğüm birçok bitki üreticisi ya cool white ya da mor görünen full-spectrum ile bitkileri-sebzeleri yetiştiyor. Yine de belki istisnai bir tür vardır dediğiniz gibi diye öğrenmek istediğimden soruyorum. Fakat böyle bir tür olsa bile bu bizim kullanacağımız LED'leri etkilemeyecektir, çünkü sadece istisna.[EDIT]Flexa,2019-11-19 11:30:52[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cafermutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1350
cafermutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2019 22:31
[QUOTE=Flexa]

Cafer Bey, çalışmanın tamamını okudum, keza mesajınızda da belirttiğiniz gibi; bunlar benim söylediklerimden farklı şeyler değil. Bahsini ettiğiniz makalede %5 oranında yeşil ışık eklenmesinin hiçbir etkisi olmadığı fakat benim de bahsini ettiğim gibi estetik olarak güzel bir yeşil görünüm kazandırdığını, %50'den fazla eklenmesinin olumsuz etkilediğini, %24'te ise pozitif etkilediğini söylüyor. Güzel, sonuçları okumuşsunuz fakat hala nitel davranıyorsunuz. Eğer inip tabloya bakacak olursanız, o pozitif artışın sadece %10-15 oranın etkilediğini göreceksiniz, cool white olan ışığa göre. %24 yeşil takarsanız o akvaryuma, her yer yemyeşil olur. %10-15 fotosentez artışı istiyorsanız, biraz daha fazla kırmızı ve mavi takarak bunu elde edin, akvaryumun rengi de bozulmasın. Demek istediğim, anlatmaya çalıştığım şey budur.

Ayrıca ben bunların aksini iddia etmiş miyim birlikte bakalım isterseniz.

[B]Ben: [/B]Lakin az-çok diye nitel olarak ifade ettiğiniz şeyi nicel olarak ifade ettiğimizde 10 kattan fazla bir fark görüyoruz. Yeşil ışık koyduğunuzda alacağınız verim %100 ise, koymadığınızda %90 demektir ki bu maksimum düşebileceği değer. Eğer dediğiniz gibi mesele maliyet olsaydı, yeşille o açığı kapatmaya çalışırken 10 tane led ekleneceği yerde, 1 tane mavi ekler sorunu daha ucuza çözerdiniz.

Bunu söylemişim ki, bizzat sizin de referans verdiğiniz çalışmayla tamamen örtüşüyor.

Anlaşılmayabilir diye ek olarak örnekleme vererek kendi akvaryumumda da her birini kullandığımı, ama yeşili estetik amaçlar için kullandığımı söylemiştim.

Yine ek olarak, mavinin baskılamasının konumuzla hiçbir alakası yok. Söz konusu olan şey fazlaca mavi kullanmak değil, o miktarlar hiçbirimizin kullanamayacağı kadar fazla miktarlar. Ayrıca bu bilgiyi forumda daha önce de birçok yerde yazdım. Olay paylaştığınız gibi maviye özgü değil (çalışma sadece buna odaklanmış), kırmızıda da aynı şey söz konusu. Olay fotosistem ikinin fotoinhibisyonundan kaynaklanıyor çoğunlukla, 60 yılı aşkın süredir bilinen bir gerçek bu. Yeni bir şey değil.

Benim sizden istediğim şey yukarıda zaten konuyla alakası olmayan, bilinen şeyleri paylaşmanız değildi. Aşağıdaki gibi bir iddianız var:

[B]İddianız: [/B]Bu iki bolgeyi desteklemek bitkilerde büyüme sağlasada bazı bitki türlerinde sağlıklı büyüme sağlayamadı. Yapilan çalışmalarda bitkiler sağlıklı büyüme için yeşil sarı bolgeyide kullandığı kullanamadigi zaman gelisim anormallikleri yaşadığını farkettiler.

Ben bunun hangi çalışma olduğunu görmek istiyorum. Spesifik olarak tekrar soruyorum:

Hangi bitki kırmızı-mavi bölgeyle beslendiği zaman büyüyemezken, diğer bölgelerde büyüyebiliyor? Bir bitkiye sadece kırmızı-mavi verdiğimizde ne tür gelişim anomalileri görünüyor? Ben bu iddianızda bahsettiğiniz yapılan bu çalışmayı görmek istiyorum.

İddianız çok tuhaf, çünkü bugün benim gördüğüm birçok bitki üreticisi ya cool white ya da mor görünen full-spectrum ile bitkileri-sebzeleri yetiştiyor. Yine de belki istisnai bir tür vardır dediğiniz gibi diye öğrenmek istediğimden soruyorum. Fakat böyle bir tür olsa bile bu bizim kullanacağımız LED'leri etkilemeyecektir, çünkü sadece istisna.[/QUOTE]
Sanırım konu biraz dağıldı. Işıkta bulunması gereken yeşilin fotosentez için önemli bir bölge olduğunu anlatmaya çalışıyordum ama tartışmayı fotosentezi mavi mi daha cok artırır yosa yesilmi? olayına çevirdiniz. Warm white daha fazla 500-600 bölgesi olduğu için seçilecek ampulun warm white olması daha mantıklı olacağını daha önceki mesajımda belirtmiştim. Ama olay fotosentezi artirmak için cool white mavi mi ekleyelim yoksa yesil mi tartismasina döndü. Burda seçilmesi gereken bir ampuldü. Hangi ledlerin hangi sayi veya oranda daha etkili fotosenteze neden olduğu halen bilinmeyen bir konudur. Bu yüzden nicel sayı bulamazsın. Son zamanlarda 500- 600 bölgesinin önemine değinen çalışmalar artıkça fikstür üreticileri bu bölgeyi desteklemek adına ışık sistemlerine warm white eklemeye başladılar. (Mars Hydro, Spider Farmer,phlizon COB, BESTVa,HLG quantum gibi,)
Tek başına Cool white ve Red,blue ışıklar bitki yetiştirmede yetersiz olduğunu takip ettiğim growligth sitelerinde defalarca okudum. Çalışma bulabilirmiyim bilmiyorum. Biraz akademik bir yaklaşım olacak. Ama bulabilirsem eklerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JujlakÇevrim Dışı

Kayıt: 09/04/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 47
JujlakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2019 14:54
Arastırmalarım sonrası aşağıdakileri uygulamaya karar verdim, tabiki degerli önerilerinizi beklemekteyim.

*Akvaryum : 50*40*40h
*Aydınlatma : Osram 6500K Led Ampul 9w
*Kum: Lav kırığı (tabana) , üzerine As Pet in önerisi ile Siyah Bazalt Kum
*Bitkiler : Zemine - Marsilea Hirsuta ve ya Subulata
Köklere (Yatli, Mangrow) - Java Moss
Arka plana - Ludwigia Palustris
Kök iclerine (Yati, Mangrow) - Java Fern, Nana Anubias
Kayaların Arasından - Cryptocoryne Wendty
*Gübreleme vs : Tropicana Specialised Fertiliser, Seachem Flourish Excel ve Jbl Kugeln Kök gübre topu

Şimdi bu bilgiler dogrultusunda degerli görüslerinizi beklemekteyim.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedkitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/04/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 530
RedkitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2019 20:35
[QUOTE=Jujlak]
Abdullah Bey, akvaryum olculeriniz nedir kac adet kullanıyorsunuz acaba?
[/QUOTE]
Hocam ben 40L tankta 9W kullanıyorum. Ancak su içinde sadece Java Moss var. Moss fazla birşey istemeden yetişiyor saten. Benim daha çok su dışındaki bitkilerim istifade ediyor, ancak onlarda gün ışığından faydalanıyor. Camdaki görülmeyecek kadar (silince gözüken) kahverengilik dışında yosun sorunum falan da yok. Onuda salyangozlara bağlıyorum. Bu yüzden kesin bir tavsiye vermem doğru olmaz, bitki hakkında o kadar bilgim de yok saten. Konuya hakim üstadlardan tavsiye almanız daha sağlıklı olacak. İsterseniz bir deneyin, olmadı ilerde odaya falan kullanırsınız. Çünkü firmalar enerji tasarruflu olsun, göz yorgunluğunu azaltsın diye çeşitli işlemler yapıyorlar. Bu tip şeylerin fotosentez hızını, verimini olumsuz etkilediğini söyleyenler var ama dediğim gibi bu konuda bilgisizim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olsun150Çevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 177
olsun150Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2019 12:12
[QUOTE=cafermutlu]
Verdiğiniz linkteki çalışma 17 nolu çalışmaya atıf yaparak mavi ve kırmızıya %50 yeşil eklenmesi fotosentezi azaltırken %24 eklendiğinde fotosentezde iyleşme yani artış olduğunu belirtiyor. 17.çalışmayı bulup bakarsanız mavi ve kırmızı ledlere eklenebilecek %5-24-50 yeşil miktarının fotosentez üzerine etkisini tespit etmeye çalışan NASA çalışmasıdır. Her yapay ışığın fazla oranları fotosentezi olumsuz etkileyebilir. Örneğin bu çalışmada fazla mavilerin fotosentezi baskıladığını okuyabilirsiniz. [URL]https://academic.oup.com/jxb/article/60/8/2283/2113756[/URL]
Bu çalışmada ise yeşilin fotosentez üzerine olan pozitif etkisini anlatmaktadır
[URL]https://academic.oup.com/pcp/article/50/4/684/1908367[/URL][/QUOTE]
2.ci çalışmada üstteki kromoplastlarin kapasiteleri dolduktan sonra fotosentez dışı kaldığı alttakilerin fotosenteze sokacak tek ışığın yeşil olduğunu. Çünkü derin nüfus edebilen tek ışığın yeşil olduğunu yazıyor. Üst tarafın kapasitesi dolduktan sonra eklenen kırmızı ışığın fotosentezi artirmadigi yeşilin ise artırdığı yazıyor. Umarım doğru anlamışımdır. ( Inglizcem yetersiz. Google ile anlamaya çalıştım ) Benim sormak istediğim şey ise mavi ışığın 450, ve 470 benzer etkiler yaptığı düşünülerek yeşile en yakın cyan bölgesinin (490nm) benzer bir etki yada fotosenteze ek bir katkısı olabilirmi. Çünkü neredeyse güneş ışığında yeşil kadar var. Bitki bu ışığı kullanmadan evrimleşmiş olamaz. Beyaz Ledlerin çoğunda bu bölgede zayıf. [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199322/231120191211031.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir