Kömür - Aktif karbon Tartışma
Konuyu malzeme'ler ve yem'ler bölümüne açacaktım , fakat seviyeli bir tartışma için buraya açtım , kullanacak olanların kafalarındaki sorular açığa kavuşsun .
Aşağıda ben düşüncelerimi yazdım.Eminimki yanlış bildiğim , eksik bildiğim yerler vardır , buyrun tartışılsın , yararlı bir başlık olsun ...
Kömür(Normal karbon ) : Genelde 2 mm ile 1 cm arası uzunlukta , siyah renkte , katı , kimyasal ve fiziksel filitre malzemesi .
Örnek ; Sera süper carbon
Aktif karbon ile normal karbon aynımıdır ?
Bence hayır . En basitinden ben tatlı su akvaryumlarında , normal , deniz akvaryumlarında , aktif karbon kullanılır diye biliyorum .Ayrıca zaten bazı markalar belirtiyor '' Tatlı su için karbon-Kömür '' Tuzlusu için Aktif karbon '' Tatlı ve tuzlusu için karbon '' diye .
Peki karbon ne işe yarıyor ?
Kimyasal : Bakır , organik atıklar , proteinler , ilaç kalıntılarını kimyasal olarak bünyesinde tutuyor .
Fiziksel : Pek çok markanın ürettiği karbon gözenekli bir yapıya sahiptir .Bu yüzden '' Emiş - Yüze çekilim '' yapar. Yani suda yüzen parkütülleri çeker .
Karbonun sürtünmeyi azalttığı veya giderdiğine dair bir yanlış bilgi olduğunu düşünüyorum .
Sürtünme nedeni ;
Dış parazit ; Karbonun dış parazite herhangi bir etkisi olacağına inanmıyorum.Bu parazit genelde ''Beyaz benek ''diye tabir edilen parazit oluyor .
Nitrat ; Pek çok yolla giderilir . Biz akvaryumlarımızda bunu denitrifikasyon , nitrifikasyon bakterileri aracılığı ile , bitki yetiştirmek ile(bitkinin büyümesi ile , besin olarak kullandığı nitratı azaltması ) , su değişimi vs . Karbonun fiziksel temizlik yaptığına değindim , ama bence nitratı gidermesi yanlış bir bilgi .Sonuçta parkütülleri bünyesinde tutuyor , akvaryumdan uzaklaştırmıyor , ki zaten parkütülde nitrata neden olmaz.
Kullanım süresi :
Bir karbon için ''Şu kadar ömrü vardır '' demek , yanlış bilgi değil , saçma bir bilgi .Çünkü her firmanın ürettiği karbon ömrü aynı değil.Kimisi 1 ay kimisi altı hafta vs . Karbonun özelliğini yitirmesinin nedeni , doymasıdır .Yani gözeneklerinin dolması ve tutucu özelliğini zaman içinde kaybetmesi.
Ben ömründen kısa bir süre önce çıkartıyorum .Tuttuklarını salmasın diye.
Peki karbon tekrar kazanılamazmı ?
Güneşte kurutma yönetimi var ama etkili olacağını sanmıyorum .
Karbonu kullanıma hazırlama :
Yıkarsınız , yıkarsınız hep siyah bir su akar değilmi ?
Ben yıkama için 5-6 lt de sudan geçip , hafif tozunu alıyorum .Yavaş akan musluk altında bekleterek kullanıma hazır hale getiriyorum . Bu yöntemi bildim bileli kullanıyorum hiç sorun olmadı .
Filitrenin hangi bölümüne koyacağız ?
Karbon doyan bir maddedir . Bu yüzden çabuk tıkanmayacak bir bölüme koyulması taraftarıyım .Örneğin ; dış filitrede karbondan önce dar gözenkli sünger kullanılması gerektiğini düşünüyorum .Elyaf demiyorum çünkü , elyaftan parkütüller geçebilir .Fakat dar gözenekli bir süngerden zor geçer , geçse bile karbunun ömrü kısalmaz
Şelale tipi , iç filitre tarzındaki filitrelerede Koyulur.Bence yeri çok önemli değil , zaten az miktarda kullanacaksınız .
Karbon su yumuşatırmı ?
Bence hayır . Yumuşatır olsa , en azından sera firması ''Sera süper carbon , tatlı ve tuzlusu için ''diye bir genelleme yapabilirmiydi ?
Karbonu , ömrü bitip değiştirmek sureti ile kullansam bir şey olurmu ?
Bence pek bir şey olmaz . Ama bitki akvaryumlarına , bazı elementleri toplama bakımından zararı olabilir diye düşünüyorum .
Nasıl kullanılmalı ?
Karbonun parkütülleri tuttuğunu düşünürşek , parkütüllerin rahatça karbona ulaşabilceği bir filenin içine koymak mantıklı bence . Bence , dar gözenekli file veya bezlere sarılmamalı , mutlaka file vb. içinde kullanılmalı , hem daha efektif toplar hemde tanelerin motora kaçmasını önler.
Karbon hangi durumlarda kullanılmamalı ?
Bence ;
- İlaç ve katkı maddeleri kullanımında ( deniz akvaryumlarında katkı kullanıldığı zaman çıkarılıp çıkarılmadığı bilmiyorum , tatlı su için konuşuyorum )
- Peat kullanımında . ( önce karbon kullanılıp , sonra torf kullanılabilir )
Kısacası benim düşüncem ; Karbon fiziksel ve kimyasal filitre malzemesi . Suyu yumuşatmaz , parkütüllerden vs. dolayı oluşan bulanıklığı , ilaç kalıntılarını temizlemesi bakımından yararlı bir malzeme . Karantina tanklarından ilaçlama tedavisi süreci dışında kullanılabilir . Bitkilerin ihtiyaç duyduğu elementleri toplayabileceği düşüncesi ile bence bitki akvaryumlarında kullanılmamalı veya az bit bitkarda kullanılmalı yada kullanıp gerekli elementleri eklemeli .
Şu ana kadar kullandıklarım hakkında ;
- Sera super karbon : Bir kaç kez ılık sudan geçirmek yeterli , 6 hafta ömrü var , gayet memmundum (deniz akvaryumdan kullanıldı )
- Nirox karbon : Tatlı suda,tetra akvaryumda kullandım.Seraya göre biraz daha yıkama gerektiriyor . Filitreye koyup çalıştırdıktan sonra hafif bulanıklık gözlemledim. Yaklaşık 1 gün sonra bulanıklık gitti , memmundum .
- Tetra : Tatlı su da kullandım , güzel bir karbon .Özellikle kısa sürede su berraklığını sağlaması bakımından güzeldi .
ACTİVATED CARBON : Alacağınız en son karbon olsun.Hatta almanızı tavsiye etmem .
Sun-sun : Fazla karıştırmayın , tozunu alın ve bir tas içine orta şiddette su verin tozu kiri akıp gitsin , karıştırmayın. Eğer karbonun dan sonra su çıkışına doğru sünger gibi karbon taneciklerinin geçemeceği bir malzeme koyarsanız sera nın karbonu kadar verim alabilirsiniz .
Saygılar , sevgiler ...
Beğenenler: [T]150975,karaca35[/T][T]135284,New Fish[/T][T]108197,enjoy66[/T][T]168463,adıyaman0293[/T][T]208684,Mtndgn[/T][T]232533,Mustafa Okan[/T][T]230216,mustafatekeli[/T]
Teşekkür Edenler: [T]120287,ruzgar_19[/T][T]208684,Mtndgn[/T][T]232533,Mustafa Okan[/T]
+1: [T]232533,Mustafa Okan[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
For english press zero
http://en.wikipedia.org/wiki/Activated_carbon
Birisi çevirirse oldukça güzel olur, İngilizcesi oldukça bilgilendirici.
Saygılar,
Teşekkür Edenler: [T]182304,AhmetEmre[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Teşekkür Edenler: [T]188150,zülfü16[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bende de su anda SUN SUN aktif karbon takılı.Resim çekip yollamak isterdim suyun durumunu.Ama tasvir edeyim biraz.Cam gibi.
Sanırım siz şanssızlık yaşamışsınız.Saygılar.Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Engin bey ,
Zeolit hakkında forumda araştırma yaptım .
Karbona göre avantajları ;
- Doyma noktasından sonra tekrar temizlenip kullanabilirliliği .
- Karbon'a göre daha uzun ömürlü olması .
- Amonyak,fosfat ve nitriti abrose etmesi .(karbonda bunu yapıyormu bilmiyorum, sade fosfatı azalttığını biliyorum )
Dezavantajları ;
- Zor bulunması
- Direk solunum ile akciğerde kansere neden olabiecek bir ürün ( ?
- Karbona kıyasla suyu daha az berraklaştırıyormuş ...
Uğur bey ,
Sun - sun un BOYU gibi karbon modelleri varsa bilemem , bendeki aşağıdaki gibi ince olanı , belkide bu yüzden gri su halini aldı . Belkide üründe bir problem vardı . Çünkü aynı kum , aynı yıkama şekli aynı aletler , karbon farklı ...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tabi sanırım siz bir şanşsızlık yaşamışsınız.Benimde şu an kullandığım aynen resimde elinizde tuttuğunuz.Gerçi bende karbon çok çok nadir tercih ediyorum ama buda benim şansım sanırım..Karbon veya zeolit yerine mercan kırığını kullanmayı tercih ediyorum yinede...Teşekkür ederim cevabınıza..
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşlar ben zeoliti uzun zamandır kullanıyorum.Neredeyse 1 yıl oldu pek bir sorunla karşılaşmadım.Kansorejen madde diyorsunuz bende araştırdım.Pek bir dezavantajını bulamadım.Bunun dışında istanbulda bunun toptancılarından aldım.Orada da discuslarına kullanıyorlardı.Ayrıca zeolit tozları mevcuttur fakat o kadar uçacak kadar hafif partiküller veya un gibi bir durum yok.Bence kullanılmasını tavsiye ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Daha kapsamlı olarak bilgi almak için Y. İzzettin Barış tarafından kaleme alınmış TÜRKİYE'DE ASBEST VE FİBRÖZ ZEOLİT (ERİYONİT) İLE İLGİLİ AKCİĞER HASTALIKLARI adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Engin Bey; bahsettiğim tozlar o parmağınıza yapışanlardır. Her ihtimale karşın dikkatli olunuz, ne olur ne olmaz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Klasik bir akvaryum için her ikisinin de kullanılması fayda sağlayabilir, fakat ben bitki veya bitkili akvaryum için düşündüğümde her ikisini de kullanmam.
Teşekkür Edenler: [T]106146,mesut alak[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
1) Aktif karbon sudaki pekçok mikro besini tuttuğundan dolayı siyonobakter vb. mikroskobik canlıların yaşaması için elverişli olan ortam ortadan kalkar, hiç değilse üremeleri zorlaşır. Fakat zaten oturmuş bir akvaryumda denge bozulmadıkça bu canlılar aşırı miktarda çoğalamaz. Yani normal bir akvaryumda hiç yoktan aktif karbon kullanımı ağır bir rahatsızlığı tedavi etmek yerine ağrı kesici ile belirtisini yok etmeye benzer.
2) Zeolit de amonyak vb. maddeleri tutarak yine mikroskobik canlıların üremelerine set vurabilir. Fakat akvaryumdaki yan etkilerini tam olarak bilmediğimizden dolayı uzun vadede sorun da çıkartabilir.
Ne olursa olsun ben çok uç noktalardaki koşullar dışında bu iki malzemenin de kullanılması gerektiğine inanmıyorum. Hele bitki akvaryumlarında Yiğit Bey'in dediği gibi bitkiler için gerekli mikro ve makro besinler kullanılmaz hale geleceğinden uzak durulmalıdır. Ayrıca özellikle aktif karbon suyun mineral dengesini değiştireceği için biyolojik dengeye olumsuz etkide de bulunabilir.
Beğenenler: [T]230216,mustafatekeli[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir