Hava moturu
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2008 19:48
[QUOTE=caner027]
Kendi akvaryumumdan örnek vereyim. İç filtre yok, dış filtre ve hava motoru var. Dış fitremin su emiş kısmına kaba pisliği çekmemesi için file çektim. Kaba pislik akvaryumda kalıyor. Bunu da haftalık dip çekimiyle temizliyorum. İmzamdaki balıklarda hiçbir sorunla karşılaşmadım. Düzenli olarak hepsinden yavru da alıyorum. Bence damızlıklar için gereksiz.
Saygılarımla..
Selam arkadaşlar.
Benim sorum şu, acaba hava moturu olan akvaryumda iç filitre gerekli midir? Dış filitre bulunuyor akvaryumda,iç filitrenin faydası ya da zararı olur mu? Şimdiden teşekkürler.
[/QUOTE]Kendi akvaryumumdan örnek vereyim. İç filtre yok, dış filtre ve hava motoru var. Dış fitremin su emiş kısmına kaba pisliği çekmemesi için file çektim. Kaba pislik akvaryumda kalıyor. Bunu da haftalık dip çekimiyle temizliyorum. İmzamdaki balıklarda hiçbir sorunla karşılaşmadım. Düzenli olarak hepsinden yavru da alıyorum. Bence damızlıklar için gereksiz.
Saygılarımla..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2008 21:58
Debisi yüksek bir iç fitre al. Hava motoruna da üretim pipo filtrelerden tak. Biri mekanik diğeride biyolojik temizliği yapar.
15 ytl.lik bir malzeme işinizi görecek iken neden dış filtreye bir sürü para verdiniz. Ben merak ediyorum.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2008 22:15
Ercan Bey, yanıtınızı şu anda gördüm, cevap o yüzden biraz gecikti. Adım adım yanıtlamaya çalışayım.
1. Herhalde dış filtrenizi her hafta temizlemiyorsunuzdur. Dış filtre temizlik aralıkları konusunda çeşitli fikirler var. En yaygın olanlar 2 aydan 6 aya kadar uzanıyor. Ben 6 ayda 1 yapılması taraftarıyım. 2 ay aralıkla bile yapsanız bu süre esnasında dış filtrenize çekilen katı atıklar su kalitenizi sürekli bozacaklardır.
2. Dış filtre istenirse mekanik temizlik yapar, ama kullanılış amacı bu değildir, olmamalıdır.
3. Dış filtrenin içini elyafla doldurmuyoruz. Sadece en üst kabın üzerine istemsiz olarak dış filtreye çekilen atıkları tutması için ince bir tabaka olarak koyuyoruz.
Birçok kaynağa göre en iyi biyolojik filtrasyon malzemesi büyük gözenekli süngerdir. Ayrıca bakterilerin tutunacağı yüzeyi arttırmak için seramikte kullanılabilir. Elbette yeterli olur.
4. Üretim pipo filtresi fazlası ile bu işi görmez. Ancak belli hacimlere kadar verimlidir. Ayrıca görüntü kirliliği ve temizleme zorlukları vardır.
5. Gülü seven dikenine katlanır. Beslediğiniz türe göre haftada en az 1, bazen 2-3 kez dip çekimi yapmalısınız. Aksi halde (sözüm meclisten dışarı) bilinçli hobicilikten söz edemezsiniz.
6. Çekiş ağzının katı atıkları çekmesini engelleyen gayet basit bir ön filtre ile halledebilirsiniz. Bunu da kısa aralıklarla temizlerseniz debi sorunu yaşamamış olursunuz.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2008 22:20
[QUOTE=p.scalare]İç filtreyi temizlerken kim kaba pislikleri görmüş ve temizlemiş buraya yazsın lütfen. Yada banamı hiç denk gelmedi onca senedir. İç filtremi temizlemek için çıkardığımda her zaman elimde balçık gibi sünger var. Ha dış filtre içinde pislikler bir hafta,15 gün kalmış, ha iç filtrenin süngerinde farkeden ne? [/QUOTE]
Ramazan Bey, o balçık zaten katı atıklar.
"Ha dış filtre içinde pislikler bir hafta,15 gün kalmış, ha iç filtrenin süngerinde farkeden ne?" demişsiniz,
Evet farketmez, zaten mesele de bu. İşte bu yüzden dış filtre katı atık çekmemelidir. Dış filtreyi temizleme aralığınız 1 hafta-15 günden çok daha uzun olduğuna göre pislik dış filtrede kaldığı sürece akvaryumunuz temiz olamaz.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2008 22:33
[QUOTE=E_C_N]Debisi yüksek bir iç fitre al. Hava motoruna da üretim pipo filtrelerden tak. Biri mekanik diğeride biyolojik temizliği yapar.
15 ytl.lik bir malzeme işinizi görecek iken neden dış filtreye bir sürü para verdiniz. Ben merak ediyorum.
Saygılar,
[/QUOTE]
Eğer işi bu noktaya getiriyorsanız hava motoru ve pipo filtreye de gerek yok. Sadece iç filtre ile 3 görevi de yerine getirmek mümkün. İç filtrenin çıkış ağzına bir hortum takın, akvaryumun üzerine bir küçük turşu bidonu koyun, bidonun içine biyolojik filtrasyon malzemesi doldurun. İç filtre suyu hortum yardımıyla bu bidonun içine basar, bidon altına açılan bir delik ve yerçekimi ile su akvaryuma geri dökülür. İç filtre mekanik, bidon biyolojik filtrasyon yapar, dökülen su da yüzeyde hareket oluşturacağı için oksijenlenme sağlar. Bir taşla üç kuş.
Veya bu tür Zihni Sinir çözümleri yerine daha güzel görünüm ve daha iyi performans için iç filtre, dış filtre ve hava motoru kullanılır. Evet bir sürü para verilir ama değer.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2008 23:00
O zaman şu şekilde konuya nokta değil de noktalı virgül koyabilir miyiz Ekrem Abim? Kullanılacak olan dış, iç veya hava motoruna bağlı filtreler, akvaryum hacmi, dekoru, balık sayısı, balık türleri, balık boyutları, ve akvaryum dizaynına göre bir kaçı veya hepsi kullanılabilir.
p.scalare 2008-10-12 23:03:16
Mesela benim eş tutturma tankımda, melekler için iç filtre kullanamam. Melek akıntıyı sevmez. Dış motora yağmurlama aparatı takarım ve akıntıyı en aza indiririm. Cama camdır akvaryum ve tabanda kum yoktur. Böylelikle günlük dip çekimlerimde hiç bir sorun olmaz.
Peki başka türlerde mesela astronot veya midas gibi iri cichlidlerin akvaryumlarında dış motorun emiş kısmına bir aparat takıp kaba pislikleri çektirmedik dersek, bu kaba atıkları iç filtre çekermi . Hadi diyelim bir kısmını çekti, diğer kısımları akvaryum içersinde başlıyacak tur atmaya. Bu bence daha tehlikeli. O zaman bütün hobicilere düşen görev, en azından günlük kaba pislikleri çekecek kadar dip çekimi yapılıp, ne kadar dip çektiysek su tazelenmesi gerekiyor. Son günlerde farkedilmiştir amonyak zehirlenmesi vakaları arttı, biraz üşengeciz sanırım bu dip ve akvaryum temizlenmesinde.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Ekim 2008 23:13
[QUOTE=p.scalare] Kullanılacak olan dış, iç veya hava motoruna bağlı filtreler, akvaryum hacmi, dekoru, balık sayısı, balık türleri, balık boyutları, ve akvaryum dizaynına göre bir kaçı veya hepsi kullanılabilir. [/QUOTE]
Tamamen katılıyorum.
Ramazan Bey, mutlaka herkesin olaylara bakışı ve çözümü farklıdır. Kimin doğru kimin yanlış yaptığı konusunda mutabakata varmak imkansız. Neticede bu ekipmanlardan biri yada tümü gereksiz olsaydı, bu kadar çok sayıda hobici tarafından dünya çapında kullanılmazdı.
Benim bu konuda uzun uzun yazmamın sebebi herhangi bir kişiyi eleştirmek değil. Dış filtre konusunda yanlış olduğunu düşündüğüm bir uygulamayı tartışmak ve doğruyu bulmak. Herkesin doğrusu kendine göre doğrudur ve saygı duyarım.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2008 00:32
Ekrem bey, ben ne demek istediğinizi anladım.
Ama günlük düzenli dip çekimi yapmak lazım. 300 er ve 400 lük dört adet tankım var. Hafta da bir bile zor geliyor. Mevcud dış filtrelerim suyu saatte suyu üç sefer çevirecek güçteler. 2 ay da bir temizliğini yaparım.
Güzel bir paylaşım oldu. Teşekkür ediyorum herkese..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2008 01:19
Astronot vs dediniz mi her gün %5-10 oranında pislik çekmek gerekiyor,çok pisletiyorlar çünkü. İç filtre de kullanılsa 2-3 günde bir temizlenmeli. Aslında imkan varsa 2 adet dış filtre kullanılabilir. Biri biyolojik,biri mekanik. Biyolojik kullanılana gerekli malzeme konur ve emiş kısmı akvaryumun üst kısmında çalışırsa dipten pislik çekmemiş olur uzun sürede temizlenmesi gerekmez. Diğeri de sırf süngerle mekanik temizlik yapar su da çok temiz olur. Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir