İlk Akvaryum Tecrübem Ve Yaşadıklarım


karavereÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2022
İl: Tekirdag
Mesaj: 3
karavereÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2022 12:13
Merhaba değerli arkadaşlar,

Bu hobiye yeni başlamış biri olarak 10 günlük süreçte neler yaşadığımı ve 2 Japon balığımı nasıl kaybettiğimi anlatacağım. Sizlerden ricam da bahsedeceğim süreçte nerelerde hata yaptığımı ve tekrar bu üzücü olayın yaşanmaması için nasıl önlemler almam gerektiğini anlatmanız. Aynı zamanda bu hobiye yeni başlayacak olan arkadaşlarımızın bu tecrübeden yararlanacağını düşünüyorum. Biraz uzun gelebilir ancak detayları vermem anlaşılmam için çok önemli diye düşünüyorum.


Yaklaşık 10 gün kızım ile beraber balık bakmaya karar verdiğimiz için bir petshoptan 7-8 litre su alabilen bir fanus ve biri turuncu biri de beyaz ama kafasında kırmızı bir işaret olan 2 japon balığı aldık.

Yanlarında da standart balık yemi aldık. (Ufalanarak servis edilen küçük kapsüller, içeriğini bilmiyorum)

Fanusu yarısına kadar su (Erikli damacanadan) doldurdum, içerisine de yine petshoptan aldığım renkli taşlar ve bir adet plastik aksesuar koydum. Daha sonra da balıkları içerisine yerleştirdim.

İlk 3 gün büyük bir keyifle balıklarımı izledim. (Petshopçu 10 günde bir suyun bir kısmı değiştirsen yeter dedi. Başka bir bilgi vermedi.)

Daha sonra balıkları çok sevdiğim için onlar için neler yapabilirim diye araştırmaya başladım. Bir çok yerde fanusta bakmanın sağlıklı olmadığı ve bir akvaryumda yaşamaları gerektiğini öğrendim.

Bunun sonucunda da yaklaşık olarak 10 litre su alabilen bir akvaryum ve pipo filtre aldım. Balıklarımı da kendi suları ile birlikte buraya aktardım. (Bu sırada plastik aksesuar ve renkli taşların sağlıksız olabileceğini okuduğum için onları yeni akvaryuma aktarmadım.

Yine 3-4 gün günde bir kez 1 buçuk adet kapsül ufalayarak onları beslemeye devam ettim.

Balıkları başka bir petshoptan, akvaryumu ise başka bir petshoptan almıştım.

Akvaryumu satan petshopçu haftada bir kez suyun %20'si kadarı dip çekimi yapmam gerektiği söylemişti. Elimde uygun ekipman olmadığı için pipetle vs. denedim ama bir türlü beceremedim. Ben de 4. gün sonunda üstten %20 su aldım. 5 gündür sürahide bekleyen çeşme suyunu da bu aşamada akvaryuma dahil ettim (O zamana kadar hep Erikli damacana suyu kullanmıştım.)

Sanırım olaylar da bundan sonra gelişti. Ertesi gün her iki balığımın da kuyruklarının bir kısmının olmadığı fark ettim. Onları izlediğimde birbirlerini ısırmaya çalışıyorlar gibi geldiği için ilk aklıma gelen kavga ettikleri ve birbirlerine zarar verdikleri oldu. Bu nedenle turuncu olanı fanusa aldım beyaz olanı (daha hırpalanmış gözüküyordu) akvaryumda bıraktım.

Turuncuyu fanusa alırken %50 akvaryum suyundan %50 de Erikli su ekledim.

Bu esnada ikisinin de kuyruklarının giderek yok olduğunu gözlemledim ve bir hastalık olabileceğinden şüphelendim. Aynı gün içerisinde henüz ben müdahale edemeden akvaryumdaki beyazın pullarının döküldüğünü, kuyruğunun da neredeyse tamamen yok olduğunu gördükten kısa bir süre sonra beyaz balığımı ne yazık ki kaybettim. Bu aşamada ilginç olan beyaz bütün bu deformasyona rağmen suda hep yatay bir şekilde kalmayı başarmıştı ve öldüğünde de öyleydi.

Turuncu ise kuyruk eridikçe baş aşağı bir şekil almaya fakat ihtiyaç duyduğunda yüzmeye devam etti.

Beyaz öldükten sonra turuncuyu tekrar akvaryuma aldım. Bu noktada bilgisizliğimden ötürü akvaryumu dezenfekte etmek vs. aklıma gelmedi. Biraz da mevcut suyu korumanın bakteri çeşitliliği açısında önemli olduğunu duyduğum için değiştirmedim diye düşünebilirsiniz. Nitekim akvaryuma aktarırken turuncu balığım fanusta çoğunlukla baş aşağı duran ancak beslenme ihtiyacı olduğunda o kuyruksuz hali ile dolaşabilen ve gerekirse dibe kadar inebilen bir durumdaydı. Ancak kendini bıraktığında tıpkı bir balon gibi suyun yüzeyine çıkıyordu.

Akvaryuma aktardığımda artık bu akşam ölür diye düşünüyordum. Ertesi gün kalktığımda hala aynı hareketleri yaptığını ama istediği zaman da suyun dibine kadar gittiğini gördüm.

Bu kez bu mücadelesinin hakkını verebilmek adına ne yapabilirim diye düşünmeye başladım ve bir petshoptan metilen mavisi ve akvaryum tuzu aldım.

Metilen mavisini 10 lt suya 2 damla damlattım ve bir de akvaryum tuzu attım içeriye. İlk gün her ne kadar fiziksel olarak bir değişim olmasa da hareketlilik açısından bir canlanma olduğunu hissettirdi bana. Ben de onu suyu ile birlikte fanusa aldım.

Bu arada bakteriler vs. hakkında araştırma yapıp az çok bilgi sahibi olduğumu düşündüğüm için akvaryumu sıcak su ile yıkadım temizledim ve ertesi gün yeni su ve fanus suyunu karıştırarak turuncu balığımı tekrar akvaryuma aktardım. Yeni bir geçiş olduğu düşündüğüm için yine akvaryum dibine tuz attım.

Bu arada pipo filtre de sürekli çalışıyordu. Akvaryumu temizlerken pipo filtreyi yıkamadım ama sıkarak temizlemeye çalıştım.

Balığım toplam 4 gün baş aşağı bir şekilde yaşam mücadelesi verdikten sonra dün akşam yani akvaryuma onu aktardıktan yaklaşık olarak 13-14 saat sonra öldü ne yazık ki.

Şu an yolda olan ve biraz sonra gelecek olan ısıtıcıyı, vitaminli besini, dip çekme aparatını göremeden gitti ne yazık ki.

Tecrübesizliğim başta başından beri diğerine göre daha sakin olan beyaz "Kalp Yıldızı" nın ve bu kadar mücadeleci olacağını asla tahmin edemeyeceğim turuncu ufaklığın "Sevgi" (isimler kızım koydu) yaşamaları gerekenden daha kısa sürede ölmelerine sebep oldu.

Yeniden balık başlamaya başlamadan önce yaptığım hatalardan ders çıkarmak ve bundan sonraki misafirlerimize daha iyi koşullar sunmak istediğim için bu foruma üye olarak sizlerle bu mesajı paylaşıyorum.

Bu hobiye başlayana kadar 7-8 liraya alınan bu ufacık şeylerin bu kadar büyük bir sevgi ile bakılabileceğini ve ölümlerinin bu kadar üzücü olabileceğini asla tahmin edemezdim.

Balıklarına büyük bir ilgi ve sevgi ile bakan bütün akvaryum severlere selamlarımla.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayulkerÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 17/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BayulkerÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2022 14:55
Ümit Bey,

Yaşadığınız kötü tecrübe ne sizi ne de minik yavrunuzu hobiden soğutmasın.

Öncelikle bilmeniz gereken akvaryum içindeki bakteri döngüsü dış destek olmadan 28 günde oturur. Bakteri kültü + bakteri feeder atarak bu sure 48 saate indirilebilir ama gerek yok.

Siz balık ve fanusu aynı anda aldınız eve geldiniz ve su koydunuz balık attınız. Geri sayım burada başladı. Attığınız yemler biyolojik olarak amonyum ve amonyak seklinde vücuttan atıldı veya yenmeyenler hetetroph bakteriler tarafından yendi yine amonyum ve amonyak oluştu.

Bu atıklar 2 kademeli bir indirgenme geçirmeliydi önce nitrit sonra nitrat olmalıydı, bu biyokimyasal bir aktivite olup 2 farklı bakteri türü bu islemde etkiliydi ve tankınızda bu bakteriler henüz yeterli kadar yoktu. Her indirgeme de daha az zehirli olur atıklar. Nitrat ancak bitki tarafından tüketilir. Bu yüzden su degisimi yaparız nitrat fosfat gibi atıkların akumulasyonunu önleriz. Eser mineralleri yenileriz.

Fanustan küçük akvaryum ve pipo filitreye geçmeniz çok doğru karar. Şimdi yapmanız gereken akvaryumu boş çalıştırmaya devam etmek. Akvaryuma kum olarak renkli taş degil silis kum veya karides/bitki kumu alın. Kum altı sizin için önemli bakteri konağı olacak. Anoxic ortam filitrede ve su içinde asla barındıramayacagıniz denitrifikasyon bakterilerinin az da olsa koloni olmasına olanak taşıyacak. Mühim konu sadece önemli diyor geçiyorum. Denitrifikasyon sınırlı olsada akvaryumda varlığı önemlidir.


Silis/karides/bitki kumları bu küçük akvaryumunuza daha doğal bir görüntü katacak. Akabinde çok basit akvaryum bitkileri edinin java fern gibi küçük bir ağaç kok parçası alın.

Doğal bir görüntü sağlayacak kumu tabanda kullanarak doğadan bir parça hayal edip dizayn edin.

Sonra bu akvaryuma iyice kaynattıgınız ve öz suyunu attığınız bir adet kök tarçın koyun. Ve akvaryumcudan aldıgınız cattappa yapragını atın. Aynı zamanda akvaryumcudan bir kaç adet küçük boy ramshorn salyongozu vb alıp atın.

Aydınlatmaya kafa yorup çok küçük bir aydınlatma kurun. Sonra akvaryuma ilk karides koyarak başlayın canlı olarak. Karidesler üretmeye başlayacak kısa zamanda pipo filitre üzerinde yavrular görmeye başlayacaksınız.

Karides dahi olsa beklentileri balıklarla aynıdır çözülmüş oksijen, filitrasyon, her hafta su degişimi. Su değişimi haftada ٪20 dinlenmiş suyla.

Bu zaman aralığında araştırmaya ve öğrenmeye devam edin.

Hobi bir serüvendir adımları yavaş yavaş atarak odagında canlı sevgisi oldukça hem siz hem kücük yavrunuz kısa zamanda cok yol alacaksınız.

[B]Youtube'a nano shrimp tank yazarak doğal dekorlara bakın. Bitkilere bakın. Low tech yani co2 ve çok yüksek işık istemeyen bitkiler seçin. [/B] Zamanı geldiğinde balık türlerini araştırıp daha ileri adımlar atabilirsiniz. Fakat şuan doğru yöntem bu şekilde ilerlemek olacaktır. 10 litre tank balık için zor bir hacim.

Iyi günler.

Beğenenler: [T]137418,MertSoyumert[/T][T]232419,Inteleon[/T][T]232050,MrzAdar[/T]
+1: [T]137418,MertSoyumert[/T][T]232050,MrzAdar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2884
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2022 15:36
Ege beye katılıyorum, tek nokta bakteri kültürü (Seachem Stability, JBL Denitrol gibi birden fazla marka farklı akvaryumlarda) eklediğim halde tam olarak talimatlara uymama rağmen akvaryumda nitrat görmem yaklaşık 1 ayı buldu, tankın günlük olarak hazır olması ise 40-45 gün civarını buldu. Çok az balık yükü ve saf amonyak ekleyerek çeşitli denemelerim oldu. Nitrit görmem iki hafta, nitrat görmem dört hafta sürdü. Maalesef hazır bakteri kültürlerine çok bel bağlayamıyorum.

Ümit bey, bunların dışında dikkat etmeniz gerekenler:

- Ani değişimler balıkları çok etkiler, içme suyu ve çeşme suyunuzun değerleri belki de çok farklıydı ve yavaş yavaş eklenmesi gerekebilirdi, ileride besleyeceğiniz canlılar için bu aklınızda olsun, su değiştirirken su ekleme aşamasını daha yavaş yapabilirsiniz. Balıkları yavaş yavaş adapte etmek çok önemli.

- Kullandığınız yemleri iyi araştırın, markasız ya da ne zaman açıldığını bilmediğiniz yemleri almayın. Işık ve hava almak yemin besin değerini düşürecektir, bu yüzden poşette açık yem alırken dikkat edin.

- Alacağınız canlılar için önerilen litreyi iyice araştırın ve sürdürülebilirliğini hesaba katın, örneğin lepistes alacaksanız 40 litre öneriliyorsa lepisteslerden gelecek yavruları da hesaba katmalısınız, yavru yememeyi kolayca öğreniyorlar. Ya da tek karides alacaksanız şartlar çok kötü değilse neredeyse kesin olarak yavrulayacaklarını da ve avcı olmadığı için kontrolsüz üreyeceklerini de düşünün.

- Ege bey'e katılıyorum, güzel bir taban (silis kum, dere kumu gibi) iyi bir bakteri yatağı olur. Bunun önemi benim uyguladığım sistemde çok önemlidir.

- Su değiştirirken kesinlikle ısıtıcının fişini önceden çekmeniz gerekiyor, su dışına çıkarsa kötü olabilir.

- Yine Ege bey'e katılıyorum, salyangoz gibi canlıların sistemde önemli bir rolü vardır, artık yemleri yerler, türüne göre eser miktarda da olsa yosun temizlerler.

- Çoğu petshop çalışanı iyi niyetli olsalar bile bilgisizlikten ötürü yanlış önerilerde bulunurlar, yanlış ürün, yanlış canlı satarlar. Petshop'a gittiğinizde ne alacağınızı bilerek gitmeniz daha iyi olur. Bence malzemeleri de atakanpetshop, evcilal gibi sitelerden internetten almak daha iyi hatta çoğunlukla fiyat olarak uygun olur.


Siz akvaryumu büyütmeyi düşünüyor musunuz, bu akvaryumda devam edecekseniz tavsiyeler değişir, büyütme durumunuz var ise farklı şeyler söylenebilir. Bence kızınızla birlikte bakacaksanız bitkili 30 litre civarı bir betta akvaryumu kurabilirsiniz, içinde de salyangoz gibi küçük canlılar, su üstü bitkileri, belki bir ağaç kökü, catappa yaprağı, Anubias Petite gibi bitkilerle döşeyip sağlıklı bir kurulum yapabilirsiniz.

Beğenenler: [T]232419,Inteleon[/T][T]200697,Bayulker[/T][T]232050,MrzAdar[/T]
Teşekkür Edenler: [T]200697,Bayulker[/T]
+1: [T]232050,MrzAdar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayulkerÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 17/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BayulkerÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2022 17:11
[QUOTE=MertSoyumert]Ege beye katılıyorum, tek nokta bakteri kültürü (Seachem Stability, JBL Denitrol gibi birden fazla marka farklı akvaryumlarda) eklediğim halde tam olarak talimatlara uymama rağmen akvaryumda nitrat görmem yaklaşık 1 ayı buldu, tankın günlük olarak hazır olması ise 40-45 gün civarını buldu. Çok az balık yükü ve saf amonyak ekleyerek çeşitli denemelerim oldu. Nitrit görmem iki hafta, nitrat görmem dört hafta sürdü. Maalesef hazır bakteri kültürlerine çok bel bağlayamıyorum[/QUOTE]

Çok doğru tespit bu yüzden bakteri kültürü bakteri feeder ile beraber girilmeli ilk etapta ciddi pus yapar ani bakteri oluşumu yüzünden pus zamanla kolonizasyon ve granul yapıya dönen bakterilerin filitre ve uygun yerlerde denge populasyonuna erismesiyle yok oluyor. Bacteri feeder genelde hep atlanıyor. Esasen bacteri cogalmak icin kültür kadar besinede ihtiyacı var. Biri esas bakteri türlerini taşıyan kultur dozu diğeri ise direk enerji kaynağının suya dozlanmasıdır. Atık su arıtmada kultur + karbon kaynagı olarak ethenol uygulaması ile hızlı startup yapıyoruz. Ama size yuzde yuz katiliyorum başlangıç aşaması cok üzeri konular. Başlangıç aşamasında ağırdan kurulum alınması evladır..

Selamlar

Beğenenler: [T]137418,MertSoyumert[/T]
Teşekkür Edenler: [T]137418,MertSoyumert[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karavereÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2022
İl: Tekirdag
Mesaj: 3
karavereÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2022 19:19
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum.

Okudukça ne kadar az bilgi sahibi olduğum ve öğrenmem gereken daha ne kadar çok şey olduğunu çok net bir şekilde anladım.

İlk etapta bu akvaryumda 1-2 balık besleyip; onlara ihtiyaç duydukları ortamı sağlayabileceğime emin olduktan sonra daha fazla ne yapabilirim diye bakmak istedim ama neler yaşadığımı okudunuz sizler de.

Şimdi daha küçük adımlar ile ilerleyip önce akvaryumumu yaşanılabilir hale getirip daha sonra canlılar ile tanıştırmam gerektiğini anladım.

Akvaryumumdaki suyu boşaltmadan filtreyi tekrar çalıştırarak yavaş yavaş bahsettiğiniz eklemeleri yapmaya çalışacağım. Çevremdeki işletmelerden salyangoz veya karides temin edebilir miyim onu bilmiyorum. Bu konuyu araştırmam gerekecek.

Bir de balıklar için bu akvaryumun küçük olduğunu söylemenize çok şaşırdım açıkçası, akvaryumu satan kişi 5-6 tanesi içinde kolay yaşar demişti. Boyutları : 28*23*15 (9,66 litre)








Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2884
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2022 19:53
[QUOTE=Bayulker]

Çok doğru tespit bu yüzden bakteri kültürü bakteri feeder ile beraber girilmeli ilk etapta ciddi pus yapar ani bakteri oluşumu yüzünden pus zamanla kolonizasyon ve granul yapıya dönen bakterilerin filitre ve uygun yerlerde denge populasyonuna erismesiyle yok oluyor. Bacteri feeder genelde hep atlanıyor. Esasen bacteri cogalmak icin kültür kadar besinede ihtiyacı var. Biri esas bakteri türlerini taşıyan kultur dozu diğeri ise direk enerji kaynağının suya dozlanmasıdır. Atık su arıtmada kultur + karbon kaynagı olarak ethenol uygulaması ile hızlı startup yapıyoruz. Ama size yuzde yuz katiliyorum başlangıç aşaması cok üzeri konular. Başlangıç aşamasında ağırdan kurulum alınması evladır..

Selamlar[/QUOTE]

Detaylı cevabınız için teşekkür ederim, ironik olarak son kurulumumda Bacteria Feeder aldım ancak kullanmadım. Onun yerine bakteri üremesi için sıfırlandıkça saf amonyak dozladım. Saf amonyağın beslemede
yetersiz olduğunu düşünüyor musunuz acaba?



Ümit bey, japon balıkları sandığınız kadar küçük balıklar değil, oldukça büyüyor ve uzun yaşıyorlar uygun şartlarda, sizin gördükleriniz yavru ya da büyüyememiş sağlıksız balıklardır. Size bir konu atayım, 5-6 japonlar için 10 litre rahat olur mu siz karar verin:

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/100x45x45_japon_baligi_akvaryumum_k979638.asp[/URL]

15-20 yıl kadar yaşayan (en uzun örneği sanırım 43 yaşında) japon balığı yavru halde alınırsa belki 3-4 yıl yaşar (sanmam ama olabilir), 15 yıl yaşayabilen bir balığın 4 yıl yaşaması pek de yaşamak sayılmaz bence. Ayrıca büyüyemeyecekler, yani yanık, küçük kalacaklar. Petshop 5-6 balık uygun dediyse bence oradan alışverişi kesin. Yaşamasına yaşar ancak nasıl ve ne kadar yaşar. 5-6 balığı japon balığı değil de başka balık olarak söylediyse yine uygun olmaz maalesef.


Beğenenler: [T]200697,Bayulker[/T]
Teşekkür Edenler: [T]200697,Bayulker[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karavereÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2022
İl: Tekirdag
Mesaj: 3
karavereÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2022 21:29
[QUOTE=MertSoyumert]

Detaylı cevabınız için teşekkür ederim, ironik olarak son kurulumumda Bacteria Feeder aldım ancak kullanmadım. Onun yerine bakteri üremesi için sıfırlandıkça saf amonyak dozladım. Saf amonyağın beslemede
yetersiz olduğunu düşünüyor musunuz acaba?



Ümit bey, japon balıkları sandığınız kadar küçük balıklar değil, oldukça büyüyor ve uzun yaşıyorlar uygun şartlarda, sizin gördükleriniz yavru ya da büyüyememiş sağlıksız balıklardır. Size bir konu atayım, 5-6 japonlar için 10 litre rahat olur mu siz karar verin:

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/100x45x45_japon_baligi_akvaryumum_k979638.asp[/URL]

15-20 yıl kadar yaşayan (en uzun örneği sanırım 43 yaşında) japon balığı yavru halde alınırsa belki 3-4 yıl yaşar (sanmam ama olabilir), 15 yıl yaşayabilen bir balığın 4 yıl yaşaması pek de yaşamak sayılmaz bence. Ayrıca büyüyemeyecekler, yani yanık, küçük kalacaklar. Petshop 5-6 balık uygun dediyse bence oradan alışverişi kesin. Yaşamasına yaşar ancak nasıl ve ne kadar yaşar. 5-6 balığı japon balığı değil de başka balık olarak söylediyse yine uygun olmaz maalesef.

[/QUOTE]

Evet haklısınız. Şaşırdım derken de bunu kast ediyorum aslında. Ne kadar da yanlış yönlendirilmişim. Şimdi gelen tavsiyeler doğrultusunda akvaryumumu daha yaşanılabilir ortam haline getirmek için gerekenleri yapmaya başlayacağım.

Beğenenler: [T]137418,MertSoyumert[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayulkerÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 17/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 280
BayulkerÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2022 22:49
[QUOTE=MertSoyumert]

Detaylı cevabınız için teşekkür ederim, ironik olarak son kurulumumda Bacteria Feeder aldım ancak kullanmadım. Onun yerine bakteri üremesi için sıfırlandıkça saf amonyak dozladım. Saf amonyağın beslemede
yetersiz olduğunu düşünüyor musunuz acaba?

[/QUOTE]

Mert Bey selam aslında forum defterini kapıyorum özle sebeplerle son cevabımı size veriyorum cevapsız kalsın istemedim. Evet yetersiz kalır hocam. Amonyagı kullanıp nitrit yapan bakterilerde nitriti nitrat yapan bakterilerde biyokimyasal aktivitelerinde ciddi manada carbon kaynagına ihtiyaç duyar. Biz bunu su aritmada en çok post anoxic sistemde yaşarız. Aerobic tank su arıtma giriş tankı oldugunda hetetroph bakteriler besine saldırır. Ph cok hızlı duserken daha sonraki tanklarda bekledigimiz nitrifikasyonu saglayacak bakterilere enerji yani carbon source'leri az kalır. Buda onların uremelerini sekteye uğratır ve sayıca double olma sürelerini maffeder. Öte yandan nitrat bakterilerin kullanacağı amonyak ve amonyumu olusturmayi ilk tankta halletigimiz için extra return yapmaktan kurtuluruz. Fakat dezavantaj tarafinda bahsettigim gibi nitrat bakterileri sayısal uremelerini çok olumsuz etkilenir çünkü enerji kaynagı ölcütümüz COD degeri ciddi azalmıştır. Dusen ph da nitrifikasyonuda yavaşlatır bu açıdan 2. Tankta hem ph ayarlaması hem nitirifikasyon bakterileri sağlıklı ve hızlı cogalabilsin diye 1. Tanktan yüksek kirlilikte (carbon sorucesi cok COD high giriş suyunda belli yuzdeyle anoxic tanka) internal recycle ayarlamaları yaparız yada ethanol gibi carbon source dozlarız. Bakteri kültürü girildiğinde dahi istenen kosullar yüksek çözülmüş oksijen saglansa bile hetetrophlar giren besini tüketmede nitrat bakterilerine göre atiktir. Bu yüzdendir ki startuplarda ciddi ethenol ve bakteri kültürünu kullanırız. Genel itibariyle hızlı start up lar icin bakteri kulturune ek olarak bakteri besini şarttır. Bu nitrat bakteri koloni türlerinin hetetrophlara rağmen favour olup hizlica sayısal olarak çoğalmazlarının en hızlı yoludur. Biraz karışık yazdım telefondan idare edin. Hobide bakteri kültür çok bilinir ama bakteri besini az bilinir. Ayrıca kum da sizin degindiginjz gibi benzersiz önemde ve bu noktada hayatidir cunku katmanin ust kısımlari oxic anoxic gecis alanı barındırır 2-3 ppm civarı oksijende daha hızlı kolonilesen nitrat bakterilerinin ilk yuvaları kumun ilk 1 2 cm'idir. Altı ise denitrifikasyon anaerob alanıdır.

Selamlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2884
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Nisan 2022 01:19
[QUOTE=Bayulker]

Mert Bey selam aslında forum defterini kapıyorum özle sebeplerle son cevabımı size veriyorum cevapsız kalsın istemedim. Evet yetersiz kalır hocam. Amonyagı kullanıp nitrit yapan bakterilerde nitriti nitrat yapan bakterilerde biyokimyasal aktivitelerinde ciddi manada carbon kaynagına ihtiyaç duyar. Biz bunu su aritmada en çok post anoxic sistemde yaşarız. Aerobic tank su arıtma giriş tankı oldugunda hetetroph bakteriler besine saldırır. Ph cok hızlı duserken daha sonraki tanklarda bekledigimiz nitrifikasyonu saglayacak bakterilere enerji yani carbon source'leri az kalır. Buda onların uremelerini sekteye uğratır ve sayıca double olma sürelerini maffeder. Öte yandan nitrat bakterilerin kullanacağı amonyak ve amonyumu olusturmayi ilk tankta halletigimiz için extra return yapmaktan kurtuluruz. Fakat dezavantaj tarafinda bahsettigim gibi nitrat bakterileri sayısal uremelerini çok olumsuz etkilenir çünkü enerji kaynagı ölcütümüz COD degeri ciddi azalmıştır. Dusen ph da nitrifikasyonuda yavaşlatır bu açıdan 2. Tankta hem ph ayarlaması hem nitirifikasyon bakterileri sağlıklı ve hızlı cogalabilsin diye 1. Tanktan yüksek kirlilikte (carbon sorucesi cok COD high giriş suyunda belli yuzdeyle anoxic tanka) internal recycle ayarlamaları yaparız yada ethanol gibi carbon source dozlarız. Bakteri kültürü girildiğinde dahi istenen kosullar yüksek çözülmüş oksijen saglansa bile hetetrophlar giren besini tüketmede nitrat bakterilerine göre atiktir. Bu yüzdendir ki startuplarda ciddi ethenol ve bakteri kültürünu kullanırız. Genel itibariyle hızlı start up lar icin bakteri kulturune ek olarak bakteri besini şarttır. Bu nitrat bakteri koloni türlerinin hetetrophlara rağmen favour olup hizlica sayısal olarak çoğalmazlarının en hızlı yoludur. Biraz karışık yazdım telefondan idare edin. Hobide bakteri kültür çok bilinir ama bakteri besini az bilinir. Ayrıca kum da sizin degindiginjz gibi benzersiz önemde ve bu noktada hayatidir cunku katmanin ust kısımlari oxic anoxic gecis alanı barındırır 2-3 ppm civarı oksijende daha hızlı kolonilesen nitrat bakterilerinin ilk yuvaları kumun ilk 1 2 cm'idir. Altı ise denitrifikasyon anaerob alanıdır.

Selamlar[/QUOTE]

Ege bey, yolunuz açık olsun, son mesajlarınızda size denk gelmek talihsizlik. Cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Yazdıklarınız ilgimi çekti, boş küçük bir tankımı dediğiniz şekilde bir kurasım geldi, sırf hızlı bakteri oluşumunu denemek için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir