Kaya tuzu yanılgısı(İyotsuz tuz kaya tuzu demek değildir)


kerevitÇevrim Dışı

Kayıt: 26/07/2013
İl: Balikesir
Mesaj: 49
kerevitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2014 18:13
Ben bir kaç yıl önce akvaryumcudan almıştım. Güzel bir konuya değinmişsiniz. Kaya tuzunda da iyot vardır, ancak tabi ki sofra tuzundan daha azdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2884
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2014 17:03
Merhabalar, aşağıdaki linkteki tuz bahsettiğiniz tuzlardan mıdır acaba?

http://www.ekoorganik.com/kategori/gida/tuz_seker/rasayana_kaya_tuzu_500.aspx

+1: [T]30902,HobiCi06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dpsKinG_Çevrim Dışı

Kayıt: 18/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 161
dpsKinG_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2014 17:31
Filitrede zeolit bulunan, akvaryumun içinde l144 cüce vatoz bulunan, bitkili akvaryumda;
-Dezanfektan olarak tuz kullanmak mantıklımıdır?
-Eğer kullanılabilir ise 400lt için ölçüsü nedir?
-Petshoplardan aldığımız akvaryum için olduğu söylenen tablet şeklindeki tuzlar kaya tuzumudur?
-İyot içerip içermediğini yada zararlı olabileceğini nasıl anlarız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sg888Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 115
sg888Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2014 01:47
zeolit ile tuz kulanılmaz.. tuz,  zeolitin içeriğini akvaryuma geri salar... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kuzey34Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 17
Kuzey34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2015 21:35
arkadaslar merhaba 288 lt akvaryumum var dogal kaya tuzu olarak bır arkadasım bana bunu verdı bu dogrumudur ve ne kadar kullanmam lazım yanı kullanım seklı yardımlarınız ıcın sımdıden tesekkur ederım 



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

laryscrlÇevrim Dışı

Kayıt: 21/05/2010
İl: Edirne
Mesaj: 41
laryscrlÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2015 16:33
Dış filtrede (fluval zeo carbon) bulunmaktadır.
sizce akvaryuma tuz kullandığımızda Zeo Carbon salınım yaparmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaygısızMuratÇevrim Dışı

Kayıt: 03/07/2014
İl: Adana
Mesaj: 24
KaygısızMuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2016 15:14
Konu biraz eski ama bir şey soracağım arkadaşlar.

Akvaryumda deniz tuzu kullansam sorun olur mu? Hangi marka deniz tuzunu tavsiye edersiniz? Bir arkadaşım burayı tavsiye etti: [URL]http://www.binbirgida.com/tuz/deniz-tuzu-fiyati[/URL] Sizce buradan satın almalı mıyım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BozkurtGokturkÇevrim Dışı

Kayıt: 28/09/2016
İl: Antalya
Mesaj: 187
BozkurtGokturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2016 01:29
[B]Magnezyum Sülfat (Epsom tuzu) Nedir ve Kullanımı Bloat tedavisi[/B]
İsmini Surrey, İngiltere’deki doğal kaynaklardan alan epsom tuzu teknik olarak tuz sayılmamakla birlikte doğal yollarla oluşan magnezyum ve sülfat bileşimi olan bir mineraldir. Magnezyum sülfat kimyasal formülü MgSO4 olan, magnezyum, kükürt ve oksijen ihtiva eden bir inorganik kristalsi yapıdır. (kimyasal bileşik) Genellikle heptahidrat (MgSO4•7H2) formunda sülfat minerali olan Epsomit ya da diğer adıyla Epsom tuzu (İngiliz tuzu) halinde bulunur. Monohidrat formu olan kieseritin (MgSO4 • H2O) şeklinde kullanımı yaygındır. Epsom tuzu sağlık, kozmetik, tarım ve günlük hayatta yardımcı tedavi olarak kullanılmıştır.

Epsom tuzu suyun pH’ına pek etki etmemekle (artırdığı ve azalttığı durumlar da olabiliyor!..) birlikte genel sertliği artırmaktadır. Sert su seven balık türlerinde (Malawi - Tanganyika) kullanılması daha faydalıdır. Dikkat edilecek husus her bölgenin şehrin musluk suyu değerleri farklıdır. Musluk suyu kullanımında aşırı değer artışına karşın su değerlerine baktıktan sonra kullanmalıdır.

[B](Sebzelerin daha iyi büyümesini sağlamak için toprağa bir yemek kaşığı koymanız yeterlidir.)[/B]
Bitkili akvaryumlarda da magnezyum eksikliği için kullanılabilir. Lakin genelde beslenen balıklar yumuşak su sevdiği için çok az miktarlarda bitki köklerine gömülerek kullanılmalıdır veya bu eksiklik maden suyundan da karşılanabilir.

Epsom tuzu balıklar için kabızlık giderici ve antitoksidan olarak kullanılmaktadır. Parazit tedavisinde takviye edici olarak kullanılmasında fayda vardır. Ayrıca yaraların daha çabuk iyileşmesinde de kullanılmaktadır.

Özellikle aşırı hayvansal renk verici proteinsel veya kalitesiz yemleme, stres ve değişken su değerleri sebebiyle Bloat’a yakalanmış balıklarda karın şişliği belirtisi ve yemden kesilme varsa tedavi amaçlı kullanımı yaygındır. İleri derecedeki bloat da bile kullananların 90% iyi sonuç aldığı ve bloatı tedavide ve önlemede çok faydalı olduğu aşikârdır.

Epsom tuzuyla Blot tedavisi genellikle 3-4-5 gün süreyle uygulanır. Su ısısı 30 derece olmalıdır. Her 20 litreye 1 tatlı kaşığı olacak şekilde suya eritilmelidir. Antibakteriyel özelliği sebebiyle karantina kaplarında bloat olan balık için tedaviyi uygulamak daha doğrudur. Bloat genele yayılmışsa Ana akvaryumda tedavi sürecinde balıklar yeme gelmeye ve yemeye başladığında 40% su değişimi yapılır tedavi sonlandırılır. Ve normal beslenme sürecine devam edilir. Her su değişiminde kullanmanız da balıklarınızın bloata yakalanma riskini azaltır.

[B]Epsom tuzunun sayılamayacak kadar çok faydalarından bazıları; [/B]
Sinir sistemini düzenlemek, cillt problemlerini yok etmek, kas ağrılarının giderilmesini sağlamak ve vücuttan toksinleri atmaktır. Stres ve strese bağlı problemlerden epsom tuzuyla kurtulmanın en etkili yolu epsom tuzuyla yapılan sıcak bir banyodur. Balıklarınız için de sudaki varlığı aynı etkileri gösterecektir.

Magnezyum insan vücudundaki 325 enzimin çalışmasını düzenlerken, sülfat beyin dokusunun oluşumunda önemli bir rol oynamakla birlikte, besinlerin emilimine ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

[B]Stresi Dindirir Ve Vücudu Rahatlatır[/B]
Stres vücuttaki magnezyum seviyesinin düşmesine sebep olur. Bu da strese bağlı olarak ortaya çıkabilecek birçok rahatsızlığa kapı açar. Epsom tuzunun cilt üzerinden emilimi magnezyum seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur. İnsan vücudu için en önemli minerallerden biri olan magnezyum seratonin üretiminde aktif rol oynar ve kaybolan enerjiyi geri kazandırır. Uzmanlar bu konuda haftada üç kez epsom tuzuyla yapılacak banyonun daha iyi hissetmenize ve her zamankinden daha fazla enerjiye sahip olmanıza yardımcı olacağını belirtiyor.

[B]Kas Ağrılarını ve Krampları Dindirir[/B]
Epsom tuzunun suyla karıştırılarak macun kıvamına getirilmesiyle hazırlanan karışım kas ağrılarının en büyük savaşçıdır. Epsom tuzuyla yapılacak banyo, migren ağrılarının giderilmesine büyük katkılar sağlar.

[B]Sindirim Sorunlarını Çözer[/B]
Epsom tuzunu oral yollarla almak (suda eritip içerek) bağırsak hareketlerini düzenlemekte büyük etkiler yaratır. Epsom tuzu suda çözündüğünde laksatif etki yaparak kabızlığın giderilmesine yardımcı olur, safra ve karaciğer temizliği yapar.

[B]Vücuttan Toksinleri Atar[/B]
Epsom tuzunun içinde bulundurduğu sülfat en büyük toksin avcılarındandır. Epsom tuzuyla yapılan banyo ters osmosis etkisi yaratarak vücuttaki toksinlerden ve metallerden kurtulmanızı sağlar. Banyo suyuna katılacak iki ölçü epsom tuzu belirli aralıklarla tekrarlandığında toksinlerden kurtulmayı sağlayarak daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

Piyasada birkaç çeşit var. Özelliği kuru tuz gibi kristal olmalıdır. Nemli ve kalitesiz olanlar istenmeyen sonuçlara sebep olabilir. İnternet sitelerinden temin edebileceğiniz gibi özel olarak da yurt dışından getirtebilirsiniz.

[B]Kullanım ölçüsü (miktarı):[/B]
Sonuçta sodyum klorürden tutun magnezyum sülfata, oradan tutun uranyum fosfata kadar metal-ametal bileşiklerinin büyük kısmı teknik olarak tuz olarak adlandırılır. Eczanelerden temin edebilirsiniz.

Magnezyum, kalsiyumla beraber suyun genel sertliğini belirler. Yani bir suda ne kadar Magnezyum ve kalsiyum varsa o su o kadar serttir. [B](genel sertlik)[/B]

Öncelikle mgso4 kullanabilmek için sert sudan hoşlanan bir balık türünüzün olması gerekir. Ancak balığınız sert sudan hoşlanıyor diye de magnezyumu akvaryuma boca edemezsiniz. Çünkü suyun sertliğini belirleyen magnezyum ve kalsiyum mineral ve tuzları zaten musluk suyumuzda da bulunur.

Her musluk suyunda da bulunma miktarları farklıdır. Yani öncelikle suyunuzu tanımanız gerekir.

Ülkemizdeki sularda genelde kalsiyum çok fazladır. Yani aslında genel sertlik bakımından sularımız oldukça serttir. Bu tür bir suya yani zaten sert olan bir suya magnezyumu katarsanız fayda göreceğinize zarar görebilirsiniz.

Kısacası bu tür tuzları her balık türü için kullanamayacağınız gibi, her türlü suda da kullanamazsınız. Ancak Malawi veya Tanganika türü bir balık besliyorsanız ve musluk suyunuzu test ettiğinizde de gH miktarınız 10dgh’ın altında çıkıyorsa o takdirde bu suya 10dgh a gelecek şekilde mgso4 katabilirsiniz. Fakat çoğunlukla suyunuz damacana veya r/o değilse 10dgh’ın altında da çıkmayacağını bilmemiz gerek. Yani sabit bir ölçü yok.

[B](Balıklarınız için de sudaki varlığı aynı etkileri gösterecektir.)[/B]

Öncelikle magnezyum sülfat ile PH düşürmek pek mümkün değildir. Çok yüksek miktarda katarsanız biraz düşürür ancak bu da canlılarınıza zarar verecektir. Yeterince asidik bir madde değildir. Ph düşürmek için kullanılan maddelerin ph'ı en az 2 olmalıdır. Ancak işe yarar.

Magnezyum sülfat yumuşak sulardaki magnezyum eksikliğini gidermek için kalsiyum ile birlikle 4/1 oranında kullanılır. Ya da bitki akvaryumlarında magnezyum dengesizliğini gidermek için az miktarda kullanılabilir.

Bunun dışından soda veya içme sularına da katılır. Kas krampları için tablet halinde kullanılabilir. Balıklara çok ciddi bir etkisi yoktur kabuklu canlılar için önemli olabilir.

Formülü MgSO4 7H2O dur. Bu madde sadece %10 magnezyum içerir.
Piyasada birkaç çeşit var özelliği kuru tuz gibi kristal olmalıdır. Bazıları nemli gibi oluyor balıkları öldürüyormuş. Merck markası tavsiye edilir. (Merck firmasının fiyatı oldukça yüksek!..)[EDIT]BozkurtGokturk,2016-09-28 01:31:37[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

usuphÇevrim Dışı

Kayıt: 10/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 16
usuphÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2016 22:38
Arkadaşlar insan tüketiminde oldukça faydalı olduğu düşünülen ve ülkemizden çıkan doğal Kemah Tuzu da bir çeşit kaya tuzu olarak geçiyor. Bu tuzun akvaryumlarda kullanılması hakkında bir fikriniz var mı? Gördüğüm kadarıyla birkaç arkadaş kullanmış ve tavsiye etmiş fakat kullanmadan evvel tekrar bir sormak istedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir